Aký je externý SSD WD Black P50 Game Drive v Call of Duty edícii? Oplatí sa kúpiť?

Chcete rýchly externý disk? SSD sú aj v tejto oblasti stále zaujímavejšie a to ako pre PC, tak aj konzoly. Test sme spravili na WD Black P50 Game Drive v Call of Duty verzii.

pridal saver 30.5.2021 o 10:28 pod hardware
Aký je externý SSD WD Black P50 Game Drive v Call of Duty edícii? Oplatí sa kúpiť?

HARDWARE > NOVINKY >

Podobne ako interné disky, aj externé prechádzajú na SSD. Sú síce drahšie, ale rýchle, tiché, nevibrujú a keď spadnú, nepokazia sa. Western Digital priniesol rýchle externé SSD vo svojom P50 SSD. Ten nedávno prišiel aj v Call of Duty edícii. 

WD BLACK P50 SSD Game drive 1 TB Call of Duty: Black Ops Cold War Special Edition ponúka:

  • 1TB veľkosť  (v štandardnej edícii aj 500GB a 1TB)
  • 2000MB/s čítanie a zápis
  • USB-C pripojenie  (usb 3.2 gen 2x2)
  • USB-A - USB-C kábel a USB-C - USB-C kábel
  • Call of Duty edícia prikladá kód na body do Black Ops Cold War hry (2400 bodov)
  • Hmotnosť: 115 gramov

Je to tak rýchly externý disk, ktorý dokáže ponúknuť rýchlosť prakticky interného SSD disku na PC, ak ho pripojíte do dostatočne rýchleho portu. Ideálne rovno USB-C. Ale rovnako veľmi pomôže aj na nových konzolách, mierne aj na starých. Tam vás už nebude štandardný HDD spomaľovať. 

Aký je externý SSD WD Black P50 Game Drive v Call of Duty edícii? Oplatí sa kúpiť?

Disk prichádza naformátovaný a ponúkne 931GB voľného miesta. Je už na vás, či ho napríklad na PC využijete na aplikácie, médiá alebo hry. Rovnako aj na konzolách, kde ho môžete nechať takto naformátovaný na médiá, alebo si ho preformátujete v systéme konzoly a budete používať na hry. 

Aj keď treba rátať, že napriek rýchlosti ho nové konzoly dokážu používať len na spúšťanie spätne kompatibilných hier. Nextgen hry potrebujú na oboch konzolách interný SSD, respektíve na Xboxe doplnkovú kartu (tam viete kúpiť 1TB verziu). Takýto externý SSD však môžete však použiť na zálohovanie nextgen hier, ak už na internom disku nemáte miesto, čo sa zrejme bude diať stále častejšie, keďže disky sú malé a hry veľké.

Aký je externý SSD WD Black P50 Game Drive v Call of Duty edícii? Oplatí sa kúpiť?

Napríklad, čo sa týka rýchlosti na Xbox Series XS konzolách:

  • 75GB Assassin's Creed Valhalla pri zálohovaní z interného disku prekopírovalo za 4 minúty a 39 sekúnd, namiesto 12:46 min. na štandardnom Western Digital Black HDD.
     
  • Externý SSD dokáže znížiť aj nahrávania spätne kompatibilných hier prakticky na úroveň interného SSD. Napríklad Assassin's Creed Syndicate štandardný disk nahráva 40 sekúnd, SSD išlo na 28 sekúnd, interný disk to mal za 27 sekúnd. Tam sú pri externom SSD len veľmi malé rozdiely oproti internému.

Na PC vám všetko pôjde rýchlo a bude záležať len od vašich portov, ideálne mať aspoň USB 3.2 gen 2.2, ktorý je teraz hlavne na vyšších doskách a ponúka 20Gb/s priepustnosť (viete si dokúpiť aj PCIe expanziu). Pri plnej rýchlosti pôjdete s diskom na čítaní 2060MB/s a zápise 2050MB/s. 

Väčšina nižších dosiek však má len základný USB 3.2 a tam je obmedzená 10GB/s priepustnosť. Maximálna rýchlosť tam bude 1000MB/s pre čítanie aj zápis.

Aký je externý SSD WD Black P50 Game Drive v Call of Duty edícii? Oplatí sa kúpiť?

Čo sa týka dizajnu, čakajte takmer štvrtinovú veľkosť oproti klasickému HDD, je malý, aj keď dizajn bojovej debny v hliníku mierne pridáva na veľkosti, ale stále veľkosťou oveľa praktickejší oproti tomu, čo sme tu mali doteraz. Zároveň veľké telo tlmí odrazy, ak by vám náhodou spadol. Na druhej strane už tu nie je žiadna pohyblivá hlava ani motor, ktoré by sa mohli pri páde pokaziť. Disk má k tomu aj malé gumené nožičky, aby sa nešúchal po povrchoch. Pridaný je aj led indikátor čítania.

SSD disky sa síce netočia, ale za to sa zahrievajú a na kovovom obale to budete aj cítiť, ale nie je to niečo, čím by ste sa popálili. Bude skôr teplejší.

Aký je externý SSD WD Black P50 Game Drive v Call of Duty edícii? Oplatí sa kúpiť?

WD tu ukazuje trend postupného prechodu na rýchle SSD aj pri externých diskoch. Určite sa oplatí po nich pozrieť, ak už nechcete vrčať a vibrovať s diskami starej generácie, alebo byť spomalený na 500MB/s s pomalými SSD.

Len pri týchto rýchlych externých SSD treba rátať s vyššou cenou. Konkrétne pri 2000MB/s rýchlosti je to približne o stovku viac:

Call of Duty edícia pridáva ako nápis Call of Duty Black Ops Cold War na vrchu, tak aj COD body, tých je 2400 a sú tak približne v hodnote 20 eur.

V každom prípade s diskom získate vysokú rýchlosť, prakticky ako rýchly interný SSD a zároveň aj vysokú prenositeľnosť. 





Páči sa mi!

Zaradené pod: SSD, WD, WD_Black, Call of Duty






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19920)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk