Slovenské hry minulý rok dosiahli rekordný obrat

Slovenský herný biznis minulý rok zamestnával 870 profesionálov a dosahoval mnohé ďalšie rekordy

pridal matus_ace 7.7.2021 o 14:11 pod hry
Slovenské hry minulý rok dosiahli rekordný obrat

HRY > NOVINKY >

Slovenská asociácia herných vývojárov (SGDA) opäť ponúka detailný prehľad stavu herného priemyslu na Slovensku a ak ste fanúšikmi slovenských hier, môžu vás tieto čísla tešiť. Slovenský herný priemysel totiž naďalej rastie a dokonca vytvoril nové rekordy. Minulý rok bolo na Slovensku aktívnych 63 spoločností, ktoré celkovo vydali 26 hier, pričom spoluvyvíjajú 147 projektov.

Celkovo minulý rok slovenské herné spoločnosti vyprodukovali rekordný obrat 72,2 miliónov eur, čo je oproti predchádzajúcemu roku slušný skok a javí sa, že rast bude aj pokračovať, keďže SGDA obsahuje tohtoročný obrat na úrovni takmer 85 miliónov eur. Z celého obratu za rok 2020 tvoril obrat top 10% spoločností až 62,2 milióna eur. Mnohých asi neprekvapí, že podľa obratu je na čele rebríčka slovenských štúdií Pixel Federation, ale v top desiatke nájdeme napríklad aj Studio 727, ktoré nerobí vlastné hry, ale pracuje na assetoch napríklad pre Call of Duty a iné AAA hry.

Slovenské hry minulý rok dosiahli rekordný obrat

Väčšina, až 52% herných spoločností na Slovensku, pracuje v Bratislavskom kraji, no Kočice sa stále dobre držia. Už tradične je herný vývoj najmenej zastúpený v strede Slovenska. Rovnako sa väčšina spoločností, až 70%, sústredí na vlastný vývoj. Možno miernym prekvapením pre vás bude, že až 40% spoločností má 5 rokov a menej.

Herné spoločnosti na Slovensku zamestnávali v minulom roku 870 profesionálov, z nich 537 bolo v top 10% spoločností. Len jedna spoločnosť na Slovensku má viac ako 200 zamestnancov a asi pre vás nie je ťažké uhádnuť, že to je Pixel Federation. Väčšina štúdií je zložená z nižšieho počtu vývojárov a to aj napríklad Games Farm, ktoré prináša relatívne veľké hry. Na sólo vývoj v jednočlennej spoločnosti sa pustilo až desať ľudí. 9% zamestnancov pochádza zo zahraničia a cez 16% zamestnancov tvoria ženy. Najviac je grafikov a programátorov, pričom práve programátorov je ale najťažšie obsadiť.

Slovenské hry minulý rok dosiahli rekordný obrat

No a čo sa týka samotných platforiem, slovenskí vývojári stále vo veľkom preferujú PC, za ktorým nasledujú mobilné platformy. Na chvoste záujmu sú VR platformy. Väčšina projektov je financovaná z vlastných zdrojov, no slušná je aj podpora z grantov a na zahraničných vydavateľov sa spolieha len malé percento lokálnych vývojárov.

Zaujímavý je aj pohľad na pandémiu a jej dopad na finančnú situáciu, kde si 20% opýtaných dokonca myslí, že ich pandémia ovplyvnila pozitívne a podľa 1% to bolo veľmi pozitívne. Podľa 33% opýtaných ich produktivita počas pandémie klesla, podľa 17% to bolo výrazne.

Detailnejšie štatistiky nájdete v priložených infografikách.

Slovenské hry minulý rok dosiahli rekordný obrat





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk