Nedávny prudký nárast cien retro hier môže byť výsledkom plánovaného podvodu

Je cenovka na neotvorenej dvojmiliónovej kópii Super Mario Bros. iba výsledkom podvodov?

pridal Taiven 29.8.2021 o 18:07 pod hry
Nedávny prudký nárast cien retro hier môže byť výsledkom plánovaného podvodu

HRY > NOVINKY >

Novinky o rekordných cenách retro hier zaplnili v posledných mesiacoch všetky médiá. Asi aj práve preto sa novinár Karl Jobst rozhodol na svojom YouTube kanále v 52-minútovom investigatíbnom videu odhaliť, ako sa na aukciách podvodným ohodnotením umelo navyšovali trhové ceny neotvorených retro hier. Jobst vo videu obviňuje hry hodnotiacu spoločnosť Wata Games a aukčnú spoločnosť Heritage Auctions, ktoré sa podieľali aj na predaji dvojmiliónového Maria. V oficiálnych vyjadreniach však obe spoločnosti akékoľvek obvinenia popreli a označili ich za neopodstatnené až hanlivé.

CEO a prezident pre Wata Deniz Kahn pracoval so spoluzakladateľom Heritage Jimom Halperinom na postupnom manipulovaní trhu pomocou interview či tlačových správ, rozširovali informácie o pokračujúcom náraste cien retro hier a taktiež napomohli nárastu predávaním vlastných, vysoko nadcenených hier.

Nedávny prudký nárast cien retro hier môže byť výsledkom plánovaného podvodu

Cenovky na neotvorených krabicových retro hrách totižto za posledných 18 mesiacov explodovali, čo si môžeme povšimnúť pri porovnaní minuloročného novembrového rekordu, kedy sa neotvorená kópia Super Mario Bros. 3 predala za stále nemalú čiastku 156-tisíc dolárov. Avšak cenové pálky z nedávnych mesiacov, či už v podobe Zeldy za 870-tisíc, Super Mario 64 za 1,56 milióna alebo 2-miliónový Super Mario Bros., trh absolútne rozbili.

Všetky tieto rekordy si pripisuje práve duo Wata a Heritage, ktoré zabezpečili ohodnotenie aj aukcie, avšak podľa Jobsta mali dvaja giganti vzťahy aj pred tým, ako sa Wata stala ohodnocovacou autoritou od svojho vzniku v roku 2018. Tvrdenie podporuje aj fakt, že Wata mala pri vzniku v sekcii zoznamu predajcov okrem dohodnutého distribútora Wata-certifikovaných hier z druhej ruky Just Press Play taktiež online aukcie pre Heritage.

Najdrahšou predanou hrou pred vznikom Wata bol Super Mario Bros. predaný za 30-tisíc na eBay v júli 2017, ktorý však bol prevalcovaný Wata ohodnotenou kópiou vo februári 2019 za viac ako trojnásobnú sumu. Toto viedlo k oslavám svetového rekordu a uvedeniu prvej Wata-certifikovanej aukcie, ktoré sa odvtedy stali štandardom spolu s neustále navyšujúcimi sa cenami. Už tu sa však ukazovali náznaky podvodného zaobchádzania, nakoľko hru na aukciu priniesol práve spoluzakladateľ Heritage a zberateľ Rich Lecce spolu so zakladateľom Just Press Play. 

Teda vedúci aukcie pre Heritage vytvorí tlačovú správu o kúpe hry za rekordnú sumu a následne informuje o budúcnosti putovania hry do aukcie organizovanej práve jeho spoločnosťou. Hru by následne ohodnotila Wata, ktorá si účtuje prirážku z trhovej ceny hry, čím následne dôjde k umelému nafúknutiu cien. Ak by hra stála napríklad jeden milión, Wata by ju ohodnotila za 20-tisíc čistého zisku. Na druhej strane Heritage vychádza z toho ešte lepšie, nakoľko si berie 5% prémiu od predajcu a 20% od kupca, čo je pri jednomiliónovej hre 250-tisícový zisk. Počas trhania rekordov však nezabúda ani jedna spoločnosť neustále poukazovať na fakt, že cena retro hier stále rastie. Kahn v mnohých interview či dokonca TV show Pawn Stars, kde hry hodnotil, taktiež vytváral veľmi rozsiahlu a efektívnu kampaň pre vytvorenie Wata autority vo svete videohier.  

Smutnou skutočnosťou však je, že väčšinu z týchto hier žiaden hráč nikdy neuvidí nakoľko kupujúcimi sú prevažne akciové spoločnosti ponúkajúce zlomkové podiely ako Rally, Otis alebo Mythic Markets, ktoré rozpredávajú investorom dané hry na „akcie“ a tí dúfajú vo veľký zisk.  Napríklad spoločnosť Rally kúpila kópiu SMB. za 140-tisíc v roku 2020 a táto istá kópia sa predala za rekordnú dvojmiliónovú čiastku, teda s enormným ziskom. Ďalej však putujú hry ohodnotené Wata aj na eBay, kde sa pokúšajú ľudia o ďalší zisk.

Vo videu vznáša Jobst aj ďalšie obvinenia a to proti zakladateľovi a CEO pre stránku GoCollect Jeffovi Meyerovi, ktorá slúži na vyhľadávanie cien komiksov. Meyerovi predal zakladateľ stránky NintendoAge Dain Anderson, ktorý bol aj výkonným riaditeľom počas založenia Wata v roku 2017 svoju osobnú, údajne najväčšiu kolekciu Nintendo hier na svete. Tá, následne Wata ohodnotená a označená špeciálnym menom The Carolina Collection, sa predala za viac ako 540-tisíc dolárov.

Nedávny prudký nárast cien retro hier môže byť výsledkom plánovaného podvodu

O to prekvapujúcejšia je ešte aj skutočnosť, že podľa Komisie pre burzu a cenné papiere je Meyer jedným z riaditeľov pre Wata, čo však verejne nikdy neuviedol. Wata, ktorá prehlásila, že ich zamestnanci si nemôžu nechať ohodnotiť ani predávať ohodnotené hry, čo však pre Meyera, s dokonca prestížne pomenovanou kolekciou, očividne neplatí. Rovnako nenapomáha ani fakt, že kolekciu hneď na aukcii predal, a že pod záštitou kontroly informácii o cenách hier, zakrýval stopy odkúpením a následným ukončením portálu NintendoAge. Meyer však obvinenia poprel i s ponukou interview a pozíciu riaditeľa údajne nadobudol iba vďaka investovaniu, avšak v januári 2020 z nej rezignoval.

Nedávny prudký nárast cien retro hier môže byť výsledkom plánovaného podvodu

Na Jobstove video reagoval aj právnik Seth Abramson, ktorý vlastným pátraním zistil, že veľké spoločnosti nakúpili veľké množstvo kópií retro hier a postupne ich vypúšťajú do sveta. Týmto sa však postupne cena „zopár vzácnych“ kúskov stratí a do roku 2024 bude trh preplnený 30-tisícovými kópiami SMB., ktoré sa budú akciové spoločnosti snažiť zúfalo predať až kým celý trh nadobro neskolabuje.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk