Súd vyniesol rozhodnutie v Apple vs Epic prípade, Apple musí upraviť svoj systém

Zdá sa, že Epic práve pohol s mobilným trhom v Amerike. Apple musí umožniť aj iné platobné brány.

pridal saver 10.9.2021 o 20:54 pod hardware
Súd vyniesol rozhodnutie v Apple vs Epic prípade,  Apple musí upraviť svoj systém

HARDWARE > NOVINKY >

Americký súd už rozhodol v boji Epicu a Apple. Tí sa súdili o to, či môže hra ako Fortnite pýtať peniaze aj mimo Apple platobnej brány, a teda neplatiť im 30%.

Rozhodnutie hovorí, že Apple už musí dovoliť vývojárom linkovanie na alternatívne platobné systémy. 

Apple už nemôže vývojárom zakazovať pridávanie tlačidiel, externých liniek alebo výzvu na zaplatenie cez objednávacie mechanizmy, ani zakazovanie priameho kontaktovania zákazníkov.

Apple má na úpravu pravidiel 90 dní a vyzerá, že v Amerike to bude podobné ako po novom zákone v Kórei. Kde musí vývojárom ako Google, tak aj Apple umožniť pridávať alternatívne platobné systémy. V USA to však bude zatiaľ platiť len pre Apple.  Ale len v prípade, že sa niektorá z firiem neodvolá, čo sa zdá, že zvažuje Epic.

Apple našlo v rozhodnutí pozitíva a to v tom, že súd ich neobvinil z monopolných praktík a neprikázal zavedenie iných stores alebo zmenu percent. Akcie mu však klesli o 3 percentá, keďže investori v tom vidia potenciálne zníženie ziskov. Súd ich obvinil z proti protisúťažného správania pod kalifornskými zákonmi.

Epic na rozhodnutie hovorí, že to nie je víťazstvo pre zákazníkov a vývojárov. Dodáva, že bojuje pre férovú súťaž v platení v aplikáciách a na obchodoch pre miliardu zákazníkov. Sweeney k tomu hovorí, že Fortnite sa vráti na iOS, keď bude môcť ponúknuť platby v aplikácii vo férovej súťaži s Apple poplatkami (tento rozsudok by však mal takéto platby umožniť, ale možno do toho Sweeney vidí hlbšie, alebo chcel niečo iné). Pri Fortnite však záleží aj od Apple, či a kedy ho na iOS pustí. Epic mu ešte musí doplatiť cez 3 milióny z peňazí, ktoré išli pred rozsudkom mimo jeho platobnej brány.

Rozsudok ešte dodáva, že nič iné ako súd nedokáže prinútiť Apple k prehodnoteniu svojich cien alebo percent, ale na to by musel byť iný proces. Na druhej strane v USA už ani nemusí, keď si vývojári môžu peniaze od zákazníkov pýtať inak.

Teraz je v USA na rade Google, ktorého súdy už tiež bežia. Pre nás je otázne, či to u nás EU vybaví sama, alebo tiež sa bude čakať na súdy.





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19854)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk