Aké hry najlepšie využili ray tracing?

Pozrime sa, aké najlepšie hry doteraz vyšli s ray tracingom, ale aj ako je využité DLSS a Reflex funkcia a na čo vlastne slúžia.

pridal saver 3.11.2021 o 14:14 pod hardware
Aké hry najlepšie využili ray tracing?

HARDWARE > NOVINKY >

Nvidia v roku 2018 rozbehla so svojou sériou RTX grafických kariet novú éru grafiky v hrách a to éru s nástupom ray tracingu. Ten dokáže vylepšiť vizuál v hrách o kategóriu vyššie. Zaistí realtimeové efekty, ktoré dovtedy mohli autori len nepresne simulovať. Pridajú sa tak reálne odlesky, reálne tiene a aj nasvietenie. 

Keďže je to dodatočná záťaž na výkon, Nvidia rovno spustila aj funkciu DLSS, ktorá zvýši rozlíšenie a framerate s minimálnou stratou kvality obrazu. Táto funkcia sa nevyhnutne nemusí spájať aj s ray tracingom a pomôcť s framerate vie aj hrám bez neho. Vie dobre zlepšiť framerate napríklad v multiplayerovkách. A pre multiplayerovky Nvidia spustila aj Reflex funkciu, ktorá zníži oneskorenie odozvy.

 

 

 

Ray tracing

Nvidia rozbehla ray tracing vďaka dodatočným jadrám na vtedy nových RTX kartách, ktoré dokázali zvládnuť realtimeové spracovanie odrazov lúčov a vytvoriť tak scény v reálnom čase. Vďaka tomu už nemusia autori predpripravovať rôzne odlesky alebo tiene ručne a všetko sa dá vytvoriť automaticky počas behu hry. Okrem odleskov a tieňov začali ray tracing používať aj na rôzne typy nasvietenia, oklúziu a ďalšie na výpočty náročné efekty. Niektoré hry už ray tracing používajú aj na zvuk.

Aké hry najlepšie využili ray tracing?

Aké hry najlepšie využili ray tracing?

 

Battlefield V

Prvou hrou, ktorá dostala výraznejšie zapracovanie ray tracingu, je práve Battlefield V, ktorý zapracoval realtime odlesky. Nebolo to práve ideálne pre takúto multiplayerovku. Ale vizuál bol veľmi pekný. 

 

 

Watch Dogs Legion

Veľmi výrazné zapracovanie ray tracingu dostal Watch Dogs Legion, ktorý bol aj prvou hrou v otvorenom svete s ray tracingom. Ukázal, ako to môže realtimeovo fungovať a ako hlboko môžu byť zapracované odlesky.

 

Cyberpunk 2077

Veľmi dobre, ale vo viac futuristickom svete, ukázal zapracovanie Cyberpunk 2077, kde zapracovali ako odlesky, tak pridali rayt racing aj na tiene a doplnili aj nasvietenie. Do mesta sa to hodí veľmi dobre. 

 

Minecraft RTX

Minecraft je jednou z hier, ktorá vie aj plne fungovať na ray tracingu, a teda nie sú renderované len niektoré efekty, ale kompletne celý obraz. Vďaka tomu môžu pridať dodatočné efekty na obraz a špeciálne efekty na materiály. Podobne je plne v ray tracingu aj Quake 2 RTX, aj keď tam je menej vizuálnych efektov.

 

Control

Jednou z hier s najhlbším zapracovaním ray tracing efektov je Control, ktorý ho pridal ako na odlesky, priesvitné odlesky, nepriame svetlo, kontaktné tiene, ray tracované sú aj úlomky z výbuchov. 

 

Metro Exodus Enhanced Edition

Metro síce v pôvodnej verzii malo len jemné zapracovanie raytracingu a len slabú prvú verziu DLSS, v Enhanced edition prerobili autori celé nasvietenie v engine na raytracingové, čo je niečo doteraz nevídané. Preto ani Enhanced edition nemá možnosť vypnúť raytracing. Táto verzia pridala aj DLSS 2.0.

 

Marvel's Guardians of the Galaxy

Najnovšie dostala ray tracing aj akčná komiksovka Guardians of the Galaxy, kde sú pridané ray tracingové odlesky, ktoré pekne zlepšujú hĺbku prostredia.

 

Z iných hier je veľmi dobre zapracovaný ray tracing v Lego Builders, pridaný je aj vo Fortnite alebo aktuálne sa dostal aj do Doom Eternal. 

Z prichádzajúcich hier bude vo Forza Horizon 5, ktorá ponúkne ray tracing v garáži. Dostane ho aj Atomic Heart, kde autori zrejme zapracujú všetky typy ray tracingu. Čoskoro príde Battefield 2042 s ray tracingom na ambient occlusion alebo začiatkom roka sa dostane aj do Dying Light 2. Raytracing update príde aj na Witchera 3.

 

 

 

DLSS

Spolu s ray tracingom prišla od Nvidie aj DLSS funkcia, ktorá pomocou umelej inteligencie upscaluje obraz a napríklad z 1080p dokáže s minimálnou stratou kvality vytvoriť aj 4K obraz. AI si totiž odsleduje samotný obraz a náležite ho zväčší, pričom sa snaží zachovať detaily. Pri najvyšších nastaveniach kvality vie vytiahnuť aj detaily, ktoré ani štandardný renderovací režim nedokáže zachytiť a vytvorí tak ešte lepší obraz.

Aké hry najlepšie využili ray tracing?

V prvých verziách bolo DLSS ešte komplikované na zapracovanie, muselo sa fixovať na rozlíšenia a prepočítavať pre každú hru zvlášť. Zároveň nebolo ešte kvalitné. S verziou 2.0 však kvalita výrazne stúpla, celé sa to zautomatizovalo a postupne sa kvalita do dnešnej 2.3 verzie ešte zlepšila.

DLSS majú všetky už spomínané ray tracing tituly, ale dostáva sa aj do hier bez ray tracingu a to napríklad:

 

Death Stranding

Jedným z titulov, ktorý mal veľmi kvalitne zapracované DLSS, bol Death Stranding, v ktorom bola kvalita obrazu veľmi vysoká a veľmi dobre sa tu dokázali vytiahnuť detaily, ktoré bez DLSS zanikali.

 

Red Dead Redemption 2

Vo veľkých hrách sa nedávno DLSS objavilo v RDR2 a aj RDR Online, kde vzhľadom na náročnosť hry DLSS pekne vylepšilo framerate

 

Rainbow Sixe Siege

DLSS veľmi pekne pomôže v kompetetívnych multiplayerovkách ako aj Siege, kde dokáže výrazne zvýšiť framerate bez straty kvality obrazu.

 

Call of Duty Warzone

DLSS najnovšie pomáha aj pri Call of Duty Warzone, kam sa tento rok konečne dostalo. Rovnako DLSS dostane aj nové Call of Duty Vanguard.

Keďže je DLSS už štandardnou súčasťou Unreal enginu, postupne dostáva funkciu stále viac menších a aj väčších titulov.

 

 

Reflex

Popri zrýchlení framerate cez DLSS sa Nvidia zamerala aj na zrýchlenie odozvy a to cez Reflex funkciu. Tou umožňuje Nvidia zrýchliť spracovanie dát v systéme a znížiť oneskorenie ovládania čo najviac. Implementuje sa priamo v hrách, kde ju už zapracovala väčšina najhrávanejších multiplayeroviek. Znamená to rýchlejšie reakcie a nakoniec aj vyšší počet zabití nepriateľov. Samozrejme s tým ide ruku v ruke rýchly monitor, kde 144Hz je minimum, ale 240Hz alebo 360Hz tiež spolu s dostatočne rýchlou grafikou štatisticky vylepší skóre. 

Zároveň cez Reflex si viete aj merať odozvu svojich zariadení, kde ak si kúpite monitor s Reflex funkciou a aj myš podporujúcu Reflex, môžete si detailne pozrieť, ktorá časť PC má akú odozvu. Ale to je už len doplnok pre tých, ktorí chcú odozvu merať alebo skúsiť eliminovať na čo najnižšie číslo.

Čo sa týka samotných hier:

Call of Duty 

Teraz je reflex ako v aktuálnom Black Ops, tak aj Warzone a príde aj do tento týždeň vychádzajúceho Call of Duty Vanguard. Near miss sa môže ľahko zmeniť na hit.

 

Valorant

Podporu má aj Valorant, ktorý je teraz veľmi populárny a v ktorom vďaka Reflexu môžete získať výhodu na bojisku.

 

Escape from Tarkov

Pridal sa aj Escape from Tarkov, hardcore multiplayerovka, kde každý zásah môže znamenať smrť.

 

Overwatch

Multiplayerova klasika Overwatch rovnako má zapracovaný Reflex, a teda môžete tak získať nad bojiskom výhodu.

Reflex nájdete aj vo War thunder, Rainbow Six Siege, Fortnite, Destiny 2, Apex Legends a mnohých ďalších hrách, teraz okrem Call of Duty Vanguard príde do Battlefield 2042 a prekvapivo aj do God of War začiatkom budúceho roka.

 

 

Všetko toto využijete na Nvidia RTX grafikách, či už desktopových, alebo notebookových. Záleží od vás, čo preferujete. V grafikách toho momentálne na sklade veľa nie je, ale môžete za pozrieť po ponuke Gigabyte. Kde sú aktuálne v ponuke RTX3080ti, ale priebežne sa na sklady dostávajú aj nižšie karty.

Ak nepotrebujete vysoké rozlíšenia, RTX3060 Gaming OC 12G verzia vám môže postačiť. Navyše na rozdiel od vyšších grafík má 12GB pamäte, čo s prehľadom postačí aj na hry, ktoré aktuálne zabúdajú optimalizovať grafickú pamäť, ako napríklad najnovšie Far Cry 6. Grafika už štandardne ponúka tri windforce ventilátory, pričom stredný sa točí opačne pre efektívnejšie prúdenie vzduchu. Pridáva sa aj RGB podsvietené logo s RGB fusion podporou a ochranná zadná kovová doska s prieduchom pre lepšie chladenie.

Aké hry najlepšie využili ray tracing?





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19644)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk