Aký je Xbox Adaptive Controller?

Microsoft už dávnejšie vydal Adaptive controller pre Xbox a PC, ktorý umožňuje zdravotne postihnutým hráčom jednoduchšie ovládať hry.

pridal saver 31.10.2021 o 17:22 pod hardware
Aký je Xbox Adaptive Controller?

HARDWARE > NOVINKY >

Microsoft už dávnejšie vydal Adaptive controller pre Xbox a PC, ktorý umožňuje zdravotne postihnutým hráčom jednoduchšie ovládať hry. Čo vlastne ponúka?

Aký je Xbox Adaptive Controller?

Xbox Adaptive Controller aktuálne stojí 95 eur a v balení ponúkne základnú dosku pre ovládanie. Tá ponúka dve veľké tlačidlá A-B, relatívne veľký D-Pad, ale aj dve menu tlačidlá a Xbox tlačidlo.

Úplne jednoduché hry sa dajú ovládať aj čisto týmto, ale je to len základ na rozširovanie. Totiž je to určené na dopĺňanie ďalších tlačidiel pre ovládanie rôznymi spôsobmi, ako daný hráč potrebuje. Či už jednoduché tlačidlá, alebo senzory na ovládanie rôznymi časťami tela. Napríklad aj hlavou.

Aký je Xbox Adaptive Controller?
Aký je Xbox Adaptive Controller?
Aký je Xbox Adaptive Controller?

Totiž na stranách gamepadu sú desiatky portov na pripájanie ďalších ovládacích zariadení. Napríklad na bokoch sa dá cez USB pridať ovládanie na ľavú a pravú páčku. Vzadu je 19 portov na pripojenie jednotlivých ďalších tlačidiel. Teda sú tam všetky ABXY tlačidlá, stlačenie páčok, LT, RT, RB, RB, D-pad a aj systémové tlačidlá. Tieto porty sú na 3.5mm jacky a môžu na nich byť použité ľubovoľné typy spínačov.  Nechýba ani výstup na headset.

Aký je Xbox Adaptive Controller?

Čo sa túka doplnkových zariadení, napríklad Logitech má adaptívny kit so sériou rôznych tlačidiel a spínačov, pridávajú aj podložky a aj nálepky na označenie jednotlivých tlačidiel podľa využitia.

Aký je Xbox Adaptive Controller?

Celé sa to dá pripojiť wireless k Xboxu, kde ovládač má vlastnú nabíjateľnú batériu, ale je tu aj USB-C port na prepojenie a nabíjanie, plus pridáva sa vstup na 5V napájanie, ak budete chcieť dobíjať bez USB-C. Adaptér nie je v balení, ale je priložený USB-C na USB-A kábel pre pripojenie.

Aký je Xbox Adaptive Controller?

Controller môže byť umiestnený na stole, kde má gumičky proti šmýkaniu, ale ak ho potrebujete zaistiť napevno, na spodnej strane sú tri typy upevňovacích skrutiek na rôzne držiaky. Konštrukčné je to celé budované na záťaž, je to ťažšie, stabilné a vyzerá, že tlačidlá tak ľahko nezničia. 

Aký je Xbox Adaptive Controller?

Čo môže byť zaujímavé, je to, že okrem Xboxu a PC viete gamepad pripojiť napríklad aj k mobilu, respektíve iným zariadeniam, ktoré štandardne detegujú Xbox ovládač a viete hry ovládať aj tam. Cez USB konvertory sa dá gamepad pripojiť aj ku Switchu a PS4 konzolám. Eventuálne aj PS5, ak nájdete USB stick s touto podporou.

Niektorí hráči už tento ovládač používajú aj na rôzne alternatívne ovládanie hier a pripájanie neštandardných zariadení alebo pripojenie dvoch plných joystickov.

Využitie controlleru je samozrejme primárne pre zdravotne postihnutých a ak ste postihnutý alebo máte hendikepované dieťa, určite sa po tom oplatí pozrieť. Samozrejme, nie je to lacné, ale to tieto špeciálne veci pre zdravotne postihnutých nikdy nie sú. Zároveň sa nemusíte spoliehať len na tento ovládač a viete cez copilot pripojiť a pomáhať napríklad dieťaťu plným gamepadom. V copilot funkcii môžu totiž jednu hru ovládať dva ovládače. Video z použitia postihnutým hráčom nájdete napríklad tu.  Microsoft tam mal aj dobrú reklamu s hraním Dark Souls:

Ale nie je to len o ovládačoch, kde sa stále viac funkcií pre postihnutých dostáva aj do hier. Teraz aj jeden z tvorcov tohto controlleru Bryce Johnson skonštatoval, že za posledný čas komunita a aj vývojári posunuli túto oblasť výrazne vpred a stáva sa už štandardom, že hry sú prístupnejšie pre všetkých.

Oblasť prístupnosti samotných hier pre postihnutých tento mesiac Microsoft aj bližšie načrtol a po hardvérovej sa chce posúvať teraz ďalej v softvérovej oblasti:





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk