Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

Odborná porota a aj vaše hlasy rozhodli o najlepších slovenských hrách minulého roka

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

HRY > NOVINKY >

V rámci hernej konferencie Game Days sme sa dnes večer naživo dočkali aj odovzdávania cien pre najlepšie slovenské hry minulého roka. Slovenská hra roka 2020 bolo vyvrcholenie trojdňového programu a oceňuje to najzaujímavejšie zo slovenskej tvorby v niekoľkých kategóriách, o ktorých rozhodovala odborná porota zložená z profesionálov z rôznych oblastí (Matúš Štrba, Filip Fischer, Mária Zborovská, Ivan Kozmon, Katarína Bojnanská), k čomu sa pridalo aj hlasovanie vás, čitateľov Sectoru. Okrem hlavných cien sa udeľovali aj Special mention ocenenia, ktoré nie sú za druhé miesto, ale za uznanie kvality a možno aj trochu netradičného prístupu, ktorý môže v slovenských podmienkach vynikať. A ako to teda dopadlo?

YesterMorrow je jedna z najzaujímavejších slovenských hier nielen za minulý rok, ale aj za posledné roky. Je to 2D skákačka s puzzle prvkami, v ktorej cestujete časom a snažíte sa zachrániť svoju dedinu. Hra je známa krásnym pixel artom, ktorý parádne vyzdvihne jej prostredie inšpirované Japonskom, no skvelá je aj jej hudba, ktorá veľmi pekne buduje atmosféru. Aj preto si hra odniesla ceny za najlepší vizuálny dizajn a aj najlepší zvukový dizajn a hudbu.

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

Hry sú dnes oveľa viac ako len kratochvíľa úzkeho okruhu hráčov, ktorí "sa krčia za malými monitormi v nejakom temnom kúte". Hry nám dokážu sprostredkovať emócie a zážitky, aké inak nedokážeme zažiť. Taktiež v nich môžeme netradičným spôsobom nazrieť do histórie, čo je aj prípad hry Ur Game: The Game of Ancient Gods. Tá je spracovaním 4500 rokov starej stolovej hry z Mezopotámie, ktorú spracovala veľmi slušne, za čo získala aj ocenenie Iný pohľad. Spracovanie najstaršej dochovanej stolovky na svete rozhodne stojí za pozornosť.

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

Vývoj hier je náročná disciplína, ktorá si vyžaduje veľa úsilia aj času a to hlavne pri debutoch. Prvotina je pre každého vývojára naozaj špeciálna a preto je vhodné tie naozaj dobré debuty oceniť a možno tak aj motivovať ich tvorcov do ďalšej práce. Najlepším slovenským debutom za rok 2020 je manažmentovka Transport Inc., ktorá síce možno vyzerá jednoducho, ale ponúka zábavnú a hlbokú hrateľnosť, pri ktorej vydržíte naozaj dlho, až kým nevybudujete dopravné impérium naprieč celým svetom. Zároveň hra dostala aj Special mention v kategórii najlepší herný dizajn a tiež Special mention v kategórii najlepšia PC/konzolová hra.

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

Slovenská herná tvorba je naozaj bohatá a veľa z našich štúdií sa sústredí na mobilné platformy, kde často býva aj najväčšia konkurencia v rámci lokálnych štúdií. Vznikajú tu drobné záchodovky a aj prepracovanejšie mobilné hry, pričom najlepšou mobilnou hrou sa stala Athletics Mania od Powerplay Studio. V hre sa chopíte vlastného športovca, budujete si svoj športový areál a vyrážate aj na rôzne čoraz náročnejšie súťaže. Hre nechýba multiplayer a výhodou je, že ju môžete hrať zadarmo priamo zo svojho browsera.

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

Môže sa zdať, že dungeon crawler je žáner minulosti, no stále má kopu fanúšikov a stále v ňom dokážu vznikať výborné hry. Po vhodné príklady nemusíme ísť do zahraničia a uvádzať len Grimrock, keďže výborné meno našej tvorbe vo svete robí Vaporum séria, ktorá sa možno posunula ešte o niečo vyššie v minuloročnom prequeli Vaporum: Lockdown. Jej kvality nemožno vyvrátiť a aj preto sa hra stala najlepšou slovenskou PC/konzolovou hrou, získala ocenenie za najlepší herný dizajn a nakoniec si hra pripísala aj ocenenie pre celkovo najlepšiu slovenskú hru roka 2020. V tejto kategórii sa Special mention ocnenenie ušlo hre YesterMorrow a vaporum má zase Special mention v kategórii zvukového dizajnu a hudby.

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020

No a asi vás najviac zaujíma to, ako dopadlo vaše hlasovanie, kde musíme povedať, že sme z výsledkov trochu prekvapení, keďže ste nehlasovali úplne podľa očakávaní. S miernym náskokom pred Vaporum: Lockdown totiž vyhrala už spomínaná stolovka Ur Game: The Game of Ancient Gods a na treťom mieste skončila platformovka YesterMorrow. Celkovo dopadlo hlasovanie čitateľov Sector.sk nasledovne:

  1. Ur Game: The Game of Ancient Gods
  2. Vaporum: Lockdown
  3. YesterMorrow
  4. Adam and Eve Go
  5. Transport Inc.
  6. Hero of the Kingdom: The Lost Tales 1
  7. The Fallen Kings (episode 2)
  8. ZX Ninja Com 2
  9. Athletics Mania
  10. Hammer & Nails - Carpenter Hero Game!
  11. Puppy Dogg vs Sheep

Mnohé zo slovenských hier sú aktuálne aj vo výpredaji na Steame, niekoľko z nich sme spísali tu, takže ak chcete podporiť slovenskú tvorbu a možno si aj vyskúšať ocenené hry, teraz na to máte fajn príležitosť.

Poznáme najlepšie slovenské hry roka 2020





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17919)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk