TANK MECHANIC SIMULATOR

TANK MECHANIC SIMULATOR

4.0

Hasákom na tanky

Recenzia na PC verziu

Napriek tomu, že Tank Mechanic Simulator uzrel svetlo sveta už nejaký ten mesiac dozadu (Early access bol spustený približne pred dvomi rokmi), sme sa rozhodli pozrieť bližšie na zhrdzavené pásy tankov s odstupom po opravách v plnej verzii. Dôvodom je aj vydanie nového DLC First Supply s bonusovým obsahom. Obstáli tanky v náročnom boji proti automobilom?

Na sériu Car Mechanic Simulator môžete pozerať s dešpektom, avšak úspech a obľúbenosť u širokej hernej obce jej uprieť nemožno. Berte to ako fakt a dopyt masy hráčov po podobnom type hier. Niekto považuje za relax rozobrať, opraviť a poskladať jedno-dve vozidlá za večer. V poslednom ročníku CMS (nepliesť s PMS, simulátorom tichého našľapovania v domácnosti) to funguje. A je to zábava. Dôkaz namiesto sľubov? V rozširujúcich balíčkoch nájdete renomované značky, ako Porsche, Land Rover, Pagani, Nissan či Jaguar. Pravdepodobne to nebude konečná.

Tank Mechanic Simulator
Tank Mechanic Simulator Na začiatku dostanete do rúk nepojazdný vrak.
Na začiatku dostanete do rúk nepojazdný vrak.


Tank Mechanic Simulator Hľadanie zakopaných tankov je na začiatku príjemné rozptýlenie. Časom omrzí aj to.
Hľadanie zakopaných tankov je na začiatku príjemné rozptýlenie. Časom omrzí aj to.


Tank Mechanic Simulator Pri montáži chýbajúcich častí tanku ich uvidíte, až keď ich máte v inventári.
Pri montáži chýbajúcich častí tanku ich uvidíte, až keď ich máte v inventári.





Fungujúci princíp sa budgetoví majstri z Playway rozhodli aplikovať hneď na viacerých frontoch: môžete skladať lode, motocykle, lietadlá, vlaky, ponorky. Alebo sa hrabete na smetisku, farmárčite, staviate hrad. Medzi najúspešnejšie a najzábavnejšie projekty patrí House Flipper. Všetko je však vytvorené podľa jednotnej schémy, menia sa len kulisy, respektíve modely objektov, ktorým venujete svoju pozornosť. S pridávaním nových a nových kúskov sa stáva hranie takmer identických hier nezáživným klikaním. Je to aj príklad recenzovaného Tank Mechanic Simulatora.

Hlavná myšlienka je zaujímavá – už len z prostého dôvodu, že potenciál podobného projektu je až ohromujúci. Nemusíte sa pritom preháňať po bojisku, ostreľovať nepriateľský vehikel v prostredí druhej svetovej. Pretože tak ako sa s láskou môžete starať o veterána alebo akýkoľvek kúsok techniky, ktorá prepisovala históriu, dá sa obdobne postaviť aj k virtuálnym kópiám. Lenže to by Tank Mechanic Simulator musel ponúknuť omnoho viac. Čokoľvek navyše oproti ostatným projektom. Stále platí otrepané: je to fajn relax, avšak po polhodinke sa do ďalšieho opravovania musí premáhať aj ten najväčší priaznivec pásových monštier.

Vynechajúc tutoriál, ktorý vás do základných princípov zasvätí mizerne a napokon tu toho až tak mnoho na skúšanie nenájdete, dostanete do garáže tank. Väčšinou v dezolátnom stave. Najprv musíte odstrániť hrdzu (špeciálnym náradím), následne jednotlivé súčasti tanku opieskujete, nafarbíte základnou farbou, aplikujete finálne zafarbenie a ak je to potrebné, pridáte kamufláž. Nepoužiteľné súčiastky demontujete (na zhrdzavené pomáha kladivo), neskôr dostanete karbobrúsku, repasujete zničené súčiastky alebo rovno nakúpite nové, prípadne si ich vyrobíte a namontujete späť na správne miesto, dokúpite chýbajúce časti. Hotovo.

Dostanete novú zákazku a celý postup opakujete až do momentu, kedy vám rodinný príslušník položí otázku, či netrpíte nejakou psychickou poruchou, a  to strieľanie bolo omnoho zábavnejšie na sledovanie. Alebo pri hre zaspíte. Moment, kedy sa vám začnú zatvárať oči pri monotónnom klikaní a s tvrdým pádom na klávesnicu je nesmierne krehký. Pretože nič zaujímavé sa tu po čase nedeje. Neustále opakujete to isté, pričom radosť z renovovaného tanku vyprchá ďalšou splnenou úlohou. RPG prvky sú prítomné (efektívnejšie činnosti, lepší zárobok, bohatšia výbava, viac miesta v garáži...), avšak po 10 hodinách hrania máte všetky vylepšenia odomknuté.

Hneď skraja je smutné, že vývojári sa ani trochu nesnažili a neponúkli nielen fanúšikom tankov encyklopédiu, zaujímavosti, informácie o zrenovovaných tankoch, dobové fotografie, technické špecifikácie. Čokoľvek, do čoho by sa mohol človek zahĺbiť a mať lepší dojem z renovovania strojov. Možností ako sa k prípadnej encyklopédii postaviť je neúrekom, v Tank Mechanic Simulator chýba akákoľvek pridaná hodnota. To, že sa v opravených strojoch môžete previesť alebo si z nich dokonca zastrieľať, je príjemným bonusom. Párkrát si to vyskúšate, ale vaše miesto je primárne v garáži. Nebojujete tu, neplníte žiadne misie.

Menším spestrením je hľadanie nových tankov. Dostanete echo na možný poklad zakopaný na niektorom z pozemkov, senzorom na kovy (alebo dronom) identifikujete miesto, kde by sa mohol stroj nachádzať, vezmete do rúk lopatu alebo si privoláte za menší poplatok pomocnú silu a odhaľujete zničený vrak. Ten následne očistíte od blata a hybaj ho do garáže zreštaurovať. Nájdené kúsky môžete vystavovať v múzeu, z ktorého taktiež profitujete, ale môžete ho aj zveľaďovať informačnými tabuľami, plagátmi a podobne.

Tank Mechanic Simulator
Tank Mechanic Simulator Grafické efekty sú na úrovni. Roku 2010.
Grafické efekty sú na úrovni. Roku 2010.


Tank Mechanic Simulator Odstraňovanie hrdze nebolo nikdy také zábavné. Vlastne nie je ani v tejto hre.
Odstraňovanie hrdze nebolo nikdy také zábavné. Vlastne nie je ani v tejto hre.


Tank Mechanic Simulator Farebné zobrazenie stavu súčiastok vám napovie, čo s nimi ešte musíte spraviť.
Farebné zobrazenie stavu súčiastok vám napovie, čo s nimi ešte musíte spraviť.





Stále je to však príliš málo na to, aby vás to udržalo pred obrazovkou na dlhšie než niekoľko desiatok minút. Demontáž súčastí tankov je príliš okresaná, ťažšie sa orientuje v jednotlivých častiach tanku. Navyše platí, že väčšinu častí tanku demontujete alebo montujete podržaním tlačidla. Povoľovanie či zaťahovanie skrutiek vás čaká len v niektorých prípadoch. Akonáhle sa začnú modely tankov opakovať, je repetitívne plnenie tých istých činností zúfalou nudou. Jednotlivé úlohy sú podľa zadania: dostanete vrak a nech je reštaurácia tanku na XY percent, aby ste dostali sľúbený finančný obnos. To, že sa stroj ani nepohne, pretože nemá pásy, už nemusíte riešiť. Nečaká vás žiadna komplexná oprava - iba vybraných súčiastok alebo konkrétnych častí tankov.

Podpriemerné technické spracovanie nezachránia modely strojov – čakali sme viac. Omnoho viac. Farbenie tankov je v konečnom dôsledku zbytočným príveskom. Ešte horšie je na tom ovládanie, ktoré sa už roky nemení a je nekomfortné, zbytočne zložité a neintuitívne. Bonusom je v mnohých prípadoch sa vyskytujúca nemožnosť dostať sa na konkrétne miesto, respektíve natočenie pohľadu správnym smerom. Opravy interiérov sú až absurdným peklom v momente, kedy zistíte, že ste na niečo zabudli k 100% splneniu zákazky a všetko len a len preto, že ste sa nevedeli správne napasovať do útrob tanku, kde ste sa zasekávali, prepadávali cez textúry a podobne. Systém menu sa roky nemení a komfort pri preklikávaní sa v obchode, rôznych menu či v organizéri je podpriemerný.

Hranie vám nespríjemní ani hudba (tuctová melódia vám začne liezť na nervy takmer okamžite), ani minimalistické zvukové efekty, ktoré svojou strohosťou často kolidujú s vykonávanou akciou. Snaha nájsť čokoľvek vyslovene pozitívne je osekaná na trpké konštatovanie: máte virtuálnu garáž, v ktorej renovujete tanky. A to zábava byť môže a v podstate aj je. Na chvíľu. Dávkovanie je dôležitým aspektom, ktorý môže vo váš prospech zavážiť v prípade, že ste fanúšikom vojenskej techniky a radi by ste sa v niektorých kúskoch pohrabali.

Tank Mechanic Simulator
Tank Mechanic Simulator O komplexnosti motorov z CMS môžete iba snívať.
O komplexnosti motorov z CMS môžete iba snívať.


Tank Mechanic Simulator Orgie s baterkovým skrutkovačom.
Orgie s baterkovým skrutkovačom.


Tank Mechanic Simulator Ďalší pán na holenie, ďalšia zabitá hodina zaspávajúceho autora článku.
Ďalší pán na holenie, ďalšia zabitá hodina zaspávajúceho autora článku.




Kompilát už nie raz použitých postupov a činností sa tentoraz presunul k tankom. Tým je povedané úplne všetko. Playway trestuhodne neponúka nič navyše, iba otrepané herné princípy, ktoré nemožno donekonečna opakovať bez pridanej hodnoty. Pri Car Mechanic Simulatore, ktorý ponúka predsa len masám bližší obsah, je Tank Mechanic Simulator iba nevýrazný bratranec z druhého kolena, s ktorým sa začnete príliš rýchlo nudiť.


napísal kordi 17.3.2022
Páči sa mi!
4.0
Vo svete
5.7
Ohodnotiť
TANK MECHANIC SIMULATOR
+ hlavná myšlienka hry
+ prístupnosť herného konceptu
+ možnosť vyskúšania si tankov
- repetitívnosť
- bez pridanej hodnoty/encyklopédie
- opakujúce sa úlohy (iba renovácia)
- technické spracovanie
- užívateľské rozhranie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3 2100/AMD Phenom II X4 955 BE, 8 GB RAM, GeForce GTX 570/Radeon HD 6970, 8 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Intel Core i5-8400/AMD Ryzen 5 1600, 16 GB RAM, 4 GB VRAM GeForce GTX 980/Radeon R9 Fury


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Playway / DeGenerals
Štýl: Simulácia
Early Access od: 31. august 2018

Dátum vydania: 20. február 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk