Hranie videohier v detstve zvyšuje inteligenciu, potvrdzuje štúdia

pridal Kejdžop 21.5.2022 o 11:09 pod hry


Prestížny časopis Nature prišiel so štúdiou, podľa ktorej hranie hier v detstve pozitívne pôsobí na inteligenciu. Dvojročná štúdia skúmala 9855 detí vo veku 9 až 10 rokov z USA a zistila zvýšenie inteligencii u detí, ktoré sa hrali videohry:

"Digitálne médiá definujú moderné detstvo. Ich dopady na inteligenciu a kognitívne schopnosti moc dobre nepoznáme, napriek tomu sa o nich vášnivo diskutuje. Veríme, že štúdie, ktoré pracujú s genetickými údajmi, by mohli ukázať, či majú hry nejaký dopad. Dnešné výskumy totiž zatiaľ nezohľadňovali rolu genetických predispozícií," uviedli autori.

"Zameriavame sa tu na vplyv času stráveného pred obrazovkou na inteligenciu, teda na schopnosť efektívne sa učiť, racionálne premýšľať, chápať zložité myšlienky a prispôsobovať sa novým situáciám."

Podľa autorov bolo najdôležitejšie zistenie to, že deti, ktoré hrali viac hier dlhšiu dobu vo veku 9 až 10 rokov, vykazovali o dva roky neskôr najväčší nárast inteligencie, a to o 2,5% IQ nad priemerom ich vekovej skupiny.

Prekvapujúcim zistením bolo aj to, že na rast inteligencie malo pozitívny vplyv aj samotné sledovanie videí, čo je v rozpore s predchádzajúcimi štúdiami.

U iných aktivít, kde deti napríklad nadpriemerne používali sociálne siete, vedci nezaznamenali žiadny rozdiel v inteligencií oproti priemeru, vedci však neskúmali vplyv na fyzickú aktivitu, spánok alebo školské výsledky.





Hranie videohier v detstve zvyšuje inteligenciu, potvrdzuje štúdia  Hranie videohier v detstve zvyšuje inteligenciu, potvrdzuje štúdia
Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk