TWO POINT CAMPUS

TWO POINT CAMPUS

8.5

Povinná školská dochádzka pre milovníkov žánru

Recenzia na PC verziu

Po bláznivej nemocnici sa vývojári Two Point Studios rozhodli zájsť do školy a pripravili simuláciu fakulty.  A aby bolo jasné, kto za tým stojí, opäť strčili svoju firemnú značku aj do názvu produktu. Ak vám teda neprekáža, že sa vrátite k študentskému životu, hoci sú ešte prázdniny, dočkáte sa zábavnej hry, ktorá berie akadémiu prevažne nevážne.

Aj keď je v Two Point Campus školský inštitút ponímaný s humorom, autori prejavili snahu i o istú autentickosť. Celkovo namixovali dobre vyváženú hru, ktorá ide slušne do hĺbky, ale manažment a jednotlivé procesy zvládnu aj príležitostní hráči. Svoju kariéru začínate na škole zameranej na vedu a so slušným rozpočtom 500 000 dolárov. To vám pohodlne stačí na vytvorenie miestností v prázdnej budove fakulty, ktorá čaká na to, kým ju kompletne zariadite.

Najskôr vyčleníte priestor pre laboratórium a radšej ho spravte priestrannejšie, aby ste tam dodatočne mohli pridávať nové technologické vybavenie, ale aj dekorácie, prípadne neskôr i radiátory. Kvalitatívna úroveň, atraktívnosť prostredia, ale aj primerané teplo totiž pomáhajú zvyšovať level miestnosti a jej príťažlivosť pre študentov. A platí to aj pre všetko ostatné – prednáškové sály, špecializované učebne na rôzne predmety a praxovanie a keďže je škola kombinovaná s internátom, aj pre izby s posteľami pre študentov, toalety a sprchy. Sortiment sa postupne rozširuje, treba myslieť aj na relaxačný kútik pre personál, knižnicu, miestnosti na školenie  zamestnancov, aby lepšie učili a pracovali, a súkromné doučovanie pre slabých žiakov, ako aj študentské kluby, charakteristické hlavne pre americkú mládež.

Two Point Campus
Two Point Campus Má niekto chuť na mega pizzu?
Má niekto chuť na mega pizzu?


Two Point Campus Niekde sa varí, inde vyrába veľký robot.
Niekde sa varí, inde vyrába veľký robot.


Two Point Campus V tejto škole sa usporadúvajú aj rytierske turnaje!
V tejto škole sa usporadúvajú aj rytierske turnaje!





Namiesto školskej jedálne sa však v hre musíte uspokojiť s automatmi na nezdravé jedlo a nápoje alebo v exteriéri stánky s hamburgermi či hotdogmi -  typický nešvár a dôvod obezity Ameriky. Neskôr pribudne zdravotné stredisko, posilňovňa, vonkajšie športoviská a špecifické budovy v závislosti od druhu školy, ako je miestnosť pre pastora, iná na výrobu odvarov a dokonca aj rytierska aréna. Jednotlivé priestory môžete aj dodatočne upravovať, rozširovať, pridávať vybavenie alebo ho premiestňovať. Dá sa dokonca jedným praktickým úkonom presunúť celá miestnosť do inej časti budovy.

Aby všetko fungovalo, potrebujete zamestnancov, ktorých vyberáte zo zoznamu záujemcov o prácu. Sú to učitelia s rôznym zameraním, ktorí logicky patria predovšetkým do učební a prednáškových sál. Ďalej asistenti, ktorí hlavne obsluhujú v stánkoch a udržujú v chode knižnicu a kluby. Nakoniec sú to údržbári, ktorí upratujú a vynášajú smetné koše, opravujú poškodené vybavenie školy alebo ho po technologickom výskume vylepšujú. Na pokročilých školách, kde hrozí vyčíňanie záškodníkov, poslúžia aj ako ochrankári. Samozrejme, všetci berú plat, a tak musíte počítať okrem investícií za nákupy aj s pravidelnými výdavkami na plácu. Každý mesiac sa vám zobrazí celková kalkulácia a, samozrejme, ideálne je, keď ste v plusových číslach. K tomu výrazne prispievajú skúsenosti, závislé od vášho progresu aj vyspelosti študentov, za ktoré dostávate extra peniaze. 

Prvý, prípadne druhý rok býva finančne náročný, pretože školu zatiaľ navštevuje málo žiakov a treba sa uskromniť. V ďalších obdobiach sa to už výrazne zlepšuje a môžete vo väčšom investovať, zveľaďovať, ako aj prikupovať okolité pozemky, ideálne rovno s hrubou stavbou a zariaďovať tam ďalšie miestnosti. Pozornosť treba aspoň v menšej miere venovať aj okoliu školy. V exteriéri viete postaviť stánky s občerstvením, symboly študentských klubov, športoviská, lavičky a romantické miestečká, kde sa vytvárajú priateľstvá aj milostné romániky. Aj to prispieva k zvyšovaniu atraktívnosti fakulty a jej levelu.

Dôležité je tiež sledovanie požiadaviek študentov aj personálu, ktoré sa hromadia v boxe. Neustále sa tam objavujú správy s tým, čo by chceli na škole, aby to tam fungovalo lepšie a komfortnejšie. Patria k tomu aj osobné ciele, ktoré sa týkajú skôr jednotlivcov. Niekto požaduje nový prístroj v učebni, iný herný automat alebo plagát, aby  bolo útulnejšie, žiadané sú aj koncerty a podujatia, ktoré môžete naplánovať vo zvolených termínoch. Na odomknutie pokročilých objektov pritom potrebujete špeciálnu menu Kudosh. Tú dostávate za splnené úlohy a výzvy - vrátane kariérnych, kde napĺňate kvóty napríklad v počte knihomoľov, spokojných zamestnancov a podobne. Počas školského roka musíte zvládnuť všetok zhon, zabezpečovať plynulý chod školy,  zveľaďovať ju a ustáť inšpekcie. Pritom na časomiere vidíte, ako plynú jednotlivé mesiace. Potom nastane bilancia  a symbolický ceremoniál so zhodnotením úspešnosti školy – priemerné výsledky skúšok, množstvo pokračujúcich a promovaných študentov, prípadne tých, čo neuspeli alebo ste ich vylúčili.

Nastáva čas letných prázdnin, kedy si môžete zvoliť nové kurzy a odbory, ktoré otvoríte v ďalšom školskom roku, alebo upgradujete tie doterajšie. Aj na to však potrebujete špecifickú menu. A po výbere spravidla treba pristaviť požadované miestnosti, ktoré súvisia s týmto rozšírením, ako aj najať ďalších učiteľov – odborníkov. Potom môžete slávnostne otvoriť nový školský rok. Niekedy sa stane, že vám na niečo nevystačia peniaze. V tom prípade máte limit na dodatočnú výstavbu a zabezpečenie a ak ho prešvihnete, zvýši sa nespokojnosť na škole a prídete o časť študentov. Alebo si jednoducho vezmete pôžičku, ktorú budete určitý čas splácať.

Hlavným cieľom na škole je zvýšiť jej rating na tri hviezdičky. V každom z troch krokov musíte splniť niekoľko požiadaviek – stanovená úroveň fakulty, počet absolventov, vylepšenie X objektov, dosiahnutie určitej spokojnosti zamestnancov a podobne. S každou hviezdičkou sa sprístupnia nejaké nové položky a miestnosti a v neposlednom rade sa na mape kampane odomkne nové škola. Tých je v hre hneď niekoľko a každá sa sústredí na iný primárny predmet - veda, gastronómia, robotika, šport, ale aj rytierstvo a čarodejníctvo a tomu je prispôsobený aj dizajn fakulty, a dokonca i jej študentov. Takže  vidíte pobehovať žiakov v kuchárskych čapiciach, s robotickými končatinami alebo prilbou na hlave. K týmto odborom ale môžete pridávať aj ďalšie, ktoré už poznáte z predošlých škôl a vznikne z toho zaujímavý mix. Takže napríklad na univerzite pripomínajúcej Rockfort po chodbách kráčajú učni v plášťoch a špicatých čapiciach, ktorí sa učia čiernu mágiu a kúzla a súčasne tam nájdete učebne virtuálnej reality alebo histórie internetu. Kuriózne, ale dobre skĺbené a funkčné.

Two Point Campus
Two Point Campus Ideme hrať metlobal? Harry je už tam?
Ideme hrať metlobal? Harry je už tam?


Two Point Campus Tak aký nový odbor otvoríme?
Tak aký nový odbor otvoríme?


Two Point Campus Cheesball je odboba obľúbeného športu, ale so syrom.
Cheesball je odboba obľúbeného športu, ale so syrom.





Ovládanie hry je intuitívne. Pekne si otáčate, približujete a vzďaľujete plochu školy myšou. Jednotlivé priestory a objekty sa prakticky umiestňujú aj editujú. Menu v ľavom dolnom rohu je vždy poruke a pri zozname miestností a predmetov si môžete pomôcť vypísaním názvu a hneď sa vám zobrazí, čo hľadáte. Grafika je hravá a príjemná, detaily uspokojivé, je milé sledovať človiečikov pobehujúcich  po budovách aj v exteriéri. Hlavne keď nosia výstredné oblečenie. Môžete si ich cvaknúť vo foto móde. S decentným ozvučením, hláškami zo študentského rádia a dobrou hudbou to vytvára harmonický celok.

Two Point Campus prináša naozaj zábavné školy, do ktorých by určite radi chodili aj tí, ktorí štúdium veľmi nemusia. Jadro hry je prevzaté z Two Point Hospital, ale fakulta sa dokázala posunúť ďalej a priniesla svoje vlastné atrakcie a aktivity. A aj preto, že je každá škola špecifická a do istej miery odlišná, dokážete pri hre presedieť dlhé hodiny a zrejme sa vám to tak skoro nezunuje. Priaznivcom žánru rozhodne odporúčame, aby vzali do rúk aktovku a dostavili sa na prvé zvonenie.


napísal uni 16.8.2022
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
TWO POINT CAMPUS
+ rôznorodé školy s odlišným štýlom, vrátane rytierskej a čarodejníckej
+ intuitívny a komplexný manažment
+ dostatok rôznych aktivít, možností, miestností a objektov na výstavbu
+ vývoj, tréning a ovládanie
- niektoré prvky sú len skopírované z Two Point Hospital
- pomerne malé pozemky obmedzujú priestor na výstavbu a rozvoj


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Sega / Two Point
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 9. august 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18434)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk