Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Herný streaming sa postupne dostáva tam, kde je priam ideálny a to priamo do TV. Môžete tak hrať bez konzoly, len kliknete na hru a hráte.

pridal saver 10.9.2022 o 10:58 pod hry
Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

HRY > NOVINKY >

Streamovanie hier z cloudu sa postupne dostáva tam kam primárne patrí a to priamo do TV. Znamená to, že vám bude stačiť zobrať gamepad, spustiť aplikáciu a hrať. Samsung to práve rozbieha v svojej novej sérii TV (2022) a ich Gaming Hube v ktorom zhŕňa aplikácie s herným streamingom.

Ak neviete ako funguje hranie hier cez streaming, je to prakticky ako pozeranie videí z youtube, len tu ku vám neprichádza obraz z filmu ale obraz z hry s tým, že ho môžete aj ovládať. Hra je totiž spustená na konzole niekde v cloude, vďaka čomu nepotrebujete mať doma konzolu, alebo počítač, ale stačí len rýchly internet aby zvládal prenášať obraz čo najplynulejšie.

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Teraz sa prakticky všade tlačia štyri herné služby a to Xbox Game Pass, Geforce Now, Luna a Stadia. Respektíve päť, postupne sa k nim pridáva Utomik. Keďže Luna (od Amazonu) je len v US, Stadia (Google) je dosť chudobná na tituly, ostávajú pre nás dve hlavné služby a teda Xbox Game Pass (Microsoft) a Geforce Now (Nvidia). Sú to dve rôzne služby, ktoré majú iné prístupy k plateniu za hry.  Game Pass má jedno mesačné predplatné a môžete hrať všetky hry bez ďalších poplatkov (bez predplatného sa dá hra Fortnite). Geforce Now má možnosť free alebo platenej služby s vyššou kvalitou (dve verzie predplatného), ale s tým, že každú hru si musíte kúpiť, či už na Steame, Epicu alebo iných PC obchodoch. 

Výhoda cloud systémov je to, že môžete rovnaké hry cez streaming hrať nie len na TV, ale aj na mobiloch a PC. Pri Geforce now na PC aj natívne a pri Game Passe zase natívne natívne na Xboxe, ale stovky hier máte v predplatnom aj na PC.

Samsung už má vo svojich TV a aj smart monitoroch všetky tieto aplikácie aj s Gaming Hub funkciou, ktorá ich združuje. Aj keď zatiaľ len v niektorých krajinách. U nás ešte nie je celý Gaming Hub aktívny, ale máme možnosť samostatne si stiahnuť Xbox Game Pass aplikáciu a aj Stadiu.  Mala byť dostupná aj Geforce Now, ale tú niečo zdržalo. Uvidíme, kedy príde.

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Treba rátať, že tieto aplikáciu fungujú len v novej 2022 sérii TV. Nevieme presne, či tam je marketingový dôvod, alebo technický. V každom prípade, zatiaľ je to len tu. Kto chce streamovať, potrebuje nový TV.  Na druhej strane, aplikácie idu od QN60B verzie, ktorá je v 43-palcovej verzie za 650 eur. Teda všetky QLED verzie od QN60B po QN95B a aj v QN700B až QN900B 8K verziách, plus samozrejme QD OLED verzia TV S95B. Plus podporovaná je aj BU8500 séria a nové smart monitory, dokonca Gaming hub bude aj v nových herných monitoroch.

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung TV

Viac menej podobne, ako na PC a mobiloch. Ponúkne celú dávku stoviek hier z Game Passu, ktoré môžete hrať na cloude. Stačí sa prihlásiť, pripojiť gamepad a môžete hrať.  

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?
Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?
Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Prihlasovanie tu konkrétne funguje cez overenie kódu cez mobil, alebo cez web, aby ste sa nemuseli pracne prihlasovať cez TV.  Stačí byť na mobile, alebo PC prihlásený na Microsoft konto a to sa po zadaní kódu presunie do TV.

Čo na hranie potrebujete?

  • Gamepad - priamo aplikáciou je podporovaná séria gamepadov a to Xbox, PlayStation a Luna, ale cez bluetooth môžete pripojiť rôzne kompatibilné gamepady.  Rátajte však s tým, že pri Game Passe sú to Xboxové hry a teda najlepšie sa hrajú s Xboxový gamepadom, alebo kompatibilným gamepadom s rovnako označenými tlačidlami.

  • Pripojenie na internet - Čo sa týka pripojenia, aplikácia rovno odporúča 20 Mbit/s alebo viac a ak idete cez wi-fi tak 5Ghz pásmo pri pripojení routeru, pre čo najrýchlejšie reakcie. 

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Potrebujete predplatné?

  • Ak chcete hrať kompletnú kolekciu hier potrebujete mať aktívne Game Pass Ultimate predplatné (musí byť Ultimate verzia, len tá má streaming). To sa platí mesačne s tým, že základná cena je 12.99 eur za mesiac. Často je však akcia na prvý mesiac alebo prvé tri mesiace za 1 euro, čo je veľmi dobré na vyskúšanie, následne už platíte plnú sumu.

    (Oficiálne sa dá cena znížiť na pár eur mesačne cez kúpenie Xbox Live Gold, ktoré je lacnejšie a kde môžete kúpiť napríklad ročné Xbox Live Gold za 50 eur a na to dokúpiť mesačný Game Pass Ultimate. Celý rok a jeden mesiac sa presunie na Ultimate predplatne)

  • Môžete hrať aj bez predplatného. Game Pass postupne pridáva aj možnosť hrať pre free 2 play hry bez nutnosti platby, ale zatiaľ je v ponuke len Fortnite. Ak sa prihlásite bez predplatného, zobrazí sa vám len táto jedna hra.

Kompletná kolekcia hier na streaming zaberá aktuálne stovky titulov s tým, že už nemusíte nič kupovať. Všetky máte prístupné v predplatnom. Pritom samozrejme nemusíte ani nič sťahovať. Stačí len kliknúť a hráte.

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Čo sa týka ponuky hier (celú si môžete pozrieť tu) sú tam veľmi rozmanité hry od malých po veľké. Sú tam športy, strieľačky, skákačky, simulácie, RPG, jednoducho všetky žánre.

Napríklad v ponuke sú hry: 

Hry sú v TV Xbox aplikácii zobrazené podobne, ako v ostatných verziách aplikácie a vidíte tu spoje posledne hrané hry, sú tu vybrané hry, najobľúbenejšie hry. A aj všetky hry, respektíve výber žánrov. Je to prehľadné a jednoduché. 

Zatiaľ je to len beta verzia aplikácie a vidieť to na jej optimalizácii. Síce spúšťania a zobrazenie je rýchle, scrolovanie nie je veľmi dotiahnuté. Napríklad výber niektorých výberov do strán seká, respektíve ide pomaly.  Scrolovanie dole je dostatočne rýchle, aj keď úplný zoznam aplikácii tiež ešte potrebuje doladiť na výkon procesora v TV.  Nižšie vo videu to uvidíte. Konkrétne toto som skúšal na 8K TV QN800B (čoskoro dáme recenziu).

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Na každú hru si môžete kliknúť a zobrazia sa vám detaily hry, jazyky, aj keď prekvapivo tu nie sú obrázky, ani video. Aj keď zase hru si môžete hneď spustiť a sami zistíte, čo ponúka.

Hra vás po chvíli pripojí na server. Čakáte len pár sekúnd a hneď sa spustí, akoby ste ju spúšťali na konzole lokálne. Len samozrejme s tým, že obraz je streamovaný zo vzdialeného servera. Nie je síce taký ostrý ako keď to spúšťate lokálne, ale na nenáročné používanie dostatočne kvalitný

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Kvalita obrazu Xbox Cloudu sa postupne ďalej vylepšuje a vidieť, že správnym smerom. Napríklad zo začiatku bol streaming len 720p, už medzičasom stúpol na 1080p/60fps a aj to vidieť (už sa pripravuje 4K streaming). Zároveň niekedy sa obraz rozpadával na kocky pri problémoch s internetom, teraz je už obraz pevný bez rozpadávania a celé je to oveľa stabilnejšie. 

Ako funguje Xbox Game Pass na Samsung televízoroch?

Stabilita a plynulosť hrania však veľmi záleží od toho, akú máte internetovú linku. Ja som napríklad cez moje pevné pripojenie, ktoré ide ešte cez wifi síce mohol hrať, ale stabilita nebola dobrá a hlavne na zvuku bolo počuť, že spojenie niekedy vypadáva, alebo sa orezáva. To môže byť dosť nepríjemné. Ale napríklad, keď som sa prehodil na 4G cez mobil, išlo všetko bez problémov, sekania a obraz bol veľmi plynulý. Nakoniec to ukazuje aj video.

Druhá podmienka je cloud server, na ktorý vás systém pripája. Xbox Cloud má, respektíve mal rôzne maniere pripájať sa náhodne aj do Francúzska alebo Nemecka, kedy bola odozva pomalá a hranie zlé. Teraz sa mi zdá, že sa to výrazne zlepšilo a obraz už tak necestuje po svete, ale neviem presne určiť, na ktorý cloud sa TV pripájal.  Je škoda, že tu nie je výber lokality cloudu ako má Geforce Now.

Ukážka hrania cez Game Pass na Samsung TV:

Samotné hry hráte presne ako na konzole, ovládate ich rovnako, a prakticky ani neviete, že nehráte na konzole. Jediný rozdiel je v systémovom menu, ktoré je na cloude jednoduchšie, keďže v hre nepotrebujete všetky možnosti konzoly. Sú tu však priatelia, vytvorenie party, pozvánky, zobrazenie achievementov aktuálnej hry a aj ukončenie hry.  Čo cloudu ešte oproti konzole chýba je ukladanie záberov a nahrávanie hrateľnosti, respektíve rovno streamovanie. Na tomto už Microsoft pracuje. 

 

Je to budúcnosť hrania?

Keď to zhrnieme, cloud hranie práve robí veľký krok vpred. Prechádza totiž na TV. Je to pre herný cloud prakticky budúcnosť. Budúcnosť, v ktorej si k TV len pripojíte gamepad, vyberiete hru a hráte. Bez inštalovania, bez nutnosti konzoly.  Samsung už takúto budúcnosť ukazuje. Síce u nás zatiaľ primárne s Game Passom, ale čakáme aj príchod Geforce Now, respektíve celého Gaming Hubu. 

Samozrejme budúcnosť ako budúcnosť, cloud bude v nasledujúcich rokoch výrazne expandovať ale netreba sa báť, že by (nejako skoro) vyradil natívne konzoly z obehu. Tieto systému budú koexistovať a každý si vyberie, čo sa mu páči.





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19791)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk