Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield

Externé HDD už odchádzajú do minulosti a nastáva čas externých SSD.

pridal saver 7.9.2022 o 10:44 pod hardware
Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield

HARDWARE > NOVINKY >

Externé HDD už odchádzajú do minulosti a nastáva čas externých SSD. Jedným z nich je aj Samsung T7 Shield. Ten tu máme teraz na test v 1TB veľkosti, ktorá ponúka 1050MB/s a 1000MB/s. 

Špecifikácie:

  • Kapacita: 1TB alebo 2TB
  • Rýchlosť: 1050MB/s čítanie a 1000MB/s zápis
  • Odolnosť: IP65 / pád z 3 metrov
  • Veľkosť: 8.8 x 5.9 x 1.3 cm
  • Váha: 98 gramov
  • Port - USB-C - USB 3.2 gen2
  • Príslušenstvo - USB-A, USB-C káble

Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield
 

Disk je malý, má len osem centimetrov a váhu pod sto gramov (teda niečo ako polovica  mobilu). Jednoducho ho tak viete vložiť do vrecka a viete prenášať. Primárnou vlastnosťou Shield disku a rozdielom oproti bežným je to, že je chránený a má okolo seba gumený obal pre ochranu pri pádoch. K tomu na jednej strane je chránený, na druhej priamo na disku je Samsung Portable utilita, ktorá vám umožní zaheslovať disk. Funguje to ako Windows, tak na Mac, ale aj Androide. 

Samotný disk prichádza rovno naformátovaný s exFAT a s 931GB miestom. Viete si samozrejme preformátovať podľa potreby na NTFS alebo FAT32, podľa toho, akú kompatibilitu potrebujete. 

Čo sa týka rýchlosti, dostanete to, čo disk sľubuje, respektíve mierne naviac a to 1051 MB/s na čítanie a 1017 MB/s na zápis. Čo bude pekná bezproblémová rýchlosť. Ale pozor, dôležité je aj to, ktorý kábel k zapojeniu disku použijete. Má pri sebe ako kábel s USB-C koncovkou, tak USB-A. Ideálne je rovno používať USB-C kábel, ak máte tento port v PC, je USB 3.0. Môžete tam dosiahnuť plný výkon. Klasické USB-A porty ešte fungujúce na USB2 protokole, môžu ísť v rôznych rýchlostiach a napríklad mne idú maximálne 460MB/s. Je to polovičná strata, ale ak vám nevyhnutne nejde o rýchlosť, bez problémov to nemusí byť výrazne problém. Na dokumentoch, fotkách alebo filmoch to výrazne nepocítite. 

USB-C pripojenie:

Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield

USB-A kábel:

Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield

Na čo sa teraz tieto rýchle externé SSD dajú používať, sú aj hry, kam už bez problémov môžete nainštalovať hru a hrať ju odtiaľ bez nejakého viditeľného spomalenia. Už keď ste s rýchlosťou okolo 1GB/s, medzi diskami s rýchlosťou 3GB/s alebo aj 6GB/s sú rozdiely len veľmi minimálne. Či čakáte pri nahrávaní o nejakú sekundu dlhšie, nie je to problém. Hlavne externé SSD je teraz veľmi dobrý doplnok, ak máte napríklad v notebooku malý disk, ale rovnako aj pri desktope. Dôležité je, že je to výrazne rýchlejšie ako HDD.

Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield
 
Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield
 
Chcete odolný externý SSD disk? Vyskúšali sme Samsung T7 Shield
 

Pri SSD je aj dôležitá odolnosť, zatiaľ čo externé HDD, ak vám spadli, už ste mohli mať po mechanike a tým aj po disku. Ak vám spadne SSD, tak sa väčšinou nič nestane. Ale aby sa takmer isto nič nestalo, Samsung tu disk obalil gumeným obalom. Má tak vydržať pád z 3 metrov. Ale zároveň je odolný s IP65 certifikáciou, teda proti prachu a proti striekajúcej vode. Teda vydrží dážď alebo prúd vody.

Ten prúd vody znie dobre aj na umytie, čo ma pri tomto disku veľmi lákalo spraviť. Totiž gumený obal je zdrsnený a výrazne zachytáva všetok prach a nečistoty z prostredia. Možno trochu škoda.

Celkovo dobrý disk medzi externými SSD, ktorý je dobrý, ak potrebujete zvýšenú odolnosť, ale aj ak potrebujete dostatočne rýchly externý SSD za dobrú cenu. Okolo 137 eur je dobrá cena.

Pričom, ak nepotrebujete gumenú ochranu disku, štandardný T7 je približne o 20 eur lacnejší. Rýchlosťou sú rovnaké. Ak chcete bezpečnejší disk, tak verzia T7 touch so senzorom odtlačku prstu je za rovnakú cenu ako T7 Shield.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk