FIFA 23

FIFA 23

8.0

Posledný výkop na štadióne FIFA

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Každý, kto sleduje situáciu v hernej oblasti, asi začul ruch okolo licencie FIFA a EA Sports. Výsledný stav je taký, že FIFA 23 je posledná hra, ktorá nadväzuje na dlhoročnú tradíciu. Preto je to sčasti unikátny kúsok pre fanúšikov, hoci možno sa budúci rok dočkajú viac-menej podobnej hry s iným názvom. FIFA 23 má tak šancu ukázať sa v najlepšom svetle a už aj nové konzoly pokročili do fázy, že sa s nimi vie EA Sports vyhrať.

Skôr ako prídete do menu, vás čaká menší tréning a zahrievacie kolo na ihrisku. Keď dorazíte do ponuky hry, ovalí vás široké spektrum módov, kde môžete tráviť mraky času. Niekto sa hneď vrhá na FIFA Ultimate Team, iný opáči mód kariéry, časť ľudí sa presunie na veľké ihriská na ligy či Ligy majstrov a ostatní možno dajú prednosť adrenalínu na Volta zápasoch.

V tomto smere niet čo vyčítať hernej ponuke či módom. Chcete hrať Ligu majstrov, Európsku ligu či Európsku konferenčnú ligu? Sú tu. Dáte šancu Viktorii Plzeň v Lige majstrov a prekvapíte v skupine? Môžete to skúsiť. Alebo sa pozriete na juhoamerický futbal? Nie je problém. Dajú sa nastaviť aj multiplayer zápasy, opáčiť módy ako hrať doma-vonku, hrať na dve výhry z troch zápasov či tri z piatich, menu má kopu položiek a nastavení. Hra si pri načítaní neustále sťahuje súpisky, výsledky, stále drží krok s dobou.


Širší priestor dostal ženský futbal. Jedna vec je hrať za ženy v priateľských zápasoch, iná je pustiť sa s nimi aj do futbalových líg. Medzinárodné tímy sú roky prístupné, teraz sa otvárajú dve ligy: anglická a francúzska, tak si môžete zahrať za ženskú Chelsea či PSG. Nové technológie sa snažia lepšie previesť na obrazovky aj ženské pohyby a jediná nevýhoda je, že možnosti ženského futbalu sa síce rozšírili, ale stále sú limitované na priateľské zápasy, turnaje, sezónu, ale už si dámsky tím nezoberiete ďalej.

Ak by ste však chceli niečo zo sveta pikošiek, zájdite do Premier League, kde vás hneď čaká hrateľný tím AFC Richmond zo seriálu Ted Lasso. Rovnomenný chlapík stojí na lavičke, koučuje a gestikuluje na hráčov, na ihrisku behajú známe mená , ale reálne je to iba tím do počtu. Netreba mať veľké očakávania, je to skôr bonus.

Pre všetky zápasy na veľké ihriská sa aplikuje nová technológia. HyperMotion si zažil vlani premiéru a tento rok prichádza verzia HyperMotion 2, ktorá pokračuje v nastolenom trende realistického podania a snaží sa priniesť najlepšie podané zápasy, minúty pred nimi, počas i po nich. V praxi to znamená, že sa hráči či hráčky snažia reálnejšie behať po trávniku, útočiť či brániť, resp. aj púšťať do súbojov a dotykov. Je tu zachytených veľa pohybov v 90 minútach, gestá v tvári a kopa nových drobných animácií. Autori sa hrdia, že snímali všetkých 22 hráčov počas celého zápasu. Pre vás to znamená, že lopta nie je prilepená na kopačke, ale pohybuje sa ako samostatný objekt, hráči ju vedia spracovať realisticky a aj drobné animácie sú zobrazené so zmyslom pre detail. Platí to pre mužské i ženské zápasy a najmä aj pri finesách ako sú aj prihrávky a strely.

Nové je kopanie rohov či priamych kopov, kde volíte presnejší smer i typ strely alebo privolanie druhého hráča. Prihrávky vám pri nižších obťažnostiach ukážu aj smer lopty určitou trajektóriou a viete, kam smerujú. Najväčšiu zmenu zaznamenali strely, kde sa tiež hlási o slovo HyperMotion 2 a snaží sa prepočítať šancu strely, jej spracovanie a potom ju v spomalenom zábere ukázať. Pridanie tzv. power striel vám dokáže ukázať hráča akoby v inom uhle a jeho strelu – ak ju vystihnete v správnom zlomku sekundy, máte oveľa väčšiu šancu skórovať a opakovaný záber vám dovolí si ju vychutnať. Ruku na srdce, ešte nikdy nebola FIFA taká arkádová ako v tomto prípade, tieto „power shoty“ mi pripomínali nedávnu arkádovú pecku Mario Strikers – Mbappé či Lewandowski by sa pomaly mohli vyrovnať Wariovi či Yoshimu. Našťastie tu nie sú ohnivé strely či odrážanie zadkom, ale iba megastrela z kopačky superstar, ale je to iný štýl.

Samozrejme, niečo iné je hrať veľký futbal s 22 hráčmi a inak si užijete arkádovejší, no u mňa atraktívny mód Volta. Tam sa na prvý pohľad veľa vecí nemení, môžete si vytvoriť vlastného hráča a tím, potom ísť súperiť do rôznych zápasov v móde 3 na 3, 4 na 4 a 5 na 5. Každý z nich má čosi iné do seba. 3 na 3 je parádna arkáda, kde sa hrá bez brankára a môžete páliť niekedy aj naslepo. 4 na 4 je pomerne vyrovnaný mód na ihriská a 5 na 5 je taktická chuťovka, kde už oceníte dlhšie polčasy, lebo gólov môže padať menej. V každom móde čakajte napínavé zápasy: práve pri Volte mám pocit ako by AI vedela počkať na vaše slabé chvíle a potom vás nepustiť k lopte. Napríklad pri jednom zápase 3 na 3 som vyhrával pohodlne 4:0, no potom som poľavil, súper nasekal pár gólov a kým som sa spamätal, zápas skončil 4:5. Stačí pár chvíľkových zaváhaní a zápas strácate – no kým si držíte svoje tempo, dokáže súpera potrápiť. Mód 5 na 5 má zase prehustené zápasy, takže hádzanie do striel a iné chuťovky fungujú a je napínavé bojovať až do posledných sekúnd. Nehovoriac o zlatom góle...

Aj Volta má priestor pre arkádové vylepšováky. Každý hráč má určitý boost, ktorý si na limitovaný čas možno zapnúť a zas sa pripomína Mario Strikers štýl, lebo jeden hráč má takmer ohnivé bomby (oranžový kruh) alebo maximálnu rýchlosť (modrý) či iný bonus. Ale k Volte to tak nejako patrí a sami môžete žonglovať medzi tým kedy si vylepšovák zapnete. Napríklad si útočníkov môžete šetriť na neskoršie fázy zápasu alebo obrancov už na začiatku, ak na vás súper tlačí.


Mód kariéry, inak slušný žrút času, sa veľmi nezmenil. Môžete si zvoliť akého hráča chcete trénovať a ako ho budete manažovať či vylepšovať. K tomu slúžia tri typy bodov: Maverick je pre útočné superesá, Heartbeat či Virtuoso sú skôr pre prihrávačov alebo technických hráčov. Body získavate za jednotlivé aktivity, môžete si nastaviť aj rozličné tréningy v kategóriách. Za získané prašule môžete investovať do seba (mať trénera, PR tréning atď.) alebo pomôcť aj tímu. A je na vás, či si doprajete niečo pre seba, tréning či luxusný byt alebo sa rozhodnete venovať chechtáky na charitu – každý hráč sa môžete rozvíjať inak.

Kariéra má vlastný kalendár rozdelený na dni, ktoré plynú a nechýbajú tu zápasy v ligách, pohároch či turnajoch. Sympatickou novinkou je, že nemusíte hrať celé zápasy (plných 90 minút), ale iba niektoré highlighty. Napríklad v prvom zápase vás tréner nasadí v 83. minúte a je na vás, ako sa ukážete – napríklad môj borec mal 8 minút na to, aby prebral po Lewandovskom štafetu a skúsil sa ukázať v útoku za stavu 0:0... A komentátori veľmi rýchlo zhodnotili jeho pokusy a v rohu vidíte aj skóre. Začínate na 6,0 a môžete sa zlepšiť, no aj zhoršiť...

A napokon FUT. FIFA Ultimate Team. Mód, okolo ktorého sa veľa píše, kritizuje a rieši, či je to ešte stále hra alebo sú tu nejaké náhodné elementy, ktoré neviete ovplyvniť (a eventuálne mikrotransakcie). Budujete si svoj vysnívaný tím, hľadáte rozličné kartičky, výhody a snažíte sa ovplyvniť čo sa dá. Môžete plniť drobné úlohy, už po niekoľkých zápasoch ste na koni, lebo ste úspešne zvýšili nejaké skóre, dali prihrávky v šestnástke a iné drobotiny za odmenu. Podobne ako v kariére sa váš repertoár možností otvára, tu cez XP body. A čakajú vás aj tzv. FUT Moments, čo sú krátke výstrižky z hier, ktoré pripomínajú zase časti zápasov z kariéry.

Je tu ešte prerobený systém chémie v tíme, kde sa znížil počet bodov, ale pravidlá ostali viac-menej podobné, napríklad penále za hráčov s nulovou chémiou takmer zmizlo. Môžete miešať hráčov z rôznych líg, dať ich na netypické pozície a hra/tím to ustoja. Na druhej strane sa nedá ísť úplne naslepo, tzv. Squad Building Challenges vám dajú určitý level požiadaviek na chémiu, ktorý hráči na pozíciách majú splniť. Pribudli tu noví FUT Heroes, ale inak je to existujúci systém s niekoľkými variáciami.

Po prvom týždni sú pocity z hry zatiaľ pomerne dobré. Vlaňajší ročník bol azda väčšou revolúciou, ale drobné vylepšenia cítiť. Napríklad zdanlivo drobná fíčurka „AcceleRATE“ sa ukáže byť slušným pomocníkom: keď niektorý hráč dokáže vyštartovať v dobrom čase s loptou do šprintu, nie každý obranca ho zachytí. Tempo hry je pomalšie, no gólov padá pomerne dosť (aj súper sa snaží). Rozdiely medzi jednotlivými stupňami obťažnosti sú veľké – ak sa vám podarí na nižšej excelovať, tá o level vyššia vás vyzve na pár ťažkých zápasov, kým si zvyknete.

Vyšiel už aj prvý patch, ktorý mierne mení hrateľnosť – najviac to cítiť pri penaltách, z ktorých padá menej gólov. Sčasti pri behu hráčov a sám som zatiaľ zvedavý, či bude padať viac žltých kariet pri tvrdších fauloch – hoci paradoxne, počas týždňa recenzovania som ani veľa kariet nevidel. Fair-play & respect!

Takže koniec istej éry vyzerá takto: FIFA 23 je stará dobrá FIFA s mnohými drobnými vylepšeniami, ktoré sa určite budú páčiť časti fanúšikov. Ak ste rok-dva vynechali alebo máte novú konzolu, rozdiely sú citeľné. Pre ostatných je tu pár dobrých vecí. Avšak zvedavosť do budúcna – ako zaujme EA Sports o rok s novou značkou?


napísal Korec 7.10.2022

Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
FIFA 23
+ HyperMotion 2 a realistickejší pocit zo štadiónov i hráčov
+ lepšie prihrávky, šprinty a práca s loptou
+ nový systém striel, hoci s arkádovým nádychom
+ ženský futbal s dvomi ligami a väčším zastúpením
+ Volta ešte bližšie k Mario futbalu ako kedykoľvek predtým
+ stále veľa možností, módov a líg
- Ultimate Team má minimálne zmeny
- ženský futbal má väčší potenciál: viac líg, kariéra


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: EA / EA sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 30. september 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk