HOMEWORLD 3

HOMEWORLD 3

Taktická sci-fi RTS sa vracia

Dojmy

Tvorcom real-time stratégie Homeworld sa podarilo vytvoriť epickú vesmírnu ságu, ktorá hráčov uchvátila svojim príbehom a napínavými súbojmi s flotilami vesmírnych lodí. Aj keď ste vďaka 3D grafike mohli obdivovať jednotlivé lode z viacerých uhlov, prostredie už touto vlastnosťou neoplývalo a autori vždy chceli, aby aj vesmír bol plne 3D, no narazili na limity vtedajších grafických kariet. Teraz sa však zdá, že sa im sen splní a chcú sa oň podeliť s hráčmi v novom pokračovaní Homeworld 3. Viac nám o tejto hre prezradili počas prezentácie na Gamescome.

Na Homeworld 3 pracuje štúdio Blackbird Interactive, ktoré vzniklo doslova v garáži vo Vancouveri v roku 2010. So značkou sa lepšie zoznámili pri práci na stratégii Homeworld: Deserts of Kharak z roku 2016 a následne pracovali na Homeworld Remastered Collection. Teraz dostali neľahkú úlohu priniesť pokračovanie legendy a pomáhať im pri tom majú aj tvorcovia pôvodného Homeworld 1 a 2. Po tom, ako nám na prezentácii predstavili ich tím a ciele, sme dostali možnosť si nový Homeworld aj zahrať. Vyskúšali sme si tutorial misiu vo Facility 315, ktorá nás naučila hru ovládať a v ďalšej misii v Kesura Oasis sme si vyskúšali nové gameplay mechaniky vrátane taktiky zákrytov.


Hráči sa po rokoch budú môcť opäť ponoriť do oceňovaného príbehu Homeworld ságy. Pred 100 rokmi Karan S'Jet odomkla rozsiahlu a starodávnu sieť hyperpriestorových brán, ktorá otvorila nové možnosti prieskumu a obchodu. Pre jej ľud sa začal zlatý vek. Začala sa však šíriť aj temnota známa ako Anomália, ktorá pohltila brány aj planéty. Karan preto musela s flotilou preskúmať priestor Anomálie, aby našla odpovede. Z tejto misie sa však nevrátila. V Homeworld 3 sa jej nástupkyňou stala Imogen S'Jet, ktorá teraz ako jediná dokáže vyriešiť záhadu, ktorá ohrozuje budúcnosť galaxie.

Počas dema sme prevzali kontrolu nad materskou loďou Khar-Kushan, ktorá nás už na prvý pohľad ohromila nielen svojou veľkosťou, ale aj mierou detailov. Našou úlohou bolo pomocou sond získať cenné zdroje z asteroidov a následne sa brániť pred menšími skupinami nepriateľských lodí. Aj keď ovládanie hry môže na prvý pohľad pôsobiť odstrašujúco, v skutočnosti je vcelku intuitívne. Akonáhle sa prestanete kochať vašou vlajkovou loďou, môžete začať vyrábať vesmírne stíhačky a bombardéry a posielať ich do boja. Kým v prvej misii sme mali oproti nepriateľom značnú prevahu, o niečo náročnejšia už bola druhá misia, ktorá nám predstavila hlbšie strategické mechaniky.


Dostali sme sa do konfliktu s omnoho silnejšími fregatami a útoky na priamo s našou flotilou sa ukázali ako neefektívne. Okrem tradičnej produkcie väčšieho množstva jednotiek bol kľúčový aj spôsob boja. Najpodstatnejšou novinkou v Homeworld 3 sú plne 3D prvky prostredia, ktoré môžu hrať vo váš prospech aj proti vám. Obrovské vesmírne objekty nazývané megality prinášajú 3D terén do klasického bojového priestoru Homeworld. Tieto rozpadajúce sa pozostatky starovekej civilizácie môžete využiť na to, aby ste nepriateľov prekvapili útokom zo zákrytu, alebo sa vyhli paľbe z ich lodí. Tunely zase pomôžu vašim lodiam nepozorovane preniknúť bližšie ku kľúčovým cieľom.

Zaútočiť môžete priamo, pripraviť si útok spoza trosiek megalitov alebo dokonca z výšky. Ďalšou novinkou v Homeworld 3 je simulovaná realistická balistika. Lode spôsobujú aj dostávajú realistické poškodenie, ktoré sa vypočítava v engine. Útoky v hre preto nie sú náhodné ako hod kockou. Plne simulovaná balistika má za následok, že v hre si musíte dávať pozor na priamu viditeľnosť lodí a tiež využívať manažér senzorov, aby ste videli, či o vás nepriatelia vedia. Flotilu si zachovávate naprieč misiami, preto si lode musíte čo najviac chrániť. Zachovávajú si aj poškodenie a piloti útočných plavidiel a kapitáni hlavných lodí si vedia odovzdávať kritické informácie na bojisku.


V hre môžete natrafiť na pevnosti s množstvom obranných veží, čo vás donúti bojovať zo zákopov hlboko za nepriateľskými líniami. Okrem statických bariér však budete musieť počítať aj s vesmírnymi javmi, ako sú asteroidy, ktoré preveria aj skúsených veliteľov. Vizuálny štýl, na aký ste v sérii zvyknutí, je v Homeworld ešte impozantnejší. Vďaka väčším grafickým možnostiam dokážete lepšie vnímať veľkosť lodí, ich detaily, dizajn aj známky poškodenia či úplnej deštrukcie. Útočné lode lietajú vo formácii pomedzi mohutné bojové krížniky na pozadí hviezd a hmlovín. Môžete si všimnúť, ako lode vrhajú siluety na pozostatky starovekých civilizácií. Výbuchy spôsobujú tlakové vlny a dokonca aj keď prehrávate, stále je to neskutočné vesmírne divadlo, ktoré chcete vidieť do konca.

Hra okrem kampane ponúkne úplne nový multiplayer režim s možnosťou kooperácie. Spojením RTS hrateľnosti s roguelike štruktúrou sa jeden alebo dvaja velitelia pustia do náhodnej série bojov s flotilami. Za každé víťazstvo získate zaujímavé odmeny a na základe vašich výsledkov sa vám odomknú schopnosti, ktoré sa prenášajú naprieč misiami. Taktické schopnosti si môžete vycibriť v boji proti ľudským protivníkom v PvP režime. Môžete sa zdokonaľovať v prestrelkách s umelou inteligenciou, než sa postavíte proti ľudským protivníkom v bitkách 1v1, free-for-all alebo tímových bitkách. Autori nám prezradili, že rátajú s DLC obsahom, no v hre nebudú žiadne mikrotransakcie. Homeworld 3 môžeme očakávať niekedy v prvej polovici roku 2023, kedy vyjde na Steam a Epic Games Store.


napísal Tanya 18.10.2022
Páči sa mi! (+3)
HOMEWORLD 3


Homeworld 3
PC

Vývoj: Gearbox / Relic Entertainment
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania: 13. máj 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk