GOTHAM KNIGHTS

GOTHAM KNIGHTS

8.0

Batman hra bez Batmana

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Batman je mŕtvy. Tentoraz ale vážne, obetoval sa, keď sa pokúšal zachrániť Gotham. Ra's al Ghul mal v pláne zničiť mesto a takmer sa mu to podarilo. Batman však za to zaplatil najvyššiu cenu. Navyše po ňom zostal ešte jeden nevyriešený prípad a keďže je mŕtvy aj Jim Gordon, Gotham zase upadá do chaosu a zločin v uliciach prekvitá. Bruce pre prípad svojej smrti nahral odkaz, ktorý spojil všetkých jeho spolupracovníkov, aby pokračovali tam, kde on skončil. Z Blüdhaven sa vracia Nightwing, aby viedol Robina, Red Hooda a Batgirl. Spoločne musia chrániť mesto, vyriešiť posledný Batmanov prípad a stať sa rodinou. Musia si však dávať pozor, blíži sa totiž vojna a oni sú v jej strede.

Batman už bojoval proti rôznym zloduchom, ale prípad, ktorý vyriešiť nestihol, je na jedného hrdinu jednoducho priveľký. Týka sa rozsiahlej korupcie a manipulácie v celom Gothame. Nie je len o gangstroch, ale o celom systéme, ktorý tajne vládne mestu už stáročia. Aj preto padne vhod, že máte k dispozícii hneď štyroch hrdinov a pre vás to znamená aj možnosť zahrať si hru so spoluhráčom v online kooperácii. Síce iba jedným, ale aj to stačí pri potieraní zločinu v uliciach aj pod nimi. Gotham Knights je vystavané práve na tom a hre to ide dobre.

Navyše to nie je jediná vec, ktorá autorom z WB Montreal vyšla. K Batman univerzu už pričuchli a aj keď s novou hrou nenadväzujú na žiaden doteraz známy svet, je vidno, že sa v ňom vedia orientovať. Siahli po dobrých podkladoch pre príbeh a vybrali si doteraz menej opozerané zasadenie aj postavy. Hlavnými záporákmi je tu Court of Owls, teda v lokálnom preklade Soví tribunál. To je starý rád, ktorý tajne vládne Gothamu, likviduje nepohodlných a tvaruje dejiny podľa seba. Teraz navyše rozbieha nebezpečné experimenty. Aby toho nebolo málo, League of Assassins chce Gotham zničiť tiež.

Gotham Knights
Gotham Knights Na scénu musí nastúpiť nová generácia hrdinov
Na scénu musí nastúpiť nová generácia hrdinov


Gotham Knights Niekedy musíte akciu vymeniť za tichý postup
Niekedy musíte akciu vymeniť za tichý postup


Gotham Knights Postavy môžu v boji využiť rôzne schopnosti
Postavy môžu v boji využiť rôzne schopnosti





To sú všetko veľké problémy na pozadí, ale Gotham by nebol Gothamom bez tradičnej zostavy známych zloduchov a každodenného zločinu, ktorý ich poskokovia páchajú v uliciach. Hra si berie kopu inšpirácie z Arkham série, ale je fajn, že k tomu pristupuje sviežo. Harley je prakticky jediná prevarená tvár v hre a skôr autori stavili na menej známe – Mr. Freeze a Clayface. Táto trojica vám tiež narobí problémy, v uliciach má svojich ľudí a keď sa porátate s nimi, príde rad aj na súboje s bossmi. Možno by som bol rád, ak by skúsili viac menej známych záporákov (Firefly, Mad Hatter, Calendar Man...), ale aj tak hra funguje dobre, pôsobí pomerne sviežo.

Nie je to však len o zloduchoch, ale aj o spojencoch. Okrem štvorice hrdinov vám v boji pomôže aj niekoľko ďalších známych postáv. Stále žije Alfred a slúži na rozvoj emocionálneho aspektu príbehu. Jim už síce nie je medzi nami, ale v policajnom zbore bude vašou spojkou Renee Montoya. Lucius Fox vás vybaví novým dronom na rýchly presun mestom (ktorý si v jednotlivých častiach mesta musíte odomknúť hackovaním policajných dronov). A možno prekvapivo vám pomocnú ruku ponúkne aj Penguin, ale naňho by ste si radšej mali dávať pozor.

Hra má jeden svoj nosný príbeh, ale aj niekoľko vedľajších príbehov. Sú tu naozaj mikrobríbehy, kedy niekoho zachránite v meste, ale aj pomerne rozsiahla odbočka s Harley je stále len vedľajší obsah. Svoj príbeh tu má aj každá z postáv, ktoré prežívajú traumu, vyrovnávajú sa so súčasnosťou, no stále ich mátajú veci z minulosti. Nie je to patetické, nie je to prehnané, je to niekoľko scén v priebehu celej hry. Jednotlivé hráčske postavy zase môžu mať trochu iné interakcie s NPC či dokonca záporákmi. Scény nie sú výrazne odlišné, ale dialógy môžu prebiehať trošku inak, napríklad aj vzhľadom na spoločnú históriu postáv (Talia a Jason napríklad). Ak tak chcete vidieť úplne všetko z hry, musíte prejsť hru 4x. Ak však budete vhodne prepínať medzi aktívnou postavou na vašej základni, viete vidieť všetko dôležité.

Je tu však jeden menší problém. Príbeh je trochu predvídateľný. Nie je zlý, to vôbec. Len dlho vopred viete, kto stojí za Sovím tribunálom, rovnako dlho vopred tušíte, čo sa stane na samotnom konci. Trochu mi to pripomína Spider-Mana, ktorý tiež príbehovo nebol práve prelomový, ale fungovalo to, zabavilo to. Rovnaké je to aj tu. Sú tu odkazy pre fanúšikov komiksov, ktorí o svete vedia viac. Zároveň príbeh a zasadenie nie sú príliš komplikované ani pre ľudí, ktorí o Batmanovi veľa nevedia, takže si hru dokážu tiež užiť a zažijú zaujímavý príbeh.

Štvorica hrdinov, to nie sú len štyri rôzne tváre a hlasy. To sú hlavne 4 rôzne charaktery v príbehu a 4 rôzne herné štýly. Do rúk dostávate 4 postavy s rôznymi schopnosťami v oblasti akrobacie, sily, boja a aj hackkovania. Môžete si tak vybrať postavu, ktorá vám najviac vyhovuje. Red Hood je kopa svalov a nebojí sa strieľať. Je trochu neohrabaný, ale silou to kompenzuje. Nightwing je taký zlatý stred, ale je skvelý akrobat. Robin je najmladší a najslabší, ale je skvelý detektív a vie umne využívať stealth. No a Batgirl vie hackovať, takže ak proti vám stoja drony alebo musíte uniknúť kamerám, toto je ideálna postava pre vás.

Okrem toho ale všetkým, postavám ide o to isté – rozdať v nebezpečnom Gothame čo najviac rán zloduchom rôzneho rangu. Hra stavia na free flow combate známom z Arkham série a robí to dobre. stále je akrobatický, zábavný, rýchly a hlavne plynulý. Útoky striedate s úskokmi a obranou, no a keď máte dosť energie na niektorý zo špeciálnych útokov, využijete ten. Postavy si tiež postupne vylepšujete a to hlavne po stránke vybavenia. Získavate buď celé nové sety, alebo si niečo vycraftujete z vecí, ktoré hraním získavate. Postupne tak získate naozaj silné postavy, ale rovnako sa lepšia aj nepriatelia. Teda niekedy.

Gotham Knights
Gotham Knights Postavy a ich vybavenie si postupne vylepšujete
Postavy a ich vybavenie si postupne vylepšujete


Gotham Knights Príbeh prináša aj komornejšie a viac emocionálne momenty
Príbeh prináša aj komornejšie a viac emocionálne momenty


Gotham Knights Pohyb po meste je relatívne fádny
Pohyb po meste je relatívne fádny





Hra je totiž založená na systéme levelov, čo je vec, ktorej nie som veľkým fanúšikom. Ak sa svet leveluje s vami, tak je to OK, ale jednotlivé často mesta či úlohy majú svoje levely. Môžete tak byť slabí na to, aby ste niekam išli. Prípadne plníte veľa vedľajšieho obsahu a niečo ste si dali bokom. Neskôr v hre sa k tomu vrátite, ale už levelom vysoko prevyšujete nepriateľov a dávate ich dole na jednu ranu. Naozaj máte dojem, že ste superhrdina, ale keď totožne vyzerajúci nepriateľ o 5 minút neskôr niekde inde nechce padnúť ani po dlhom súboji, nepôsobí to až tak dobre.

Rovnako mám výhrady aj k iným veciam. Gotham Knights je open world hra na veľa hodín. Prináša veľké a naozaj dobre navrhnuté mesto – to vyzerá pekne temne a goticky, ako z komiksu, zároveň jeho dizajn dáva logický zmysel a viete sa orientovať len podľa architektúry. Ale bez plachtenia ponad strechy v štýle Batmana to už nie je ono. Všetci štyria hrdinovia sa akurát priťahujú k rímsam hákom a to je trochu nuda pri dlhých presunoch. Na tie lepšie poslúži motorka, ovláda sa dobre, ale aj tá časom omrzí. Takže budete ku koncu už častejšie využívať fast travel.

Mesto je tiež plné aktivít a aj veľmi malých vedľajších úloh. V uliciach prebiehajú krádeže, únosy, dokonca sa nelegálne obchoduje s orgánmi. To všetko musíte riešiť a časom to trochu prejde do stereotypu. Sú tu aj výzvy, ktoré sú zaujímavejšie a preveria vaše schopnosti, rýchlosť a ďalšie. Bohužiaľ si ale autori nedali prácu s kontrolou obsahu a napríklad sa mi 2x stalo, že mi hra dala rovnakú misiu na rovnaké miesto, akurát raz som tam bojoval proti poskokom Harley a neskôr proti niekomu inému. Možno by som na to ani neprišiel, keby som tie misie nehral necelú hodinu od seba. Ak vedľajší obsah nechcete plniť, môžete sa venovať len hlavným líniám. Bohužiaľ aj tie pred vás raz či dvakrát postavia generické úlohy typu: „niekoho nájdi, zbi a dostaň z neho informácie.“

Gotham Knights
Gotham Knights Reč príde aj na detektívnu prácu
Reč príde aj na detektívnu prácu


Gotham Knights Navštívite známe miesta
Navštívite známe miesta


Gotham Knights Stretnete dobre známe tváre
Stretnete dobre známe tváre




Hra je dobre štruktúrovaná a delí sa na noci, počas ktorých chránite ulice mesta. Sami sa rozhodnete, kedy chcete noc zakončiť a vrátiť sa na základňu Belfry. Vtedy sa vám resetnú zločiny v uliciach, ale výzvy a questové línie zostanú. V Belfry následne môžete interagovať s ostatnými postavami, vylepšovať si postavy, upravovať motorku a pokračovať v progrese naprieč príbehom. Dĺžka hry sa líši v závislosti od toho, čo všetko v nej chcete splniť. Krátka hra to ale nie je a nejaký ten základ aj s vedľajšími dáte možno za 15 hodín a to je slušné. Ak vám to bude málo, ulice sú plné, môžete ich ísť vyčistiť.

Gotham Knights vyzerá dobre. mohla by aj lepšie, minimálne teda technicky to dnes nedosahuje na vrchol, ale zachraňuje to skvelá estetika. Autori pripravili aj niekoľko momentov, ktoré vám naozaj vyrazia dych. Gotham zahalili do búrky, zasypali snehom a ľadom, zaviedli vás do tajomných krýpt. Tam všade hra vyzerá skvele. A inokedy vyzerá obyčajne. Lepšie je na tom hudba, ktorá je stále výborná, pekne sedí k superhrdinskej téme a vhodne kombinuje licencované skladby a originálny herný soundtrack. Pod ten sa okrem iných podpísal aj skladateľ hudby pre Horizony. Rovnako dobrý je dabing a to aj napriek tomu, že v prípade tejto hry WB stavili na málo známe hlasy. Odviedli ale dobrú robotu.

Najväčšou slabinou Gotham Knights je to, že to nie je Batman: Arkham hra. Snaží sa od známej série dištancovať, ale má toho z nej vo svojej DNA až priveľa, len ten Batman chýba. A predsa len mali Rocksteady trochu lepší cit pre detail, pre balans, pre obsah. Je to kvalitná hra, veľmi jej pomáha rôznorodosť postáv, ešte viac drop-in/drop-out online kooperácia, kde si vo dvojici hru naozaj užijete. Vlastne tu ani nie sú veľké nedostatky. Len si raz za čas pri hraní poviete, že toto by sa dalo spraviť lepšie, tamto inak a hentam by zas mohli niečo málo ubrať. A bolo by to možno ako Arkham hry, čo z toho určite chcete mať.


napísal matus_ace 20.10.2022

Páči sa mi! (+5)
8.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
GOTHAM KNIGHTS
+ vhodne využitý komiksový materiál
+ 4 variabilné postavy
+ rozsiahla mapa, veľa obsahu
+ zábavná kooperácia
+ dabing a zvuk
+ veľa schopností a možností úprav
- pohyb po meste je veľmi fádny
- veľa generických zločinov vo vedľajších úlohách
- 30fps lock na konzolách
- chýba cit pre detail, ako mali Arkham hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Warner Bros / Warner Bros Montreal
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 21. október 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk