The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika

Pozreli sme sa na to, či má nový artbook k 20 výročiu série Mafia fanúšikom čo ponúknuť.

pridal matus_ace 5.11.2022 o 14:01 pod hry
The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika

HRY > NOVINKY >

Je v našich končinách viac ikonická hra ako česká Mafia? Celá trilógia vo veľkom prerástla Českú republiku a je hitom na celom svete s miliónovými predajmi. Vždy mala ale práve v tomto regióne svoju domovinu a tých najvernejších hráčov a práve pre nich vznikol aj nový český artbook The Art of Mafia Trilogy. Ten je dostupný aj v našich obchodoch za 39,99 € a je to niečo, čo by si fanúšikovia nemali nechať ujsť.

Možno vás až prekvapí, že je to pomerne masívny artbook. Mám doma síce aj väčšie (na The King of Fighters artbook sa veru nič nehrabe, ten je gigantický), ale aj tento je pomerne veľký. Jeho rozmery sú 300x200mm a váži cez 1,5kg. Sami asi uznáte, že to nie je málo. Pre vás to má ale aj tú výhodu, že kniha prináša obrovskú hromadu materiálov na celkovo 240 stranách. Navyše aj spracovanie knihy je dosť kvalitné, je to pekná pevná väzba s hrubým lesklým papierom, takže sa ňou dobre listuje a artworky sa na stránkach naozaj vynímajú.

Kniha je venovaná histórii celej série, takže tu nájdete materiály z tvorby všetkých troch častí a aj Definitive Edition remaku jednotky. Tých starších však možno nepoteší nepomer v tom, ako sú jednotlivé hry zastúpené. Mafia: The City of Lost Heaven tu má, bohužiaľ, najmenej priestoru. Na druhú stranu tu nájdete kopu fotografií zo zákulisia aj s doplnkovými informáciami. Napríklad z doby, keď vývojári chodili hru prezentovať po svete, napríklad aj na E3 2001. je to vlastne akási stručná fotografická kronika vývoja hry, v ktorej si môžete zaspomínať na mladého Dana Vávru.

The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika
 
The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika
 
The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika
 

Definitive Edition a trojka si pre seba uchmatli najviac priestoru a nájdete tu z nich naozaj obrovské množstvo materiálov. Môžete si pozrieť koncepty prostredí, postáv, tvorbu toho celého a to v obrovských detailoch. Minimálne teda vizuálne. Opäť o niečo viac oceníte prácu a čas, ktoré vývojári do tvorby hier vkladajú. Dvojka tu má toho menej, ale stále si dokážete naštudovať všetky autá z hry alebo inšpirácie autorov pri tvorbe hry.

Ja som ešte z tých starších, ktorí vedia čítať a radi to praktizujú, aj keď viem, že sa to dnes v rámci mladšieho publika veľmi nenosí. Aj preto ma trošku sklamal objem textu, ktorý kniha ponúka. Obrázky prezradia veľa, ale možno by ste k nim chceli aj nejaké slová od samotných ľudí z pozadia vývoja. Je tu veľmi pekný úvod od Romana Hladíka (ktorý na sérii pracuje od začiatku) a každá hra je predstavená krátkym textom o jej histórii, no okrem toho tu veľa informácií z pozadia vývoja nenájdete.

Ak ale náhodou sériu až tak dobre nepoznáte, ale zbierate podobne kvalitné artbooky, nemusíte zúfať. Postavy, autá alebo aj mestá tu majú stručne rozpracované profily, takže sa dozviete o tom, kto boli Tommy, Vito, Lincoln a ďalší. Rovnako sa dozviete napríklad to, že Walker Rocket vážil takmer 2 tony a dosahoval maximálnu rýchlosť 201km/h. Nie sú to presne informácie, aké by som ja osobne od artbooku chcel, ale zase ho pekne dopĺňajú a ukazujú, že aj takéto veci autori premysleli do detailov.

The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika
 
The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika
 
The Art of Mafia Trilogy - must have pre každého fanúšika
 

Osobne mi na knihe The Art of Mafia Trilogy niekoľko vecí chýba k dokonalosti, ale aj tak je to stále kvalitný artbook plný špičkových obrazových materiálov, ktoré sú ojedinele doplnené drobnými textami. Ak máte radi Mafiu, v poličke vedľa všetkých štyroch hier vám táto kniha nesmie chýbať.





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19615)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk