Čo je SmartThings a ako funguje?

Smart zariadenia sú už súčasťou nášho života a postupne aj domácnosti. SmartThings sa postará o ich prepojenie.

pridal PR 24.11.2022 o 17:05 pod hardware
Čo je SmartThings a ako funguje?

HARDWARE > NOVINKY >

Dnes je už všetko smart a všetko prepojené, ovládateľné cez aplikáciu, tak prečo to neprepojiť pod jedným systémom? Asi aj to si niekedy pred rokmi hovoril Samsung, ktorý prišiel so svojou platformou SmartThings

Samsung si pritom v SmartThings platforme prepája ako svoje zariadenia, tak umožňuje pripojiť aj iné, kompatibilné, zariadenia. Môžete tak dostať pod kontrolu prakticky celú domácnosť, ovládať ju cez mobil, tablet, hodinky, PC alebo aj hlasom a zároveň nastavovať automatické spustenia. 

Stačí si stiahnuť aplikáciu a máte všetko pod kontrolou.

A čo vlastne SmartThings systém umožňuje?

  • Ovládanie inteligentného domu - ovládanie svetiel, ovládanie teploty, klimatizácie
  • Ovládanie zariadení - napríklad TV, hudby, ale aj chladničky a rôznych ďalších zariadení
  • Automatizácia - spúšťanie a úpravy zariadení podľa zadaných podmienok
  • Monitorovanie polohy cez SmartTag - môžete sledovať 

 

Aké zariadenia sú podporovane?

SmartThings vám umožní previazať zariadenia ako Samsungu, tak aj zariadenia iných firiem s označením Works with SmartThings. Samsung má priamo podporované rovno vypísané v aplikácii, kde je ich cez 200, ale dokáže sa napojiť aj na rozsiahlejšiu ponuku zariadení. 

Čo je SmartThings a ako funguje?

Čo je dôležité, pre ovládanie samotných zariadení nepotrebuje SmartThings vlastný hub, stačí vám lokálna wi-fi a priamo sa na zariadenia viete napojiť a ovládať ich. Ale napriek tomu Samsung má svoj hub, ktorý rozšíri podporu a umožní sa napojiť aj na zariadenia so Z-Wave a Zigbee protokolmi. K tomu sa Samsung pridal k univerzálnej komunikačnej platforme Matter, tú postupne podporujú všetci a stáva sa určitým štandardom.

Napríklad tak okrem všetkých Samsung zariadení od TV, chladničiek, vysávačov, pračiek, sušičiek, klimatizácii sa vie SmartThings pripojiť napríklad aj na Nest ovládač kúrenia, Philips Hue žiarovky alebo aj Nanoleaf RGB osvetlenie. 

Podpora je široká a ak sa pustíte do SmartThings, oplatí sa naštudovať podporované zariadenia a firmy a orientovať sa na ne. Čím viac podporovaných zariadení budete mať, tým viac ich budete môcť ovládať z jednej aplikácie.

Čo je SmartThings a ako funguje?

 

A ako SmartThings ovládanie funguje?

Napríklad úplne najzakladanejšie prepojenie je so Samsung televízorom, kde svoj mobil viete používať ako ovládač na televízor, či už v základnej forme prepínania programov, hlasitosti a navigovania v menu, tak aj vyššie funkcie s mapovaním pozadia TV alebo spúšťaním aplikácií. Popritom na TV viete aj vysielať obraz rovno z mobilu.

Podobne jednoduché je prepojenie s práčkou, sušičkou, chladničkou, ale tým sa ponuka len začína, keďže viete prepojiť kompatibilné žiarovky a osvetlenia a nielenže ich viete zapínať a vypínať, ale môžete nastavovať intenzitu a farby a vytvoríte tak potrebné nasvietenie k určitej činnosti. To viete následne automatizovať. Napríklad pri pozeraní filmu viete stlmiť svetlá alebo aj zatiahnuť žalúzie a vytvoriť potrebnú atmosféru. 

Čo je SmartThings a ako funguje?

Rovnako, ak vám pri pozeraní TV zazvoní mobil, viete ho nechať stlmiť, prípadne zastaviť rôzne iné zariadenia, aby vás nerušili.

SmartThings umožňuje aj časové plánovania a napríklad ráno o určitej hodine viete zvýšiť žalúzie, rozsvietiť svetlá. Eventuálne aj spustiť kávovar. Podobne viete naplánovať klimatizáciu alebo kúrenie.  Aplikácia umožňuje aj prepojenie s kalendárom, ktorý vás vie následne upozorniť na dôležité veci napríklad aj prostredníctvom TV alebo reproduktorov.

Z iných zariadení viete naplánovať aj automatický vysávač. Aj keď o práčku alebo sušičku sa musíte postarať manuálne, keďže robotov zatiaľ Samsung nepredáva, ale minimálne z nich však dostanete notifikáciu, keď dokončia svoju činnosť.

V ponuke sú aj automatické zámky na jednoduché odomykanie, zvončeky, varné dosky, umývačky, detektory dymu, vody. Ale aj ak vaše zariadenie nie je v ponuke, viete použiť zapínanie a vypínanie cez ovládateľnú zásuvku, alebo dokonca existujú aj mechanické spínače, ktoré vedia zatlačiť na tlačidlo.

Nakoniec cez SmartThings funguje aj SmartTag Samsungu, ktorý vám po pripnutí na objekt umožňuje jednoducho ho nájsť, napríklad kľúče. Alebo ak si ho necháte v aute, budete vedieť, kde je zaparkované. Samozrejme ho môžete využiť aj na kufre pri dovolenke, prípadne ho viete dať na domáce zviera, a v prípade potreby ho nájsť. Aj keď tu pozor, nie je to GPS sledovanie, len blízke hľadanie cez Bluetooth alebo UWB na vyšších Galaxy mobiloch.

Čo je SmartThings a ako funguje?

Samotná SmartThings aplikácia popritom umožňuje aj hlbšie prepojenia, ako staranie sa o domáce zviera, má aj sekciu varenia a receptov, starania sa o oblečenie alebo aj synchronizáciu hudby.

Celé to základnou ponukou nekončí, keďže Samsung má aj celé vývojárske centrum. SmartThings má aj svoje API a používatelia, vývojári a firmy môžu používať funkcie aplikácie a pridávať svoje riešenia, prípadne svoje aplikácie, ktoré budú ovládať ich zariadenia.

 

 

A cez čo môžete SmartThings zariadenia ovládať?

Samsung má na ovládanie svoju SmartThings aplikáciu, ktorá ponúka slušný dizajn a prehľadné možnosti, ktoré sa líšia podľa daného zariadenia. Viete všetko ovládať dotykom displeja z jedného miesta.

Aplikácia funguje ako z mobilu, tak z TV, ale aj cez web a dá sa prepojiť aj do auta cez Android Auto.

Čo je SmartThings a ako funguje?

Prípadne, ak sa radi so zariadeniami rozprávate, platforma má kompatibilitu s Bixby asistentom od Samsungu, ale aj Alexou a Google asistentom. Môžete tak zadávať príkazy cez niektorý z týchto systémov. Je tam potrebné však vedieť anglicky.

 

 

A pre koho je platforma ideálna?

SmartThings je platforma, ktorú najlepšie využijete, ak máte dostatok Samsung zariadení, ktoré následne môžete rozširovať a pridávať aj ostatné podporované zariadenia. Dokážete z nich tak vyťažiť viac.

Viac o platforme nájdete na Samsung stránke alebo aj vlastnej smarthings.com stránke.

 





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19914)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk