POWERA NANO ENHANCED WIRED CONTROLLER FOR XBOX

POWERA NANO ENHANCED WIRED CONTROLLER FOR XBOX

Malý ovládač pre malé ruky

Herného príslušenstva je na trhu obrovská hŕba, ale keď sa nad tým tak zamyslíte, málokto berie ohľad na to, že sú rôzne skupiny hráčov. Môžete už napríklad hrávať so svojimi deťmi, lebo však aj vy ste hrali ako deti. Ale vtedy boli ovládače menšie a ľahšie. Také SNES gamepady sú oproti dnešným skutočne drobné. Deti, samozrejme, dokážu hrať s čímkoľvek, čo im dáte do rúk, ale málokto sa zamýšľa nad tým, aby sa im hralo pohodlne. Akurát PowerA tu má svoje Nano ovládače, ktoré sú vytvorené pre tých, ktorí majú menšie ruky a potrebujú aj menší ovládač.

Respektíve je možno takých viac, ale asi sa veľa z nich nemôže pochváliť oficiálnymi licenciami a bezproblémovou kompatibilitou. PowerA je oficiálny výrobca, takže tu nájdete nejakú kvalitu. Síce v materiáloch a detailoch zaostáva za originálnymi produktmi, ale zase sa snaží ísť dole s cenou a prihodiť nejaké tie možnosti navyše. To je aj prípad nového Nano Enhanced Wired Controller pre Xbox konzoly. Ten stojí nejakých 40 eur, takže cenovo podlieza originálne gamepady. Tomu ale zodpovedá aj balenie, kde nájdete ovládač, kábel a dokumentáciu.

Dobre čítate, Nano ovládač je káblový, takže ak chcete hrať, musíte byť pripojení. Výhodou je, že to znižuje hmotnosť gamepadu. Nevýhodou je, že ste na kábli. Pri dĺžke 3 metre to ale veľmi nepocítite a môžete sa rozťahovať po obývačke. Kábel je navyše odpojiteľný a USB-C, takže ho môžete prípadne vymeniť za iný. Už viackrát som spomenul veľkosť, takže aká je? Rozmery sú 13,6x9,2x5,9cm. To je veľmi slušná redukcia oproti bežnému Xbox ovládaču. Pritom je zachovaný dizajn a aj ergonómia, čo určite oceníte. Ovládač navyše prešiel aj odtučňovacou kúrou a teraz váži 230 gramov, ideálne pre decká.


Ale nie sú to len deti, ktorým je ovládač určený. Výrobca chce osloviť aj hráčky, ktoré nemusia mať veľké ruky a pohodlne si zahrajú s menším ovládačom. Tomu zodpovedajú verzie ovládača. Okrem štandardnej čiernej je k dispozícii aj orgovánová. Takže sú tam časti ovládača v rôznych odtieňoch fialovej, aby aj farebne vyčnieval napríklad D-Pad či analógy. Tlačidlá ABXY sú farebne rozlíšené podľa toho, ako sme na Xboxoch už roky zvyknutí. Možno škoda, že k fialovému ovládaču rovno nepribaľujú aj fialový kábel, nech to celé ladí.

Ako som už písal, dizajn aj ergonómia sú rovnaké ako na klasickom Xbox ovládači a to pre vás znamená pohodlie pri hraní. Dokonca aj mne s bežne veľkými rukami sa ovládač príjemne drží a dobre sa mi s ním hrá. Nejaké menšie dizajnové zmeny tu sú, ale nie sú to veci, ktoré by ovplyvňovali dojem. Ja som mal na tejto malej verzii akurát trochu problém s prístupom na zadné programovateľné tlačidlá. Ovládač je predsa len dosť menší, takže som na to musel prsty dosť ohýbať, kým pri štandardnej veľkosti to mám rovno pod prstami.

Ovládač má všetky štandardné ovládacie prvky, ktoré potrebujete. Veď to vidíte už na obrázkoch okolo. Nechýba tak ani tlačidlo na obrázky v strede. Navyše však ponúka dve zadné tlačidlá, ktoré sú na zadnej strane a pri hraní ich ovládate prostredníkmi/prstenníkmi. Na ne si môžete namapovať iné tlačidlá a využiť to podľa svojho uváženia. V racingoch napríklad radenie. Nie je to ako s pádlami, ale tiež to funguje fajn. Osobne si tam dávam stláčanie analógov, lebo takto je to pohodlnejšie ako pri hraní stláčať páčku, ktorou napríklad práve mierite. Nechýba tu port na 3.5mm jack pre pripojenie headsetu. Taktiež tu nájdete duálne vibračné motorčeky pre spätnú väzbu.

Vyhotovenie jednotlivých ovládacích prvkov je trochu lacnejšie, ale nie nutne zlé. Tlačidlá sú napríklad príjemne tuhé a klikavé, takže máte jasnú odozvu stlačenia. D-pad síce nie je veľký, ale ovláda sa dobre a rýchlo. Analógy sú tiež spracované fajn. Majú priehlbinu, takže sa dobre ovládajú. Po obvode je ale zdrsnený povrch. Ten zabezpečuje, aby ste dokázali pohodlne páčky ovládať aj len s prstom na ich okraji, no zanáša sa to špinou a prachom. Najlacnejšie tu pôsobia triggery, ktoré sú také dunivé, ľahké. Klasika pri týchto lacnejších alternatívach. RB a LB tlačidlá sú na druhú stranu spracované dobre. pohodlne sa stláčajú po celej dĺžke, majú ideálnu tuhosť, veľmi dobrý zdvih.

No a zostali nám ešte materiály. Aj na nich sa podpísala trochu nižšia cenovka. Lacno pôsobia hlavne tie triggery, ale pri porovnaní s originálnym Xbox ovládačom hneď uvidíte rozdiel vo vyhotovení a že ten využíva kvalitnejší plast. Toto ale nemá byť prvý ovládač, ale sekundárny, takže to až tak nevadí. Na môj vkus tento plast trochu moc chytá mastnotu z prstov, ale zase pôsobí odolne. Koniec koncov mi viackrát spadol a nemá na sebe známky poškodenia. Zadná strana má jemnú textúru, aby vám tam dlane dobre držali aj pri dlhom hraní.

Ono je to vlastne stále o tom isto. PowerA je skúsený výrobca, ktorý si našiel svoj niche a aj svoje publikum. Chce osloviť nižšou cenou, nejakými tými možnosťami navyše, takže prepáčite aj to, že tu je kábel a nie všetko dosahuje kvalitu originálnych ovládačov. Ale ak idete po cene, tak to prežijete. Tu je to akurát s tým rozdielom, že je ovládač výrazne menší, takže sadne do rúk deťom, hráčkam a komukoľvek s menšími rukami. Navyše si môžete vybrať z dvoch farieb podľa svojho gusta.


napísal matus_ace 2.12.2022
Páči sa mi! (+3)
POWERA NANO ENHANCED WIRED CONTROLLER FOR XBOX


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk