WARHAMMER 40.000: DARKTIDE

WARHAMMER 40.000: DARKTIDE

7.5

Drsná a krvavá kooperácia vo Warhammer univerze

Recenzia na PC verziu

Fatshark je v kooperáciách už doma a po úspešnej akcii Warhammer Vemintide 2 sa teraz vrhol na sci-fi univerzum Warhammer 40k a pripravil Darktide. Vytrhne vás tak z fantasy krajiny a hodí o 40 tisíc rokov neskôr do sci-fi univerza, síce s laserovými zbraňami, ale rovnakou brutalitou.

Autori znovu ponúkajú kooperáciu pre štyroch hráčov, pohľad prvej osoby a teraz už umožnia od základov preddefinovať postavu s vlastným príbehom, silnými a slabými stránkami, ktorú si budete ďalej rozvíjať. Ale má to svoju cenu a sú tu len štyri základné triedy namiesto pätnástich oproti Vermintide. Zároveň teraz vonkajšie krajinky, dedinky, bariny a lesy budú nahradené temným industriálnym sci-fi mestom. Nepriatelia viac-menej zostávajú rovnakí a znovu to budú hordy chaosu sprevádzané boss monštrami. Časy sa zmenili, ale nepriateľ zostáva.

Čakajte tak znovu boje proti hordám nepriateľov, ktorých budete môcť sekať ako zbraňami nablízko, tak teraz rôznou ponukou strelných zbraní, mágie, granátov. Herne to ponúkne znovu  kvalitný masaker, a teda ak hľadáte svoju ďalšiu kooperačnú hru, pri ktorej by ste strávili desiatky hodín, možno to bude práve táto. Aj keď je otázne, či sa do nej pustiť už teraz pri vydaní. Autori z Fatsharku nie sú práve majstri vo vydávaní dotiahnutých hier a tu to nie je iné. Nie je to také rozbité ako pri štarte Vermintide 2, ale funkčne je to ešte len základ. 

Warhammer 40.000: Darktide
Warhammer 40.000: Darktide Vitajte v temnote Hive City, začínate ako väzeň v krátkom prológu.
Vitajte v temnote Hive City, začínate ako väzeň v krátkom prológu.


Warhammer 40.000: Darktide Temné prostredia mesta vás privítajú.
Temné prostredia mesta vás privítajú.


Warhammer 40.000: Darktide Úvodná ponuka misií je decentná.
Úvodná ponuka misií je decentná.





V hre znovu nečakajte žiadnu kampaň, aj keď váš príbeh začne malým príbehovým prológom. Až je škoda, že to autori nenatiahli na niekoľko hodín. Dostávate sa do mesta Hive City na planéte Terium. Je to mesto, v ktorom žije miliarda ľudí a ktoré je neustále pod útokom síl Chaosu, snažiaceho sa o zničenie civilizácie na planéte. Chaos sú ľudia ovplyvnení temnými bohmi z paralelnej reality, útočia bez rozmýšľania so silou v číslach a jediní, kto ich dokážu zastaviť, sú inkvizítori z Impéria (možno ešte vesmírni mariňáci, ale tí tu zatiaľ nie sú). Potom ako vás oslobodia z väzenia sa k ním pridávate a začínate bojovať, aby ste sa vykúpili alebo zomreli.

Po úvodnom boji sa dostávate na vesmírnu loď Mourningstar, ktorá bude vašim novým domovom a odkiaľ sa budete dostávať na misie. Loď bude vašou základňou, ktorá vám bude ponúkať ako misie, tak  tréningové centrum alebo rôznych obchodníkov a nechýba ani plastický chirurg, ak sa budete chcieť zmeniť. Hlavne u obchodníkov budete môcť predávať a kupovať zbrane, ako aj skiny, aby ste mali kde míňať svoje zarobené peniaze. Zároveň sa dajú upravovať, ale vyrábanie je zatiaľ akoby nekompletné a aj v ponuke chýba ešte viac vecí, ktoré autori zjavne plánujú postupne pridávať. Zatiaľ je to celé skôr taký základ po stránke hĺbky, ale s tým, že autori ponúkli prepracovanú hrateľnosť.

Teraz pri vydaní má hra 13 máp, čo je na štart kooperácie relatívne slušná ponuka. Čakajte, že každú mapu prejdete približne za polhodinu, ako aj to, že ak si budete chcieť v hre odomknúť všetko a vylevelovať si postavu na maximum, zagrindujete si. Potrebný level na odomknutie všetkého získate približne po 60 až 80 hrách.  A to vždy je to len na danú postavu, ktorú máte vytvorenú. Ak chcete vyskúšať aj ostatné triedy, musíte si ich vytvoriť a vylevelovať od základov. Nič sa tu medzi postavami nezdieľa. Znamená to, že väčšina hráčov bude hrať za jednu postavu. Je to škoda.

Postáv, teda tried nie je síce veľa, ale sú rôzne a s každou sa hrá inak. Je tu Psyker, mág psychickými schopnosťami, ktoré sa však môžu obrátiť aj proti nemu a zabiť ho. Dokáže napríklad na diaľku roztrhnúť hlavu nepriateľom. Veteran class je vojak s útokom na diaľku a granátmi. Ogryn je tank, je veľký a silný v boji zblízka proti hordám nepriateľov, má brokovnicu a nakoniec Zealot je kazateľ, ktorý bojuje nablízko a čím má menej energie, tým je silnejší. 

Samotné mapy si užijete, ich vizuálny štýl je parádny a veľmi dobre sadne do Warhammer 40k univerza. Čakajte rôzne továrne, podzemné lokality, budovy, všade je oceľ, kovy, hmla. Jednoducho sci-fi industriálne oblasti prechádzajúce až do steampunk tónov. Je to na jednej strane pekné, na druhej postupne stereotypné, kde až na výnimky sa výrazne mapy od seba nelíšia. Sú tam síce iné budovy, iné nasvietenie, ale zdá sa vám všetko rovnaké. Chcelo by to viac vonkajších rozmanitejších prostredí. 

V každej misii máte určité úlohy, musíte niekam prechádzať, niečo aktivovať, niekam sa dostať. Ideálne všetci štyria naraz, keďže cestu vám budú znepríjemňovať hordy nepriateľov, a to doslova. Miestami sa objaví len pár protivníkov na zahriatie, ale to len na to, aby sa na vás o chvíľu vyrútila stovka nepriateľov, o ktorých sa musíte postarať. Ak máte v tíme dobre vyvážené triedy, dvaja sa môžu vrhnúť priamo na hordy a ďalší dvaja ostreľovať z diaľky. Ale netreba sa báť ani s vojakmi útočiť nablízko, sú rovnako veľmi efektívni a nakoniec, keď dôjdu náboje, nič iné ani nezostáva.

Dôležité je tu, že hrateľnosť je rýchla a zabíjanie efektívne a celé je to dynamické. Nemusíte do jedného nepriateľa hustiť polhodinu, aby padol, ale jednou ranou zabijete aj niekoľkých, hlavne keď ide o malých nepriateľov. Tých dopĺňajú bossovia, proti ktorým je ideálne postaviť sa všetci a hustiť do nich, až kým neskonajú. Nie je to vždy jednoduché, hlavne keď s bossom príde aj stovka poskokov, ale zároveň ani stresujúce. Ak aj padnete, ostatní vás môžu oživiť. Samozrejme, problém je, ak padnú všetci naraz. 

Zároveň môžete hrať ako v kompletnom tíme, tak ak hra nenájde iných hráčov, môžete ísť do boja aj sólo. Žiaľ, nedá sa singleplayer vyslovene vybrať a rovnako tu nie sú ani súkromné lobby pre pripojenie priateľov.  Tieto funkcie by tiež bolo vhodné dopracovať. 

Warhammer 40.000: Darktide
Warhammer 40.000: Darktide Chrámy a stovky nepriateľov budú základ.
Chrámy a stovky nepriateľov budú základ.


Warhammer 40.000: Darktide Bossovia nechýbajú.
Bossovia nechýbajú.


Warhammer 40.000: Darktide Misie vždy majú určité jednoduché úlohy, ktoré je potrebné postupne splniť.
Misie vždy majú určité jednoduché úlohy, ktoré je potrebné postupne splniť.





Vizuálne je hra parádna. Vidieť ako si autori dali záležať na detailoch máp, architektúre a celkovom stvárnení Warhammer 40k univerza. Je lahoda sa na to pozerať. Sú tu hlavne vertikálne postavené oblasti a či už pôsobivé chrámy, masívne továrne, alebo opustené púštne lokality. Všetko má štýl a detaily. Zároveň všetko dopĺňa volumetrické svetlo vytvárajúce atmosférický nádych prostredí. K tomu všetkému si viete zapnúť aj ray tracing na odlesky a aj na globálne nasvietenie.  Ešte viac to vie vylepšiť grafiku, ale zase za veľkú cenu v poklese výkonu. Naplno to zapínajte, len ak máte RTX 3070 alebo vyššiu kartu.  Ak nie, radšej nastavenia optimalizujte.

Nakoniec už aj maximálne nastavenia bez ray tracingu sú veľmi zaťažujúce a len s DLSS som to ako-tak na RTX 2080 super pustil v 4K, s dosť premenlivým framerate. Väčšinou okolo 40-50fps, ale sú rôzne nezoptimalizované oblasti s poklesmi. Zároveň má engine aj malé záseky pri pohybe prostredím. Nie je to zásadné, ale nie je tam plynulosť, akú by hra mohla mať. Nakoniec ani stabilita nie je ideálna. Miestami hra padne a nemá ani dotiahnuté prepínanie fullscreen a windowed módu, ktoré tiež potrebuje dotiahnuť.  Plus nahrávanie máp je prekvapivo dlhé.  Pri týchto problémoch niet divu, že odložili Xboxovú verziu hry.

Čo je parádne, je zvuková stránka, ktorá veľmi dobre doplní atmosféru, a to ako hudbou, tak samotnými zvukmi pri bojoch, ako aj zvukmi v prostredí. Špeciálne hudba je parádna, nakoniec je od  Jespera Kyda, ktorý tu kombinoval chorálovú organovú hudbu s modernými prvkami. 

Warhammer 40.000: Darktide
Warhammer 40.000: Darktide Granát a horda nepriateľov je to najlepšie spojenie.
Granát a horda nepriateľov je to najlepšie spojenie.


Warhammer 40.000: Darktide Dynamické svetlá a tiene dodávajú atmosféru.
Dynamické svetlá a tiene dodávajú atmosféru.


Warhammer 40.000: Darktide Prechádzanie misií vám postupne zlepší level a odomkne nové zbrane.
Prechádzanie misií vám postupne zlepší level a odomkne nové zbrane.




Celkovo je Warhammer 40k: Darktide veľmi dobre postavená kooperácia, čo sa týka hrateľnosti. Hrateľnosť je parádna, brutálna a dynamická, zároveň hra prišla rovno s decentnou ponukou máp, aj keď veľmi podobných. Užijete si tak sekanie, strieľanie a vyhadzovanie húfov nepriateľov granátmi.  Ale už po stránke samotnej hĺbky a dokončenia hry to celé zaostáva. Autori doslova veľa systémov do hry ešte nedali a pôsobí to tak skôr ako taký základ pre ďalší rozvoj ponuky. Je škoda hlavne obmedzenej výroby predmetov, obchodov, zároveň zatiaľ nevieme, koľko budú stáť mikrotransakcie v hre. Tie ešte nie sú spustené. 

Ak ste nenáročný hráč a chcete len brutalitu a kooperáciu, môžete sa do toho pustiť aj teraz, ale ak budete chcieť hlbší a kompletnejší zážitok, počkajte ešte na niekoľko updatov. Hra je aj v Game Passe na PC, takže si to môžete zahrať aj bez kupovania.


napísal saver 9.12.2022
Páči sa mi! (+4)
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
WARHAMMER 40.000: DARKTIDE
+ veľmi dobrá, brutálna a dynamická hrateľnosť
+ pôsobivý a detailný vizuál s parádnym nasvietením a ray-tracingom
+ atmosféra Warhammeru 40k je zachytená jedinečne
+ parádna hudba
- lokalita a art štýl prostredí robí mapy veľmi podobnými
- ray tracing je až príliš náročný na to, čo ponúka
- len niekoľko tried, nedotiahnutá výroba vecí
- engine by potreboval dotiahnuť stabilitu


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S

Vývoj: Fatshark / Fatshark
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 30. november 2022
 4.10. 2023 (Xbox Series X|S)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk