AGE OF EMPIRES II DELUXE DEFINITIVE EDITION - XBOX

AGE OF EMPIRES II DELUXE DEFINITIVE EDITION - XBOX

9.0

Oplatí sa hrať realtime stratégiu na konzole?

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Microsoft sa v posledných rokoch pustil do znovuoživenia Age of Empires značky a ide mu to veľmi dobre. Priniesol už vylepšené Definitívne edície pre Age of Empires I, II, III, pripravil aj novú štvorku. Popritom sa už pustil do oživenia Age of Mythology. Doteraz to všetko prichádzalo len na PC, ale ako ďalší cieľ si dal Microsoft konzolové verzie, no nielen to. Spolu s konzolovými verziami totiž prichádzajú aj cloud verzie. 

Presnejšie Microsoft z nejakého dôvodu začína prepracovaním Age of Empires II. Tá už vyšla na PC v mega balíku Definitívnej edície, kde hra dostala ako vylepšený vizuál, tak rôzne úpravy ovládania a aj všetok dovtedy vydaný obsah. To však autorom nestačilo a rovno pridali nové The Last Khans rozšírenie s tromi kampaňami a 4 novými civilizáciami. Ponúkli tak ako singleplayer, tak multiplayer a doplnil to aj kooperačný režim s kampaňami. Spolu tak ponúkla cez 200 hodín hrateľnosti krížom cez 1000 rokov ľudskej histórie.  Hra zhrnula 35 rôznych civilizácií. Keďže ani to nestačilo, od vydania vyšli tri ďalšie expanzie, Battle Royale režim, vylepšenia do editora scenárov a vylepšenia UI a možností hry.

Aby Xbox edícia neobišla skrátka, rovno hra vychádza v Deluxe Definitive Edition Bundle, teda už úplne kompletnom balení aj s tromi doplnkovými expanziami a všetkým ďalším obsahom.  Táto edícia je rovno aj v Game Passe. Pritom ak máte hru kúpenú na PC, môžete ju rovno zahrať aj na konzole so všetkým obsahom, ktorý máte na PC. 

Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox
Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Age of Empires II prišlo na Xbox aj s gamepadovým ovládaním
Age of Empires II prišlo na Xbox aj s gamepadovým ovládaním


Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Hlavnou zmenou v ovládaní sú kruhové výbery
Hlavnou zmenou v ovládaní sú kruhové výbery


Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Hru však môžete na Xboxe ovládať aj štandardne myšou a klávesnicou, interface sa zmení a môžete si ho aj zmenšiť
Hru však môžete na Xboxe ovládať aj štandardne myšou a klávesnicou, interface sa zmení a môžete si ho aj zmenšiť





Obsah hry je veľmi rozsiahly, zrejme je to aktuálne najväčšia hra zo všetkých Age of Empires hier. A čo vlastne ponúka? Samozrejme, epochy medzi ktorými sa so svojím národom budete presúvať. Nakoniec to je základom Age of Empires série. Epochy sú tu štyri, a to temný stredovek, feudalizmus, doba hradov a doba impérií. Každá má svoje špecifiká, možnosti a silné stránky.  Nakoniec základom stratégie je presúvať sa medzi epochami čo najrýchlejšie a ideálne prekonať protivníka. Modernejšie zbrane znamenajú prevahu, ale nie sú zaručenou cestou na výhru.

Ak ste ešte Age of Empires nehrali, je to štandardná realtime stratégia, ktorá má začiatky v prvých rokoch strategických hier, a teda stavba svojej základne, respektíve tu skôr dediny je základom. Následne musíte vytvárať dedinčanov, ktorí sú základnou pracovnou silou a musia sa starať ako o drevo, potraviny, kameň, zlato, tak stavajú budovy. To je základ a už idete štandardne, postavíte vojenské budovy v ktorých trénujete vojakov a vyrábate zbrane, rozširujete svoje možnosti ďalšími budovami, obchodovaním. Popritom sa môžete zameriavať na obranu vašej dediny, ale aj útoky na nepriateľov. 

Samozrejme, samotná stratégia už záleží od scenára, viete si vybrať samostatné mapy, kde môžete začínať aj od prvej éry a prejsť všetkými, ale sú tu aj kampane, ktoré sú presne zamerané na určité udalosti alebo národy, kde prejdete sériu scenárov s príbehom od Williama Wallace, cez Johanku z Arku, nechýba Vlad Dracula, až po Montezumu. Bojovať sa bude na rôznych kontinentoch s rôznymi národmi. Ale sú tu aj čisto scenáre zamerané na určité historické boje. Tu sa už vždy dostávate do určitých predpripravených situácií a nemusíte vyvíjať civilizácie od základov, ale musíte zvládnuť určité úlohy a ciele. Pridávajú sa aj výzvy v Art of War režime, kde dostávate body podľa zadaných úloh, podľa dosiahnutého času a počtu stratených jednotiek.

Zároveň sú tu aj kooperačne kampane, kde môžete spolupracovať s inými živými hráčmi proti nepriateľom a nakoniec nechýba ani multiplayer.  Multiplayer je rozdelený na ranked, ale je tu aj quickplay, hľadanie hry alebo aj založenie svojej hry. Hrá sa pritom od 1v1 po 4v4 s rôznymi nastavenými pravidlami. Detailnejšie sme možnosti a ponuku hru rozoberali v PC recenzii. Teraz sa bližšie pozrime na ovládanie.

Hlavnou zmenou v Xbox verzii je ovládanie gamepadom. Samozrejme, bude to na vás. Ku konzole si môžete pripojiť aj klávesnicu a myš a ovládať všetko štandardne ako na PC. Ako by to nestačilo, je tu rovno zapracované aj touchscreen ovládanie, ktoré je využiteľné v streamovacej verzii (bližšie sme sa naň pozreli v druhom článku). Čo je zaujímavé, každé z týchto troch ovládaní má svoj vlastný interface.  Aj preto počas hry medzi ovládaniami nemôžete prepínať, musíte sa vždy vyhodiť z mapy a vrátiť do hlavného menu. 

Samotné ovládanie gamepadom je v základe jednoduché, ale čím hlbšie idete, tým viac si musíte zvykať na vyvolávanie rôznych kruhových menu a rôzne zrýchlené vyhľadávania potrebných vecí.  Ľavou páčkou štandardne ovládate pohyb po mape, pričom kurzor ovládania je vždy v strede obrazovky a ním, či už označujete jednotku, alebo ak podržíte tlačidlo, tak aj celé zoskupenie jednotiek (viac jednotiek označujete pridržaním tlačidla, ktoré vyvolá zväčšujúci sa kruh, mohol však byť aj väčší). Rovnako ak zamierite na budovu, viete v nej dať vyrábať alebo zobraziť kruhové menu na jej ďalšie možnosti. Podobne kruhovým menu vyvolávate aj možnosti stavieb, manažmentu, zásob. Zároveň je tu minimapa, ktorá sa dá zväčšiť a po ktorej sa môžete rýchlo pohybovať a preklikávať. Nakoniec na D-Pade máte prepínanie medzi typmi jednotiek. 

Povedal by som, že sa dá do toho rýchlo dostať, aj keď zo začiatku môžete byť zahltení rôznymi typmi menu a vyvolávaním jednotlivých možností a funkciami jednotlivých tlačidiel alebo ich kombinácií. Ale postupne sa na to dá zvyknúť. Je to celé hlbšie ako Halo Wars, ktoré bolo vyslovene pre konzolu stavané a nie je tam toľko možností a nastavení. Určite to však nie je také jednoduché a intuitívne ako ovládanie myšou.

Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox
Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox AOE II ponúka ako singleplayer, tak kooperáciu a aj multiplayer
AOE II ponúka ako singleplayer, tak kooperáciu a aj multiplayer


Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Na výber sú desiatky rôznych kampaní.
Na výber sú desiatky rôznych kampaní.


Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Aj v Xbox verzii sú zapracované mody, zatiaľ je ich niekoľko.
Aj v Xbox verzii sú zapracované mody, zatiaľ je ich niekoľko.





Grafika prakticky zostáva zachovaná z PC verzie, je to stále 2D vizuál, ktorý Microsoft nechal do Definitívnej edície pekne vylepšiť do 4K a tu sa to dobre ukáže. Všetko je pekne rozanimované, rozkreslené a vyzerá to aj dnes veľmi dobre. Určite sa to niektorým hráčom môže páči viac ako nová AOE IV. 

Keďže je vizuál 2D, znamená to, že  nie je náročný ani vo veľkých bojoch a napríklad Xbox Series S to nemá problém zvládať. Neviem presne ako Xbox One, ale ak by to aj bežalo pri väčších bojoch pomalšie, hra má prakticky PC štýl grafických nastavení a môžete si plne upraviť vizuál a aj detaily, ktoré sú tu od Low až po Ultra. Plus nastaviť sa dajú rôzne ďalšie možnosti.  Viete nastaviť antialiasing, 3D efekty vody, vlny, nasvietenie mapy alebo aj krv. Samozrejme, časticové efekty alebo animácie hmly.

Rovnako sú hlboké nastavenia aj používateľského rozhrania, ako veľkosť prvkov rozhrania, čitateľnosť, rýchlosť textov a rôzne ďalšie detaily samotnej stratégie. Je tu toho množstvo a čím dlhšie budete hrať, tým lepšie si budete vedieť upraviť to, čo sa vám nepáči a čo by mohlo byť lepšie. Zároveň čo sa týka multiplayeru, ten sa automaticky dá hrať cross-platformovo, ale v nastaveniach si viete cross-play aj vypnúť a hrať iba proti Xbox hráčom. Jediný detail, ktorý ešte mohli autori pridať, je V-sync, respektíve synchronizovanie mapy pri rýchlom rolovaní, kde sa obraz na jednom mieste mierne vlní, keďže nestíha prekresľovať. 

Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox
Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Vizuál je v hre nastaviteľný podobne ako na PC.
Vizuál je v hre nastaviteľný podobne ako na PC.


Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Ovládanie gamepadom je relatívne jednoduché, aj keď musíte sa zorientovať v množstve ovládacích prvkov a rôznych výberových kruhov
Ovládanie gamepadom je relatívne jednoduché, aj keď musíte sa zorientovať v množstve ovládacích prvkov a rôznych výberových kruhov


Age of Empires II Deluxe Definitive Edition - Xbox Okrem gamepadu a myši viete nastaviť aj touch ovládanie.
Okrem gamepadu a myši viete nastaviť aj touch ovládanie.




Celkovo je Age of Empires II v Deluxe Definitive edícii veľmi pekným prírastkom na konzolu, ktorý si teraz fanúšikovia AOE môžu zahrať aj na televízore. Poteší klasikov, ktorí už dlho Age of Empire nehrali a už nehrávajú na PC, ale aj tých, čo hrávajú na PC a chcú si zahrať aj inde. Teraz si totiž cez Game Pass streaming môžu zahrať hru aj na mobile.


napísal saver 30.1.2023
Páči sa mi! (+10)
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
AGE OF EMPIRES II DELUXE DEFINITIVE EDITION - XBOX
+ Age of Empires II: DE aj so všetkým doterajším obsahom
+ dobre navrhnuté ovládanie gamepadom
+ ovládanie gamepadom, myšou, alebo aj dotykovo
- niektoré hlbšie možnosti na gamepade už vyžadujú kombinácie viacerých tlačidiel


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Microsoft / Microsoft
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 14. november 2019
 31.1. 2023 (Xbox One,Xbox Series X|S)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (7)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19925)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk