Sony prešlo od sťažovania sa na Activision odkúpenie k pomoci pri žalobe

Popri čakaní na závery v EU a UK sa snaha Sony o zastavenie odkúpenia presúva do Ameriky.

pridal saver 15.4.2023 o 11:01 pod hry
Sony prešlo od sťažovania sa na Activision odkúpenie k pomoci pri žalobe

HRY > NOVINKY >

Najnovšie Sony pomáha PlayStation hráčom žalovať odkúpenie Activisionu na súde. Totiž skupina PlayStation hráčov minulý rok zažalovala odkúpenie Activisionu s tým, že prídu o hry a že ho treba zastaviť. Síce ich žaloba bola zamietnutá. Teraz sa odvolali, ale s tým, že im už so súdom pomáha aj Sony. To dodalo svoje údaje a grafy pre rozšírenie pôvodnej žaloby. Sony tak prešlo od toho, že sa "nikdy nezotaví", cez vyhrážanie sa odvolaním k rozhodnutiam úradov, až po pomoc pri žalobe.

Microsoft im k tomu hovorí, že "čakali 11 mesiacov, aby vytiahli žalobu a následne premeškali ďalšie mesiace podaním nepravdepodobnej námietky". 

Cieľ tam je jasný, zastaviť odkúpenie za každú cenu, aj ak by to bolo len prieťahmi na súdoch. Ale nebude to také jednoduché. Predbežné jednania k odvolaniu už prebehli a sudkyňa už naznačila otázku finančnej zábezpeky. Ak by totiž nakoniec vydala zákaz odkúpenia, môže sa stať, že by následne bolo toto rozhodnutie zrušené a PlayStation hráči by mali Microsoftu a Activisionu preplatiť všetky spôsobené straty. Na toto musia zložiť financie dopredu a nebude to málo peňazí.

Už len v prípade Microsoftu to budú minimálne 3 miliardy dolárov, o ktoré by prišli, ale reálne straty môžu byť aj 10 miliárd a viac, pre Activision by tiež spravil svoje výpočty a tam by išlo o desiatky miliárd podľa toho, o koľko by klesli akcie. Uvidíme, či "hráčom" Sony pomôže aj s platením. Minimálne sa však teraz k novému podaniu pridal aj Sony právnik. Objavujú sa tak otázky, či v tej žalobe nie je Sony zainterestované ešte hlbšie.

Rozhodnúť sa v tom má do mesiaca, kde sudkyňa najskôr bude rozhodovať o tom, či toto odvolanie posunie ďalej. Šanca na prejdenie žaloby tam nie je vysoká, ako z finančného hľadiska, tak argumentačného. Právnici hovoria, že odkúpenie nespraví žiadne nenapraviteľné škody a zároveň žaloba nevysvetľuje, o čo presne daní hráči prídu. Jednoducho si môžu kúpiť Xbox a môžu hrať ďalej. Ak by sa mohlo žalovať za niečo také, že hra nevyjde na jednej platforme, mohli by žalovať hociktorú firmu. K tomu tu je to len teoretická možnosť, že o niečo prídu.

 

FTC má ďalší problém

Zároveň sa v USA riešia aj veci okolo FTC, na ktoré sa už stále výraznejšie pozerajú aj vláda a súdy. Nedávno totiž FTC zrušili rozsudok svojho vlastného sudcu. Preto aj teraz vyšlo rozhodnutie najvyššieho súdu (v prípade odkúpenia Axonu), ktoré je veľmi zlé pre FTC a SEC. Firmy už totiž odteraz môžu dať rozhodovací proces FTC na súd. Stačí, aby sa vyskytlo nejaké pochybné rozhodnutie, naťahovanie času, alebo hocičo problematické dať preskúmať súdom a ten môže rozkázať danému úradu zmeniť svoje procesy a celý postup.  

Totiž ako FTC, tak SEC radi naťahujú čas tak, aby firmy už stratili čas potrebný na odkúpenie a vzdali sa ho. To presne FTC spravilo Microsoftu, keď dalo súd na august. Aj keď nedalo požiadavku na zastavenie odkúpenia, a Microsoftu tak zatiaľ nič nebráni odkúpiť Activision aj ak nebude mať FTC uzavreté. FTC sa možno bude snažiť získať od federálneho súdu dočasný zákaz, ale či ho dostane, je otázne.

 

Ďalší senátor chce vidieť zmluvy Sony

Popritom sa v USA priamo na Sony obrátil ďalší senátor k ich protisúťažnému postoju, kde sa snažia chrániť svoju konzolu pred konkurenciou. Vidí, ako Sony lobuje na FTC a to len krátko potom, ako kúpili konkurenciu v podobe Bungie. Zároveň nechce akceptovať ponuku, ktorá plne spĺňa všetky ich obavy. Správanie Sony tak môže viesť k vyšším cenám a menšiemu výberu pre amerických hráčov.

Chce vidieť všetky Sony zmluvy o exkluzivitách pre tretie strany, všetky obmedzenia v zmluvách zakazujúce dať hry do predplatených služieb konkurencie a aj všetky interné dokumenty opisujúce strategické dôvody odkúpenia Bungie. 

Zrejme mu ich však Sony nedodá, keďže to nie je súd.





Páči sa mi! (+10)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk