HORIZON FORBIDDEN WEST: BURNING SHORES

HORIZON FORBIDDEN WEST: BURNING SHORES

7.0

Hollywood bez pozlátky a s robotickými zvermi

Recenzia na PS5 verziu

Klimatické hrozby, riziko celosvetového vojenského konfliktu a neregulovaný rozvoj umelej inteligencie nám za ostatné mesiace spúšťajú všetky varovné kontrolky a spôsobujú úzkosť z rôznych katastrofických scenárov, ktoré sa môžu odohrať. Ak veríte, že ľudstvo aj napriek technologickému pokroku spôsobí vlastný pád a zachrániť nás môže len niekoľko odvážnych jednotlivcov, potom vám nepripadá až taký nerealistický príbeh hrdinky Aloy v hre Horizon: Forbidden West. Tej sa síce podarilo zažehnať jeden typ hrozby, no čakajú ju ďalšie výzvy, kvôli ktorým nebude môcť len tak polihovať na pláži. Kým na plnohodnotné pokračovanie si ešte počkáme, vývojári z Guerrilla Games nám po roku od vydania Forbidden West aspoň otvárajú nový kus mapy a s ním ďalšie dobrodružstvo v rozšírení Burning Shores.

V pôvodnej hre sme boli svedkami toho, ako Aloy na otvorenej mape postupne cestovala od zasnežených hôr cez stepi, púšte a lesy, aby jej príbeh vyvrcholil na západnom pobreží USA. Na to, aby sme sa dostali na Burning Shores, nebudeme musieť cestovať ďaleko. Podmienkou však je, aby hráči prešli hlavnú príbehovú líniu hry, aby mohli začať skúmať horiace pobrežie. Od Sylensa dostane Aloy informáciu, že nablízku sa nachádza ešte jeden preživší zo skupiny Far Zenith a nemá v pláne nič dobré. Aloy preto nasadne na svojho Skywinga, aby sa pozrela na južnejšiu časť pobrežia do lokality, ktorú zdobí nápis Hollywood. Jej let však netrvá dlho, pretože na ňu zaútočí záhadná obranná veža.

Príbeh v Burning shores nie je veľmi originálny a ani jeho rozuzlenie nie je natoľko zásadné, aby bolo DLC z príbehového hľadiska povinnosťou pre fanúšikov. Existencia ďalšieho člena Far Zenith, jeho plán a spôsob, akým ho realizuje, je tak povrchne vysvetlený, až to vyzerá, že scenáristi hry nemali veľmi premyslené, čo by mohlo nasledovať po konci pôvodnej hry a dej DLC narýchlo pozliepali na jednom stretnutí. Keď Aloy stroskotá na Burning Shores bez možností vrátiť sa, stretne členku kmeňa Quen menom Seyka, ktorá má vlastné rodinné a kmeňové problémy a k tomu jej situáciu komplikuje veža, ktorá zničí všetko, čo lieta a pláva v istom okruhu. Príbeh a ani lokalita v tejto hre nebude natoľko otvorená, ako by ste možno dúfali.

Horizon Forbidden West: Burning Shores
Horizon Forbidden West: Burning Shores Lance Reddick v jednej z jeho posledných úloh exceloval.
Lance Reddick v jednej z jeho posledných úloh exceloval.


Horizon Forbidden West: Burning Shores Nové výzvy si vyžadujú nové taktiky.
Nové výzvy si vyžadujú nové taktiky.


Horizon Forbidden West: Burning Shores V hre si užijete aj podmorský svet
V hre si užijete aj podmorský svet





Akonáhle však zbadáte prvé mechanické monštrum, chytíte do rúk kopiju a luk a znova sa rozpamätáte, v čom Horizon exceluje. Mimoriadne zábavný súbojový systém, ktorý vás núti taktizovať a za pochodu riešiť slabé stránky strojov, je to, čo vás znovu účinne pripúta k obrazovke na niekoľko hodín. Okrem silnejších verzií predtým známych strojov v Burning Shores môžete objaviť tri nové mechanické zvery. Na lietajúce Stingspawn natrafíte najprv vo forme vajec, z ktorých sa tento otravný hmyz vyliahne. Produkuje ich však ďalší titan, na ktorom si overíte svoje taktické schopnosti. Toxický Bilegut dokáže Aloy kradnúť zdroje a skokmi a útokmi spôsobovať veľké škody. S pomocou dotieravých Stingspawnov budú pre hráčov predstavovať nový typ výzvy.

Tretím novým strojom je Waterwing, ktorý sa dokáže ponoriť pod vodu a najmä jeho špičková verzia vás vie poriadne potrápiť. Hráči sa však môžu tešiť aj na bossfight s tým najstrašnejším, čoho sa všetky kmene vo svete Horizon boja. Aloy bude musieť pri ňom využiť svoje strelecké aj lezecké schopnosti. V Burning Shores sa jej možnosti rozšíria a bude sa môcť naučiť 6 nových výbojov chrabrosti a 12 schopností. Aloy bude môcť napríklad využiť štít, nabiť kopiju elementmi vďaka kapsliam či liečiť sa v dymových bombách. Aj pri skúmaní prostredia bude mať Aloy nové možnosti, napríklad sa zachytiť pomocou háku s lanom a zároveň vypáčiť otvor. Tieto drobné aj väčšie zmeny vás donútia vymýšľať nové efektívne spôsoby boja a kým ich všetky natrénujete, istý čas vám to potrvá.

Po ovládnutí Waterwinga dostanete možnosť nielen lietať, ale dokonca sa potápať. Waterwing je obratnejší ako Skywing a preprava na ňom je preto ešte lepším zážitkom. Bol by však hriech kalifornské pláže len tak preletieť a preto vám hra ponúkne možnosť plaviť sa na skife, motorizovanom člne, ktorý Quenovia zostrojili a poskytuje podobne rýchly spôsob prepravy ako na lietajúcom stroji. Bude sa vám hodiť najmä pri skúmaní morského sveta a hra nás zavedie aj do väčších hlbín s podmorskými príšerami. Aj po roku od vydania prvej hry vás jej svet očarí. Aj keď lokalita pripomína predtým prebádané San Francisco, nájdete tu dobre známe zrúcaniny losangaleských ikonických budov, ktoré obrástli machom a tiež miesta, na ktorých tečie žeravá láva. DLC prináša pomerne rozsiahly kus mapy, ktorý však ocenia hlavne fanúšikovia pláží a mora. Hre predstaví aj vlastnú víziu Hollywoodu a toho, čo sa so zábavným priemyslom časom stalo.

Horizon: Forbidden West stále patrí medzi najkrajšie hry Playstation 5 a Burning Shores nie je výnimka. Zopár bugov hre odpustíte pre jej krásne prostredie plné detailov. Výrazne sa zlepšili animácie tvárí postáv a podarilo sa im bez kompromisov zachytiť všetku drobnú mimiku hercov. Quenská architektúra a dizajn odevov je tak vycibrený, že každá šnúrka a mušľa má svoj účel. Pokojná a pritom melancholická melódia sprevádzajúca tento kmeň sa vám vryje do pamäti a opäť podčiarkuje silnú audiovizuálnu stránku Horizon série. Hru si bude môcť užiť väčší počet hráčov so zrakovým či iným znevýhodnením, pretože spolu s DLC prichádza do hry aj patch pridávajúci nové možnosti uľahčujúce hranie s hendikepom či praktické automatické zbieranie predmetov, ktoré ocenia všetci hráči.

Horizon Forbidden West: Burning Shores
Horizon Forbidden West: Burning Shores Jazda na člne vám spríjemní cestovanie po mape.
Jazda na člne vám spríjemní cestovanie po mape.


Horizon Forbidden West: Burning Shores Horizon ukazuje svoju verziu Hollywoodu, kde nesmú chýbať dinosaury.
Horizon ukazuje svoju verziu Hollywoodu, kde nesmú chýbať dinosaury.


Horizon Forbidden West: Burning Shores Aloy spoznáva osobu, ktorá je jej vo viacerých ohľadoch veľmi podobná.
Aloy spoznáva osobu, ktorá je jej vo viacerých ohľadoch veľmi podobná.





Burning Shores vás dokáže opäť namotať a nepustiť na niekoľko hodín, kedy budete loviť príšery pre zdroje, plniť vedľajšie úlohy či len tak si plávať v mori a objavovať krásne prostredie hry. Problémom tohto DLC však je, že neprináša nič hlbšie. Príbeh je povrchný a ľahko zabudnuteľný. Je škoda, že sa v Guerrilla Games nerozhodli vytvoriť niečo odvážnejšie a výraznejšie, čo by sa vymykalo z ich komfortnej zóny. Príkladom by pre nich mohlo byť aj takmer 7 rokov staré DLC Trespasser ku Dragon Age: Inquistion, kde došlo k tak zásadnému dejovému zvratu, že bude ústrednou témou príbehu ďalšej hry. V Guerrilla Games však zjavne takú odvahu nemajú. Aj vedľajšie úlohy sledujú ich zaužívanú formulku: Aloy pošlú vyriešiť nejaký problém, po stopovaní s prekvapením zistí, že to nie tak, ako jej povedali, úlohy sa otočia, aby všetko skončilo happy endom.

Tak, ako sme spomínali v recenzii pôvodnej hry, ani v Burning Shores sa scenáristi nenaučili pracovať s postavami tak, aby nám skutočne prirástli k srdcu. V prípade novej známosti menom Seyka je to o to horšie, že hra sa vás snaží presvedčiť, že ju musíte mať radi. Nadväzovanie vzťahu medzi Aloy a Seykou je mimoriadne neohrabané, pretože medzi nimi nie sú takmer žiadne momenty zbližovania a väčšinou spolu iba zabíjajú monštrá. Budovanie vzťahu si vyžaduje čas a aj v hrách od Bioware sú to práve dlhé a časté rozhovory s postavami, vďaka ktorým si ich zamilujete. Seyka je však prvoplánovo rovnako ako Aloy silná bojovníčka, ktorá nemá čas na ostatných ľudí a v jej vlastnom kmeni ju tiež nemusia. Je to fajn spolubojovníčka, s ktorou sa však Aloy pozná tri dni aj s cestou a keď tento skepticizmus vyjadríte v dialógovej možnosti, hra vás citovo vydiera smutnými prestrihovýmiscénami.

Burning Shores sa opäť venuje téme osamelosti hrdinky, ktorá musí niesť osud celého sveta na svojich pleciach. Dobrý úmysel dať Aloy možnosť pohnúť sa vo svojom živote však zhatila krátka herná doba DLC a malý priestor na riešenie vzťahových problémov ryšavej hrdinky. Pre fanúšikov série bude Burning Shores dobrá zámienka vrátiť sa do sveta plného robotických monštier aj s niekoľkými novými zábavnými výzvami. Rozhodne však Burning Shores nie je povinnosť a neprináša nič zásadné, kvôli čomu by si hráči mali okamžite DLC zadovážiť. Ukazuje sa, že vývojári z Guerrilla Games vedia perfektne pracovať vo svojom pieskovisku, ktoré si vytvorili, no žiadny hlbší zážitok v ich pieskovom hrade nečakajte.


napísal Tanya 27.4.2023
Páči sa mi! (+5)
7.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
HORIZON FORBIDDEN WEST: BURNING SHORES
+ zaujímavé nové stroje a súboje s bossmi
+ nové šikovné schopnosti a výboje chrabrosti, ktoré rozširujú vaše možnosti v boji aj pri skúmaní
+ lietanie a potápanie na Waterwingovi a možnosť plavby na skife
+ mapa plná nových aktivít a lokalít na skúmanie
- povrchný príbeh a neohrabané rozvíjanie vzťahu so Seykou
- málo zaujímavých vedľajších misií a relatívne krátky hlavný príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PS5

Vývoj: Sony / Guerrilla Games
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 19. apríl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20054)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk