JAGGED ALLIANCE 3

JAGGED ALLIANCE 3

8.0

Starí dobrí žoldnieri a konečne zas vo forme

Recenzia na PC verziu

Jagged Alliance bola v minulosti parádna taktická séria, ale pokusy o jej znovuoživenie dopadli všelijako, len nie dobre. Vývojári z Haemimont Games, ktorí nám priniesli vydarené hry, ako Tropico 3-5, Victor Vran či Surviving Mars, si ale trúfli a plnohodnotné pokračovanie Jagged Alliance 3 vďaka nim dopadlo naozaj dobre.
 
Hru ocenia predovšetkým veteráni, ktorým sa cnelo po poriadnej taktickej hre a dnes už priam ikonických žoldnieroch, ako je Ivan Dolvich, Lynx, Scope, Hitman a ďalších, ktorí sa opakovane objavovali v predošlých častiach Jagged Alliance. Nechýbajú ani tu, opäť si ich najímate prostredníctvom A.I.M. online databázy a tentoraz sú rozdelení podľa ich schopností a slávy do niekoľkých kategórií – od regrútov, až po legendy. Stále platí, že žoldnierov si najímate na určitý počet dní a potom im musíte predlžovať kontrakt, ak chcete ich služby využívať aj naďalej. Spočiatku si môžete dovoliť tri - štyri lacnejšie postavy, lebo obmedzený finančný rozpočet nepustí a istý čas nebudete mať žiadny stabilný prísun ďalších peňazí. Určite využite formulár s vytvorením žoldnierskeho certifikátu, ktorý vám umožní podľa testu alebo len podľa intuície si nadefinovať vlastného borca – tak ako to bolo v minulosti. To je jediná osoba v hre, za ktorej vydržiavanie nič neplatíte.
 
V každom prípade musíte úvodný ostrovček, kam vyrazíte so svojím prvým tímom, dobyť čo najskôr, pekne sektor po sektore, aby ste sa potom dostali na ďalšie územia so širšími možnosťami. To znamená viac prístavov, kam sa dajú privážať noví žoldnieri, ktorých si kedykoľvek môžete najať. Ďalej mestečká a osady s trpiacimi obyvateľmi, pre ktorých niekedy plníte vedľajšie úlohy a pomáhajú vám. Potom sú tam pevnosti, na ktoré sa treba dobre vyzbrojiť, lebo ich bránia dobre vyzbrojení muži légie. Veľmi dôležité sú diamantové bane, ktoré vám po obsadení pravidelne prinášajú tie prepotrebné financie. Inak váš účet jednorazovo zvýšia menšie nálezy v teréne a prepady transportov s kufríkmi s diamantmi, ktoré sa dajú okamžite predať.

Jagged Alliance 3
Jagged Alliance 3 Vrátili sa obľúbené postavy, dnes už legendy, ale nájdete tu aj nové.
Vrátili sa obľúbené postavy, dnes už legendy, ale nájdete tu aj nové.


Jagged Alliance 3 Operácie na satelitnej mape umožňujú využitie žoldnierov aj mimo boja.
Operácie na satelitnej mape umožňujú využitie žoldnierov aj mimo boja.


Jagged Alliance 3 Hlavný príbeh je síce pomerne všedný, ale v hre sú aj vedľajšie dejové línie a mnoho menších úloh.
Hlavný príbeh je síce pomerne všedný, ale v hre sú aj vedľajšie dejové línie a mnoho menších úloh.





Zápletka hry, progres a do veľkej miery aj hrateľnosť vychádzajú zo starších častí Jagged Alliance. Emma Lafontaine vás požiada, aby ste oslobodili jej otca, ktorý je predovšetkým prezidentom krajiny tretieho sveta. Uniesol ho samozvaný diktátor, ktorý si hovorí Major a má svoju légiu prisluhovačov, ktorí neváhajú aj proti civilistom použiť zbrane. Ak ste hrali pôvodné JA, tak dobre viete, o čom to je a v tomto smere vás tu nič neprekvapí. Mladší hráči si môžu predstaviť niečo v štýle prvého filmu Expendables, kde Sylvester Stallone zhromaždil kopu známych akčných hercov.

Avšak hlavnú dejovú líniu dopĺňa hneď niekoľko vedľajších, ktorým sa môžete, ale nemusíte venovať. Týka sa to napríklad infekcie, ktorá mení ľudí na beštie a hľadania spôsobu ako si s ňou poradiť. Konkrétne v tomto prípade vám to môže pripomínať zombie inváziu alebo štýlové prvé Fallouty v post-apokalyptickom svete. Ak tieto doplnkové story odignorujete, cestu do finále vám to nijako nezablokuje, ale všetko sa vám pri výslednom resumé zhodnotí a azda si aj poviete, že ste mohli urobiť viac. Popritom v hre nájdete aj množstvo malých zadaní, ktoré vám prinesú nejakú odmeny. Môže to byť pomoc civilistom, záchrana žoldnierov z konkurenčnej organizácie a podobne.

Základný manažment sa odohráva na satelitnej mape s maketami ostrovov, kde po jednotlivých políčkach presúvate svojich žoldnierov. S tými buď priamo bojujete po prepnutí na taktický pohľad v krajine, alebo vykonávate doplnkové činnosti voľbami na mape. Popritom môžete čítať správy a maily, najímať nových borcov a podobne. Boj si podrobnejšie priblížime a o mape je dobré vedieť, že tam viete preskupovať svojich zverencov do viacerých tímov, ktoré môžu operovať na rôznych miestach.  

Súčasťou satelitnej mapy je menu s operáciami, kde aj podľa druhu sektoru viete prideliť svojim žoldnierom rôzne aktivity. To znamená liečenie zranení, ak máte niekoho s dobrými lekárskymi schopnosťami a medikamenty, prehľadávanie oblastí, ktoré prinesú spravodajské informácie, oddych, ktorý vyčerpaným zabijakom pomôže rýchlo sa zas postaviť na nohy. Žoldnieri môžu trénovať svojich kolegov, ale čo je dôležité, aj milíciu z radov civilného obyvateľstva. Milícia bráni sektory aj v neprítomnosti vašich zverencov. Spravidla sa dá na jednom mieste vytrénovať osem mužov a ďalším tréningom sa vylepšia na veteránov. Po skúsenostiach v boji sa môžu stať elitnými. Na rozdiel od predošlých JA hier tu konečne reálne vidíte, že milícia skutočne je účinná a dokáže odraziť aj poraziť útočníkov z légie aj bez vašej prítomnosti. Medzi ďalšie operácie patrí výroba munície, oprava a modifikovanie výbavy a zbraní a ešte výroba výbušnín. Aby žoldnieri mohli vykonávať tieto činnosti, potrebujú nejaké suroviny aj rozvinuté schopnosti v jednotlivých odvetviach.

Talenty a atribúty žoldnierov sú rozhodne dôležité aj v teréne, či už priamo v boji, alebo pri prieskume okolia. Agilita a presnosť prináša viac akčných bodov a presnejší zásah pri streľbe, sila pomôže pri útoku zblízka či vrhu granátmi a nožmi. Znalci s výbušninami vedia okrem iného aj bezpečne zneškodniť míny a bomby. Múdrosť pomáha analyzovať nálezy či hackovať a získať tak bonusové informácie a predmety, vodcovstvo prospieva morálke tímu a napríklad urýchľuje tréning. Žoldnieri sa pritom stále vyvíjajú, ich atribúty častým používaním alebo čítaním odborných časopisov mierne stúpajú. Po získaní levelu navyše postavám volíte perky, ktoré ich výrazne zlepšia vo zvolených činnostiach. A aby sme nezabudli, každý žoldnier má svoju unikátnu pasívnu schopnosť. Napríklad niekto priebežne kumuluje liečivé rastliny, iný prináša povzbudenie alebo má špeciálnu výhodu. Žoldnieri sa dokonca zapájajú do rozhovorov, kde neraz máte rôzne možnosti odpovedí.

Prieskum terénu prebieha v reálnom čase až do momentu, kým nevypukne boj, ktorý už je potom ťahový. Taktický systém je veľmi bohatý a prepracovaný, i keď spočiatku sa môže zdať trochu komplikovaný a neštandardný. Napríklad pri zameraní postavy sa namiesto jednoduchého čísla s percentami s pravdepodobnosťou úspešného zásahu ukazuje kopa informácií. Predovšetkým tam vidíte plusy a mínusy, ktoré vyjadrujú, čo zvýši šancu trafiť a čo ju naopak zníži. Viete pritom zamerať rôzne časti tela nepriateľa a obetovaním ďalších akčných bodov viacnásobne spresniť zameranie cieľa, čím sa zvýši šanca na úspech. Vplyv majú atribúty postavy, kondícia zbrane, vzdialenosť, brnenie nepriateľa, poloha cieľa aj objekty v dráhe strely. Optimálne je pred bojom využiť stealth postup pri ktorom sú skrčené postavy nenápadné, pri priaznivých podmienkach vedia obísť nepriateľov alebo použiť stealth kill. Po vyvolaní rozruchu už sa ale bojuje natvrdo.

Akčné body využijete na pohyb a streľbu, pričom ich počet ovplyvňuje aj stres, morálka, zranenia a vyčerpanosť. Osoby sa môžu prikrčiť alebo ľahnúť. Dá sa využiť hliadkovací režim overwatch, ktorý je síce trochu menej presný, ale účinný a postavy viackrát reagujú, keď im nepriatelia vstúpia do dráhy strely. Veľmi užitočný je útok spojený s mobilitou, takže postava sa súčasne premiestni a hneď vystrelí, niekedy aj s viacerými dávkami. Stáva sa, že  žoldnieri omylom postrelia niekoho z vlastných ľudí alebo sa zasekne zbraň. Guľky sa od niektorých vecí odrážajú. Vplyv má aj druh a výška terénu, obdobie dňa – v noci a hmle je horšia viditeľnosť aj presnosť, ako aj ďalšie faktory.

Zbrane môžu mať rôzne režimy streľby, napríklad samopaly jednotlivo, v dávkach a automatiku, guľomet sa dá rozložiť na zemi s vyhradenou oblasťou útoku. Objekty v teréne sú deštruktívne, možno občas až prehnane. Takže po strele sa rozpadnú drevené debny, vybuchne sud s benzínom alebo auto, ale pokojne môžete zničiť aj celé steny domu. Keď sa naučíte využívať rôzne taktické možnosti, zistíte, že boje sú parádne. Len dosť zdĺhavé, aj keď niekedy v ťahu koná viac postáv naraz  - aspoňže niekedy sa dá aplikovať automatický boj s okamžite generovaným výsledkom. No nebola by zlá funkcia zrýchlenia času aspoň pri ťahoch nepriateľov, ktorá sa už bežne objavuje v mnohých moderných hrách tohto druhu.

Jagged Alliance 3
Jagged Alliance 3 Milícia,  ktorú vytrénujete, sa zlepšuje a je aj bez pomoci schopná poraziť nepriateľov.
Milícia, ktorú vytrénujete, sa zlepšuje a je aj bez pomoci schopná poraziť nepriateľov.


Jagged Alliance 3 Na satelitnej mape postupujete ľubovoľne, podľa vlastných plánov.
Na satelitnej mape postupujete ľubovoľne, podľa vlastných plánov.


Jagged Alliance 3 Korisť je bohatá. Čo neunesiete, môžete nechať v sektore alebo rozobrať.
Korisť je bohatá. Čo neunesiete, môžete nechať v sektore alebo rozobrať.





Samotná AI protivníkov, ale aj spojencov a NPC je pomerne slabá. Oponenti vedia uštedriť nepekné rany, ale vedia aj sami seba hlúpo zraniť alebo v boji bežia k vám, potom sa o niekoľko krokov vrátia a zas pokračujú v pôvodnom smere, čo im je neraz osudné. Pri záchrane NPC postáv budete krútiť hlavou nad ich imbecilitou, keď utečú nepriateľom len preto, aby potom vbehli medzi jedovaté výpary a udusili sa tam. Na nepriateľov väčšinou funguje osvedčená taktika – pár ich zabiť nožom, nájsť si vhodné miesto a zaujať defenzívnu pozíciu - optimálne so snajperkami a rozloženými guľometmi. Protivníci vám budú sami liezť do rany, dokonca aj povyliezajú z úkrytov a opustia takticky výhodné miesta. Stačí čakať.

Po boji zostáva korisť, ktorú môžete prideliť žoldnierom, pričom sa vám ukazujú ich individuálne sloty aj skupinový, kam sa kladie hlavne munícia. Je fajn poobzerať sa po okolí, lebo tam často narazíte na truhlice, liečivé rastliny a iné veci so zaujímavými nálezmi. Prebytky, ktoré neunesiete alebo nemáte kam dať, viete rozobrať na súčiastky alebo zostávajú v sektore a môžete si ich tam vyzdvihnúť neskôr.

Hra je stavaná tak, aby predstavovala výzvu, avšak pri spustení si môžete zvoliť nielen obťažnosť, ale aj doplnkové funkcie, ktoré ju zjednodušia alebo naopak spravia náročnejšou. Napríklad progres sa potom ukladá len automaticky (inak je dostupné pohodlné manuálne ukladanie) s permanentnou smrťou žoldnierov alebo save je zakázané počas boja. Jaggeed Alliance 3 zahrňuje podporu kooperácie v multiplayeri, čo v praxi znamená zdieľaný postup v kampani. Navyše dáva priestor modom. Ani jednu z týchto súčastí však nebolo veľmi možné v prvých dňoch hrania náležite využiť. Či už kvôli nedostatku hráčov, ktorí by o to prejavili záujem, alebo zatiaľ nedostatočným možnostiam v tomto smere.

Vzhľad hry je príjemný, používa sa praktický pohľad zhora, respektíve izometrický, s možnosťou priblíženia a rotácie prostredia. Občas sa efektný moment z boja zväčší na celú obrazovku. Exteriéry aj interiéry sú plné objektov a detailov. Telá obetí, ktoré majú u seba korisť, ako aj interaktívne predmety a NPC na rozhovor sa dajú zvýrazniť a vysvietiť použitím patričného klávesu. Môžete si všimnúť slušné tiene a spracovanie vody, fyziku, ktorá je síce nie vždy úplne realistická, ale funkčná a výrazná najmä pri deštrukcii objektov. Maketa krajiny a manažmentové doplnky sú trochu strohé, ale prehľadné, len vytváranie vlastného žoldniera je také nenápadné, že neznalí hráči môžu túto skvelú možnosť známu z predošlých JA prehliadnuť. Hudba je fajn, nie úplne najvýraznejšia, ale snaží sa dotvoriť atmosféru banánovej republiky a dramatické situácie.  Výrazný je dabing, ktorý môžete očakávať od všetkých žoldnierov, ktorí sa neraz zapájajú do rozhovorov, majú rôzne komentáre a pripomienky v boji aj mimo neho.

Jagged Alliance 3
Jagged Alliance 3 Nie vždy proti vám stoja vojaci légie.
Nie vždy proti vám stoja vojaci légie.


Jagged Alliance 3 Každý žoldnier sa zdokonaľuje,  zlepšujú sa jeho atribúty, vyberáte perky.
Každý žoldnier sa zdokonaľuje, zlepšujú sa jeho atribúty, vyberáte perky.


Jagged Alliance 3 Nepriatelia číhajú aj v budovách.
Nepriatelia číhajú aj v budovách.




Ak máte radi taktické ťahové stratégie a obzvlášť sériu Jagged Alliance, toto je hra presne pre vás. Hoci obľúbená značka dlho stagnovala a viacero pokusov prinavrátiť je zašlú slávu dopadlo zle, Haemimont Games zlomili kliatbu a naservírovali nám výbornú plnohodnotnú tretiu časť. So všetkým čo sme milovali v prvých hrách v sérii a nejakými praktickými vylepšeniami navyše. Hoci aj s menšími chybičkami krásy, ale rozhodne s výbornou hrateľnosťou a zábavou.


napísal uni 20.7.2023
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
JAGGED ALLIANCE 3
+ stará dobrá klasika s praktickými vylepšeniami a obľúbenými žoldniermi
+ viacero vedľajších dejových línií aj množstvo menších úloh
+ boje s bohatými taktickými možnosťami a výzbrojou
+ manažment, koordinácia a operácie na satelitnej mape
+ trénovaná milícia konečne dokáže bojovať a poraziť nepriateľov
- AI protivníkov, spojencov a NPC postáv je dosť slabá
- hlavný príbeh a jeho zápletka je fádna a okukaná
- začiatok je ťažkopádny, pri nesprávnych rozhodnutiach fatálny, hlavne pre nováčikov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: THQ Nordic / Haemimont Games
Štýl: stratégia / ťahová
Dátum vydania: 14. júl 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20132)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk