V čom sú konzolové úložiská špecifické?

Na Gamescome sme sa stretli s WD, aby sme sa pozreli na ich novinky a porozprávali o tom, v čom sú oproti bežným úložiskám špecifické a iné.

pridal matus_ace 2.9.2023 o 19:51 pod hardware
V čom sú konzolové úložiská špecifické?

HARDWARE > NOVINKY >

Na Gamescome sme sa stretli s WD, aby sme sa pozreli na ich novinky a porozprávali o tom, v čom sú oproti bežným úložiskám špecifické a iné. Firma z hlavných noviniek teraz predviedla nové disky pre Xboxy aj PS5, k tomu pridala nové pamäťové karty pre Switch. Veľkou novinkou je tento rok WD Black C50, teda nový externý disk pre Xbox Series X|S s kapacitou 512GB až 1TB, ale pozreli sme sa napríklad aj na nový SN850P pre PS5, ktorý ide od 1TB do 4TB.

V čom sa teda tieto nové úložiská líšia už od známych, ktoré používame v PC? Ruben Dennenwaldt z Western Digital nám to priblížil práve na príkladoch nových Xbox a PS diskov:

"Tak napríklad C50 využíva vlastné rozhranie, ktoré nie je štandardné a využíva ho len Microsoft s Xbox Series X|S konzolami. Kvôli tomu je trochu náročnejšie ho vytvoriť, lebo musíme spolupracovať s Microsoftom a to si vyžaduje trochu času navyše. Stále je to úložisko založené na flashi, ale iné ako v PC."

Pri PS5 diskoch je to jednoduchšie, ale aj tak sú tam isté rozdiely, ako nám to Ruben priblížil:

"Je to bližšie k našim PC produktom, technicky ho viete porovnať s SN850X, ale obsahuje rozdielny heatsink a je to trochu odlišný produkt. Dá sa teda pripraviť podobnou technológiou, ale stále sú tam rozdiely."

V čom sú konzolové úložiská špecifické?

Pri novom C50 som sa ešte trochu zastavil, lebo tieto disky sú naozaj dosť odlišné od klasických. Ak vieme, SSD disky sú stavané na fungovanie pri istých teplotách, ale prehrievanie im škodí. Ako sa teda dajú chladiť takéto malé disky s proprietárnym rozhraním? Ako mu prezradil Ruben, pomáha ako puzdro disku, tak aj technológie. Puzdro C50 je totiž kovové, čo pomáha rozptylu tepla. Taktiež vnútorné technológie sa starajú o to, aby sa disk tak nezahrieval.

SN850P je zaujímavý aj z toho pohľadu, že je to už druhá generácia úložiska pre PS5 od WD. Firma tak svoje technológie stále vylepšuje a mňa zaujímalo, kam sa v prípade PS5 diskov ešte dokáže vôbec posunúť. Ruben ponúkol zaujímavú odpoveď:

"Tento disk už sám o sebe funguje perfektne, takže do budúcnosti vieme technológiu vylepšovať skôr z pohľadu kapacity ako výkonu. Povedzme, že v budúcnosti príde ďalšia generácia, ktorá príde s vyššou rýchlosťou. PlayStation 5 ale teraz nedokáže využiť túto rýchlosť, takže takmer nezáleží na tom, či má disk rýchlosť 6000, 6500 alebo 7000MB/s. A to je aj smer, ktorým to posúva Sony, ktoré vďaka aktualizácii umožňuje až 8TB úložisko."

V čom sú konzolové úložiská špecifické?

V ruke som držal novú oficiálne licencovanú microSDXC kartu pre Switch. Má kapacitu 1TB a naozaj pekný motív Zeldy. Musel som sa ale spýtať, čo je vlastne výhoda týchto oficiálne licencovaných produktov, keďže ako táto karta, tak napríklad aj SN850X na prvý pohľad pôsobia rovnako ako iné karty či disky. Podľa Rubena tu hráči ťažia zo spolupráce s výrobcami konzol, takže tieto úložiská majú zabezpečenú kvalitu, kompatibilitu a rýchlosť. Sú rozsiahlo testované, aby naozaj dobre fungovali. V prípade Switch kariet potrebujete vysoké IOPS, aby hry bežali čo najlepšie a loadingy neboli dlhé.

Ruben nemohol prezradiť detaily o testovaní. Prezradil ale, že toto testovanie prebieha na oboch stranách. Na jednej strane svoje produkty testuje WD. Na druhej strane ich ale testuje aj Sony, Nintendo či Xbox. Licenciu totiž udelia iba v prípade, že majú 100% istotu, že produkt pracuje správne. A takto svoje produkty testujú na tisíckach zariadení počas dlhej doby.

V čom sú konzolové úložiská špecifické?

No a potom sú tu ešte iné výhody oficiálne licencovaných úložísk, na ktoré Ruben poukázal a core hráči na ne asi často nemyslia:

"Jednou výhodou je, že zákazník príde do obchodu, rovno vidí, že toto je oficiálne licencovaný Nintendo produkt a môže mať pokoj s výberom. Nemôžeme totiž predpokladať, že zákazníci vedia všetko o všetkom. Veľa ľudí sa o tieto veci nezaujíma a ak si majú vybrať z 20 rôznych kariet, mať k dispozícii oficiálne licencovaný produkt im to zjednodušuje."

K tomu Ruben dodal aj druhú výhodu, ktorou je upravený dizajn týchto licencovaných kariet pre Switch. Tam majú rôzne motívy zo známych Nintendo hier podľa veľkosti, takže fanúšikovia Zeldy môžu mať peknú Zeldou brandovanú kartu.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk