HELLDIVERS 2

HELLDIVERS 2

7.5

Zabite chrobákov pre slávu Super Zeme!

Recenzia na PC verziu

Sony v posledných rokoch investovala do hier ako služieb a síce sa jej doteraz nedarilo a rušila projekty, Helldivers 2 však vyzerá, že prežije a bude sa ďalej rozrastať. Hra je pokračovanie už dávnejšie vydanej jednotky, ktorá bola mierne iná, a to top down akcia. Teraz sa na jednej strane presúva do pohľadu tretej osoby a do hry ako služby. Zároveň ju robí menšie Arrowhead štúdio, ktoré má na svedomí aj jednotku a spravilo napríklad Magicku a Gauntlet. Teraz však skúsilo niečo väčšie.

Hlavne však od Helldivers 2 čakajte menšiu hru od menšieho štúdia, nie je tu taká úroveň investícií ako v podobných kooperačných hrách ako Outriders alebo Warhammer 40K Darktide. Je to skôr na úrovni Starship trooperov a nakoniec čiastočne je to aj ich kopia, niekedy až príliš viditeľná. A to ako v chrobákoch, tak vyobrazení sveta, za ktorý bojujete a ktorý chránite pred chrobákmi. Rovnako je to tu odľahčené humorom, keďže chránite Super Zem a všetko v tomto vesmíre je super. Ale aby to nebolo jednotvárne, pridáva sa aj nepriateľská frakcia robotov pripomínajúcich terminátorov a walkerov zo Star Wars. Značka mala v prvej hre ešte aj tretiu pôvodnú frakciu, a to mimozemšťanov Illuminátov, ale tá tu aktuálne nie je.

Od hrateľnosti čakajte štandardnú a relatívne jednoduchú kooperačnú extraction akciu, v ktorej sa sólo alebo s priateľmi vydávate na výsadky na planéty. Tam musíte splniť úlohy a extrahovať sa späť na materskú loď. Popritom zabíjate nepriateľov a snažíte sa prežiť. Je to menšie, jednoduchšie a priamočiarejšie ako Starship Troopers: Extermination, ale jednoduchosť niekedy nie je na škodu. 

Helldivers 2
Helldivers 2 Vstúpte do svojej lode a vojna proti chrobákom môže začať.
Vstúpte do svojej lode a vojna proti chrobákom môže začať.


Helldivers 2 Vydáte sa na misie na planéty a budete ničiť tony chrobákov.
Vydáte sa na misie na planéty a budete ničiť tony chrobákov.


Helldivers 2 Typov misii nie je veľa, primárne ide o zabíjanie na rôznych planétach.
Typov misii nie je veľa, primárne ide o zabíjanie na rôznych planétach.





V hre nečakajte žiadny príbeh, žiadnu kampaň, úplne minimum prestrihových scén, len samotné misie. Rovno sa dostávate do svojej lode, ktorá bude v hre vašou základňou. Tu si budete vyberať ďalšie planéty, misie a odtiaľto budete rovno vystreľovaní na výsadky. Zaujímavosťou je, že si ich nevyberáte z celej ponuky, ale dostupné sú len tie planéty, ktoré sú aktuálne vo vojne. Všetci hráči spolu totiž oslobodzujú planéty a až po oslobodení posúvajú hru do ďalších oblastí. Je to zaujímavé, ale zároveň to obmedzuje možnosti ponuky. Totiž väčšinou môžete ísť len na dve-tri planéty.

Samotné misie môžete prechádzať v tíme štyria a to buď s priateľmi, alebo necháte, nech vás matchmaking k niekomu pripojí, či už pri výbere misie, alebo si dáte rýchlu hru, kde vás hodí k niekomu náhodne a vyberie za vás aj misiu. Prípadne si viete nechať súkromnú hru a ísť na výsadok sám. Hlavne ak sa nechcete otravovať s inými hráčmi. Len musíte rátať s tým, že hra nie je výrazne optimalizovaná pre jedného hráča a bude to tak ťažšie.

Na misiách dostanete vždy určitú úlohu, kde je zničenie, nájdenie alebo aktivovanie niečoho na niekoľkých lokalitách na mape a doplnené je to aj vedľajšími nepovinnými misiami. Väčšinou máte na to vyhradených 40 minút, čo je dostatok času na splnenie všetkého. Základ však prejdete do 15 minút. Ale misie sú napríklad aj rýchle akčné desaťminútové, kde sa za tento čas musíte ubrániť alebo zabiť určitý počet nepriateľov. Od zadaní veľa variácií nečakajte, mierne ich vedia upraviť úrovne obťažnosti, kde dostanete viac nepriateľov a aj väčších nepriateľov.

Vždy sa v misiách dostanete na vonkajšie otvorené prostredia, ktoré sú náhodne generované a na nich sa vždy vyznačia dané ciele. V zásade sa tak menia len lokality cieľov a prostredia. Z planét tu máte pieskové, ľadové, zhorené, ale aj rôzne zelené planéty, respektíve s iným odtieňom nasvietenia. Niektoré sú pekné, iné vizuálne slabšie a prázdne. Dosť rýchlo sa však začne všetko opakovať. 

Helldivers 2
Helldivers 2 Plameňomet a iné silné zbrane si užijete.
Plameňomet a iné silné zbrane si užijete.


Helldivers 2 Nutnosť vyťukávania kódov pri aktiváciách je zvláštny prídavok.
Nutnosť vyťukávania kódov pri aktiváciách je zvláštny prídavok.


Helldivers 2 Posupne si budete odomkýnať ako ďalšie zbrane, tak ďalšie vybavenie pre svoju loď.
Posupne si budete odomkýnať ako ďalšie zbrane, tak ďalšie vybavenie pre svoju loď.





Samotná hrateľnosť tu nie je zameraná ani tak na ciele, ako na ničenie nepriateľov. Tých vždy prichádza veľa a idú rovno po vás. Vy musíte strieľať, obchádzať ich, aktivovať si podporu z materskej lode, ale hlavne neustále nabíjať. Totiž nabíjanie zbrane je tu manuálne a musíte na to stále myslieť. Rovnako aj volanie podpory alebo aktivovanie terminálov je manuálne a musíte vždy vyťukať celú sériu šípok. Osobne by som povedal, že je to otravné a zastarané, ale to bol asi cieľ autorov. Dokonca na trénovanie sekvencii šípok je na materskej lodi aj skúšobný terminál. Sú to niečo ako QTE sekvencie v kooperačnej hre.

Zároveň hrateľnosť je dobre navrhnutá ako pre čisto akčných hráčov, tak taktických. Viete prežiť aj keď do toho idete po hlave, ale ak chcete od hry viac, viete ísť do hĺbky a využívať rôzne taktiky. Viete si vyberať náležité zbrane, odlákavať nepriateľov, postupovať pomaly, využívať podpory. Hlavne pri vyšších obťažnostiach toto všetko potrebujete, aby ste mali šancu. Predovšetkým potrebujete čo najlepšie zbrane. Tie si musíte postupne odomkýnať. Nie je to rýchle a hodiny budete musieť grindovať, aby ste sa na jednej strane vylevelovali a na druhej získali dostatok bodov na odomkýnanie. Preto je dobré sa v misiách primárne orientovať na získavanie odmien a nielen na splnenie cieľov.

Popri zbraniach si za body môžete kupovať aj skiny, ktoré sú pripravené v sérii balíkov. Ale ak budete chcieť niečo špeciálne, je tu superstore, kde kupujete skiny za reálne peniaze. Svoje získané body z misií popritom viete investovať aj do vašej lode, kde si odomkýnate stále lepšie možnosti podpory. Teda stále silnejšie orbitálne delá, ktoré môžete počas misie aktivovať a zacieliť na určitú pozíciu, alebo aj špeciálne zbrane, ktoré vám môže loď zoslať do misie, ako raketomety, plameňomety. Je to celé previazané na vaše levely postavy ale aj závislé od modulov lode, ktoré musíte rovnako dokupovať. V tejto oblasti zbraní má hra už teraz dostatočnú hĺbku. Aj keď potom, ako odomknete všetko, už tiež zostane len grindovanie a čakanie, kedy príde ďalší obsah.

 

V samotnom boji máte dve svoje základné zbrane a eventuálne viete použiť ďalšiu objednanú z lode. Rovnako z lode viete objednávať muníciu. Tu stačí, keď raz za čas jeden z tímu objedná muníciu a všetci štyria hráči sa môžu zásobovať. Rovnako je vhodné, keď členovia tímu postupne aktivujú rôzne obrany, keďže vždy tam je určitý čas, kým ich môžete znovu aktivovať. 

Spolupráca je tu dôležitá, a to aj v koordinácii pri bojoch, keďže friendly fire je tu aktívne a môžete svojich kolegov aj zabiť. Na druhej strane, ak ich aj zabijete, viete ich privolať späť. Ak hráte sólo, vraciate sa v novom výsadku automaticky.  Často však priamo doprostred hromady nepriateľov. Síce s modulom viete mierne pred pristátím manévrovať, ale nemusí to stačiť.

Celé to ponúka decentnú akciu a zábavnosť. Možno je to zatiaľ možnosťami obmedzené a niektoré veci nie sú dotiahnuté, ale základ majú autori postavený a uvidíme, ako to budú rozširovať. Napríklad chýba možnosť upgradovania zbraní z jednotky, alebo absentujú aj vozidlá a spomínaná tretia rasa. Autori majú dosť možností kam sa posúvať. Záleží, ako rýchlo dokážu obsah dodávať a či aktuálna ponuka možností hráčov neomrzí.

Helldivers 2
Helldivers 2 Niektoré planéty vyzerajú vizuálne poslabšie a prázdno.
Niektoré planéty vyzerajú vizuálne poslabšie a prázdno.


Helldivers 2 Vo vesmírnej vojne sú otvorené dva fronty, jeden proti chrobákom, druhý menší proti robotom.
Vo vesmírnej vojne sú otvorené dva fronty, jeden proti chrobákom, druhý menší proti robotom.


Helldivers 2 Vždy máte na výber len niekoľko planét, na ktorých sa aktuálne bojuje.
Vždy máte na výber len niekoľko planét, na ktorých sa aktuálne bojuje.





Vizuál v hre nie je zlý, niekedy pekný, niekedy slabší. Často záleží od planéty, pričom niektoré sú prázdne a nevýrazné, iné krajšie a aj s atmosférou. Animácie postáv sú decentné, aj keď u chrobákov sa dalo ešte popracovať, tam vidieť, že to má ešte rezervy, podobne aj v ich explóziách. Ale aj tak ako celok na hru s menším rozpočtom úplne postačujúce. Možno ešte mohli pridať doplnkové efekty a hlavne Ray tracing, ktorý by sa niektorým lokalitám hodil. Hlavne odrazy na vode majú rôzne artefakty. 

Zároveň tu nečakajte prestrihové scény alebo nejaký príbeh. Je to základná kooperácia zameraná len na boje. Síce lode a krátke intro na začiatku navodí atmosféru, ale to je všetko. Možno je to škoda, lebo svet by mohol ponúknuť zábavné animácie. O zábavu sa snažia aj v úvodnom tutoriáli, ale ten je, mimochodom, najslabšou časťou hry a je to škoda, keďže vyzerá zle a ukáže všetky slabé stránky grafiky a animácii hneď v prvých pár minútach. Neponúkne najlepší obraz o hre, ten sa vám následne na niektorých pekne dizajnových planétach vylepší, respektíve si zvyknete.

Čo sa týka stability, enginovo sa zdá hra v poriadku, je to dostatočne plynulé, nepadalo to. Jedine AI hmyzu by sa mohla vylepšiť, lebo často išli kreatúry do steny, alebo sa zasekli, ale nevyhnutne to nevadilo, keďže sú potom ľahšie ciele. Rovnako boli chyby aj pri splnení úloh, kde niekedy hra nezaznamenala splnenú úlohu aj keď bol cieľ zničený a ostalo len vypnúť hru. Ale problémom teraz pri štarte sú skôr servery, kde najskôr nefungoval machtmaking a následne, keď prichádzalo stále viac hráčov, nedalo sa do hry ani pripojiť a hra zastala už na titulnej obrazovke. Možno po úvodnom nátlaku to už bude lepšie.

Helldivers 2
Helldivers 2 Niektoré planéty majú pekné scenérie.
Niektoré planéty majú pekné scenérie.


Helldivers 2 Popri chrobákoch môžete bojovať aj proti robotom.
Popri chrobákoch môžete bojovať aj proti robotom.


Helldivers 2 Odlesky hre veľmi nejdú, je škoda absencie Ray-tracingu.
Odlesky hre veľmi nejdú, je škoda absencie Ray-tracingu.




Celkovo je Helldivers 2 slušná kooperačná hra. Je jednoduchá, dobre hrateľná a rýchlo sa do nej dostanete. Možno to nie je AAA titul po žiadnej stránke a nečakajte príbeh, prestrihové scény, top grafiku, ale hrateľnosť tu je dobrá a zároveň cena je nižšia. Možno vzhľadom na aktuálne možnosti mohla byť ešte nižšia, ale ak budú autori dostatočne updatovať, tak sa to s dodatočným obsahom postupne vyváži. Plus postupne sa zrejme odstránia aj problémy s pripojením, ktoré sú teraz. Stále je tu dobrý základ a hra má do budúcnosti potenciál. Uvidíme, kam sa posunie o rok alebo dva.


napísal saver 13.2.2024
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
HELLDIVERS 2
+ jednoduchá a dobre postavená kooperácia
+ dynamická akcia
+ spolu so všetkými ostatnými hráčmi postupne oslobodzujete planéty
+ niektoré pekné prostredia
+ rozsiahla ponuka zbraní a podpory
- kvôli spoločnému oslobodzovaniu je výber planét a misií vždy obmedzený
- niektoré prostredia sú prázdne a bez detailov
- repetitívnosť misií
- QTE štýl volania posíl a aktivácií terminálov
- problémy s pripojením


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5

Vývoj: Sony / Arowhead Game Studios
Štýl: Akcia / Co-op
Dátum vydania: 8. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk