Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Nvidia rozšírila ponuku svojich kariet o SUPER verzie. Pozrime sa na ne bližšie.

pridal saver 8.3.2024 o 9:01 pod hardware
Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

HARDWARE > NOVINKY >

Nvidia vydala nové RTX 40 Super karty a pozrime sa ako doplnili ponuku, respektíve vylepšili niektoré karty. Zvyšovali pamäť a aj výkon, ale zároveň nové karty vymenili niektoré staré. 

Aktuálna ponuka tak vyzerá nasledovne:

Všetky karty prichádzajú s plnou podporou RTX funkcií Nvidie, a teda aj ray tracing, Reflex, všetky typy DLSS, ktoré pomáhajú ako s výkonom, tak s kvalitnejším obrazom, a nakoniec toto všetko aj predlžuje životnosť kariet. Práve podpora funkcií je aktuálne dôležitým prvkom pri kúpe grafickej karty.

Ak chcete, základný výkon na bezproblémové 1080p hranie, môže vám postačiť RTX 4060 karta, ktorá je teraz v dobrých cenách. Dostanete slušný framerate a zahráte si ako náročnejšie, tak aj multiplayerovky vo vysokom framerate. Ak si priplatíte, na RTX 4060 Ti už dostanete lepší framerate a viete ísť aj do 1440p rozlíšení. RTX 4060 Ti má aj 16GB verziu, v hrách sa táto zmena prejaví len minimálne a ísť do tejto verzie má zmysel hlavne vtedy, ak pracujete s programami náročnými na grafickú pamäť alebo s AI. Napríklad teraz nový Chat with RTX má síce minimum 8GB, ale odporučených je 16GB.

RTX 4070 teraz doplnila nová RTX 4070 SUPER, ktorá ponúka 12GB pamäte, čo je ideálna v pomere cena výkon pre 1440p rozlíšenia a ako bonus zvládne väčšinou aj 4K rozlíšenia. Nová SUPER verzia je k tomu o 15-20% výkonnejšia ako pôvodná verzia. 

Ak by ste však chceli viac, je tu aj nová RTX 4070 Ti Super, ktorá nahradila RTX 4070 Ti, ale spravila upgrade pamäte a má rovno 16GB RAM. Zväčšenie pamäte je preto, lebo je tu teraz použitý čip z RTX 4080, a teda má aj väčšiu zbernicu, ktorá to umožnila. Výkon je do tých 10% vyšší ako pri pôvodnej verzii karty.

Aktuálna RTX 4080 Super nahrádza RTX 4080 síce len s minimálnym zvýšením výkonu, ale s nižšou cenou, u nás cca oficiálne o 240 eur. Karta je však už tak výkonná, že zvládne aj náročnejšie hry v 4K a kde sa už bude 16GB pamäte hodiť a to hlavne do budúcnosti.

 

Ak plánujete upgradovať zo staršej generácie, zrýchlenie bude vyzerať približne nasledovne:

Celé to uzatvára RTX 4090, ktorá je už viac špecifická karta, skôr sa hodiaca, ak pracujete aj s grafikou alebo výpočtami, ale ak v hrách chcete mať na dlhšie s výkonom postarané, viete ísť aj do nej.

Graf ukazuje nárasty výkonu na príklade Banishers: Ghosts of Eden:

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Pritom toto sú len základné rozlíšenia, teraz už má okolo 400 hier zapracované DLSS 2, a teda každá z týchto kariet vám môže s touto funkciou ponúknuť aj o kategóriu vyššie rozlíšenie, respektíve zvýšený framerate. Totiž pri použití DLSS2 sa nároky na pamäť nezvyšujú, keďže hra funguje v nižšom rozlíšení.

DLSS2 je však len jedna jedna z možností upscalingu. Nvidia už pridala aj DLSS 3 s frame generation a DLSS 3.5 s Ray Reconstruction funkciou. Viete použiť aj DLAA, ktoré obraz skvalitní.

 

 

 

DLSS 2

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

DLSS upscaling má za sebou dlhú históriu, možno si pamätáte, ako v prvej verzii pred piatimi rokmi začínalo pri Battlefielde V. Vtedy ešte bolo obmedzené na fixné rozlíšenia a zároveň často prichádzalo do hier až neskôr po vydaní. S novými verziami sa to lepšilo a vo verzii DLSS 2 už zvýšilo svoju kvalitu a ponúklo univerzálne možnosti použití. Zároveň bolo kvalitnejšie bez rozmazávaní a aj rýchlejšie.

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Čo je pri DLSS2 dôležité vedieť, je to, že Nvidia vytvára upscaling cez Deep learning vďaka RTX Tensor jadrám, kde naučené údaje aplikuje na obraz a zaisťuje kvalitný obraz. V Quality nastavení vie byť kvalitnejší ako natívne rozlíšenie s TAA antialiasingom.

DLSS dokáže z menšieho obrazu spraviť väčší pri zachovaní kvality s takmer nezmenenou kvalitou obrazu, dokážu vytiahnuť aj detaily, ktoré natívne nemusia byť viditeľné. DLSS naraz spraví vyhladzovanie, zaostrenie obrazu a upscaling.

 

 

DLSS 3.0 

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Po neskoršej verzii DLSS 2.4 bolo DLSS 3.0 bolo ďalším upgradom DLSS, ale teraz ako doplnok, ktorý pridáva Frame Generation, teda generovanie dodatočných snímkov vo hry. Vždy funkcia zoberie dva frejmy a vytvorí medzi nimi prechodový.

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Vytvára ho pomocou motion vektorov a popri AI využíva akcelerátory optického toku. Tie sú len na nových RTX 40 kartách a je to tak obmedzené na aktuálnu generáciu. Zároveň, keďže vytváranie frejmov zvýši oneskorenie odozvy, automaticky sa implementuje aj Nvidia Reflex na zlepšenie odozvy.   

Framerate tak môže byť aj dvojnásobné, respektíve aj vyššie, ak si zároveň zapnete aj DLSS2. V niektorých hrách sú samostatné nastavenia a môžete si tak vybrať podľa toho, aký cieľový framerate chcete dosiahnuť.

 

 

DLSS 3.5 

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Najnovšie rozšírenie DLSS bolo smerom k vylepšeniu ray tracingu v DLSS 3.5, kde zatiaľ hlavne v plne raytracovaných hrách ako Alan Wake 2, Cyberpunk 2077 alebo Portal RTX môžete zapnúť túto funkciu a ešte vylepšiť kvalitu a kvalitu ray tracing efektov. Zároveň funkcia zlepšuje aj framerate. Napríklad v Alan Wake 2 o 14%.

Čo ponúkajú nové RTX 40 Super karty?

Totiž DLSS 3.5 umožní enginom vypnúť denoising funkciu, ktorá tak na jednej strane ušetrí čas a na druhej nerozmaže raytracingové efekty. Celý ray tracing si následne DLSS samé opraví cez AI. Znamená to presnejšie svetelné efekty, kvalitnejšie odrazy, redukciu artefaktov, ako aj presné reakcie na blikajúce svetlá.

 

Ak je v hre DLSS 3.5 k dispozícii, prináša samé pozitíva, nakoniec tieto hry by išli veľmi pomaly, keďže majú plný ray tracing, ak nie celý obraz, tak väčšinu obrazu prepočítavajú. Preto je vhodné zapnúť aj DLSS 2, teda super resolution, DLSS3 s frame generation a aj následne DLSS 3.5 s rekonštrukciou lúčov.

Krátke video z Cyberpunku nárasty framerate ukazuje:

 

 

DLAA

Nakoniec je tu DLAA funkcia, ktorá robí opak DLSS a nezvyšuje rozlíšenie, ale skvalitňuje obraz, prakticky naň implementuje 8xMSAA antialiasing. Niektoré hry ho už zapracovávajú rovno do možnosti antialiasingov. Zároveň vytvorí stabilnejší obraz bez preblikávania a artefaktov.

 

Všetky tieto funkcie ukazujú, ako je podpora dodatočných funkcii grafických kariet stále dôležitejšia, aby zlepšili kvalitu obrazu, zvýšili výkon alebo rozlíšenie. Nvidia to ponúka v DLSS funkciách vo svojich RTX grafických kartách, pričom plnú ponuku majú v aktuálnej RTX 40 sérii. K tomu sa pridáva Ray Tracing, Nvidia Reflex, ale aj Nvidia Nvenc kodek na kvalitnejšie videá alebo Nvidia Broadcast aplikáciu na videohovory.

Kompletný výber grafických kariet si môžete pozrieť na Alze.

V ďalšom článku sa bližšie pozrieme na Reflex, výhody pre streamerov s NVENC s podporou AV1 a ďalšie funkcie RTX kariet.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk