XIII CENTURY: SMRT NEBO VÍTĚZSTVÍ

XIII CENTURY: SMRT NEBO VÍTĚZSTVÍ

5.5

XIII Century, vás vtiahne postaví do čela po zuby vyzbrojených vojenských šíkov.

Recenzia na PC verziu

XIII Century vás vtiahne do víru bojov a postaví do čela po zuby vyzbrojených vojenských šíkov. Poďte spolu s nami do stredoveku, kde sa na bojovom poli stretávajú armády ozbrojencov a rytierov v lesklom brnení, aby si palcátmi a mečmi vydobyli víťazstvo, alebo smrť. Po boji spočítame mŕtvych a ranených, oslávime víťazstvo, alebo zapijeme prehru.

Hra XIII Century kráča v šľapajách obľúbenej strategickej série Total War, lenže, ako zistíte už v úvode, berie si z nej iba jednu zložku. Tou sú veľkoplošné boje, pri ktorých sa stretávajú stovky jednotiek s rôznou dobovou výzbrojou od pechoty s pikami, cez lukostrelcov, až po ťažkú kavalériu. Nečakajte teda žiadne rozsiahle ťaženia, kde budujete sídla, verbujete armádu, loďstvo, špiónov a diplomatov  a postupne dobíjate nové územia. XIII Century je naozaj len o bitkách a hoci ponúka až päť kampaní, vlastne sa jedná o sady samostatných misií, ktoré mapujú významné konflikty 13. storočia z pozície piatich rôznych mocností. 
 
Na chvíľu sa tak postavíte na čelo armád Anglicka, Francúzska, stotožníte sa s nemeckými rytiermi, mongolským Džingischánom a povediete k víťazstvu Rusko. Slovné spojenie „na chvíľu“ vhodne vystihuje priebeh kampaní, totiž v každej z nich je len päť misií. Aj keď treba povedať, že tvorcovia vybrali zaujímavé potýčky, ako napríklad boj kráľa Eduarda I. proti Škótom vedeným Williamom Wallaceom pri  Falkirku či stretnutie armád Rudolfa I. s Přemyslom II. na Moravskom poli. Kolekciu bojov potom ešte dopĺňa päť bonusových lokalít, ktoré sa odomknú po zdolaní nepriateľov v štandardných ťaženiach.

XIII Century: Smrt nebo vítězství
XIII Century: Smrt nebo vítězství Ťažkú kavalériu neohrozí takmer nič, dokonca ani kopijníci.
Ťažkú kavalériu neohrozí takmer nič, dokonca ani kopijníci.


XIII Century: Smrt nebo vítězství Jednotky  sú nastúpené a pripravené do boja.
Jednotky sú nastúpené a pripravené do boja.


XIII Century: Smrt nebo vítězství Menu kampaní je pekné, no každá obsahuje len päť scenárov.
Menu kampaní je pekné, no každá obsahuje len päť scenárov.





Na bojisko  vstupujete s vopred určenou armádou, ktorej zloženie nemôžete ovplyvniť. Keďže mapy nie sú zvlášť veľké, zato často porastené hustým stromoradím, ktoré je navyše obvykle neschodné, ani terén neposkytuje veľa taktických možností. Uspokoja vás aspoň voľby týkajúce sa prítomných vojsk. To znamená, že môžete meniť formácie, vytvárať združené skupiny, určiť útočný režim a rozostaviť jednotky podľa uváženia. Pri útoku potom môžete pohnať vojakov do behu, čo ich však zbytočne vysiľuje. Je vhodné viesť koordinovaný útok, inak mužstvu klesne morálka a pravdepodobne zdupká skôr, ako zasadí nepriateľovi úder. Hru môžete kedykoľvek zapauzovať a udeliť pokyny, alebo naopak zrýchliť, napríklad aby ste skrátili presun v krajine. Možnosti sú podobné tým, na aké sú hráči zvyknutí v sérii Total War, hoci ich prevedenie je trochu ťažkopádnejšie. Ale aj tak si rýchlo zvyknete. Na čo si však sotva zvyknete, je doslova imbecilita vašich jednotiek, hoci ani tie súperove na tom nie sú oveľa lepšie.

Nepriateľ zvyčajne začína vcelku s rozumným rozložením síl. Inak bežne zatarasí cesty nekrytými lukostrelcami a spravidla sa mu nechce útočiť, kým ho nevyprovokujete a potom sa už zas hrnie bezhlavo a bez rozmyslu. Potom sa však zvykne stiahnuť do pôvodných pozícií a vyčkáva na vašu ďalšiu aktivitu. V prípade vašich jednotiek máte síce veľa možností, ale čo z toho, keď oddiel po ceste zablúdi, alebo keď ho pošlete do útoku na lídra, prebehne ho a ocitne sa na úplne inom mieste, ako ste požadovali. Vyplašené jednotky, ktoré sú na ústupe, neutekajú preč z bojiska, ale priamo v ústrety nepriateľským mečom! Pri obrane zas pramálo pomôže pokyn držať pozície, keď sa celý oddiel otočí v ústrety nepriateľovi, čo prichádza zboku a tak krásne odkryje strelcov, medzi ktorých potom ako nôž do masla vnikne súperova jazda. Ani efektívnosť jednotiek nie je v poriadku. Kavaléria, ktorá vbehne medzi lukostrelcov, často nie je schopná rozprášiť na blízko v podstate bezbranný oddiel. Muži s oštepmi si zas nedokážu poradiť s jazdou, hoci by ju mali bez problémov rozmetať na prach. Skrátka jednotky sú nevyvážené a zážitok z bojov nemastný-neslaný.

Snáď netreba zdôrazňovať, že podobne je na tom voľná hra a multiplayer, kde si aspoň môžete vybrať zo slušného sortimentu dobových frakcií, pričom každá disponuje lídrom, reprezentujúcim danú krajinu. Tu si aj môžete bezprostredne pred bitkou vybrať, ktoré jednotky privediete na bojisko. Za stanovenú sumu nakúpite vojakov pre seba, v prípade počítačových spoluhráčov aj pre vašich oponentov, prípadne spojencov a môže sa ísť na vec. V teréne môže bojovať 6 účastníkov v dvoch tímoch, ďalší dvaja hráči  zastanú úlohu pozorovateľov. Pri spojencoch z radov PC opäť vidíte zúfalo slabú AI, keď len tupo postávajú a pokojne dovolia, aby vás súperove armády rozmlátili, pričom ste od „svojich“ sotva na dohodenie kameňom.

XIII Century: Smrt nebo vítězství
Priebeh ťažení vyzerá približne takto...

Grafika hry je prijateľná, ale nijako zvlášť oslnivá. Tvorcovia sa pohrali najmä s objektmi v teréne, ktoré sú však paradoxne skôr na príťaž, sú prebytočné, sťažujú prehľad o bojisku a zvyčajne sú neschodné. Na modely jednotiek sa dá pozerať, ale postrádajú detaily a niekedy majú neprirodzené pohyby. Kamery umožňujú rôzne pohľady na vaše aj nepriateľské sily z rôznych uhlov. Nechýba zoom, hodilo by sa však ešte väčšie oddialenie, aby ste mohli sledovať širšiu plochu bojiska a mali na očiach kompletnú armádu, nie len jej časti. V zábere totiž vždy máte len vybrané úseky krajiny a nebyť minimapy, netušili by ste, čo sa deje za najbližším stromom. Zvuky sú slabé, hudba sa opakuje, takže ju je lepšie vypnúť. Hra má, s ohľadom na nie najmodernejšie spracovanie, dosť značné hardvérové nároky, čo spozorujete hlavne pri hre viacerých účastníkov. Príčinou bude zrejme zle navrhnutý grafický engine. Pre porovnanie, nepomerne lepšie vyzerajúci Medieval II: Total War svižne funguje, aj sa naň lepšie pozerá, na výrazne slabšej zostave ako XIII Century.

O trinástke sa hovorí, že je nešťastné číslo. Neprinesie šťastie ani tvorcom tejto hry, aj keď príčinou nie je ani tak číselné označenie, ako skôr amatérsky výkon vývojárov. XIII Century: Smrt nebo vítězství je  nepodarok. To, že sa autori obmedzili len na strety vojsk na bojisku by sa dalo akceptovať, keby jednotky boli vyvážené a disponovali aspoň priemernou umelou inteligenciu. Lenže tupé konflikty  bezduchých figúrok na neprehľadných mapách ani pri najlepšej vôli nedokážu upútať. Zahrajte si ktorýkoľvek, hoci prvý diel série Total War z roku 2000 a určite sa pobavíte viac, ako pri tejto béčkovej záležitosti, ktorá je hodná kúpy jedine ak vo výpredaji za symbolickú cenu.

XIII Century: Smrt nebo vítězství
XIII Century: Smrt nebo vítězství Organizovaný chaos v podaní škótskych bojovníkov.
Organizovaný chaos v podaní škótskych bojovníkov.


XIII Century: Smrt nebo vítězství Spolehať sa na pomoc počítačových spojencov je naivné.
Spolehať sa na pomoc počítačových spojencov je naivné.


XIII Century: Smrt nebo vítězství Pekne usporiadaná armáda sa v boji rozsype, ako domček z karát.
Pekne usporiadaná armáda sa v boji rozsype, ako domček z karát.






napísal uni 28.3.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.5
Ohodnotiť
XIII CENTURY: SMRT NEBO VÍTĚZSTVÍ
+ 5 kampaní
+ misie založené na základe historických bojov
- mizerná AI
- zle optimalizovaný grafický engine
- nevyvážené jednotky
- hra sa obmedzuje len na jednorazové bitky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3,2 GHz, 2 GB RAM, GeForce 7900


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Company / CENEGA Slovakia / Unicorn Games Studio
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (0)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20246)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk