WORLD OF WARCRAFT: WRATH OF THE LICH KING

WORLD OF WARCRAFT: WRATH OF THE LICH KING

Pán Northrendu vyzýva všetkých hrdinov starého sveta, aby prišli.

Dojmy

Slovné spojenie World of Warcraft už nejaký ten rok predstavuje na celom svete hernú modlu. Milióny hráčov bezducho v reálnom živote, no cieľavedomo v tom svojom virtuálnom, brázdia spoločne svet Azeroth pohltení jeho hĺbkou a rozmanitosťou. Mnohí si dávajú na čas so svojimi 70-kami, iní si expia altov či euipujú twinkov, no väčšina dychtivo očakáva najnovší prírastok do hry v podobe nového, v poradí už druhého datadisku s názvom Wrath of the Lich King. Nový kontinent, dungeony, zvýšená hranica maximálneho levelu, ďalšia hratelná postava, prekopané talenty s novými spellmi, desiatky lepších itemov, achievementy (o ktorých sa dočítate tu), noví lietajúci mounti s pasažiermi, ovládateľné vojnové stroje s deštrukčnými následkami a mnoho, mnoho ďalšieho si na nás pripravili pilní puntičkári z Blizzu. Síce si dávajú riadne na čas, ako sme si už pri nich museli zvyknúť, no tá svetlá stránka veci je, že to určite bude stáť za to. Na to môžte vziať jed.

Northrend, nehostinná severská krajina plná nových dobrodružstiev, je už teraz počas betatestu spracovaná grandiózne, a to zatiaľ bez ohlásených vylepšených grafických efektov, ktoré síce WoW-ko spravia krajším, no hardwarovo náročnejsím (budú samozrejme plne nastaviteľné, čiže majitelia slabšieho železa zostanú pri starom). Kontinent sa skladá z 9 rôznych lokácii, čo je o 2 viac, ako ponúkol Outland v prvom rozšírení hry. Jednotlivé krajiny sa každá od seba samozrejme odlišujú a často som sa pristihol, ako stojím na mieste, pozerám navôkol seba a nechávam sebou plynúť nákazlivú atmosféru nehostinného mrazu, ktorý mi až akoby hladkal chĺpky na krku. S novým prídavkom sa vám otvorí vstupná brána ku krásnym dychberúcim ľadovcovým pobrežiam zahalených rúškom hmly, ktorá skrýva nespočetné vraky lodí dokumentujúcich všetkú hrôzu, čo sa tu musela odohrať, nedotknuté zelenasté lesy plných levitujúcich dedín, mostov v podobe vyrúbaného kmeňa stromu, vyhladovaných vlkov loviacich mierumilovných jeleňov či ľadové inštancie s ozvenami donekonečna kvapkajúcich sĺz cencúľov. Z celého Northrendu cítiť jeho vlastnú pôvabnú dušu s atmosférou pretekajúcou až za display monitora.

World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Pevnosť Wasong Hold. Tu to všetko začína.
World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Moja obľúbená pláž.
World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Hmm... ktorú farbu?

A pán Northrendu, jediný pravý kráľ, zo smrteľne chladného trónu vyzýva všetkých hrdinov starého sveta, aby prišli. Prišli a pochopili. Prišli, stali sa jeho Rytiermi Smrti... a pochopili, kto je ich skutočný vládca.

Nie sme pripravení. Znova nikto z nás nie je ani zďaleka pripravený tak, ako si myslí. Už pri prvom kontakte s obyčajnými nepriateľmi v štartovacej lokácii si uvedomíte, že vaša zbraň už nie je taká ostrá, ako bývala. Vaše kúzla nenesú tak mocnú skazu (čítaj demidž:), ktorá hasila úbohé životy protivníkov v Outlande po skupinkách. Prvé questy a mocnejší mobovia bude však až to druhé, na čo sa zavesíte. Až potom, ako si utriete zaslintané klávesnice a budete sa ako-tak môcť sústrediť aj na niečo iné, než len na zadržiavanie ďalších slín z otvorených úst. Ani sa nenazdáte a počas expenia s veľkou pravdepodobnosťou nastanú ďalšie problémy s ústnymi tekutinami, nakoľko sa vám dostane do ruky bojový tank. Naberte do vozítka parťákov z guildy a smelo do prvého bombardovania pláže. Alebo bombardovania sa medzi sebou? Pocestujte len kúsok severne a naživo sa stretnete s drakom z Červenej letky Aspekta života, na ktorom... nie, neprezradím vám všetko, nechajte sa prekvapiť. Aby ste však mali aspoň ako-takú predstavu, predstavte si pocit eufórie pri prvom vstupe do Outlandu + pripočítajte si k tomu neopísateľnú pridanú hodnotu, čo vie Blizzard vložiť do svojich diel a vynásobte x2. Wanna calculator?

Samozrejme zabudnite na starý equip. Platí to isté ako v prípade príchodu Burning Crusade. Pri splnení questov odbržíte zelené, neskôr modré itemy, ktoré predčia niektoré epické zo starého kontinentu, a či aj tie z Outlandu... uvidíte sami. Každopádne vy, čo nie ste, resp. stále nebudete do releasu WotLK, lvl. 70 full epic (do Northrendu vás pustí aj na levely 1, ak si trúfnete), mnoho vecí hneď vymeníte za rewardy v prvotných questoch. Čo znamená, že história sa znovu opakuje, honba za „imba“ výzbrojou začína odznova. Čerstvý štart pre neskorších prišelcov, nová krv do žíl ostrieľaných veteránov. S tým ide ruka v ruke aj samotné levelovanie. Horná hranica stúpla na rovných 80, k čomu boli pochopiteľne prispôsobené i talenty. Mierne prekopané s novými položkami nenechajú na seba dlho čakať  a určite zaplaví internet s aktuálnymi najideálnejšími talentbuildami (čo si budeme nahovárať, vačšina z nás má už teraz predstavu o tom svojom). K čo najplošnejšiemu rozšíreniu komunity sa Blizzard snaží  zhypnotizovať ďalších zákazníkov či emigrantov vyboostovaním všetkých classov. V krátkosti prenesené do praxe, warrior už unesie 2 dvojručné zbrane, shamanove totemy budú platiť pre celý raid a bude si môcť privolať na pomoc vlkov, priest dostane plošné kúzla, 2 nové healovacie spelly pribudnú už tak prehealovanému druidovi, atď, atď. O tomto sa všade možne popísalo už viac, než dosť, čiže nikoho hádam neprekvapí, ak toto v rýchlosti preskočíme.

World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Romantická idylka v 1 chladný podvečer.
World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Príď do nášho zábavného parku i ty!
World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Voda studená, výhľad nádherný.

Tí najoddanejší, ktorí čítali aj knižné publikácie zo sveta Warcraft (hlavne od R. A. Knaaka), sa môžu tešiť na rôzne odkazy z kníh priamo v hre. Aké sú vaše predstavy o výzore najslávnejšieho hrdinu spomedzi dalaranských mágov, červenovlasého Rhonina? A je v skutočnosti Vereesa taká krásna, s takými ladnými bojovými krivkami, ako vám behala po rozume? Ja som sa docela trafil. Pokiaľ vy sa chcete nechať prekvapiť, neklikajte na tento odkaz, no osobné stretnutie s nimi si určite nikto nenechajte ujsť. Pre zasvätených by to bolo ako kúpiť Lich Kinga a nenainštalovať ho. Veď kto z vás by sa nechcel postaviť so svojimi 24 bratmi v boji po vašom boku proti samotnému veľkému Neltharionovi? Čierny Aspekt zeme rozhodne nikomu nedaruje nič zadarmo. Ďalšími neprehliadnuteľnými novinkami sú noví mounti, pozemní i tí lietajúci. Od tých bežných ako polárne medvede, až po uletené výtvory Inžinieringu v podobe sajdkári (motorka s postranným vozíkom pre pasažiera) alebo krajčírov lietajúci koberec pre až 3 osoby. Neviem sa dočkať na prvé funny videá napr. s paladinom Aladinom a rogue Jasmínou na lietajúcom koberci, kvázi Indiana Jonesa s hnedým klobúkom frčiacim si to plnou rýchlosťou na sajdke, o vtipné nápady isto nebude núdza.

Najzaujímavejšim prvkom prichádzajúceho datadisku určite zostáva nové hrdinské povolanie, Death Knight, nad ktorým visí mnoho otáznikov (nie, nemyslím týchto). Jedinou podmienkou pre vytvorenie novej postavy s týmto povolaním je mať na účte akýkoľvek iný charakter s levelom 55 a viac. Štart s DK začína celkom svižne, level 55, ani jeden talentový bod a zelená výzbroj hneď od základu sú služby docela na úrovni. Prvý pohľad na svet zaplní chrbáť samotného Lich Kinga a hneď spoznáte, proti komu budete stáť úplne na konci svojho ťaženia. Alebo pre koho budete slúžiť? Túto otázku vám v rámci vášho dobra nezodpoviem, prídete si na ňu sami. Ja len dodám, že príbehová časť začiatočnej inštancie (čítate správne), podávaná po malých kúskoch v podobe questov, sa neoplatí preskakovať. Čítajte pozorne a poodhalte mrazivú pravdu. Spomínaná začiatočná lokácia je brilantne postavená na vašom progrese a vy priamo ovplyvňujte lokáciu, mení sa jej prostredie, rozostavanie NPC, prakticky si pripadáte, ako keby ste prechádzali nejakú úroveň vo Wacrafte 3, ale priamo z bojiska. A čo je najfascinujúnejšie, stále sa v nej nachádzate spolu s ďalšími živými hráčmi. Funguje to na princípe rozdelenia inštancie na niekoľko etáp, kedy sa stretávate iba s ostatnými v tej istej etape. Jednoduchý nápad, brilantné spracovanie.

World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Blood Elf Death Knight v plnej kráse.
World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Sám charizmatický Lich King osobne.
World of Warcraft: Wrath of The Lich King

Nový class v plnej polnej určite nebude vyzerať na zahodenie.

Žiadna mana, nijaký rage alebo energia. Rytieri Smrti sú určení viacmenej na boj zblízka, využívajúc na svoje kúzla runy, niečo na spôsob energie u rogue-ov a runic power, ktorý sa dá prirovnať k warriorovmu rage-u. Rún je 6, po dve z každého druhu – Blood, Frost a Unholy, čo sú zároveň aj talentové stromy. Kúzlo z určitého zamerania spotrebuje 1 svoju runu (obnovujú sa klasickým cooldownom) a ich využívanie naplňuje runic power (tá po boji klesá znovu na nulu). Ak ste si už dali 2 a 2 dokopy, hranie za Death Knighta bude vysoko kombinačno-taktické, čo po tvrdom tréningu môže priniesť veľmi sladkú odmenu. Už chcem vidieť, ako to otrasie s celým PvP. Predieraním questami nadobúdate skúsenosti, nové veci, nejaký ten peniaz a teraz pozor, po novom aj talenty. Takýmto zaujímavým spôsobom efektívne dobehnete za pár levelov ich zameškaný počet, pomocou ktorých sa vaša postava zameria na surový boj zblízka – Blood, vo Froste môže vzniknúť zaujímavý tank do PvE, alebo investujete doby do Unholy a stane sa z vás varianta Necromancera známeho z Diabla 2, povolávanie prisluhovačov z ríše mŕtvych. Mam taký silný pocit hraničiaci s istotou, že práve posledný talentový strom bude najrozšírenejším zameraním. Už aj vy sa tešíte na svoju malú armádu zabijákov?

Čo na záver? Absolútne nič. Referencie Blizzardu hovoria za všetko. Sice to znie ako klišé, ale opäť sa World of Warcraft posunie o krôčik (dva, tri...) bližšie k dokonalosti. Buď budete jeho súčasťou, alebo môžete začať banovať už teraz.


napísal QuIT 21.8.2008
Páči sa mi!
WORLD OF WARCRAFT: WRATH OF THE LICH KING


PC

Vývoj: Vivendi Universal / LOGUS / Blizzard
Štýl: MMO / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. november 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk