GRAND SLAM TENNIS

GRAND SLAM TENNIS

7.5

EA je už doma aj na tenisových kurtoch

Recenzia na Wii verziu

Dve veci vás hneď napadnú pri pohľade na Grand Slam Tennis. Ako sa EA Sports vydáva po toľkých rokoch na pole tenisu a ako prekvapivo si za platformu vyberá práve bestseller od Nintenda. Pritom je to logické riešenie, pretože práve tenis (v rámci Wii Sports) si za posledných 30 mesiacov zahralo snáď najviac hráčov na svete. Je to nádherná možnosť, naservírovať viac ako 50 miliónom majiteľom celé tenisové menu so štyrmi grand slam turnajmi, prepracovaným systémom a ešte využiť aj možnosť byť jednou z prvých hier s podporou Wii Motion Plus (WMP). Načasovanie Petra Moora je geniálne...

Najväčšie sklamanie, ktoré môžete pri Grand Slam Tennis zažiť, je pohľad na hru v základnej verzii. Žiadne WMP, iba disk. Skúšam teda herné možnosti postupne. Pri tréningu s loptičkovou mašinou alebo v prvej exhibícii narazím iba na prekvapivo rozpačité údery. Kde je pro pozícia hráča z Wii Sports? Našinec by dúfal, že s klasickým Wiimote sa hrá Grand Slam Tennis rovnako a hneď si vychutná väčší obsah – zápasy v plnej dĺžke na 3 víťazné sety, známe mená i bohatší multiplayer. Namiesto hladkého prechodu na nový titul čaká iba kopa nepresných, často frustrujúcich úderov. Je to tak, Grand Slam Tennis s bežným Wiimote končí niekde pri známke 6/10 a odložení krabičky s hrou.

No pozor na unáhlené závery. Možno to EA Sports myslí s podporou WMP skutočne vážne a nielen na žmýkanie chechtákov, ale aj zaručenie lepšieho herného zážitku. Pripojenie WMP otvára nové možnosti hry a prináša ešte lepšiu formu pohyblivej zábavy, a to v rámci celej Wii histórie.

Skok do hry však nie je najhladší ani s WMP. Či ste Wii začiatočníci alebo setmi ostrieľaní tenisti, zvládnutie herného systému predstavuje výzvu. Na jednej strane čaká prepracovaná ovládacia schéma. Už pre obyčajný Wiimote sa núkajú rôzne formy úderov vrátane lobu (držaním A) či kratšej strely na sieť (držaním tlačidla B), to všetko popri správnom načasovaní i umiestňovaní. No na druhej strane máte slabé možnosti naučiť sa celú paletu úderov intuitívnym či postupným spôsobom. Ako tréning hra ponúka iba kurt s automatom a pár videí s ukážkou úderov. Je fajn, že pri ich skúšaní sa vám zobrazí vykonaný typ, no učiť sa štýlom pokus-omyl nie je také zábavné. A je nepochopiteľné, že EA dokáže dať prepracovaný tutoriál aj do hier typu Boom Blox Bash Party s pár pohybmi, no premiérový WMP i vlastný tenisový titul ho nemá, pričom sa náramne žiada.

Grand Slam Tennis
Grand Slam Tennis Hra od základnej čiary pomáha dlhým výmenám, no súper ju často zvláda lepšie.
Hra od základnej čiary pomáha dlhým výmenám, no súper ju často zvláda lepšie.


Grand Slam Tennis Megaloptička Grand Slamu v plnej kráse.
Megaloptička Grand Slamu v plnej kráse.


Grand Slam Tennis Podanie vyznieva reálnejšie vďaka častejším chybám i dvojchybám spôsobeným stresom.
Podanie vyznieva reálnejšie vďaka častejším chybám i dvojchybám spôsobeným stresom.





Grand Slam Tennis sa totiž ovláda inak ako iba arkádové Wii Sports. Väčšie množstvo úderov vyžaduje cvik a keďže hráčovi po 15 minútach dôjde chuť pinkať si na prázdnom kurte, rýchlo zvolí exhibíciu, pri ktorej dostane na frak a potupne sa zase vráti trénovať. Týmto postupom sa učíte systém a jeho základy asi hodinku. Až potom dostanete ovládanie do krvi a môžete skúsiť vyhrávať turnaje.

S nasadením WMP sa dejú veľké veci. Systém je trošku náročnejší, ale presnejší a celkovo lepší. Je ho cítiť najmä pri presnosti backhandu i forehandu, umiestňovaní loptičky i prechode na sieť. Náročnosť hry sa zapojením WMP stále nezníži, takže počas prvých hodín vás čakajú pomerne napínavé zápasy v štýle „svoje podanie vždy vyhrám, ale súper zase vyhrá svoje“. Je to dané predovšetkým vysokou a nemilosrdnou AI súpera presne podávajúcou esá v najťažšej chvíli či zmenou vašich nádejných úderov na nechytateľné loptičky na vašej polovici kurtu. Preto sa v prvých zápasoch dočkáte dlhých setov a keď si vypnete tajbrejk, bez problémov skončí set 16-14 či až 22-20, tak dlho budete čakať na svoju šancu zobrať protivníkovi štyri vytúžené loptičky pri jeho podaní.

AI je náročná, no postupne dokáže odolať a vo vypätých momentoch robí súper pri podaniach chyby alebo ho rozbeháte na základnej čiare tak, že triafa za čiaru. Vyžaduje si to trpezlivosť, no napokon je hra zábavná v oboch fázach – v ťažkých začiatkoch i momentoch, keď ovládanie už ako-tak zvládate. Hoci ani s WMP nie je každý úder stopercentný, je to podstatná zmena pre tenisový šport na Wii.

Apropo, ovládanie viac hráčov. Máte dve možnosti – buď sa obaja hráči budú trápiť s klasickým Wiimote alebo investujete do WMP na oba. Hoci pri vzájomnom prehadzovaní v obývačke postačí aj pôvodný Wiimote, ak chcete skórovať vo svetovom multiplayeri, bez WMP naň nemyslite.

Sú to práve jeho možnosti ukazujúce veľký potenciál titulu. Súboj dvoch hráčov v izbe dostáva vďaka WMP i viacerým povrchom a kurtom novú príchuť. Popri dlhých výmenách v dlhých zápasoch sa dočkáte aj párty módov, kde sa popri zbieraní bodov za špeciálne či mimoriadne údery dočkáte aj výziev typu jeden hráč proti dvom alebo prepracovanej štvorhre pre celú obývačku.

Grand Slam Tennis

No EA Sports sa rozhodli poňať Grand Slam Tennis vo svetovom meradle, preto ponúka dvojhru i štvorhru proti hráčom z celého sveta. Do hry sa zapojíte pomerne rýchlo a na rozdiel od brata či kamoša je súper na opačnej strane vždy nová výzva. Zaujímavou voľbou je aj štvorhra, a to všetko je zaobalené do bodovaných i nebodovaných zápasov. Bodované hry (pravda, po potrebnej registrácii) smerujú k svetovému rebríčku hráčov, kde sa môžete kochať svojím umiestnením ako Federer v ATP.

Po dlhých dňoch na fiktívnom kurte pretrváva lepší pocit z multiplayeru. Singleplayer ponúka iba pár exhibícií a chudobné zloženie módu kariéry. Každý grand slam ponúka päť zápasov a popri nich pár súbojov so slabšími i silnejšími hráčmi a zlepšovanie vlastností. Ak ich zvládnete, aj zápas s legendou. Vynásobte túto ponuku štyrmi a musíte si vystačiť. Veľká chyba! V iných hrách sú grand slamy vrcholným podujatím a prelúskať sa k nim znamená vyhrať pár menších turnajov. Tu chýbajú.

EA Sports naverbovali na palubu Grand Slamu 23 známych tvárí, medzi ktorými nechýba Rafael Nadal, Andy Murray, Roger Federer, Pete Sampras, Boris Becker, John McEnroe. Pekná kombinácia súčasných i legendárnych hráčov vám poslúži najmä v exhibíciách či hrách proti nim – a verte, že sú parádne spracovaní vrátane svojich silných stránok (ako ich špeciálne údery) alebo štatistík s vlastným herným štýlom či gestami a mimikou. No pre púť cez mód kariéry si tvoríte vlastnú tváričku, avatara tenisových kurtov s nulou hviezdičiek svojich kvalít na konte, ktoré môžete vyšvihnúť až na päť. Stačí zasadiť stovky dobrých úderov a nadíde hviezdny okamih, keď sa hra preruší a nadíde moment M.

Audiovizuálna stránka potvrdzuje špičkové zázemie EA Sports – hre sedí kreslená grafika kurtov, hráčov i obecenstva, zaisťuje si tak ľahký prístup k Wii obecenstvu (a navyše z konzoly by ťažko žmýkala potrebný výkon na milióny detailov). Kvitujem aj spracovanie známych hráčov verných svojej predlohe – neprirodzene obrovská loptička vzbudí ľahký úsmev. Hudobnú stránku zastrešuje pár minút elektronickej hudby (a la niektoré ročníky FIFA) a solídny komentár Pata Casha.

Grand Slam Tennis
Grand Slam Tennis Víťazné i bezradné gestá sú súčasťou každého prestrihu medzi zápolením.
Víťazné i bezradné gestá sú súčasťou každého prestrihu medzi zápolením.


Grand Slam Tennis Nehrateľné momenty či replay zvláda EA Sports prakticky bezchybne.
Nehrateľné momenty či replay zvláda EA Sports prakticky bezchybne.


Grand Slam Tennis Hra na sieti je napínavá, o nervy a východiskom z nej je využiť poriadny lob.
Hra na sieti je napínavá, o nervy a východiskom z nej je využiť poriadny lob.





Grand Slam Tennis skrýva v sebe snáď príliš veľa očakávaní – EA Sports plní väčšinu, no nie všetky. Ako prvý tenis pre konzolu a špeciálne Wii ponúka dobré spracovanie, i keď nie so stopercentným ovládaním. Bez Wii Motion Plus si ho poriadne neužijete, taký má veľký prínos do hry. No absencia tutoriálu, náročnosť v prvých hodinách (ako pri nejednom ročníku NHL či FIFA, no o nej ostrieľaní hráči radi snívajú) a slabší singleplayer si priamo pýtajú patričné vylepšenie do budúcich rokov. Súčasná ponuka je však stále dosť dobrá – slušný multiplayer, dobrá ochutnávka možností Wii Motion Plus s vylepšeným ovládaním tenisu ako športu na Wii, audiovizuálne spracovanie i grand slamy.

A samozrejme očakávaný súboj proti Wii Sports. Povedal by som, pri klasickom Wiimote a prvom skúšaní nemal šancu. No keď sa do Grand Slamu zahryznete s Wii Motion Plus, už ho neodložíte a prepadnete kúzlu dlhých zápasov i slušnej hrateľnosti naplno.


napísal korec 21.7.2009
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
GRAND SLAM TENNIS
+ dobré využite Wii Motion Plus
+ svetový i lokálny multiplayer
+ grafika, hudba, grand slamy
+ vernosť reálnych hráčov
- slabší mód kariéry
- nie 100% presné ovládanie
- prvotná náročnosť hry


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA
Štýl: Šport
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk