PIXELJUNK MONSTERS DELUXE

PIXELJUNK MONSTERS DELUXE

8.5

Najlepšie je ich zničiť všetkých

Recenzia na PSP verziu

Tower Defense hier je ako maku. Niektoré sú lepšie, niektoré dobré, iné prehliadnete a iných sa neviete zbaviť, pretože dokážu zabaviť na dlhé hodiny znovu a znovu. Jednou z nich je aj PixelJunk Monsters, ktorá debutovala minulý rok na PS3 spolu s addonom Encore. Q-Games úspešný koncept bránenia dediny šamanom pred inváziou monštier transformoval do PSP podoby a z PixelJunk Monsters Deluxe sa okamžite stala jedna z najnákazlivejších hier pre túto platformu.

Deluxe verzia obsahuje všetko, čo jej staršia PS3 sestra, pôvodné levely, prídavok Encore a úplne nový ostrov Gati Gati s 11kou nových úrovní. Základné herné princípy zostali bezo zmeny, so šamanom Tikimanom meníte stromy na strážne veže, aby ste zabránili vlnám monštier dostať sa k domčeku s dedinčanmi. Veží je celý tucet, každá ďalšia vlna obsahuje iných nepriateľov a vy musíte umiestňovať veže tak, aby žiaden z nich neprežil. Pomerne jednoduchá idea vyžaduje obrovskú dávku strategického ducha, pretože slabé miesta vo vašej obrane prekukne vyšší počet monštier a aj obyčajný pavúčik vám dokáže zmariť plány k dosiahnutiu dúhy, známky za perfektné vyčistenie mapy.

Kto pozná tvorbu Q-Games vie, že hry z ich produkcie sú veľmi ľahko pochopiteľné, prepadáte ich čaru takmer okamžite, aby ste zistili, že ak hernú mechaniku nemáte v malíčku, tak si kvôli stúpajúcej obtiažnosti a náročnejším úlohám ani neškrtnete. Vec sa má tak, že na to, aby ste si odomkli cestičky na ostrovoch vedúce k novým mapám, potrebujete prejsť každú jednu odomknutú bez straty jediného dedinčana. Je nemožné na prvýkrát zdolať level perfektne a zabiť každú potvoru. Vždy sa nájde niečo, prečo sa vaša obrana začne rozpadať.

PixelJunk Monsters Deluxe
PixelJunk Monsters Deluxe Lietajúce potvory na balónikoch znamenajú dvojnásobnú starosť.
Lietajúce potvory na balónikoch znamenajú dvojnásobnú starosť.


PixelJunk Monsters Deluxe Dokonale vyvážená obrana je základom úspechu.
Dokonale vyvážená obrana je základom úspechu.


PixelJunk Monsters Deluxe Nové mapy prinášajú nové výzvy.
Nové mapy prinášajú nové výzvy.





Nový obsah

Rozmanitosť máp vám situáciu vôbec neuľahčuje a jediným riešením je použitie metódy pokus-omyl v spojení s učením sa cestičiek a zákutí máp. Na jednej vás hra obmedzí finančne a musíte si postaviť obranu len z toho, čo máte na účte, na druhej nájdete jedinú prístupovú cestu do dediny cez most, tak investujete do veží v blízkom okolí a zatiaľ čo staviate ďalšie, prekvapí vás tlupa lietajúcich múch, ktoré vodnú priekopu preletia v hornom okraji mapy. A môžete začať od začiatku. Hra vás na jednej strane takto núti zdolať každý jeden level na 100%, no na druhej jej obtiažnosť odrádza menej trpezlivých. A to aj na tej najnižšej Casual.

Čo mapa, to nová výzva a iná dávka vĺn nepriateľov. Do úzkych vás dostane nový typ, ktorý cestuje na balónoch. Najskôr mu musíte pristrihnúť krídielka protivzdušným kanónom alebo šípmi a potom ho doraziť delami. Okrem balónikov sa v Deluxe edícii objavujú aj obrnené kraby a úplne nový boss, u ktorého poviem, že do poslednej chvíle ani len netušíte, že zmení svoje chovanie a rozkope vám domček po 20 minútach snahy. PixelJunk Monsters je neľútostná a to sa jej vypomsťuje na znovuhrateľnosti. Ak už raz získate dúhu, už nemáte dôvod vracať sa naspäť k už zdolaným levelom.

Okrem nových monštier a máp obsahuje Deluxe aj niekoľko nových veží, medzi ktorými je aj energetická pasca natiahnutá naprieč cestičkou. Kto do nej vlezie, kruto sa popáli. Ďalšou zaujímavou je expy generujúca veža, ktorá v bezprostrednej blízkosti automaticky upgraduje veže. A vy budete potrebovať silnú obranu. Z nepriateľov vypadávajú zlatky určené na stavanie ďalších veží a zelené kamene. Dajú sa za ne odomknúť nové typy veží alebo ich môžete obetovať na upgrady. V neskorších fázach radšej dáte prednosť zvýšeniu rýchlosti nabíjania a spôsobovaného poškodzovania ako šetrenia kameňov na nákup výkonného laseru, ktorý zmaže z oblohy čokoľvek, čo lieta.

PixelJunk Monsters Deluxe

Vo dvojici to myslí lepšie

PixelJunk Monsters Deluxe podporuje lokálny i online co-op, za ktorý budete ďakovať. Osobne sa mi iba s kamarátom po boku podarilo vybrané mapy zdolať a na iných získať dúhu. Každý vo dvojici ovláda svojho šamana a má vlastnú peňaženku. Jeden sa môže starať o zbieranie mincí a stavať veže, ten ďalší využívať chvíle na upgrady tancovaním pri vežiach. Ak vás niektorá vlna prekvapí, môžete reagovať oveľa rýchlejšie, búrať nepotrebné veže a investovať do napríklad mimoriadne účinného dela s devastujúcimi účinkami alebo mraziacej veže spomaľujúcej rýchlo sa pohybujúcich nepriateľov.

Veľká škoda, že v online nie je možné komunikovať cez voice chat, ale iba formou textových správ a priamo v hre iba cez súbor ikoniek. Je to zdĺhavé a druhá strana nemusí zachytiť vašu kódovanú správu, resp. nepochopí, čo sa jej snažíte povedať. V multiplayeri si môžete bookmarkovať obľúbené hry, priraďovať hráčov medzi priateľov alebo rovno skočiť do rozohranej hry.

Akoby toho nebolo málo, tak v hre nájdete aj sériu challengov s tuhými úlohami ako prejsť mapu bez toho, aby ste upgradovali čo i len jednu vežu alebo prežiť vlny nepriateľov iba s pomocou jedinej veže! Za úspešné absolvovanie tých úloh sa odomykajú videá zo zákulisia, hudba a artworky.

PixelJunk Monsters Deluxe si zachovala identický vizuál a nezameniteľný štýl, menší displej hre pristane a herná náplň je ideálna na cesty. Od prvého spustenia má tendenciu nepustiť, kým nenarazíte na prvú prekážku, čo môže byť veľmi skoro, no snaha dosiahnuť na každej mape dúhu je priveľká, aby ste to aspoň neskúsili. Ak vyslovene nepatríte medzi cholerikov so sklonom rozbíjať elektroniku, PixelJunk Monsters Deluxe za vysokou obtiažnosťou schováva desiatky hodín poctivej zábavy.


napísal spacejunker 23.10.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
PIXELJUNK MONSTERS DELUXE
+ výdrž
+ nové levely a stratégie
+ kompletný obsah PS3 verzie
+ výborný prepis a slušné bonusy
- po skompletovaní hry sa k levelom už nevrátite
- vysoký nástup zdrvujúcej obtiažnosti
- nepodporuje voice chat


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / Q Games
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk