Metro 2033 s ďalšími technickými detailami

Tentoraz pre Digital Foundry autor Metro 2033 porozprával o PC a Xbox360 verziách.

pridal saver 20.2.2010 o 14:34 pod hry
Metro 2033 s ďalšími technickými detailami

HRY > NOVINKY >

Po včerajšej špecifikácii enginu Metro 2033 nám tentoraz autor hry porozprával viac o PC a Xbox360 verziách v rozhovore pre Digital Foundry. Samozrejme, budú medzi nimi z grafického hľadiska rozdiely, keďže PC je už niekde úplne inde, ale na Xboxe to vraj bude najlepšie vyzerajúca hra, minimálne z technologického hľadiska. Priložené Xbox360 obrázky a gameplay video nám to už naznačujú.

Konkrétne PC verzia používa textúry 2048x2048, zatiaľ čo Xbox používa polovičné (1024x1024), PC bude mať vyššie rozlíšenie tieňových máp, filtering, blurovanie objektov v DX10, sub-surface scattering pre detailnejšiu pokožku, parallax mapping na všetkých povrchoch a lepšie geometrické detaily s menej agresívnym LOD. Samozrejme DX11 bude mať podporu tesselácie, ktorý bude riešený LOD štýlom, teda čím bližšie budete k objektu, tým viac polygónov tesselácia vygeneruje. V DX11 bude využitá aj compute shaders technológia. PC verzia bude mať lepšiu hmlu, precíznejšiu fyziku.

Shishkovtsovi, autorovi enginu, sa na DX11 páči aj rýchlosť, kde napríklad jednoduché blury môžu byť vytvorené dvakrát rýchlejšie, prepracovali postprocessing na compute shaderi, rovnako spravili nový depth of blur pre DX10-DX11, všetky organické bytosti ako ľudia dostali tesseláciu, a monštrá využijú skutočný displacement mapping na vylepšenie vizuálu. K tomu už pri DX10-DX11 netreba toľko systémovej pamäte ako v ostatných hrách, 512 MB pri Windows 7 úplne stačí, starý DX9 systém používa swapovanie pamäte a treba tam pripočítať ďalších 256 MB. Rovnako pri Xboxe stačí 512 MB na samotnú grafiku, ktorá sa plynule streamuje z disku.


Xbox360 gameplay video.

Procesorová stránka je na PC trochu problematickejšia, pretože systém je výrazne multithreadový a treba aspoň dva hardvérové thready pre plynulú hrateľnosť, teda dualcore procesor. Samotný výkon procesora už nie je taký dôležitý, jedine pri niekoľkých špecifických scénach bude vyššia záťaž

Mimochodom rozhodnutie o verziách PC a Xbox360 nebolo kvôli exkluzivite, ale pre efektivitu vývoja. Xboxová verzia totiž trvala len 19 dní a to vďaka architektúre a aj dokonalým vývojovým nástrojom. 4A Games engine však funguje aj na PS3.

Reč padla aj na Guerilla engine z Killzone 2, ktorý má svoje silné stránky, ale Shishokovtsov hovorí, že je zle optimalizovaný, však pre čo iné by mali v hre predpočítané light mapy? Z jeho skúseností hra potrebuje aspoň 150 svetelných zdrojov na frejm, aby vnútorné prostredia vyzerali prirodzene. Podľa neho jednoducho niekde prešvihli výkon.

Vzhľadom na väčšinou podzemné a temné miesta v Metro 2033 dynamické svetlá jednoducho musia byť, konkrétne veľmi dobré využitie nájde deffered lighting. Tieňové mapy sú prepočítavané a filtrované, aby na nich neboli žiadne ostré hrany alebo šumenia, aj keď pri Xboxe sú tam určité obmedzenia, ale tie sa prejavia len pri pohybe svetiel, kde na chvíľu môže byť vidieť slabšie prefiltrovanie. Samozrejme antialiasing na Xboxe nechýba, ale autori použili AAA analytický antialiasing, ktorý umožní získať určitú pamäť na grafike a rovnako zaistí aj konštantnú rýchlosť vyhladzovania. AAA je špeciálne vyhladzovanie, pre ktoré shadery vnútorne zdvojnásobia rozlíšenie obrazu a potom ho späť zmenšia, čím postupne vytvoria antialiasovanú verziu celého záberu. Nie je to najkvalitnejšie.

Metro 2033 funguje na Xboxe pri 40 - 50 fps s vypnutým v-syncom. Väčšina levelov má ešte 100 MB voľného miesta v pamäti, čo znamená, že s hrou mohli autori zájsť ešte ďalej. Čo sa týka výkonu, grafika Xboxu je asi 5 - 10 krát pomalšia ako aktuálne karty, ale vzhľadom na možnosť optimalizácie na jedno GPU, môžu získať takmer 100 percentný výkon. Môžu tak používať špinavé triky a obchádzať zložitejšie problémy, jednoduchšími náhradami. Vraj však vytlačili z Xboxu takú kvalitu, aká zrejme na konzole doteraz nebola a vzhľadom na technológiu a výtvarný štýl východnej Európy ponúknu niečo iné ako bežné Unreal enginovské tituly.

Viac sa ešte dozvieme v plnom interview budúci týždeň.





Metro 2033 s ďalšími technickými detailami  Metro 2033 s ďalšími technickými detailami  Metro 2033 s ďalšími technickými detailami
Metro 2033 s ďalšími technickými detailami  Metro 2033 s ďalšími technickými detailami
Páči sa mi!

Zaradené pod: xbox, windows 8, windows 7, ati






PC
Xbox 360

Vývoj: THQ / 4A Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. marec 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18414)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk