Pirátstvo na jednotlivých platformách

Posledné dni sa dejú turbulencie v rozvoji a blokovaní pirátstva na konzolách, ale prejdime si, ako sú na tom všetky platformy.

pridal saver 15.11.2010 o 16:52 pod hry
Pirátstvo na jednotlivých platformách

HRY > NOVINKY >

Posledné dni sa dejú turbulencie v rozvoji a blokovaní pirátstva na konzolách. Spomeňme si ich a spolu s nimi si prejdime všetky platformy.

Xbox360 - DVD firmware hack

Xbox360 bol hacknutý pár mesiacov po vydaní konzoly a to cez úpravu firmwaru DVD mechaniky. Microsoft síce banoval pirátskych užívateľov z Live, ale výraznejšie zabojoval len teraz. Spolu s Kinect dashboardom pridal Microsoft aj nový upgrade AntiPiracy funkcie na 2.5 verziu, ktorá real-timeovo kontroluje stav firmwaru a zabraňuje tak spúšťaniu pirátskych kópií, zároveň aj banuje konzolu z Live. Pri Fable 3 boli prvé náznaky nespúšťania pirátskej verzie hry, ale práve prichádzajúci Assassins Creed: Brotherhood vraj už nejde spustiť vôbec. Ďalšie hry ju budú nasledovať. Hackeri už na obídení ochrany pracujú. Xbox360 má ale jednu výhodu v tom, že hack je hardvérový a teda treba rozobrať Xbox a preflashovať mechaniku, čo vyžaduje zložitejšie procesy ako hacky na ostatných platformách, teda masívne platformu nezabíja.

PS3 - USB hack

Dlho pirátstvu odolná konzola dostala cez leto prvé hacky cez USB kľúče, ale len po firmware verziu 3.40. O pár týždňov neskôr firmaware 3.5 odstránil možnosť spúšťania pirátskych verzií. Piráti teda mohli hrať len na starom firmware a len hry po Medal of Honor, ktorý už vyžadoval verziu 3.5. Práve tento hack vraj odložil aj vydanie GT5, bolo totiž nutné do hry zapracovať podporu nového firmwaru. Najnovšie bol ohlásený USB kľúč, ktorý firmware 3.5 dokáže downgradnúť na ľubovolne nižšiu verziu umožňujúcu ako hrať pirátske hry, tak aj pridať späť podporou OtherOS funkcie. Hry vyžadujúce 3.5 firmware sú zatiaľ chránené, staršie sa takto budú dať zahrať všetky z každej konzoly. Opakuje sa tu však scenár downgradov a upgradov firmwarov ako tomu bolo PSP, pokiaľ ale budú 3.5 hry zabezpečené, nenaberie to rovnaké rozmery.

Wii - SD card hack

Podobne ako PS3 má Wii softvérový hack, ktorý sa nahráva na SD kartu. Wii má navyše aj ten problém, že hry idú v emulácií spustiť aj na PC, len samozrejme pri niektorých tituloch je ovládanie problematické. Causal masy, ktoré konzolu vlastnia, však hry nakupujú a pirátstvo výrazne nezasahuje do predajov hier. Tie sú skôr ovplyvnené tým, že konzolu vlastnia masy a nič serióznejšie sa tam nedokáže presadiť. Najnovšie predaje konzoly ovplyvňuje aj konkurencia, ktorá dostala Kinect a Move a preberá zákazníkov Nintendu. Nintendo však tvrdí, že Wii HD nie je potrebné.

PC -  Softvérové hacky

Realitu PC poznáme a pirátiť sa reálne nedajú len MMO a online multiplayerové hry, ktoré vyžadujú jedinečný kľúč. Ostatné protipirátske systémy sú je len otázkou času, kedy budú hacknuté. Vzhľadom na to, že PC sú stovky miliónov firmy neváhajú prinášať hry aj napriek pirátstvu, dobrej hry, ktorá má požadovanú kvalitu a je robená priamo pre PC, sa predajú aj milióny. Na druhej strane ani veľký distribútori neváhajú dávať na PC multiplatformy, keďže konverzie sú rýchle, lacné a aj ak predajú len 10 % oproti konzolám, je to o 10 % viac ako keby tam hru nedali. Reálne to môže byť v zisku aj viac, keďže nemusia platiť majiteľom konzol, a často ani poplatky predajcom, keďže viac ako polovica predajov je už digitálna. Úplný koniec pirátstva je ale blízko, môžu ho priniesť free hry, ktorých je stále viac alebo terminálové systémy OnLive a Gaikai, ktoré sa práve rozbiehajú, no tieto budú mať rozbeh ťažší.

DS - Hack cez G4 kartu

Predaj DS hier utrpel vážny úder vďaka pirátstvu cez G4 kartu. Na druhej strane zachraňuje ho to, že kartu si treba kúpiť a rovnako casual masy nie sú až tak technicky nadané, aby to vedeli alebo chceli využiť. Teraz je to už aj tak bezvýznamné, keďže o polroka je tu 3DS, ktoré už má mať lepšiu ochranu pred hackom.

PSP - Firmware hack

Na rozdiel od DS, PSP pirátstvo priam zabilo. Firmy otvorene uvádzajú pirátstvo ako dôvod nevyvíjania titulov pre túto platformu. PSP má jednoduchý softvérový hack, ktorý môže zvládnuť každý a v spojení s relatívne krátkymi hrami a skúsenejšími užívateľmi tejto platformy je to smrteľná kombinácia. Sony sa ho snažila eliminovať s PSP Go, ale táto platforma nevyšla a tak teraz všetci (až na Japonsko, kde PSP veľmi dobre ide) čakajú na PSP 2.

K tomu môžeme dodať aj mobily, kde napríklad iPhone tiež funguje cez firmware hack, pirátiť sa dá aj na Androide, zatiaľ sa nedá pirátiť iba na Windows Phone systéme, ktorý je ešte nový.

Keď to zhrnieme, boj s pirátstvom je veľmi ťažký. Ochrany nikdy nie sú dokonalé, čo niektoré systémy zabíja (PSP), niektorým, kde je rozumná miera pirátstva to naopak, pomáha (Xbox360). Niektoré (PC) to posúva vpred k novým technológiám budúcnosti, ktoré časom úplne zabránia pirátstvu.





Páči sa mi!







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk