Atari má dnes 40 rokov

Čo majú Clint Eastwood, Nolan Bushnell a Steve Jobs spoločné s Atari?

pridal spacejunker 27.6.2012 o 18:41 pod informácia
Atari má dnes 40 rokov

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Atari dnes oslavuje 40. výročie od svojho založenia. Nolan Bushnell, Pong, Centipede, Asteroids, Breakout, prvý 8-bitový počítač, prvá porno hra na Atari 2600, Vašo Patejdl a jeho audio sequencer, geniálne logo na oranžovom tričku, retro feeling.

Atari je dnes legendou, stála u zrodu najúspešnejšej domácej hernej konzoly a u herného biznisu ako takého vôbec, má však na konte aj množstvo prešľapov a temnú minulosť, o ktorej sa radšej nehovorí. 

Málokto vie, že Nolanovi Bushnellovi, známejšiemu z dvojice zakladateľov (druhým je Ted Dabney), pomáhal Steve Jobs vyriešiť otázku redukcie použitých čipov v automatoch Breakout. Jobs len zhrabol uznanie, ale špinavú prácu zaňho urobil budúci kolega Steve Wozniak, ktorý sa poriadne naštval, keď sa dozvedel, že Jobs zlízol smotanu a ešte si nechal zaplatiť za prácu iných. 

Spoločnosť Atari bola založená 27. júna 1972 a svoje meno si urobila automatmi Pong, ktoré ju však stáli nemalé peniaze a takmer ju položili na lopatky. V úvodných rokoch vládla vo firme punková atmosféra, vo výrobnej hale sa preháňali motorky, vo veľkom sa fajčila marihuana. Produkcia v takýchto podmienkach bola tucet automatov za deň. 

Jeden z prvých Pongov, ktoré boli rozvezené nákladným autom po Kalifornii, nemali nádobu na mince, ale štvrť doláre padali do fľaše od mlieka! Atari sa napriek úvodným finančným problémom a právnickej ťahanici s tvorcom Magnavox Oddysey, že mu bol ukradnutý nápad na Pong, stala najrýchlejšie rastúcou firmou na území Spojených štátov. 

Samozrejme, to sa neobišlo bez vzbudenia pozornosti. Prvým majiteľom Atari sa stala spoločnosť Warner Bros., ktorá firmu od Bushnella kúpila za 28 miliónov dolárov, aby mohol vôbec dokončiť Atari 2600. Ešte pred podpísaním kontraktu bol pre Nolana poslaný súkromný tryskáč, na palube ktorého podával sendviče Clint Eastwood. 

Z Atari 2600 sa predalo na celom svete viac ako 30 miliónov kusov. Úspech tohto herného systému sa už firme nepodarilo zopakovať. Prvý farebný handheld LYNX prepadol rovnako ako Jaguar, 64-bitová konzola s neuveriteľne neergonomickým gamepadom. 

Úspech Atari 2600 sa podpísal aj pod pád videoherného priemyslu, ktorý podľa mnohých bol definitívnym koncom interaktívnej zábavy v obývačkách. Na trhu sa objavilo také obrovské množstvo herných konzol ako aj stovky hier mizernej kvality. Za všetky spomeňme E.T., z ktorej sa predalo 1,5 milióna kópií, ale zvyšných 3,5 milióna bolo vrátaných naspäť Atari. Údajne bol takmer celý náklad rozomletý a zaliaty betónom v jame vykopanej niekde v púšti v Mexiku.

Atari má na konte viac ako 400 hier, z toho najviac pre Atari 2600. Najväčšie klasiky si dnes môžete dopriať na oficiálnych stránkách, na mobiloch aj na konzolách v rôznych kompiláciách. 





Atari má dnes 40 rokov
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20285)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk