História Crysis série

Crysis Remastered bol práve ohlásený a môžeme sa tak obzrieť po histórii značky.

pridal saver 19.4.2020 o 9:19 pod hry
História Crysis série

HRY > NOVINKY >

Crysis Remastered bol práve ohlásený a môžeme sa tak obzrieť po histórii značky. 

Sériu má na svedomí Crytek, autori, ktorí sa medzi svetovú elitu dostali titulom Far Cry. Vtedy ešte ako malé štúdio dokázali zlanáriť Ubisoft na exotickú výpravu na tropické ostrovy a odvtedy už išli. Z malého štúdia sa postupne za 10 rokov stal prakticky masívny konglomerát zložený z ôsmich pobočiek. Ale.... ako sa neskôr ukázalo až príliš veľký a ako projekty nevychádzali, financie dochádzali a padal aj celý Crytek. Nakoniec zostal orezaný len na kosť, ale prežil a nedávno sa znovu ukázal v titule Hunt: Showdown, aby nabral sily na nový štart. Ten síce ešte Crysis Remastered titulom nezačne, ale bude to možný odrazový mostík pre plné pokračovanie série.

 

 

Crysis - 2007, PC  - (2011 - Xbox360, PS3)  (Sector 9.5) priemer recenzií PC 91%, konzoly 81%

História Crysis série

 

Crysis bola druhou hrou Cryteku postavená na ich novom Cryengine 2, ktorý na svoju dobu očaril vizuálnou kvalitou a prakticky očaruje dodnes. Crytek v hre využil základy hrateľnosti z Far Cry, kde ponúkal poprepájanú sériu väčších alebo menších otvorených území, kde si hráči mohli sami vybrať stratégiu, akou územie prejdú. Tentoraz ale pribudol do hrateľnosti nový prvok a to Nanooblek, špeciálny oblek kombinujúci silu, rýchlosť, neviditeľnosť a brnenie, k tomu pridali aj možnosti customizácie zbraní. Zadefinoval tak základy celej série, ktoré už neskôr len orezávali.

Prvá hra sa odohrávala na pôsobivom tropickom ostrove, na ktorom sa prebúdzali mimozemšťania a popritom ostrov menili. To, čo bolo pred chvíľou tropickým ostrovom s pobehujúcimi Kórejcami, bola zrazu ľadová krajina plná mimozemských tvorov. Prebrali sme postavu Nomada, jedného s nanosuit bojovníkov, ktorí boli vysadení na ostrove s cieľom zistiť, čo sa deje na ostrove.

História Crysis série
História Crysis série
História Crysis série

Hra ponúkla na svoju dobu aj jedinečný multiplayer, ktorý sa dal porovnať len s Battlefieldom a skombinovala otvorené prostredia s vozidlami a k tomu pridala aj špeciálne možnosti oblekov a aj atómovú bombu. Hrať mohlo 32 hráčov.

 

 

Crysis Warhead - 2008 - PC (recenzia 9.0)  priemer recenzií 84%

História Crysis série

 

Expanzia sa vrátila na ostrov a rozpovedala príbeh prvej hry z iného pohľadu, z pohľadu postavy Psycha, ktorý si so sebou priniesol nové zbrane, vozidlá a nepriateľov. Crytek v hre prvýkrát skúsil príbeh vyrozprávať prestrihovými animáciami a vniesť na svetlo viac emócií. Tieto emócie v expanzii naznačil a v Crysis 3, kde nás nasleduje ako parťák, ich zaklincoval svojimi excesmi.

Hra bola len expanziou a mala 5 hodín, ale vyvážila to nízkou cenou a pripojeným multiplayerom.

 

História Crysis série
História Crysis série
História Crysis série

 

 

Crysis Wars - 2008 - PC

História Crysis série

 

Crysis Wars bol rozšírený multiplayer z prvej hry, bol pridaný k Warhead a neskôr aj distribuovaný zadarmo cez internet. Multiplayer pridal k Instant Action a Power Struggle módom nový Team Instant Action a spolu už zozbieral masívnych 21 máp. Nepomohlo to však k výraznejšiemu presadeniu a Crytek čoskoro podporu zmrazil.

 

 

Crysis 2 - 2011 - PC, Xbox360, PS3 (recenzia 9.0)  priemer recenzii 85%

História Crysis série

 

Druhá hra zmenila sériu Crysis takmer na nepoznanie. Pôvodné tropické prostredie hry vymenilo šedivé mesto New York, kde sa po rokoch invázie Ceph mimozemšťanov bude odohrávať rozhodujúci boj. My sa ho zúčastníme ako nová postava hry a to Alcatraz, ktorý je ako vojak špeciálnej jednotky nasadený do útoku na New York. Stretáva však umierajúceho nanovojaka Propheta, ktorý mu odovzdáva svoj oblek. Ešte nevie, čo si jeho oblečením spôsobí, ale je to jeho jediná šanca prežiť a zároveň oslobodiť svet.

Samotná hrateľnosť sa zoštíhlila, z nanoobleku zmizli niektoré možnosti, rovnako z modifikácií zbraní a chýba už aj nôž. Prostredia sa z lúk a lesov zmenili na námestia, kde sa síce taktizovať dalo, ale už len v obmedzenej miere. Stále však na tom hra nebola hrateľne zle a ponúkala decentnú dĺžku okolo 8 až 10 hodín.

História Crysis série
História Crysis série
História Crysis série

 

Multiplayer hry bol zmenený ešte výraznejšie, autori úplne zahodili koncept otvoreného bojiska a vozidiel a snažili sa napodobiť štýl Call of Duty len s neviditeľnosťou, čo síce dodalo oproti konkurencii taktické možnosti, ale hráčov výraznejšie nezaujalo.

Odhaduje sa, že predaje Crysis 2 sú približne vyrovnané s hrou Crysis 1, ktorá vyšla len na jednej platforme. Autori neskôr priznali, že dizajn hry a veľkosť prostredí boli obmedzené pre konzoly.

 

 

 

Crysis 3 - 2013 - PC, Xbox360, PS3 (recenzia 8.5)  priemer recenzii 80%

História Crysis série

 

Po dvoch rokoch sa Crytek vrátil so značkou Crysis, znovu sa posunul v čase a znovu zmenil prostredie. Zmenil prostredie, ale nie miesto. Hra je znovu v New Yorku, z neho sa však medzičasom stala džungľa zapuzdrená pod ochranným štítom zabraňujúcemu ujsť mimozemšťanom, ktorí tu po vojne zostali. Crytek tak kombinuje prostredie prvej a druhej hry a rovnako aj ich hrateľnosť. Mapy už sú rozhľahlejšie, rozmanitejšie a umožňujúce viac typov stratégie.

Príbeh pokračuje vo vyrozprávaní príbehu postavy Propheta, ku ktorému sa pridáva Psycho z expanzie. Obaja majú jediný cieľ: zastaviť Cephov raz a navždy. Popritom prezrádzajú rôzne detaily z Crysis univerza, všetko preväzujú a ukončujú veľmi pôsobivo. Žiaľ najväčším problémom hry je dĺžka, ktorá má len 5 hodín, teda približne na úrovni Warhead expanzie.

História Crysis série
História Crysis série
História Crysis série

Multiplayer rovnako nehviezdi, je síce rozšírený o nové módy a možnosti oproti Crysis 2, ale stále je to Call of Duty štýl s pridanou neviditeľnosťou, čo je síce pre taktických hráčov dobrá možnosť, ale pre masy arkádových COD hráčov príliš exotické. Počet hráčov sa zmenšil na 16 na PC a 12 na konzolách.

 

 

Crysis Remastered - leto 2020 - PC, Xbox One, PS4, Switch

História Crysis série

 

Po 13-tich rokoch sa Crytek znovu ohliada späť po pôvodnom Crysis titule a vytvára z neho už druhý remaster. Prvý vyšiel v roku 2011 a teraz ku koncu aktuálnej generácie príde znovu ako na PC, tak na Xbox One, PS4 a prekvapivo aj na Switch. Vyzerá, že bude ponúkať len singleplayer kampaň, ale vylepšenú o kvalitnejšie textúry a o množstvo moderných efektov vrátane raytracingu, aj keď ten bude len softvérový.

Okrem hier medzičasom značku rozšírili aj komiksy, ktoré prepojili príbeh medzi Crysis 1 a Crysis 2.  Crysis: Legion bol zasadený do New Yorku v čase Crysis 2. K tomu kniha Crysis: Escalation prepojila Crysis 2 a Crysis 3.





Páči sa mi! (+3)

Zaradené pod: crysis, história, crytek, history






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk