IL – 2 STURMOVIK: BATTLE OF STALINGRAD

IL – 2 STURMOVIK: BATTLE OF STALINGRAD

Skúšobný let nad Stalingradom

Dojmy

Prilieta nový zástupca simulácií z druhej svetovej vojny. Nahradí starého kráľa, len ho doplní alebo ostane v jeho tieni? Zatiaľ ťažko povedať, ale rozhodne vykročil správnou nohou, aby sa dostal do VIP spoločenstva simulátorov. Hrateľná ukážka naznačuje, že sa máme na čo tešiť.

V posledných rokoch sa objavili tri výrazné simulátory z rôznych období. Digital Combat Simulator sa orientuje na modernú epochu, ale taktiež začína skúšať aj obdobie druhej svetovej a to prostredníctvom najnovších modulov. Rise of Flight  je zas z obdobia prvej svetovej vojny a potom tu máme starý, ale stále skvelý IL – 2 Sturmovik. Práve jeho nástupca je teraz pod veľkým drobnohľadom všetkých leteckých nadšencov. Situácia je o to zaujímavejšia, že pôvodný tím pracujúci na Sturmovikovi teraz maká na DCS module z druhej svetovej vojny a tím, čo nám priniesol Rise of Flight, pripravuje nový  Sturmovik. Scéna leteckých simulácii nebola nikdy taká živá a zaujímavá.

Páni na ROF odviedli naozaj skvelú prácu. Vlastne ich podpora dvojplošníkov stále neutícha a dolaďovanie je na dennom poriadku. Po tomto vynikajúcom diele máme len tie najvyššie očakávania. Situácia je však ešte o to napätejšia, že ich nový kus by mal nahradiť, prípadne aspoň doplniť, neskutočnú legendu na svojom poli - starého Sturmovika. To však nebude jednoduché, už len preto, že ten sa nezrodil zo dňa na deň, ale vyvíjal sa dlhé roky. Najprv prišiel úplne prvý Sturmovik, ktorý zďaleka nemal taký bohatý a prešpikovaný obsah ako jeho posledná verzia 1946. Boli by sme naivní, keby sme očakávali, že nový nástupca obsahom dosiahne jeho úroveň hneď na začiatku. Sú tu však aj ostatné oblasti, v ktorých by mohol, vzhľadom na to čo chlapci ukázali v ROF, rozhodne prekvapiť.

Hneď ako sadnete do kokpitu ktoréhokoľvek lietadla, viete, že nový Sturmovik zaútočil zostra, všetkými kanónmi, plnou salvou a až do roztavenia hlavní. Prvé výkruty dávajú jasne najavo, že letový model je top. Žiadne skripty, len čistá matematika. Spôsob manévrovania s lietadlami je úžasný. To, ako reagujú na rôzne situácie, vyráža dych. To, ako sa s nimi rozpleštíte o zem, je neopísateľné. (Zase sa nebudem vedieť od toho odlepiť!) Ak poznáte letový model v ROF, čakajte jeho vylepšenú verziu. Ak ste si zvykli na to, ako sa manévruje v starom Sturmovikovi, budete v hre ako doma, ale budete cítiť, že to chce trošku cviku navyše.


Samozrejme, z ROF je prevzatý aj prevratný model poškodenia, ktorý sme predtým nikde inde nevideli. Teraz sa už rôzne časti lietadla ohýbajú, deformujú, lámu či praskajú, presne podľa toho, ako ich poškodíte či preťažíte. Aj každá jedna vrtuľa má svoj model poškodenia, takže keď narazíte na prekážku a zasiahnete vrtuľu, neohnú sa vám naraz všetky lišty ako skript, ale len tá, ktorá je zasiahnutá. Pri letmých dopadoch na zem či akože pristátiach v korunách stromov, alebo príliš rýchlych strmhlavých letoch, si najrôznejších deformácií svojho lietadla užijete až-až.

Celkový pocit z letu, zo streľby, zo zasiahnutia každého nepriateľa, je úžasný. Už len preto, že keď si navolíte vyššiu obtiažnosť, máte čo robiť, aby ste vôbec dostali šancu nejakého zasiahnuť. Umelá inteligencia je super, nedovolí chyby a využíva svoje stroje na maximum. Zatiaľ sa dala v early access verzii preveriť v dvoch misiách a voľných letoch. Síce málo, ale dá sa pri tom perfektne vyblázniť a to aj vďaka absencii chýb či otravných bugov.

V jednej misii máte so štyrmi IL-2 a sprievodom dvoch Lavočkinov LaGG-3 napadnúť neďaleké letisko. Poviete si, že to nie je nič extra, ale mne po celý čas búšilo srdce a to zakaždým, keď som túto misiu absolvoval, čo bolo nespočetne veľa ráz. Pri priblížení sa k letisku nás zbadala hliadka BF-109-tiek, ktoré okamžite vektorovali na naše útočné lietadlá. Duo Lavočkinov bez váhania pritvrdilo, aby nepriateľom skrížilo cestu a ochránilo nás. Keď sa to podarilo, mohol som sa pokojne venovať cieľom na zemi. Aha, tam je prvý cieľ, naľavo od pristávacej dráhy! Ok, zrovnávam, zameriavam, pripravujem sa k paľbe. Uf, čo to? Záblesk, niečo sa mihlo, tmavá obrazovka. Som mŕtvy. Dostal som guľku rovno medzi oči. Príliš som sa sústredil a rozptyľoval novotami, nedal som si pozor a spravil hrubú chybu. A dobrá rada, keď smerujete k pozemnému cieľu, je najlepšie priblížiť sa šikmo bokom, identifikovať cieľ, hrozbu a až potom začať útok.

Na druhýkrát som pozíciu protivzdušnej obrany ignoroval a blížil sa k letisku - tam bude cieľov dosť. Ale čo to? Ďalšia pozícia protivzdušnej obrany! Manévrujem ako divá sviňa, sledujem si rýchlosť, tesne pred cieľom narýchlo zrovnávam, pálim rakety, uaaaaaa muhahaahhaaa ! Nádhera ! Ohňostroj lietajúcich pneumatík a neviem ešte čoho všetkého. Inštinktívne som ťahal preč, aby ma žiadne črepiny nezasiahli. Zase sa okolo mihli stopovky. Žeby si dvojica Lavočkinov neporadila s BF-kami? Ale kdeže, tie už mali polku roboty za sebou, to len ďalšia protivzdušná paľba robí škrabance na mojom, už tak nespočetnekrát pošramotenom laku. Zrazu všetko ustalo. Dvojka ukazuje, načo sú tie fajnové kanóny. No pre zmenu tá prvá protivzdušná obrana, ktorú som predtým ignoroval, teraz páli na moju dvojku - ako za trest. Rýchlo sa priblížim k obrancom, kým sú zamestnaní iným cieľom a kým si ma nevšímajú. Trošku to preháňam s pritiahnutím za knipel, lietadlo sa vzpiera ako bojový kôň pred posledným cvalom.

Korigujem lietadlo, aby som sa nedostal do vývrtky, ale snaha sa vyplatila. Naozaj rýchly, aj keď nebezpečný manéver, ktorý mi veľa ubral z mojej energie (rýchlosti) ale cieľ mám na muške. Držím všetky gombíky, nech kanóny sypú, čo to dá. Zasahujem viackrát ale asi to nestačí, asi som netrafil citlivé miesto. Na poslednú chvíľu pri tesnom prelete nad cieľom strhnem knipel na stranu, položím lietadlo na krídlo, nech znížim siluetu a pravdepodobnosť zásahu z opätovanej paľby. Neskoro! Zas mám krídlo ako vešiak na prádlo. To snáď nie je možné! Navyše nepriateľ asi zasiahol aj motor, lebo nejako vynecháva. Nekrváca len lietadlo, pilot reaguje pomalšie, omdlieva. Motor úplne vysadil a som len pár metrov nad zemou a nemám ani rýchlosť. Zbežne skúsim opätovne nahodiť motor - nedarí sa. Kúsok odo mňa napravo sú nejaké nepriateľské pozície. To dám, neodídem len tak! Za matku Rus, za národ, huráááá!!

Skvelá atmosféra, skvelá misia. Keby také boli všetky alebo aspoň polovica, tak sa máme na čo tešiť. Výborný je aj čiastočne funkčný multiplayer. Plus môžeme očakávať aj kampaň, snáď nejaký ten editor či najrôznejšie prídavky vo forme misií i kampane, ako sme už zvyknutí v prípade 777 Studios a ich podareného ROF. A to som nespomenul ako to všetko krásne vyzerá. Zvykli sme si, že stále spomínaný ROF vyzerá skvele. A budeme si musieť zvyknúť aj na to, že rovnako výborne vyzerá aj nový Sturmovik. Budeme však aj potrebovať nové počítače (teda aspoň ja). Ako je totiž u simulátorov zvykom, sú hardvérovo náročné a nie inak tomu bude aj teraz. Ale to by vás ani náhodou nemalo od hry odradiť, pretože sa investícia oplatí. Osobne sa teším na možnosť hrať s TrackIR a Oculus Rift.

Na záver môžem povedať len toľko, že toto, dámy a páni, ctení piloti, skutočne bude stáť za to. Či Battle of Stalingrad nahradí starého kráľa simulátorov a bude to lepšie alebo horšie, na tom vlastne nezáleží. V každom prípade bude nový Sturmovik bomba a oceníme, keď podobných titulov vznikne čo najviac, aby si priaznivci kvalitných simulátorov prišli na svoje. 



napísal Andrei 10.9.2014
Páči sa mi!
IL – 2 STURMOVIK: BATTLE OF STALINGRAD


PC

Vývoj: 1C Company / 1C Game Studio
Štýl: Simulácia
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk