AGE OF EMPIRES: CASTLE SIEGE

AGE OF EMPIRES: CASTLE SIEGE

9.0

Mobilné obliehanie impérií

Recenzia na PC verziu

Age of Empires je na PC strategickou legendou a po troch častiach a slabšom online pokračovaní teraz Microsoft skúša so sériou preraziť na mobilnom a tabletovom trhu v titule Age Of Empires: Castle Siege od Smoking Gun studios. Hra už vyšla na Windows Phone 8 a Windows 8 a vyzerá to tak, že sa pekne trafila do aktuálneho strategického štýlu, ktorý beží na mobiloch. Zároveň ukazuje presný protipól klasickej série. Tu už nestaviate svoju základňu pár minút, ale pár mesiacov.

Hra je totiž v klasickom mobilnom free 2 play štýle a teda prakticky na všetko buď čakáte alebo platíte. Zároveň je to jedna z hier, ktorá si vyslovene financie nevyžaduje, ale naopak potrebujete trpezlivosť. Ak ste už hrali mobilné stavby miest, letísk, fariem, presne viete, aké sú čakacie doby. Tu je rozdiel v tom, že staviate pevnosť, prevádzate ju érami vývoja a zároveň útočíte na iné pevnosti a bránite sa. Hra je presne v štýle Clash of Clans alebo aj Star Wars Commander, len s tým, že Age of Empires má aj plne ovládateľné boje.

V hre si môžete vybrať jednu zo šiestich stredovekých civilizácii, od Britov, cez moslimov, až po kyjevských Rusov. Každá má síce iný vizuál, ale viac-menej nie je dôležité, ktorú si vyberiete. Líšia sa len bonusmi a napokon, počas hry si môžete civilizáciu aj prepnúť.

Age Of Empires: Castle Siege
Age Of Empires: Castle Siege Nové Age of Empires je založené na stavbe pevnosti.
Nové Age of Empires je založené na stavbe pevnosti.


Age Of Empires: Castle Siege Postupne môžete pridávať ekonomické, vojenské a obranné budovy
Postupne môžete pridávať ekonomické, vojenské a obranné budovy


Age Of Empires: Castle Siege Do bojov si vytvárate armády, ktorým môžete najať veliteľov so špeciálnymi vlastnosťami.
Do bojov si vytvárate armády, ktorým môžete najať veliteľov so špeciálnymi vlastnosťami.





S vybranou civilizáciou dostanete malú štvorcovú plochu, na ktorej si postavíte základný hrad a následne sa pustíte do jeho expandovania. Postavíte farmy, ktoré vám budú vytvárať jedlo, pridáte píly na drevo, neskôr aj bane na kameň. Nechýba univerzita, katedrála a samozrejme, vojenské kempy, tréningové centrá, obranné veže, katapulty a opevnenie okolo vášho sídla. Všetko toto budete postupne stavať, rozširovať a hlavne upgradovať, upgradovať a upgradovať. To bude heslom celej hry. Stále máte totiž čo vylepšovať - všetky budovy, hradby, sklady a samozrejme, aj jednotky a hrdinov. Pravidelne upgradujete aj svoj hlavný hrad, čím sa vždy posuniete do ďalšej éry. Od slabých drevených sídiel sa dostanete k silným, opevneným kamenným hradom, ktoré sú bránené plameňometmi.

Postupne, ako zväčšujete svoju základňu, sa vám odomkýnajú nové jednotky a zbrane. V neskoršej fáze ich je cez 30 typov, môžete ich vytrénovať a následne poslať do boja. Či už proti skutočným nepriateľom alebo v pripravenej kampani. V tej je dostupná desiatka pripravených historických scenárov, kde zaútočíte na známe pevnosti, ako Konštantinopol, Orleans a ďalšie. Pri boji proti skutočným hráčom vám náhodne hra vyberie jeden z hradov a vy sa rozhodnete, či naň zaútočíte. Ak sa vám zdá na vašu armádu príliš silný, môžete si vybrať ďalší. Vždy je ale dôležité sledovať, koľko zásob daná pevnosť má a či sa na ňu oplatí zaútočiť. Optimálne je, aby sa vám vrátili aspoň zásoby spotrebované na tréning armády, keďže tá sa, či už pri víťazstve alebo prehre, domov nevráti.

Boje prebiehajú podobne ako v klasickom Age of Empires, len tu si postupne vysadíte jednotky a následne im určujete ciele. Nie je to jednoduché, keďže často útočíte na dobre opevnený hrad s obrannými vežami, ktoré treba zničiť ako prvé. Potom musíte preraziť hradby, poraziť obranné jednotky a následne už len plieniť a zničiť hrad.  Obranné jednotky pri boji druhý hráč neovláda, bojujú samé podľa zadaných rozkazov. Buď čakajú, kým sa nepriatelia priblížia alebo sa proti nim rozbehnú hneď ako zaútočia. To, či pevnosť prežije, však záleží hlavne od takticky postavených veží, pascí, katapultov a múrov. Tým a musíte vždy pri útoku prispôsobiť a náležite tomu postupovať. Ak vyhráte, získate zlaté koruny určujúce váš úspech v bojoch a umiestnenie v rebríčku. Spolu s tým kradnete aj zásoby a vlajky, ktoré náležite využijete doma vo svojej pevnosti.

Boje pekne oživujú hrdinovia, ktorých je niekoľko desiatok a môžete ich odomkýnať. Angličania majú na čele kráľa Richarda, ktorý motivuje vojakov okolo k vyššiemu výkonu, Byzantská ríša má Belisária, ktorý dokáže podkopať a zničiť múry, hrdina moslimov má možnosť vyvolania ohnivého kruhu a ďalší rôzne iné bonusy. K tomu má každá strana troch rôznych hrdinov s rozličnými vlastnosťami a každého môžete vždy vylepšovať. 

Boje sú veľmi dobrým spôsobom, ako si vylepšiť stavy surovín a zbytočne nečakať, kým vám ich vyrobia farmy a píly. Primárne sa v hre totiž čaká  na ich doplnenie, aby ste mohli niečo ďalšie postaviť alebo vylepšiť a tých možností sú v hre stovky. Vždy máte čo zdokonaľovať, či už sú to budovy, hradby, vojaci, alebo hrdinovia. Je to dosť zdĺhavé a preto vám hra môže trvať aj mesiace. Na jednej strane čakáte, kým sa všetko vyťaží, na druhej strane rovnako dlhú dobu, väčšinou pár hodín alebo deň až dva čakáte, kým sa to postaví. 

V hre sa dá všetko urýchliť zlatom, to pravidelne každý deň zarobí váš hrad, ale môžete si ho aj kúpiť za skutočné peniaze. Kupovať sa však neoplatí, lebo každé zrýchľovanie je drahé a ani 10 alebo 20 € výrazne hru nepoženie vpred. Možno postavíte pár stavieb rýchlejšie, ale za 5 minút to môžete celé minúť a zistíte, že vlastne nič z toho nebolo. Preto je najlepšie hrať čisto free 2 play a radšej si zvyknúť na čakanie. Jednoducho je to taký štýl hry.

Čo sa niekedy oplatí zrýchliť a minúť na to zlato, je tréning armády. Trénovanie nie je dlhé a jedna jednotka sa vytrénuje aj za menej ako minútu, ale ak máte maximum 40-50 jednotiek, hneď vám naskočí polhodina. Vtedy, ak chcete zaútočiť viackrát za sebou, sa oplatí obetovať trochu zlata, vyrabovať pár nepriateľov a niečo postaviť. Následne sa vám do hry stačí pripojiť ďalší deň a skontrolovať stav svojho mesta a aj to, či na vás niekto nezaútočil a neobral vás o zásoby.

Našťastie, kradnutie je obmedzené a aj so silnou armádou vám ubudne len malá časť zásob. Na druhej strane, za jeden deň na vás môžu zaútočiť aj 2-3 razy a ak nemáte dobre postavené opevnenie, môžete prísť aj o polovicu zásob. Vy síce priamo boje neuvidíte, ani sa do nich nezapojíte, ale môžete si ich pozrieť zo záznamu. Uvidíte, kto na vás útočil a ak máte na to armádu, môžete mu to oplatiť. Pridáva to zaujímavý element pomsty. K tomu si v hre môžete hľadať aj priateľov a spájať sa do aliancii. V jednej aliancii môže byť 50 hráčov a ľahšie sa tak objavíte na vrchole rebríčkov. Zatiaľ však aliancie nemajú hlbšie zapracovanie a chýba napríklad obchodovanie medzi hráčmi. Jediné, čo vám spojenectvá zaistia, je to, že medzi sebou nebudete útočiť a môžete si zdieľať záznamy z bojov.

Age Of Empires: Castle Siege
Age Of Empires: Castle Siege Hra používa peknú 2D grafiku.
Hra používa peknú 2D grafiku.


Age Of Empires: Castle Siege Ak máte vytrénovanú armádu môžete zaútočiť na hrad iného hráča a ukradnúť mu zásoby.
Ak máte vytrénovanú armádu môžete zaútočiť na hrad iného hráča a ukradnúť mu zásoby.


Age Of Empires: Castle Siege Hra má aj kampaň s historickými scenármi, sú založené na taktike s nedostatkom jednotiek
Hra má aj kampaň s historickými scenármi, sú založené na taktike s nedostatkom jednotiek





Čo sa týka ovládania hry, je jednoduché. Základné veci odklikáte rýchlo, tak ako v klasických stratégiách. Zložitejšie ovládanie majú len boje, kde si vysadzujete jednotky a následne na ne musíte dozerať a určovať im ciele, ak nechcete aby sa po bojisku túlali, ako sa im zapáči. Malý problém je, že jednotky nemôžete označiť a na všetky treba ťukať a posúvať ich na cieľ ručne. Chýba nejaké hromadné označovanie, ktoré by sa veľmi hodilo hlavne pri ovládaní myšou. Takto musíte vždy sledovať každú z jednotiek, či útočí na správny cieľ a po jeho zničení ju presmerovať na ďalší. 

Našťastie je plocha bojov malá a teda máte naraz všetky jednotky na obrazovke, ale často je ovládanie myšou zdĺhavé. Na tablete cez touchscreen to sice tiež nie je ideálne, ale dynamickejšie a viac sa to hodí k označovaniu samostatných jednotiek. Najhoršie je ovládanie na mobile, kde je často potrebné zoomovať, aby ste jednotku presne označili a poslali tam, kam treba - a to už je pri bojoch pomalé. Preto je ideálne mobilnú verziu používať len na kontroly zásob a stavby. Na samotné útoky je dobré použiť PC alebo tablet.

Celkovo je hra na mobilné pomery veľmi dobrá a ak od nej nevyžadujete pokračovanie PC verzie Age of Empires, ponúkne presne to, čo sa od nej očakáva. Teda pomalú hru, ku ktorej sa vrátite raz-dva razy za deň, vylepšíte svoj hrad, zaútočíte, zarobíte, necháte stavať ďalšie budovy a idete robiť niečo iné. Za odmenu hra ponúkne kvalitnú stavbu osídlení s neustálymi možnosťami vylepšení a prepracované taktické boje s množstvom rôznych jednotiek a hrdinov.


napísal saver 8.10.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
AGE OF EMPIRES: CASTLE SIEGE
+ vyvážená hrateľnosť
+ dobre spracované boje
+ strategické navrhovanie vlastnej pevnosti, tak, aby odolala útokom nepriateľov
+ kvalitný vizuál
- chýba označovanie viacerých jednotiek v bojoch
- zatiaľ nevyužité možnosti aliancii


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Microsoft / Smoking Gun studios
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. september 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk