MURDERED: SOUL SUSPECT

MURDERED: SOUL SUSPECT

Dá sa vyšetriť vlastná vražda?

Square Enix po vás v Murdered: Soul Suspect chce, aby ste rozlúskli najťažší prípad v histórii kriminalistiky - vlastnú vraždu. Karty sú rozdané v samotnom úvode, keď vyhasne život nie príliš obľúbeného detektíva Ronana O’Connora mimoriadne brutálnym spôsobom. Pri rutinnom prehľadaní bytu je vyhodený z okna bytu na štvrtom poschodí a na ulici dostane sedem rán istoty vypálených zblízka. 

Scéna s popravou, na ktorú sa díva sám Ronan, poznáte z renderovaného traileru. Murdered: Soul Suspect má s televíznymi detektívkami spoločnú metodiku vyšetrovania, ktorá je postavená na sociálnom voyerizme. V Columbovi ste sledovali, ktorá “ešte jedna otázka” usvedčí vraha, v Motive zase čakali, kedy sa pretnú cesty detektívov s vinníkom, keď ho poznáte spolu s obeťou od samotného začiatku. 

V Murdered: Soul Suspect je Ronan O’Connor uväznený v limbe. Dusk, ako ho nazývajú autori, kombinuje skutočné prostredie s projekciou objektov, siluet ľudí i celých domov či scén spred niekoľkých storočí, ktoré reprezentujú traumatické zážitky a krivdy. Hra je zasadená do Salemu v štáte Massachusetts, presláveného hlavne pálením čarodejníc. S Ronanom narazíte nielen na zmučené duše, zvrátených ľudí, ale aj na démonov, ktorí mu môžu ublížiť. Duše v Dusk zostávajú dovtedy, kým nenájdu pokoj. 


Ronan počas vyšetrovania v pivnici narazí na vystrašenú aziatku, ktorá nevie nájsť svoje telo. Po pár minútach technikou prevteľovania, ktorou vstupujete do tiel živých a počujete, čo si myslia aj to, čo vidia, sa hrdina dozvie, kam chlap spokojne pozerajúci televízor zakopal telo mladej ženy.

Tieto úlohy pomáhajú v získavaní skúsenostných bodov a informácií o okolí a jeho obyvateľoch. A bez stôp a vypočúvania sa nedostanete nikam ani pri vyšetrovaní vlastnej vraždy, ktoré sa až na pár detailov príliš neodlišuje od techník iných detektívov. Ronan síce nemôže priamo manipulovať s fyzickým prostredím, môže však posadnúť sporák a zapnúť ho alebo prevrhnúť objekt, aby odlákal pozornosť. Jeho prednosťou je neviditeľnosť a spirituálna forma.

Ak posadne očitého svedka, z roztrhaných chaotických spomienok vo forme komiksových bublín vie poskladať časovú os, čo sa v kritický okamih stalo. Takto sa pozrie cez oči policajta na zápisky v jeho poznámkovom bloku a vypočuje si, čo si šepkajú jeho kolegovia. Sledovaním stôp a preskúmaním tela zistí, že vyletel von oknom krátko po tom, čo vstúpil do budovy s číslom 666 a čo mal vrah na sebe oblečené. 

Kľúčové predmety alebo celá scéna reprezentujú jeden flashback, po poskladaní ktorého sa posúva vyšetrovanie ďalej. O jeho priebehu informuje merač v dolnej časti obrazovky, máte tak neustále prehľad o tom, ako blízko ste k odhaleniu ďalšieho kúska skladačky. A hra vás o tom, čo ste videli a počuli aj preskúša, aby ste z kľúčových slov dali dohromady hypotézu. Takto sa Ronan dopracuje k tomu, že útok na neznámeho začal on oceľovou baseballovou pálkou, ktorú vrah zlomil v pol ako špáradlo. 

V byte na štvrtom poschodí Ronan zistí, že v byte v čase vraždy bolo dievča, ktoré uniklo cez okno smerom ku kostolu. Okrem toho, že ju videl vo flashbacku, sa mu zjavuje ako kreslí graffiti z podivných rún na steny. “Neuvedomuje si zatiaľ svoju silu,” vysvetľuje scenárista Dough Van Horne a v zápätí prevtelením likviduje jedného z démonov potuľujúcich sa po chodbách. 

Murdered: Soul Suspect ako jedna z mála hier umožňuje prechádzanie cez steny. Ronan zanecháva na múroch svoj odtlačok, tak isto ako démon. Takto ho môže vystopovať, pomaly sa mu zakradnúť poza chrbát a roztrhať ho. V priamej konfrontácii ale nemá šancu. Ronan sa dokáže aj teleportovať na krátke vzdialenosti ako Corvo z Dishonored, čo je takisto užitočná technika pri boji. 

Čo robil Ronan v bytovom komplexe, čo ho zaviedlo do strešného bytu, čo tam hľadal vrah, kto je mladé dievča, pre čo sa ho démoni snažia zlikvidovať a prečo jeho kolegovia o ňom hovoria ako o zlodejovi, sú len zlomkom otázok, ktoré krátka demo ukážka vyvoláva. Adventúra so stealth prvkami Murdered: Soul Suspect používa rovnaké metódy ako iné detektívky, ale dívate sa na ne z iného uhlu, čo z nej robí originálny zážitok. Aká bude v skutočnosti, sa dozvieme na PC, PS3 a Xbox360 v priebehu budúceho roka.


napísal spacejunker 18.6.2013
Páči sa mi!
MURDERED: SOUL SUSPECT


PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Square Enix / CENEGA / Airtight Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19538)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk