STARPOINT GEMINI WARLORDS

STARPOINT GEMINI WARLORDS

Vesmír ako na dlani

Dojmy

Vesmír je lákavý a keď už si nemôžeme dopriať jeho objavovanie pekne zblízka v realite, radi ho dobýjame aspoň vo videohrách. So sériou Starpoint Gemini sa nestretávame prvý raz a vcelku úspešne sa udomácnila vo hviezdach, kde sa odohráva aj najnovší prírastok s podtitulom Warlords. Prvé výpravy v novej hre sa už uskutočňujú vo verzii s predbežným prístupom a nalodili sme sa aj my.

Hráči momentálne prelúskajú prológ kampane, kde sa zoznámia s hlavnými postavami a základnými funkciami hry. Príbeh nadväzuje na udalosti zo Starpoint Gemini 2 a zdá sa, že mu tvorcovia venujú značnú pozornosť - i keď  hráči môžu aj voľne poletovať v conquest móde. Po oťukaní nasleduje výber svojho hrdinu alebo hrdinky a možnosť spoznávať vesmír na vlastnú päsť. V praxi to znamená hlavne výstavbu základne Concordia, plnenie prvých úloh a spoznávanie okolitých sektorov aj nepriateľov.


Základňa sa zveľaďuje prikupovaním modulov, ktoré slúžia na rôzne účely - rozširovanie hangáru, zefektívnenie ťažby surovín  z asteroidov, výskum a vývoj nových technológií či recykláciu. Moduly sa dajú vylepšovať, ale na všetko treba dostatok rudy, plynu a materiálov. Suroviny a kredity sa používajú aj na produkciu lodí. Hráč má na začiatku prijateľnú bojovú loď, ale neskôr si môže kúpiť niečo väčšie a účinnejšie. Okrem toho buduje jednotky do svojej flotily, ktorá môže vyčkávať na základni alebo poletuje vo vesmíre. Zvýšiť svoje príjmy sa dá zákazkami, ktoré vyžadujú ochranu konvoja, zničenie určeného cieľa alebo majú iné zadanie. Niektoré sú podmienené levelom hráča.

Skúsenosti získané za úspešné napredovanie sa zúročia vo forme bodov na vylepšenie schopností a perkov. Schopnosti sú delené do štyroch odvetví a správnymi investíciami sa dosiahne väčšia palebná sila lode, účinnejšia obrana voči rôznym druhom zbraní, úspora energie či rýchlejšie obnovovanie štítov. Perky prinášajú bonusy pri obchodovaní a diplomacii, pokročilé taktické možnosti a rôzne špeciality, ktoré sa uplatnia pri poletovaní v otvorenom vesmíre.

Hráč objavuje zákutia vesmíru na svojej lodi, ktorej pohyb ovláda klávesmi a na ostatné činnosti poslúži myš. K dispozícii je základná výzbroj, ktorá sa môže nahradiť lepšími zbraňami a strieľať na označené ciele sa dá manuálne alebo s použitím automatiky - vtedy sa stačí len vyhýbať nepriateľským strelám. Loď má energetické štíty, ktoré sa pri útoku protivníkov oslabujú a potom sa poškodzuje samotná konštrukcia. Štíty sa ale priebežne obnovujú a hráč môže ľubovoľne rozložiť a presmerovať energiu a zvýšiť či znížiť účinnosť jednotlivých systémov. Po zničených objektoch a nepriateľoch označených tradične červenou zostáva korisť, ktorú je možné pozbierať a buď používať, alebo  predať. Možnosti hráčovej lode aspoň spočiatku veľmi neprekvapia, zaujímavé a praktické je však koordinovanie činností a manažment prostredníctvom hviezdnej mapy.

Mapa ukazuje vlastné (žlté) a nepriateľské (červené) sektory, základňu, lode, polia asteroidov a doplnkové objekty. Jednoduchým klikaním po mape sa dá určiť smer letu hráčovho plavidla, ale aj jeho bojovej flotily, ktorá sa môže nachádzať na inom mieste. Optimálne je však jej využívanie a asistencia v boji, kde podporné jednotky samostatne bojujú proti prípadným hrozbám. Je škoda, že sa flotila nedá lepšie koordinovať a neraz sa nenachádza presne tam, kde ju potrebujete a nasmerujete. V plnej verzii hry by sme určite uvítali lepší manažment podporných jednotiek. Na druhej strane sa na mape pohodlne inicializuje výstavba nových lodí na základni. Navyše môžete posielať takzvané civilné flotily k poľu asteroidov či na iné špecifické miesta, kde samostatne vybojujú bitky alebo splnia inú úlohu a hráč už len zinkasuje získané suroviny a kredity.

Na komunikovanie a hlavné činnosti pri lete vesmírom slúži kruhové menu, ktoré sa dá kedykoľvek vyvolať na obrazovke. Stačí označiť cieľ alebo objekt, priblížiť sa na určenú vzdialenosť a potom vybrať požadovaný úkon. Po pozdrave zvyčajne nasleduje komunikácia s posádkou označenej lode. Písané dialógy niekedy obsahujú viac možných odpovedí. Oslovený môže poskytnúť informácie, dá sa ponúknuť pomoc či vyhrážať. V menu je aj možnosť skenovať či transportovať objekt, použitie schopnosti alebo zahalenie lode a ďalšie možnosti. Dajú sa rýchlo použiť aj klávesovými skratkami. Na ovládanie v hre si rýchlo zvyknete.

Starpoint Gemini Warlords zatiaľ ponúka decentný obsah. Na plnú hru to ešte nestačí a je dosť vecí, na ktorých je nutné zapracovať alebo ich doladiť. Určite treba zlepšiť optimalizáciu, dotiahnuť manažment flotily a sme zvedaví na vývoj príbehu. Na alfa verziu je to ale slušné, predovšetkým základný manažment vo vesmíre celkom dobre funguje a hráči môžu tráviť čas pri menších úlohách a dobýjaní nepriateľských sektorov.



napísal uni 15.8.2016
Páči sa mi!
STARPOINT GEMINI WARLORDS


Starpoint Gemini Warlords
PC

Vývoj: Iceberg Interactive / Little Green Men Games
Štýl: Simulácia / Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk