NEXT DAY: SURVIVAL

NEXT DAY: SURVIVAL

Škola prežitia z prostredia východnej Európy

Dojmy

Survival hier je už na trhu akosi priveľa. Navyše sú mnohé rozpracované a je otázne, či sa niekedy vôbec dožijú oficiálnej premiéry. Aj Next Day je vo verzii s predbežným prístupom na Steame a popri svojej konkurencii pôsobí dosť skromne. Ale prvá ochutnávka nás presvedčila o tom, že už teraz je to jedna z najzaujímavejších hier z tohto žánru na trhu.

Hra Next Day môže byť našincovi blízka už svojím umiestnením. Odohráva sa totiž vo východnej Európe. A aj keď sa jedná o fiktívnu krajinu s poslednými preživšími, prostredie je povedomé a pôsobí tak trochu domácky. Hlavne ak ste zažili éru socializmu. Flóra a fauna pripomína naše lesy a podobne je to aj s niektorými budovami, napríklad dvojposchodovými bytovkami. Ruské nápisy na spustnutej škole, obchode či lekárni zas vyvolajú spomienky na súdruhov zo Sovietskeho zväzu, rovnako ako vraky tankov, vrtuľníkov a ďalšej vojenskej techniky. A v tomto svete sa zaobídete bez zombíkov a mimozemšťanov. Ohrozujú vás vlky a medvede alebo členovia znepriatelenej frakcie a iní hráči. Prípadne plochy zamorené toxickými výparmi príznačnej zelenej farby.

So servermi zatiaľ sú menšie komplikácie - buď sú plné, alebo pri odhlásení vyhlasujú chyby, ale tým sa nenechajte odradiť. Každopádne ponúkajú viacero módov. Ten hlavný obsahuje príbehovú zložku s úlohami, NPC postavy, RPG prvky a podľa vašich preferencií hráte sólo, alebo tam umožníte prístup aj ďalším hráčom.  Podobný obsah ponúkajú PvE servery a zaujímavý môže byť Last Survivor, ale tento režim, kde vás tlačí čas v toxickom prostredí, ešte nie je dostupný.


Pozitívne je, že hru môžete hrať ako singleplayer aj sandboxový multiplayer, pričom obidve zložky sa prelínajú. Hneď v úvode sa ocitnete v bezpečnom tábore, kde vám nič nehrozí a môžete sa oťukať pri plnení úloh pre NPC postavy. Tieto zadania vám pomôžu osvojiť si základné aktivity a spoznať okolie a napokon vedú k výberu frakcie. Pridáte sa k civilistom alebo plieniteľom a po tých opozičných budete strieľať. 

Úvod hry je však riešený trochu nešťastne. Zaskočia vás veľmi tvrdé podmienky a zrejme rozladí úloha, ktorá vás pošle zabiť vlka a na toho tak skoro jednoducho ešte nemáte. Mlátiť do zvieraťa päsťami alebo šermovať nožom je neúčinné a navyše boj zblízka ani nevyzerá dobre. To bol aj dôvod, prečo som hru čoskoro vypol a vrátil som sa k nej až o niekoľko dní neskôr. A prišiel som na to, že je všetko oveľa jednoduchšie, keď spočiatku zadanie s vlkom odignorujem a vydám sa na vlastnú päsť na potulky do neďalekého mestečka Kvashino. Tam som prekutal niekoľko budov a našiel hotové poklady - od drobností, ako sú zápalky, čiapky a rôzny materiál, cez vzácne jedlo a ošatenie, po ešte vzácnejšie medikamenty, až po drahocennú brokovnicu. A keď som sa zaodel a vyzbrojil, svet okolo mňa už nepôsobil tak drsne a bezútešne.

Možno vás prekvapí, že do hry síce vstupujete s batohom na pleciach, ale iba v trenkách a tielku. Toto skromné oblečenie vás veľmi nezohreje, a preto si musíte veľmi často (a veľmi dlho) zohrievať ruky pri ohniskách. Inak vám hrozí hypotermia a tá vedie ku kašľu a chorobe, ktorú spočiatku nemáte ako liečiť (zaberajú antibiotiká) a je dosť pravdepodobné, že napokon zomriete. Stačí len chvíľu pobiehať po krajine a už vám opäť hrozí podchladenie. Musíte rýchlo vyhľadať nejaké ohnisko alebo vytvoríte vlastné. Potrebujete  drevo a konáre, ktoré skombinujete v staviteľskom menu postavy. Potom to už len treba niekde umiestniť a zapáliť. Podobným spôsobom si vytvoríte aj iné predmety, napríklad z kovovej trubice, dreva, pásky a mechanizmu poskladáte jednoduchú pušku.

Útrapy so zohrievaním skončia vo chvíli, keď objavíte (alebo kúpite) nejaké nohavice s obuvou a kabát. Potom už ohniská nepotrebujete vôbec a nemrznete. A hneď sa budete cítiť lepšie. Viditeľný efekt majú aj ďalšie nálezy. Veľký batoh zvýši kapacitu prenášaných predmetov. Mapu síce máte hneď, ale svetové strany v teréne vidíte na obrazovke až po získaní kompasu. Rúško poskytne základnú ochranu proti výparom, plynová maska a oblek chráni aj pred silnými toxickými jedmi.

Hrozí vám však napadnutie divou zverou, ktorej spočiatku málokedy uniknete a aj keď sa vám to podarí, so zraneniami a bez obväzov môžete vykrvácať. S puškou, pištoľou, samopalom alebo ostreľovačkou, ku ktorým sa skôr či neskôr dostanete, je už cesta istejšia a z maca alebo vlka sa stáva korisť. Ak máte nôž, zo zabitého zvieraťa môžete získať mäso a to potom opečiete pri ohni. Nasýti vás lepšie ako bobule, ktoré vám neraz spôsobia otravu. Bude vás trápiť aj smäd, ktorý je najlepšie zahnať vodou zo studní alebo nápojmi v plechovkách. Nespracovaná voda z jazera vás otrávi. Naproti tomu sa únavy zbavíte jednoduchým oddychovaním.

Parametre postavy sa zlepšujú vykonávaním jednotlivých činností. Podmienky sú pritom niekedy dosť svojské. Pri častom behu sa permanentne zvyšuje úroveň vytrvalosti. Keď často utŕžite zranenia, zvýši sa vaša odolnosť. Ak chcete zvýšiť výdrž bez potravy, mali by ste predtým jedávať aj vtedy, keď ešte nepociťujete hlad. Ale ak sa už budete prejedať, možno budete zvracať. Level imunity zvýšite hltaním vitamínov raz denne (v hre funguje denný a nočný cyklus). A to sú len základné schopnosti, ktoré vás potužujú.


V prípade úmrtia stratíte všetky veci, ktoré máte u seba a začínate opäť so základným vybavením. Resetujú sa aj načaté úlohy a znovu musíte vyhľadať toho, kto vám ich zadal, čo je dosť otravné. Zostávajú vám však vylepšené schopnosti a aj peniaze. Aj preto je dobré predávať prebytky u obchodníkov, kde si navyše môžete uskladniť predmety, ktoré budete chcieť neskôr vyzdvihnúť. Ale kedykoľvek môžete pohľadať mŕtve telo, ktoré ste po sebe zanechali a ak ho medzitým nejaký iný hráč neokradol, vezmete si naspäť celú výbavu. Je dobré sledovať aj zásielky s humanitárnou pomocou, ktorú raz za čas zhadzuje vrtuľník, čo efektne preletí ponad les. To však nie je jediný funkčný dopravný prostriedok v hre. Aj keď väčšinou narazíte len na zhrdzavené a nefunkčné vraky áut, neraz aj povedomé značky - hoci starú Škodovku, hráči sa v neskoršej fáze môžu dopracovať aj k vozidlám, ktoré sami ovládajú a jazdia nimi po krajine.

Grafika nie je práve najmodernejšia, ale štruktúra krajiny a celkové spracovanie je pozoruhodné. Hlavne exteriéry pôsobia veľmi dobre. Priestory v budovách vyzerajú veľmi podobne, ale nájdete aj ojedinelé stavby s osobitým vizuálom. Nebolo by zlé trochu viac zapracovať na animáciách postáv a pridať nejaké efekty, ale tvorcom sa aj napriek tomu podarilo vytvoriť skvelú atmosféru. Pre začiatok fajn.

Next Day je veľmi realistická survival hra, ktorá obsahuje známe a osvedčené prvky, ale pridáva k nim svoje vlastné špecifické doplnky. Na rozdiel od viacerých rozpracovaných titulov s týmto prívlastkom sa nezaoberá len akčnou zložkou, ale kladie naozaj veľký dôraz aj na základné ľudské potreby v nehostinnom prostredí. 
A s výnimkou dosť nešťastného úvodu (takmer) všetko veľmi dobre funguje. Keď sa hráč zorientuje a osvojí si základné pravidlá, začne sa skutočne baviť, či už sólo alebo ako súčasť online komunity. Aj v rozpracovanej verzii sa jedná o veľmi komplexnú hru, ktorá potrebuje hlavne grafické vylepšenia a odstránenie technických chýb, ale čo sa týka hrateľnosti, je už teraz výborná. 9 € je super cena, za ktorú dostanete veľmi slušný obsah, ktorý sa, prirodzene, bude ešte rozširovať. Next Day teda priaznivcom žánru jednoznačne odporúčame.

 

Prístup do hry môžete získať  aj výhrou v našej súťaži, kde vám tradične položíme niekoľko otázok. A ak si pozorne prečítate naše preview, s odpoveďami nebudete mať problém.


napísal uni 4.8.2017
Páči sa mi! (+5)
VIDEÁ Z HRY
NEXT DAY: SURVIVAL


Next Day: Survival
PC

Vývoj: SOFF Games / Last Level
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 20.júl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk