SOS

SOS

Ostrov plný hľadačov pokladov a šoumenov

Dojmy

Ešte predtým ako sa do smrtiacej zóny dostala Katniss z filmov a románovej trilógie Hry o život, uzrel svetlo sveta japonský film Batoru Rowaiaru. To vám možno veľa nehovorí, ale keď vám povieme, že  je vo svete známy ako Battle Royale, zrejme vám začne svitať. Áno, podľa neho sa teraz nazývajú také obľúbené vyvražďovačky, kde rôzne postavy - spravidla na ostrove - musia likvidovať všetkých ostatných a vybojovať si právo na život. Do tejto kategórie patrí aj rozpracovaný titul so stručným názvom SOS. Čím sa líši od konkurencie?

SOS je survival reality šou, do ktorej sa popri pätnástich ďalších záujemcoch v hre zapojíte aj vy. Tentokrát ani veľmi nejde o to všetko vyľudniť, ale vašou úlohou je nájsť artefakt a svetlicou privolať vrtuľník, ktorý vás odvezie z ostrova La Cuna. A to s patričnými ováciami za potlesku divákov. Tí zohrávajú veľkú úlohu a jedná sa o skutočných ľudí, ktorí môžu vaše počínanie sledovať online v reálnom čase. Streamovanie sa uskutočňuje prostredníctvom služby Hero.TV a ideálne funguje v spojení s Twitchom.
 
V skutočnosti je vaša schopnosť zaujať obecenstvo jedným z dvoch najdôležitejších faktorov v hre. Po polhodine vyhradenej na splnenie zadania sa totiž ukáže nielen váš survival rating, ale aj fame rating, teda úroveň vašej slávy a popularity. Výkony sú hodnotené bronzovými, striebornými, prípadne zlatými hviezdičkami a zaznamenané v dvoch osobitných rebríčkoch.


Diváci nielenže vidia všetko, čo robíte, ale môžu vám aj poslať spätnú väzbu vo forme jednoduchých smajlíkov. Vyjadrujú úžas, smiech, potlesk, obľúbenosť a hnev a sú hodnotením vašich výkonov.  Mali by ste sa teda snažiť akokoľvek zaujať, a to aj za cenu, že z vás bude nemilosrdný vrah. Nie je to však jediný spôsob. Uspieť môžete aj bez toho, aby ste kohokoľvek zabili. Pravdou však je, že  mnohí hráči nielenže radi prahnú po krvi ostatných, ale neraz používajú smrtiacu lesť. Pri náhodnom stretnutí sa totiž spočiatku správajú priateľsky, ale keď sa priblížite, nemilosrdne vám vpália guľku do hlavy. Okamžite vás tak vyradia z hry a vy sa môžete pridať k pozorovateľom a hodnotiť výkony zostávajúcich preživších. A občas sa zapojiť do voľby, čo bude v debničkách so zásobami, ktoré dopadnú zo vzduchu na ostrov.

Kým vstúpite do hry o život, najskôr si vyberiete jednu z momentálne dvanástich predvolených postáv. Je aj možnosť štartovať vo dvojici, ak si prizvete kamaráta, ktorý tiež vlastní hru. Na výber sú muži aj ženy a môžete im meniť vybrané detaily, ako je farba oblečenia a vlasy. Základ však zostáva rovnaký, i keď niekedy hráči vedia dosiahnuť dosť bizarné mutácie. Okrem toho si  vyberiete tri gestá, ktoré sú priradené k trom klávesom. Je to napríklad ukázanie rukou, tanec, zdvihnutie rúk či ťapnutie po čele. Štvrtým mimickým doplnkom je HighFive - „Daj päť" pozdrav, ktorý má svoju osobitú funkciu. Na ostrove sa totiž používa na uzavretie spojenectva s inými hráčmi. Áno, môžete sa teda dať dokopy s inými ľuďmi a potvrdíte to ťapnutím rukou. Dokonca ich na konci nemusíte ani zabiť kvôli artefaktu. Relikvií je totiž na ostrove niekoľko, hoci lano s hákom na vrtuľníku vyzdvihne len prvých troch, ktorí majú cenný nález.
 
Po odštartovaní SOS show sa najskôr všetci hráči zoznámia a predstavia. Každý dostane pár sekúnd na to, aby do mikrofónu povedal pár viet a môže to doplniť gestami. Ak sa niektorí hráči stretli v predošlej hre, či už ako priatelia alebo najväčší rivali, majú pár sekúnd na priamu konfrontáciu. Po prvých troch kvalifikačných súťažiach dostanete ratingy a aj charakteristiku z dvoch najvýstižnejších slov, napríklad smrtiaci a agresívny, priateľský a neškodný, zdvorilý, ale zradca. V úvode je tak vidieť, čo sa od koho dá očakávať. Potom sa už ocitnete na okraji ostrova v jednej z predvolených pozícií. Váš boj o život a slávu sa začína. V rukách máte iba mapu, vysielačku, ktorú možno ani nepoužijete a príležitosť, ale hneď v prvej urne na pláži nájdete lebku, ktorou môžete celkom slušne udrieť a tak ako ostatné predmety sa dá aj hodiť. 

Postupne prídete na to, kde máte šancu nájsť ďalšie užitočné predmety umiestnené v džungli a kamenných chrámoch. Modré sošky ukrývajú nôž, obdĺžnikové debničky sekery - to sú najčastejšie zbrane, s ktorými prídete do styku. Narazíte aj na pištole a revolvery, lenže v uzamknutých kovových debničkách. Tie otvoríte iba pakľúčom, ktorý občas nájdete v pohodenom ruksaku, prípadne - keď už jednu pištoľ máte - zámky jednoducho odstrelíte. Uzamknuté sú aj mnohé skrinky s lekárničkami, ale nie všetky. No doliečovať sa môžete aj papájou. Jej plody nájdete popadané pri ovocných stromoch a keď udriete do kmeňa, spadnú ďalšie. Okrem toho môžete objaviť svetlice, občas sa dostanete k dymovnici či kamennému kladivu. Zatiaľ mi tam však chýbajú luky a kuše, ktoré by sa na ostrov skvele hodili. Občas natrafíte aj na vozidlo, ale nepojazdné, no v kufri býva niečo užitočné.

Strelné zbrane majú limitovanú muníciu, takže ju treba dopĺňať a šetriť, zbrane nablízko sa postupne opotrebujú.  Cesty do chrámov a budov mávajú jednoduché drevené zátarasy, ktoré rozbijete aj holou päsťou, prípadne dvere. ktoré je možné rozmlátiť, ak sú zamknuté. Hrozbu predstavujú okrem iných hráčov aj stvorenia podobné opiciam, ktoré spravidla len tak niekde sedia a driemu. Lenže keď sa priblížite alebo robíte hluk, rýchlo vstanú a prenasledujú vás. Môžete utiecť, častejšie však treba bojovať a zabiť ich. Pritom vás však môžu infikovať. Infekcia sa postupne šíri a môže vás napokon premeniť na jednu z kreatúr.  Proces sa dá spomaľovať hubami alebo ak máte šťastie, získate sérum zhodené z vrtuľníka.

Hra vôbec nevyužíva klasický chat s písaným textom. Komunikujete len gestami, ale hlavne hlasom cez mikrofón, ktorý máte pripojený k PC. Navyše ak nepoužívate vysielačku, bežne počujete hráčov len keď sú tak blízko, aby aj reálne mohli vnímať váš hlas alebo krik. Pôsobí to veľmi realisticky. Okrem toho môžete sledovať odtlačky nôh a skrývať sa vo vysokej tráve, kde po vás zostávajú udupané uličky. Lokality artefaktov sú označené, môže to byť tábor, kobka alebo chrám a spravidla s nejakým špecifickým vstupom, napríklad s otočným mechanizmom alebo bránou. Inde musíte dynamitom odpáliť vchod, pričom však vzniká hluk lákajúci protihráčov aj netvory.


Samotné artefakty nie sú len tak položené, ale sú prirastené k chrbtom najsilnejších kreatúr. Aj s dobrou výzbrojou predstavujú pre jednotlivca veľký problém. Už preto je dobré mať aspoň jedného partnera v tíme, ktorý sa môže kryť a zamestnávať potvoru, kým jej vy šijete do chrbta. Relikvia sa dá šikovne získať aj na mieste vyzdvihnutia vrtuľníkom, kde horí červená dymovnica. Jednoducho tam číhate na tých, čo majú artefakt (nesú ho na chrbte) a keď ich odbachnete, nastúpite vy sami na vrtuľník.

Asi netreba zdôrazňovať, že práve miesto vyzdvihnutia vrtuľníkom je plocha, kde sa zhromaždia prakticky všetci zvyšní preživší, aby si vybojovali jedno z troch sedadiel pre vyvolených. Celý ostrov inak nie je mimoriadne veľký, ale má primeraný rozsah, aby hráči mali dostatočný priestor, a pritom sa nemuseli pridlho hľadať. Po uplynutí času, alebo keď uletí šťastná trojica, nasleduje bilancovanie so záverečnými príhovormi najlepších hráčov. Potom môžete všetko skúsiť odznova.

SOS je vydarená Battle Royale hra a na rozdiel od konkurencie o niečo menej akčná, ale viac taktická a realistická. Bezhlavé pobehovanie a zabíjanie sa nevypláca. Optimálny je postup s nejakými spojencami a rozumné využívanie obmedzených zdrojov. Komunikácia výlučne gestami a hlasom je super vec a boj o priazeň skutočných divákov vás motivuje k lepším výkonom. Investícia do pokročilých balíčkov sa síce neoplatí (navyše sú tam len tričká a gestá), ale kúpa základnej verzie hry s kompletným súťažným ostrovom stojí za zváženie už vo verzii s predbežným prístupom.


napísal uni 6.2.2018
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
SOS


SOS
PC

Vývoj: Outpost Games / Outpost Games
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk