NINE TO FIVE

NINE TO FIVE

Kde sa dvaja bijú, pridá sa tretí

Dojmy

Multiplayerové akcie stále pribúdajú a rastú ako huby po daždi. Je to jednoznačne najobľúbenejší žáner pri online hraní a konkurencia je naozaj veľká a neúprosná. O tom svedčí aj ukončenie niektorých ambicióznych prestreliek, ktoré nedokázali udržať krok s úspešnejšími značkami. K novým kandidátom na tomto poli patrí aj pripravovaný free-to-play titul Nine to Five, ktorý počas uplynulého víkendu ponúkol ochutnávku v beta teste.

Napriek tomu, že si online zastrieľate v množstve hier, po obsahovej stránke sú si dosť podobné. Najfrekventovanejší je v súčasnosti režim Battle Royale, ktorý ponúka drvivá väčšina akcií, ale aj hier z iných žánrov. Okrem toho sú časté bežné deathmatch  zápasy, prípadne s tímovou alternatívou, kradnutie vlajok či obsadzovanie teritórií. Niekedy je to spestrené módom, kde jeden tím položí bombu a druhý ju musí deaktivovať. Nine to Five na to ide trochu inak. Hlavný rozdiel je už v tom, že proti sebe nestoja jednotlivci, ani dva tímy, ale hneď tri trojčlenné družstvá. Ale nielen tým je hra zaujímavá.

V úvode si vytvoríte postavu a pripravíte výzbroj. Spočiatku veľký výber nemáte, ale už si môžete vytvoriť viaceré predvolené profily s výbavou. Zvolíte si primárnu zbraň, čo bude  automatická puška, ostreľovačka alebo brokovnica, pištoľ ako sekundárnu zbraň, doplnky vo forme liečiva a granátov a nejakú podporu pre začiatočníka. Menej obvyklou súčasťou je váš osobný dron, ktorý neskôr môže mať aktívnu a pasívnu vlastnosť.


Viac výzbroje a vylepšení si musíte zaslúžiť. Základom k tomu sú kredity, hackovanie plánov pomocou kódov z misií na odomknutie nových modelov zbraní, aj s možnosťou prikúpiť nové mieridlá a ďalšie úpravy. A dopĺňajú to body na vylepšenie parametrov zbraní, ako je zvýšenie maximálneho dostrelu, vyššia kadencia alebo kapacita zásobníka, rýchlejšie zameranie či menšia hlučnosť. Po prvých úspechoch v boji si zvolíte jednu z troch korporácií s bonusovými úlohami a potom aj odmenami a narastajúcim levelom.

Do akcie nastupujete s dvomi spolubojovníkmi, čo môžu byť vaši kamaráti alebo náhodní hráči. Pozriete si brífing, prípadne doladíte výbavu a ide sa na vec. Každý zápas sa skladá z troch fáz. Predstavujú jednu ucelenú misiu, ale pritom sú na sebe nezávislé. Znamená to, že aj keď neuspejete v prvej či druhej fáze, stále máte šancu bodovať v tej nasledujúcej.

V každej etape sú prítomné tri trojčlenné tímy a každý má svoje vlastné zadania a priority. Ale stáva sa, že sa usilujú aj o to isté, len musia predbehnúť ostatných. Takže napríklad treba ako prvý získať tri prístupové kódy a otvoriť sejf. Inokedy umiestniť nálože a dostať sa k zlatu, ktoré v ďalšej fáze bude treba odniesť. Alebo niečo hackujete, či musíte zabrániť súperom v hackovaní. Uspieť môžete aj tak, že jednoducho eliminujete obidva konkurenčné tímy. Zaujímavá je predovšetkým tretia fáza misie, kde spravidla dva predtým znepriatelené tímy spolupracujú. A to preto, že obidva chcú zabrániť, aby členovia najúspešnejšieho družstva dosiahli bod, odkiaľ budú transportovaní preč z oblasti. Alebo jeden tím chráni experimentálne zbrane a ostatní ich majú zničiť.

Celé je to pritom dynamické a všetky tri fázy bežne skončia po pár desiatkach minút. Mapy sú totiž navrhnuté tak, aby neboli zbytočne veľké a hráči sa nemuseli zdĺhavo hľadať. Pritom však poskytujú dostatok taktických možností, alternatívnych cestičiek aj miest, kde sa dá schovať. Pobehujete medzi domami, preliezate ploty, vstúpite do budov, pivníc, skladov, lozíte po strechách. Dokážete vyrobiť jednoduché zátarasy na dverách alebo ich naopak zničiť, súperov viete obísť, prekvapiť z nečakanej pozície, vystopovať svojím dronom, ktorý priamo ovládate a poletujete s ním na oblohe. Len vtedy pozor na svoju bezpečnosť.

Postavy aj na základe vylepšení, zbraní a miesta zásahu na tele znesú viac rán, nezvyknú padnúť po jednom výstrele, ale skôr po viacerých dávkach. Navyše sa zranenia môžu liečiť ozdravovacími doplnkami z osobnej výbavy. A často sa dá zachrániť umierajúci spolubojovník, ktorého súper nestihol doraziť. Zranený síce nedokáže bojovať, ale môže sa chvíľu plaziť po zemi, aby sa ukryl alebo vyhľadal kolegu. No a dobrý spoluhráč ho vylieči a postaví znovu na nohy.

Po smrti sledujete ďalší priebeh aktuálnej bojovej fázy z pozície diváka a môžete si tam prepínať postavy. Nebudete čakať dlho, ako napríklad v Counter Strike, pretože štruktúra máp je naozaj riešená tak, aby to nebolo zbytočne rozťahané a pekne všetko odsýpalo. V ďalšej fáze je vaša postava znovu aktívna a opäť máte svoj jeden život do jej skončenia. Orientáciu v teréne uľahčuje mapa oblasti, ale aj siluety vašich spolubojovníkov, ak sú niekde za objektmi alebo v diaľke, ako aj značky a pozície nepriateľov, keď sú odhalení, napríklad aj dronom. Samozrejmosťou je hlasová komunikácia.


Pri hraní nevznikajú žiadne zbytočné prestoje, šliape to ako hodinky a aj to dobre vyzerá. Niektoré animácie postáv by síce ešte potrebovali doladiť, ale nevyzerajú najhoršie a hlavne terén je pekný, detailný a plastický. Čo však dosť prekáža najmä v momentoch, keď ste pod paľbou, sú otravné textové odkazy rovno uprostred obrazovky. Napríklad hra oznámi, že nepriateľský tím začal s hackovaním a namiesto toho, aby to napísala vysoko hore, dolu, či do rohu, vám to capne priamo pred oči. Takto vám nachvíľu zhorší výhľad a občas dezorientuje. A môže vás to stáť život.

V záplave tuctových akčných hier, ktoré sa snažia zaujať unikátnymi postavami, ale prinášajú podobnú hrateľnosť, pôsobí Nine to Five osviežujúco. Ukazuje, že sa to dá aj trochu inak a nie všetko musí byť na spôsob Battle Royale, Overwatch či Battlefield. A navyše pekne predvádza, že to môže fungovať aj bez lootboxov a mikrotransakcií. Takže ak chcete niečo neštandardné, mohla by to byť práve táto dynamická taktická akcia, ktorá v beta víkende príjemne prekvapila.  A čoskoro vám o nej prezradíme viac v našom novom podcaste.


napísal uni 15.2.2021
Páči sa mi!
NINE TO FIVE


Nine to Five
PC

Vývoj: Redhill Games
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk