THE ROGUE PRINCE OF PERSIA

THE ROGUE PRINCE OF PERSIA

Poskakujúci princ takmer ako za starých čias

Dojmy

Ak by sme vytvorili zoznam najikonickejších postáv hernej histórie, určite by v ňom nechýbal Princ z Perzie. Nie kvôli jeho modernejším inkarnáciám, ale vďaka jeho pôvodnej podobe z roku 1989, od ktorej sa pokračovania postupne vzdialili. Aj keď to bol možno prirodzený vývoj, ktorým si prešli mnohé značky, hlavne keď chceli držať krok s čoraz vyspelejšími technológiami vo videohrách. Rogue Prince sa však aspoň do istej miery vracia ku koreňom, hoci sa chce súčasne priblížiť k aktuálnym trendom.

Rogue Prince je v prvom rade 2D plošinovka, tak ako jeho pradedo. Ale modernejšia, i keď nie zas priveľmi. Hoci možno podľa toho v čom. Napríklad samotný princ, ktorý má tentoraz za úlohu ochrániť Perziu pred inváziou Hunov, vyzerá dosť zženštilo a (aspoň mne) pripomína bradatú speváčku Conchitu, ktorá vyhrala  Veľkú cenu Eurovízie. Je to náhoda alebo zámer?


Našťastie, na postavičku sa pri hraní dívate z väčšej diaľky. Takže na obrazovke vyniknú predovšetkým pekne animované priestory s rozličnými cestičkami, plošinami v rôznych výškových úrovniach, pascami a nepriateľmi, ktorí z vás chcú vymlátiť dušu. Ale princ sa občas s niekým porozpráva a vtedy vidíte na spodnej časti jeho zväčšenú „conchitovskú“ tvár. Odhliadnuc od toho je karikatúrna grafika celkom pekná, i keď nenáročná a dobre k tomu pasuje orientálna hudba.

Samotná hrateľnosť v podstate nijako zásadne nevybočuje z dobre známeho štýlu plošinoviek či hier v štýle metroidvanie. S princom predovšetkým veľa a často skáčete, šplháte sa, odrážate od stien a využívate pritom občas trochu krkolomné kombinácie klávesov. Aj preto autori odporúčajú skôr gamepad. V každom prípade, ak máte v malíčku hry tohto typu, zvyknete si rýchlo. S princom musíte postupne zdolať rôzne úrovne s odlišným dizajnom a priebežne sa konfrontujete s bossmi. Vaša postava znesie viacero zranení a môžete ju aj doliečovať.  Či už sú to hojivé dávky, ktoré si prenášate a ľubovoľne aktivujete, alebo napríklad natrafíte na liečivú vodu na jednorazové použitie,

Princ má u seba zbraň nablízko a druhú na diaľku. V základe sú to dýky a luk, ktoré sa ale dajú nahradiť lepšími kúskami aj druhmi zbraní, napríklad sekerou či chakramom. Strelné zbrane ale majú limitované dávky,  trojica striel je skôr na použitie v núdzi. Bijete sa teda hlavne zblízka, sled útokov vytvára kombá  a aby ste nepovedali, máte k tomu ešte vcelku efektný kop. Pri štandardnom PC ovládaní je to pekne rozčlenené na myši (ľavé tlačidlo – boj zblízka, pravé - streľba, stredné – kopanec). 

Bojom sa dá ale často úplne vyhnúť, čo možno neskôr bude aj vaša preferovaná taktika. Hlavným dôvodom je, že vás skrátka nebude baviť stále odznova masakrovať tých istých nepriateľov (aj keď z nich vypadávajú mince) pri opakovanom prechádzaní úrovní. To sa totiž stáva pri úmrtí princa, ktorý sa síce oživí, ale v domovskej oáze,  odkiaľ sa znovu vydáva na výpravy. Tam ale aspoň máte prehľad známeho vojenského arzenálu a kolekcií medailónov.

Popritom, ak ste pri predošlých pokusoch nazbierali dosť takzvaných zábleskov ducha (spirit glimmers), môžete si pred ďalším runom v oáze zakúpiť nejakú lepšiu štartovaciu zbraň. Ďalšiu výzbroj a doplnky môžete na za mince nakúpiť priamo v leveloch, kde sú vystavené na vybraných miestach.

Okrem toho v úrovniach nachádzate aj spomínané medailóny. Sú to silné predmety  s rôznymi efektmi, ktoré pridávajú princovi bonusy v boji či pri pohybe. Neskôr sa dá už rýchlejšie dostať do nových odomknutých prostredí. A priamo v leveloch pomáhajú s návratom na predošlé úseky teleportačné brány, ktoré sú pomerne husto rozmiestnené. Celú, respektíve do toho momentu prejdenú úroveň vtedy vidíte na zakreslenej mapke.


Rogue Prince je vcelku zábavná plošinovka, ktorá vyžaduje šikovné prsty a trpezlivosť. O originalite sa veľmi hovoriť nedá – nájdete viacero hier v takomto štýle aj s podobnými možnosťami. Napríklad minulý tok to bola  vydarená sci-fi akcia Trinity Fusion. Rogue Prince sa však odohráva v minulosti a arabský štýl príbehov tisíc a jednej noci je pre hráčov stále atraktívny.  Obsah je už vo verzii s predbežným prístupom solídny, len možno cena mohla byť o niečo nižšia.


napísal uni 3.6.2024
Páči sa mi! (+1)
THE ROGUE PRINCE OF PERSIA


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Feedback na zostavu (2)
Procesor AMD Ryzen 5 7600 https://www.alza.sk/amd...
|Hladam starsiu hru (0)
Caute, Kedze mi GPT moc nepomohol, skusim to t...
|Hľadám co-op parťákov do porta... (7)
Ahojte sektoráci, Som achievement hunter a hľad...
|Muzikanti sectoru (11)
Ola senoritas, pochvalte sa na ake hudobne nast...
|Sekanie hier albo pokles fps? (12)
ahojte,priatelia. hrám nfs heat,a mám problem,že h...
|Svet, ukrajina, vojny ... (23764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk