WORMS 3D

WORMS 3D

8.5

Recenzia na PC verziu

V jednoduchosti je sila a Team 17 to vie najlepšie. Tvorcovia úspešnej série vražedných červov, kde bolo hlavnou náplňou vyhubiť tím protivníka sa opäť ozývajú, tentokrát s úplne novým pokračovaním a to kompletne 3D. Už z nadpisu je jasné, kde bude skrytá hlavná zbraň nových červov, áno je to v priestore a ten kto trpí nedostatkom predstavivosti a slovo 3D mu spôsobuje závraty by mal prestať čítať. Táto hra určite nebude preňho tým pravým orechovým.

 

História série Worms sa začala písať v roku 1994, keď sa objavil prvý diel, ktorému sa dostalo pozitívnej reakcie zo strany hráčov. Predovšetkým to bola jednoduchosť, humor a návyková hrateľnosť. Po ohromnom úspechu nasledovali ďalšie viac či menej vydarené pokračovania až sa nakoniec objavilo zatiaľ posledné pokračovanie Worms3D.

 

Worms 3D
Worms 3D
Worms 3D

 

Aj keď mi prešli pod rukou prakticky všetky pokračovania, nezanechali vo mne silné dojmy. So spustením Worms 3D sa vynorila otázka bude ma to vôbec baviť hrať? Teraz môžem s istotou povedať, že som sa pri žiadnej hre tak nepobavil ako práve pri nových Wormsoch. Je tu však jeden malý háčik a tým je ovládanie, ktoré už nie je tak jednoduché ako samotný koncept hry. Prvá závažná chyba sa týka konfigurovania kláves, ktorú v hre nenájdete, budete sa musieť uspokojiť s prednastaveným ovládaním (mne to vôbec nevadilo, klávesy sú rozumne rozložené a nedochádza k lámaniu prstov)! Pohyby červov sa ovládajú z klávesnice a myš slúži na ovládanie kamery (zameriavania). Ďalšia menej závažná chyba sa týka zameriavania a orientovania sa v 3D priestore. Keďže sa ráta s poveternostnými podmienkami (vietor), indikuje ich malá šípka v pravom dolnom rohu (aj s intenzitou), zo začiatku budete mať veľmi veľké problémy niečo zasiahnuť. Od hráča sa totiž očakáva príliš veľa, začiatočníci budú pravdepodobne nadávať, ale verte stačí malý (niekoľko hodinový) tréning a nebude problém trafiť červov skrývajúcich sa za nejakou prekážkou na druhom konci mapy. Pred samotným hraním doporučujeme prejsť si tutoriál aj niekoľko krát po sebe, kde sa naučíte za prvé pohybovať sa v 3D priestore a za druhé zameriavať a používať zbrane, čo je nevyhnuté na prežitie.

 

Singleplayer

Po osvojení si ovládania sa môžete vrhnúť na kampaň alebo si zahrať niektorú z predpripravených misií. Samotná kampaň sa skladá z 35 misií, od seba nezávislých, nespája ich žiaden príbeh, sú len pevne dané úlohy. Nie vždy sa postavíte proti nepriateľskému tímu, ale zahráte si aj sólo: lietanie na padáku a zahladzovanie stôp, zbieranie alkoholu z potopenej lode. Úlohy sú misia od misie rôzne a je vidieť, že autori majú ešte dostatok nápadov. Osobne sa mi najviac páčila misia, kde ste zo vzducholode strieľali na nepriateľské stíhačky. Na tom nie je nič neobvyklé, ale keď poviem, že vám dochádza palivo a po každom kole stúpa voda a vy klesáte, to sú tie pravé nervy! Prejsť kampaň si vyžaduje poriadnu dávku trpezlivosti, nie každú misiu sa vám podarí prejsť na prvý krát. Obtiažnosť sa nezvyšuje s počtom odohraných misií, ale je pre každú misiu iná. Kľudne môžete naraziť na ťažkú hneď na začiatku a na ľahšiu ku koncu hry. AI protivníka je na prijateľnej úrovni, niekedy prekvapí až s dokonalou presnosťou, na druhej strane dokáže aj minúť cieľ, čo isto oceníte. Rýchle misie (quick mission) sa postupne odomykajú počas hrania kampane. Tieto sú zamerané na čas a najlepšie výsledky sa zapisujú do tabuľky a oceňujú sa podobne ako misie v kampani medailami. Narazíte na streľbu z brokovnice, lietanie na padáku a samozrejme deathmatch.

 

Worms 3D
Worms 3D
Worms 3D


Zbrane

Bez poriadneho vybavenia by nebolo možné Wormov hrať.  Niektoré z minulých dielov úplne zmizli (zbíjačka), iné sa objavili ako napríklad granátomet alebo lepkavá bomba. Dôležitým a strategickým prvkom vo Worms3D je terén a jeho zničiteľnosť. Poviete si nemôže byť nič jednoduchšie ako zamieriť a páliť. Jednoduché to síce je, ale nie hneď na začiatku. Pri streľbe z brokovnice sa zameriavací kríž chveje a pri streľbe z UZI sa neskutočne trasie. Trafiť je skutočne umenie. O obľúbenom raketomete ani nehovoriac, veľký vplyv na dráhu letu má vietor a preto si je dobré rozmyslieť kam strieľať. Ani pri teleportovaní alebo pri zameriavaní riadenej strely to nemusí na prvý pokus vyjsť. Veľmi zaujímavou zbraňou je lepkavá bomba, ktorá sa lepí okamžite na akýkoľvek povrch.


Červy

Svoj tím si môžete nakonfigurovať ako chcete, môžete zmeniť meno (funguje aj generátor ak by vás nič nenapadlo), špeciálnu zbraň, zvukovú sadu (tie sú riadne uletené), náhrobok alebo zástavu. Okrem baculatejšieho vzhľadu sú červíci pekne rozanimovaný a nechýba ani poriadna dávka humoru pri dialógoch alebo počas animáciách smrti. Podobne ako tím si môžete modifikovať mapu, na ktorej chcete hrať novú hru. Ak vás kampaň omrzela a rýchle misie máte kompletne prejdené, stačí otvoriť generátor máp a môžete začať odznova. Zmeniť počasie žiadne problém, od štýlu mapy a veľkosti ostrovov až po množstvo mostov, deštrukciu terénu a účinnosť zbraní. Ak by ste nevedeli namiešať správny pomer, stačí do príslušného políčka napísať číslo a generátor sa postará o všetko sám. Dokonca si môžete do mapy primiešať z hracieho automatu špeciálne účinky zbraní. Tých možností je tu naozaj dosť, každý si príde na svoje.


Worms 3D
Worms 3D
Worms 3D

Multiplayer

Nový červíci a bez multiplayeru? Ale nie, nebojte sa hra viacerých hráčov tu je jak po lokálke a internete tak aj na jednom počítači. Hra je však obmedzená iba na štyri tými. Kto má možnosť hrať Worms3D s viacerými hráčmi, rýchlo zabudne na kampaň a nejaké misie. Zábava nikdy neskončí, tomu verte.

Nový červíci ak ste ešte nevideli obrázky vyzerajú veľmi dobre. Komixová grafika sa solídne hýbe (vzhľadom na deštrukčnosť terénu) aj na priemerných strojoch a červy sú vynikajúco rozanimovaný. Uletenej grafike robí garde uletená hudba (najlepšia je v menu) a zvuky červov (hlavne vŕganie pri pohybe). Worms3D sa distribuuje na u nás v kompletnej lokalizácii (Slovenskej, Českej, Poľskej), čiže o nič neprídu ani mladšie ročníky. Okrem prekladu všetkých názvov je jedna zvuková sada hlášok kompletne nahovorená v Slovenčine.


Záver

Nové červie dobrodružstvá majú veľký potenciál zaujať naozaj široké masy. Obrovská porcia humoru, variability misií, ružových červov a prakticky nikdy nekončiacej zábavy sa skrýva vo Worms3D.

Vedľa bébé :-)


 

Plusy:
+nekončiaca zábava
+množstvo máp
+3D

Mínusy:

-zvykanie si na 3D


   


napísal SpaceJunker 25.11.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
WORMS 3D


RECENZIE HRÁČOV
Worms 3D
9.0
DUDEMAN    21.2.2006
Tak po mnohých 2D tituloch série WORMS k nám konečne raz prišla verzia v 3D! je to veľká zmena, ale ...prečítať celé
Worms 3D

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Worms 3D SK/CZ patch 27.11.2003
| Worms 3D gold 10.10.2003
| Worms 3D demo look 19.9.2003
| Worms 3D shoty 16.9.2003
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk