XIII

XIII

8.7

Recenzia na PC verziu

Hra XIII je očakávaným remakom rovnomenného konšpiratívneho komixu, u nás síce nie je veľmi známy no vo francúzsku je to jeden z najpredávanejších komixov. Hra vás vtiahne do úlohy muža bez pamäti, prenasledovaného všetkými a všetkým. Jediné, čo viete je, že vás obviňujú z vraždy prezidenta spojených štátov.  Celé to bude v pravom komixovom duchu s kvalitou hodnou Ubisoftu.

Predstavte si... jedného pekného rána sa preberáte na pláži a nad vami sa skláňa pekná blondínka. Určite vás to povedie k zamysleniu, čo sa vlastne v noci stalo? A čo robíte na pláži? Žeby ste toho veľa vypili a preto si nič nepamätáte? To by dávalo aj vysvetlenie prečo vás tak bolí hlava a tá blondína by mohla naznačovať dôvod, prečo ste celý zničený. Zo snívania vás však preberie krv valiaca sa vám z hlavy a rôznych iných rán na tele a uvedomenia si, že nad vami sa skláňa záchranárka práve zháňajúca pomoc. Znovu od bolesti odpadávate. Po krátkom flashbacku, v ktorom si matne spomínate na prestrelku na mori, sa preberáte v záchranárskej búdke kde vás záchranárka zbežne ošetrila a previazala. No takto ste si určite ráno nepredstavovali, vlastne ani neviete čo by ste si predstavovali keďže si nič nepamätáte. A už tobôž nie boj o život, ktorý začína práve potom ako je záchranárka rozstrieľaná na kúsky a vy zbierate posledné sily a zdvíhate sa. Beriete sadu nožíkov a presnými zásahmi zabíjate nepriateľov. A keď sa vám dostane zbraň do ruky už nemajú šancu. Stále síce neviete kto vlastne ste, ale viete že niekto chce dokončiť to čo začal - zabiť vás. Jediné čo pri sebe máte je kľúč od sejfu v banke, takže dúfate že ak sa tam dostanete, aspoň niečo sa vysvetlí. A to bude ešte len začiatok... 


Takto nejako sa bude začínať váš príbeh, príbeh trinástky, príbeh jedného z dvadsiatky bezmenných konšpirátorov určených na špecifický cieľ. Prečo vás ale chceli zabiť? Prečo na vás chcú hodiť vraždu prezidenta? Kto to vlastne celé vedie? Na tieto otázky už nájdete odpoveď počas rozsiahlej hry, ktorá vás prevedie množstvom lokácií v ktorých budete likvidovať desiatky hrdlorezov, infiltrovať sa do ich základní, navštívite aj verejné inštitúcie ako banku, alebo nemocnicu v ktorých samozrejme nebudete zabíjať civilov. Na druhej strane ich môžete zobrať ako rukojemníkov a raziť si pomocou nich cestu von z budovy. Okrem toho sa popreháňate sa po množstve ventilačných šacht, budete sa obraňovať v dome pred útokom nepriateľov, prepadávať ich, zajazdíte si na lanovke, užijete si aj niekoľko sniper misií, vyvraždíte celú ponorku a verte mi xiii infiltrator bude na konci hry vaše druhé meno.  Totiž hra obsahuje toľko stealth misií, že môže kľudne súperiť so Splinter Cellom. Musíte tu potichu takticky vraždiť nepriateľov,  obchádzať ich a ak vás náhodou zbadajú zabrániť im aby stlačili tlačidlo poplachu, alebo aby zavolali vysielačkou centrálu. Na to tu budete mať svoju obľúbenú kušu, ktorou prebodnete hlavu nepriateľa jednou ranou.

Zo zbraní tu ďalej máte celkom peknú ponuku arzenálu. Je tu niekoľko pištolí od revolveru až po automatiku, nájdete aj Uzi, kalašnikovmi sa to tu bude len tak hemžiť, útočné jednotky vám zase prenechajú M14, nájde sa však aj sniperka a dva typy kuší. To však ani zďaleka nie je všetko totiž v hre môžete používať na obranu skoro všetko čo sa dostane pod ruku, napríklad tehlu, stoličku, fľašu, popolník, všetkým týmto môžete potichu a nenápadne omračovať nepriateľov. Sú tu aj vrhacie nožíky ktorými môžete odstrániť nepriateľa na diaľku. Jedine však ak mu hodíte presne do hlavy alebo do krku, inak to nemá veľký účinok a akurát ho tým naštvete. Z ničivejších zbraní ešte poteší aj raketomet a granáty. Z ďalších užitočných vecí budete používať vysúvací hák, ktorým sa môžete prichytiť rôznych trámov a prehupnúť sa niekam, alebo sa niekam vytiahnuť a spustiť. Veľmi pekne spravené a ak vám to z interaktivity ešte nestačí budete môcť zbierať kľúče od mŕtvych nepriateľov, otvárať skrinky, hľadať bezpečnostné karty a rôzne ďalšie veci ktoré vám otvoria dvere aby ste sa dostali ďalej.  Zo zaujímavých zariadení je tu aj páčidlo zámkov a nájde sa aj diaľkový odposluch pripomínajúci Splinter Cell. V duchu splintera budete môcť aj odnášať mŕtvoly a zabrániť tak, aby ich zbadali prichádzajúce stráže a vyvolali poplach.


XIII je hra naozaj ako sa patrí, zmiešava akciu s taktickou a stealth stránkou. Celková dĺžka hry je viac ako uspokojivá a rovnako aj vývoj príbehu vás zaujme takže sa od hry neodtrhnete pokým ju neprejdete. Jediný problém ktorý ma trápil celou hrou bolo ukladanie pozícií. To totiž funguje čisto konzolovo a teda len na checkpointoch. Teda je tu Save a aj Quicksave, ale všetko to uloží len checkpoint. Nakoniec to aj dosť zvyšuje celkovú obtiažnosť, pretože si neustále musíte dávať pozor aby vás niekto nezabil, alebo ešte horšie nezbadal a nerozozvučal poplach. Hlavne v stealth misiách to bolo dosť kruté, keď vás po 10 minútach plíženia a taktického vyhladzovania niekto vymákne a rozozvučí poplach.  A nakoniec ak si myslíte, že sa checkpointy samé ukladajú, zabudnite. Presvedčil som sa o tom dosť tvrdo keď som po dvoch hodinách hru vypol a na moje počudovanie pri opätovnom spustení sa mi pri kliknutí na Continue zobrazila moja stará pozícia niekde 4 levely dozadu.

AI nepriateľov nie je nejaké vysoké. Zbežne však vedia čo majú robiť, a teda strieľať po vás keď vás uvidia, respektíve v stealth misiách utekať k najbližšiemu poplachu a snažiť sa vás zastaviť. Nečakajte z ich strany žiadne taktické útoky, len strieľanie zo zakempovaného stanovištia, priamy útok na vás alebo nejaké predsciptované výkoky.

V hre okrem prechádzania misií v hre získavate rôzne informácie a to nielen o vašej minulosti,  ale aj mená a osoby "dvadsiatky" konšpirátorov skrývajúcich sa pod identitami rozličných ľudí. Teda ak chcete zistiť úplne všetko musíte prehľadávať všetky lokality, zbierať kufríky s dôležitými dokumentami, ktoré si potom môžete prezrieť a preštudovať v menu hry. Menu rovnako ponecháva možnosť retrospektívneho sledovania doterajšieho príbehu, ktorý sa vám prehrá v komixovom štýle.


Grafika je v hre kapitola sama o sebe. Hádam žiadna hra poslednej doby nepriniesla takéto razantné zmeny do štýlu grafiky. Cele to funguje na upravenom Unreal engine s cellshadovaným renderingom vďaka ktorému hra vyzerá ako vystrihnutá z komixu. Čakajte komixové obkreslenie všetkých objektov čiernymi líniami a aj textové znázornenie zvukov ako Baaaam pri výbuchu, alebo Tap Tap Tap, keď sa niekto blíži po chodbe presne ako v komixoch. V podobnom štýle bol robený už HULK , ale ten mal ešte ďaleko od štýlu XIII. Grafika je vďaka textúram a jednoduchším objektom dosť rýchla a stačí na to 1ghz procesor a aj GF4MXko. Nakoniec však je to Unreal engine, o ktorého  rýchlosti sme sa už presvedčili aj pri kvalitnom Splinter Cell. Možno mohli ešte trochu popracovať na niektorých detailoch v grafike. Napríklad scény, ktoré sa vám púšťajú v rôznych malých oknách na obrazovke sú zjavne nekvalitnejšie, možno ich dali low res pre rýchlosť, ale myslím že až tak naše počítače podceňovať nemuseli. Okrem enginových prestrihových scén ktorý si užijete až až, sú tu ešte aj predrenderované animácie, ktoré medzi misiami dopĺňajú príbeh akčnejšími, alebo vysvetľujúcimi scénami. 

Nakoniec hra ešte obsahuje multiplayer. Je to trochu iné ako ostatné akcie takže má šancu zaujať. Čo sa týka módov je tu klasický Deathmatch, CTF a Sabotage mód na štýl CSka, kde má každá strana svoju úlohu. Čo sa týka budúcnosti multiplayeru autori sa netaja širokou podporou módov takže čoskoro určite uvidíme množstvo komixých remakov na tento engine. K hre je rovno priložený aj mapeditor ak by ste sa nudili a chceli spraviť vlastné mapy.

Zvuky sú v hre rovnako kvalitné, a zaujímavé je hlavne herecké obsadenie dabingu kde hlavnú postavu daboval David Mulder Duchovny, generála Carringtona nadaboval Adam West zo seriálu Batman zo 60-tych rokov a vašu spojku Majorku Jonesovú dostala rapperka Eve. Inak si užijete množstvo rozhovorov ako medzi hlavnými postavami tak aj medzi bežnými strážnikmi ktorých môžete vždy chvíľu počúvať predtým ako ich pošlete na onen svet.

Celkovo veľmi pekná hra, možno pár detailov v grafike mohlo byť doladených a rovnako aj sejvy nemuseli byť checkpointové. Inak však hre nič nechýba a kvalitne kombinuje akčné a stealth misie a celé to podfarbuje rozsiahlym kvalitným príbehom.  Inak hra je na 4 CDéčkach a inštalácia vám ich na disk nenahrá všetky takže ich budete musieť cez hru vymieňať. Zjavne sa im to nechcelo veľmi optimalizovať oproti konzolovým DVD verziám.  A vy čo ste už hru dohrali určite viete, že sa čoskoro zídeme pri pokračovaní.


napísal saver 4.12.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.7
Ohodnotiť
XIII
+ jedinečná grafika
+ kvalitná hrateľnosť ako v akčných tak taktických misiách
+ optimálna dĺžka hry a kvalitný príbeh
- checkpointové ukladanie pozícií


RECENZIE HRÁČOV
XIII
8.3
PEPO412    25.7.2008
XIIIAmnézia je nepochybne veľmi obľúbená a trochu vyšumelá téma. Najnovší Alone in the dark, Pro...prečítať celé
XIII
8.8
HEADHUNTER47    3.8.2006
"Eh...kde to som?? Ako som sa sem dostal??"Príbeh "trinástky" jedného z dvadsiatich agentov začí...prečítať celé
XIII
8.8
ELSI    15.4.2005
Slušne oneskorená recenzia na kreslenú strieľačku... A stále ju veľa z vás neprešlo! Aby som túto kr...prečítať celé
XIII
9.0
MAIKY4GA    10.4.2005
13 je pre niekoho nešťastne číslo ale pre túto hru učite nie. Po zapnutí sa my zobrazí menu, ktoré j...prečítať celé
XIII
PC

Vývoj: UBIsoft / UBIsoft
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| XIII look 23.11.2003
| XIII dokončené 13.11.2003
| XIII obrázky 16.10.2003
| XIII odložené? 5.9.2003
| ECTS: XIII shoty 27.8.2003
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (7)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19925)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk