BATTLESTATIONS: MIDWAY

BATTLESTATIONS: MIDWAY

Mithis Games pripravujú nádejnú kombináciu akcie a real-time stratégie umiestnenú do obdobia druhej svetovej vojny.

Dojmy

Milovníci hier z druhej svetovej vojny, zrejme pri uvedenom názve zbystrili pozornosť. A  zvedavosť je oprávnená. Stredobodom pripravovaného titulu Battlestations: Midway je totiž známy vojnový konflikt v Pacifiku, kde proti sebe stoja ozbrojené sily Spojených štátov a Japonska. Vývojárska firma Mithis Games sa pokúša tak, ako mnohí iní tvorcovia hier, vytvoriť projekt, ktorý pobaví hráčov a priblíži atmosféru krvavej vojny. Autori Battlestations sa však rozhodli pre nový prístup a ich dielo bude kombináciou akcie a real-time stratégie.

 

V novej hre budete bojovať predovšetkým na mori, vo vzduchu a ovládať rôznu vojenskú techniku. V pestrej ponuke nebudú chýbať rôzne bombardéry, výsadkárske lietadlá, krížniky, ponorky a lietadlové lode. Celkovo budete môcť ovládať viac ako 60 typov leteckých a námorných jednotiek. Nenájdete tu však klasické pozemné boje a nebudete behať s puškou v ruke.

 

To však neznamená, že ste v hre o niečo ukrátení. Skôr naopak. Vďaka strategickým elementom sa vám otvárajú nové možnosti. Po prepnutí na real-time mapu ovládate všetky vaše jednotky na bojisku. Súčasne vám to umožní rýchlu zmenu pozície v akčnom móde hry. Povedzme, že pilotujete bombardér a spozorujete nepriateľské hliadky. Po presune do RTS režimu pripravíte masívny raketový útok a potom prevezmete priamu kontrolu nad  vojenským krížnikom.

Battlestations: Midway
Battlestations: Midway
Battlestations: Midway


Pri akčnom móde je použitý pohľad tretej osoby, čo znamená, že nesedíte v riadiacej kabíne, ale komplexne pozorujete ovládané plavidlo alebo lietadlo. Hlavným dôvodom tohto kroku bolo, aby hra nepripomínala simulátor, čím by odradila časť konzumentov. Hoci je pravda, že niektoré úkony a príkazy je možné vopred stanoviť, jedná sa o nenáročné operácie, ktoré nemajú negatívny vplyv na akčný potenciál hry.

 

Strategický režim vám sprehľadní celkovú situáciu na bojovom poli. Mapa, kde zadávate príkazy, je vlastne 3D izometrický pohľad na celú oblasť zo značnej vzdialenosti. Jednotky tu môžete ovládať jednoduchým zadaním cesty pomocou myši. Okrem základných povelov na presun a útok, sú k dispozícii rôzne taktické príkazy. Napríklad môžete označiť nepriateľa, ktorý sa stane primárnym cieľom pre všetky jednotky v oblasti, alebo vypustiť rakety, ak súper vstúpi do označeného sektoru.

 

Použité vojenské zložky sú realistické a zostavené podľa dobových záznamov, takže znalci histórie si tiež prídu na svoje. Každá jednotka má určité výhody aj nedostatky. Napríklad torpédové lode sú ideálne na likvidáciu veľkých plavidiel a ich rýchlosť a manévrovanie z nich robí nepolapiteľného protivníka. Niekedy však stačí jediný zásah a celá torpédová loď exploduje. Ťažké bojové lode znesú mnoho ničivých atakov, ale sú dosť pomalé a masívne. Preto sú ideálnym terčom útoku. Klady a zápory jednotiek otvárajú ďalší priestor na taktizovanie. V hre je vhodné vytvárať kombinované armády, aby sa dosiahlo vyváženie síl a lepšia obranyschopnosť. Výber správnych útočníkov predznamená rýchlu porážku nepriateľských vojsk a otvorí cestu k víťazstvu.

Battlestations: Midway
Battlestations: Midway
Battlestations: Midway

 

Spojenecká kampaň, určená pre jedného hráča, má obsahovať jedenásť rozsiahlych misií. K tomu si ešte pripočítajte dvanásť ďalších bonusových konfliktov, ktoré sa vám postupne sprístupnia. Stanovené úlohy vychádzajú z dobových záznamov, takže korešpondujú s históriou. Príbeh zachytáva šesťmesačné obdobie medzi japonským útokom na Pearl Harbor v roku 1941 a vrcholí práve bitkou o Midway v roku 1942. Hráč začína ako mladý dôstojník amerického námorníctva, ktorý má dosiahnuť totálne víťazstvo v Pacifiku.

 

Midway si rozhodne lepšie vychutnáte v multiplayeri, bez ktorého by hra nevynikla naplno.  Sieťová hra sľubuje pestré možnosti a ponúkne zábavu pre 8 ľudí (je možné, že finálna kapacita PC verzie bude ešte vyššia (dvojnásobná)). Jednotliví hráči budú môcť ovládať  rôzne jednotky. Otázkou zostáva, ako tvorcovia doriešia strategický režim, cez ktorý sa kontrolujú všetky vojenské zložky. Je možné, že túto úlohu preberie vyvolený hráč a ostatní sa budú naplno venovať akčnému ťaženiu.

 

Po vizuálnej stránke hra vyzerá priam úchvatne. Mnohé scenérie a zábery pripomínajú výjavy z hollywoodskych filmov. Uvidíte efektné výbuchy flak-kanónov v ovzduší, horiace trosky lietadiel, ktoré sa zrútia na vodnú hladinu, lodné delá, ktoré zdecimujú nepriateľské pozície... Vojenská technika, lode a lietadlá sú vytvorené z veľkého množstva polygónov, preto sa popýšia prepracovanými detailmi a majú dokonalý zjav. To všetko je okorenené kvalitným ozvučením, hučaním motorov, či dunením explózií, vytvára jednoliaty vydarený celok. Nepoteší len to, že vynikajúce spracovanie si pravdepodobne vyžiada krutú daň v podobe vysokých hardvérových nárokov.

Battlestations: Midway
Battlestations: Midway
Battlestations: Midway


Napriek tomu, že Battlestations: Midway je ešte stále vo vývoji, už teraz sľubuje vynikajúcu zábavu a to najmä prostredníctvom multiplayeru. Keď sa o niekoľko mesiacov objaví na trhu finálna verzia, multiplayerovky zrejme získajú veľmi ťažkého konkurenta a na hráčov čaká mnoho bezsenných nocí strávených pri počítači.


napísal uni 12.7.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Battlestations Midway
| BATTLESTATIONS MIDWAY
[13.2.2007]
Battlestations: Midway
| BATTLESTATIONS: MIDWAY
[11.1.2007]
BATTLESTATIONS: MIDWAY

Zaradené pod: ati


PC
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Eidos Studios Hungary
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. február 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19667)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk