SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ SIEDMA

SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ SIEDMA

V poradí už siedma časť sprievodcu vo svete free MMO opäť prináša 4 tituly, ktoré sa vás pokúsia zlákať.

Článok

Sedmička je pre niektorých šťastným číslom a práve toľkokrát sme sa už (vrátane dnešnej časti) venovali MMO titulom v našom sprievodcovi. Snáď to nebude posledný raz. Seriál si našiel svojich priaznivcov a ak mu aj naďalej zachováte priazeň,  budeme rozhodne pokračovať.
 
Naposledy sa ozvali výčitky ohľadne výberu titulov. Tentoraz by nikto nemal byť sklamaný, pretože  dnes sú  pre vás pripravené skutočné lahôdky. Zvlášť chcem upozorniť na posledné dva tituly, hoci mnohým netreba RF Online a Silkroad Online vôbec predstavovať a o kvalitách týchto MMORPG sa už stihli presvedčiť na vlastnej koži. Takže čítajte a bavte sa.  
 
RuneScape
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 300 MHz, 64 MB RAM, 8 MB VGA, internet
Klient: nie je potrebný
 
MMORPG so skromným vzhľadom ale príjemným obsahom, na ktorú vám stačí internetový prehliadač a aspoň základná znalosť angličtiny. Pod nenáročným zovňajškom ukrýva porciu solídnej zábavy.

Po rýchlej registrácii a voľbe sveta sa ocitnete na výukovom ostrove, kde sa oboznámite so základmi hry.  Naučíte sa rúbať stromy, použiť drevo na zapálenie ohňa, na ktorom zas upečiete vlastnoručne ulovenú rybu. V kuchyni si osvojíte výrobu cesta a pečenie chleba, baník vám prezradí, ako ťažiť nerasty, zostrojiť z nich polotovar a v huti ukuť zbraň. Majster bojovník vám prezradí niečo o výzbroji a povie, ako používať meč, štít a luk. Zoznámite sa s bankou, kde je dobré ukladať cenné predmety. Ďalej s kňazom, ktorý vám ozrejmí výhody zázrakov, na ktoré získavate energiu z modlitieb vo svätyniach či extrahujete z kostí padlých nepriateľov. Napokon vám kúzelník daruje niekoľko rún, aby ste zoslali prvé kúzla.

Všetky úkony realizujete pomocou ľavého a pravého (ukazuje zoznam možností pri zvolenom objekte) tlačítka myši, pričom si môžete prepínať okná s inventárom, výstrojou, kúzlami, zázrakmi, zoznamom priateľov a nepriateľov a menu zručností, ktoré sa zlepšujú častým používaním. Napríklad  na varenie lepších jedál a aby ste nepripiekli hoci aj obyčajnú rybu, budete potrebovať dosť veľa tréningu v kuchárskom umení. Pomôžu vám aj učitelia a majstri jednotlivých odvetví. Hlavnou náplňou hry je boj, plnenie rôznych úloh a remeselná výroba.
 
Hra má nenáročnú 3D grafiku a uhol kamery meníte pomocou šípok. Bohužiaľ samotné herné pole predstavuje len malú časť obrazovky, okolo ktorej sú však vhodne sústredené menu hráča a chatovacie okienko. Pokročilé možnosti hry sú prístupné len platiacim užívateľom. Celkovo môžeme hovoriť o jednoduchej, ale vcelku zábavnej hre, ktorú si pohodlne spustíte na akomkoľvek počítači, ktorý je napojený na internet.

+ premyslený systém úkonov a zručností, jednoduchý prístup do hry bez inštalácie klienta
- pokročilé možnosti len pre platičov, herné pole len vo vymedzenej časti obrazovky, jednoduchá grafika

Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma
Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma
Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma

DarkEden
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 600 MHz, 256 MB RAM, 16 MB VGA
Klient: download (635 MB)
 
Na tejto hre vidieť, že už má čosi za sebou, ale napriek tomu je to stále dostatočne zaujímavý titul pre priaznivcov hack and slash titulov v štýle Diablo.
 
Hra s temnou atmosférou vám umožní reprezentovať jednu z troch frakcií. Sú to upíri, lovci upírov a napokon odrodilci. Hrdinovia každej strany majú odlišný sortiment, ale dokonca aj štruktúru schopností, používajú rozdielne zbrane, inak sa obliekajú, majú iný štýl boja, začínajú v odlišných prostrediach. Takže upíri sa spoliehajú hlavne na zuby a ostré pazúry, vysávajú z obetí život a oslabujú ich jedom. Lovci, teda ľudia, používajú sečné a bodné zbrane, ale ako jediná rasa aj pušky a strelné zbrane. Mimo nich aj posvätné artefakty. Odrodilci sú spätí s prírodou, nepriateľov kúskujú ostrými bojovými kruhmi chakram a elementárnou mágiou. Týmto spiritistickým bytostiam, podobným ľuďom, pomáhajú lietajúce víly a rôzni maznáčikovia.
 
Hoci rozdielov medzi bojujúcimi stranami je skutočne viacero, základné znaky majú spoločné. Takže v každom prípade vás čaká zabíjanie monštier v bludiskách a rôznych lokalitách, zvyšovanie úrovne postavy spojené s prideľovaním bodov do atribútov, nákup nových schopností a plnenie úloh od NPC postáv, alebo ktoré sa vám samočinne sprístupnia pri putovaní. Z monštier po prehľadaní vypadávajú predmety podľa vašej rasy, vždy si však ako trofej odnesiete hlavu, ktorú určite vhodne vymeníte u obchodníkov a spolkov. Váš hrdina má povesť, ktorá môže byť dobrá i zlá, zhoršuje sa napríklad, ak bez príčiny útočíte na hráčov z rovnakej frakcie. Ďalej je v hre zahrnutá oprava, nákup a kombinovanie predmetov. Používanie doplnkov na zvýšenie energie, života či špeciálne úkony. Vplyv má aj obdobie dňa. Napríklad upíri spôsobujú najväčšie poškodenia v noci.
 
Je toho dosť, čo hra ponúka, no primárne je naozaj o zabíjaní početných monštier a hráčov z iných frakcií. Ak chcete MMO v štýle Diabla, je to dobrá voľba, najmä na vyšších úrovniach, ktoré v tomto prípade výrazne prevyšujú stovku. Musíte však prižmúriť oko nad zastaralou 2D grafikou a pretrpieť prvé úrovne, kedy je zabíjanie monštier pomalé, keďže sa málokedy trafíte a samozrejme trochu jednotvárne, kým nenadobudnete lepšie zručnosti, ktorých je naozaj hojne. Celkovo sa však jedná o pohodový titul s temným pozadím.
 
+ 3 rasy s odlišnými schopnosťami a vývojom, temná atmosféra, osloví najmä priaznivcov akčne ladených bojov
- zlá orientácia v lokalitách, niekedy málo monštier vo veľkých zónach, ťažkopádny úvod do hry, zastaralá grafika

Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma
Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma
Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma

 

RF Online
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 450 MHz, 256 MB RAM, 32 MB VGA, internet
Klient: download (1,5 GB)

RF Online je titul, ktorý by ste rozhodne mali vyskúšať. Hra je nápaditým mixom fantasy a sci-fi. Na výber sú tri odlišné frakcie, dve humanoidné, z ktorých jedna primárne využíva pokročilé zbrane a druhá zbrane na blízko a mágiu. Trojicu dopĺňajú smrtiace roboty. 

Hráči sa rozvíjajú v boji a pri plnení úloh, ktoré sú im obvykle servírované priamo v teréne bez nutnosti osloviť NPC postavy. Väčšinou sa však jedná o questy s banálnou náplňou typu "znič daný počet nepriateľov". Úlohy však len pripravujú hráčov na skutočne lákavé zážitky spojené so skupinovými bojmi. V nižšej forme sú to vzájomné konflikty spoločenstiev, na vyššej úrovni veľkolepé boje RvRvR, teda medzi všetkými tromi frakciami. Cieľom týchto, takzvaných chipových vojen, je zmocniť sa súperovho chipu, ktorý je v kontrolnom centre. Víťazná strana získa nadvládu nad cennými ložiskami, o ktoré sa  bojuje každých 8 hodín a zúčastniť sa môžu všetci hráči s postavou minimálne na 25. úrovni.
 
Na čele frakcií sú lídri, takzvaní Archoni. Jedná sa o hráčov, ktorí podali kandidatúru a boli na čelo zvolení spoločenstvom ostatných zaslúžilých hráčov. Archoni sa volia raz týždenne a spolu s poradným zborom riadia hlavné súčasti frakcie a môžu poveriť úlohami ľubovoľné spoločenstvo hráčov.
 
Zaujímavo je riešený aj vývoj postáv a spôsob boja, ktorý pozorujete už u jednotlivcov. Hráči získavajú vyššie úrovne, ale rozhodujúce je, ako často aplikujú jednotlivé činnosti. Napríklad ak sa sústredíte na boj s mečom a rozvoj elementálnych síl, nebudete môcť využívať pokročilý výstroj lukostrelca. No v oblasti, na ktorú sa sústredíte, dosiahnete skvelé výsledky a budú sa vám odomkýnať unikátne schopnosti rozdelené do tried podľa vašej aktuálnej výkonnosti. Povedzme pri boji nablízko splníte podmienky na používanie ťažkých brnení, rôznych mečov a sečných zbraní a budú vám pribúdať kombá zložené z niekoľkých sekov a neskôr doplnené o explózie a doplnkové devastačné efekty. A hoci základné predpoklady na to, čím budete, vám stanový výber povolania v úvode, rozhodujúci vplyv na vaše schopnosti a uplatnenie má naozaj hlavne výber činností, ktorým ste ochotný sa venovať.

Praktickými doplnkami hry sú predmety, ktorými vylepšujete vlastnosti zbraní, rýchly prechod do inej oblasti umožnia portály a transporty, hodia sa odvary na dopĺňanie života, energie a staminy. Vytvorenie setov (makro) zlúčením viacerých úkonov a zručností, ktoré sa potom aplikujú jediným pokynom je  v MMORPG pomerne bežné. V RF Online však automaticky môže fungovať skoro všetko. Teda aj zbieranie a vyhodnocovanie úloh bez prítomnosti NPC a dokonca používanie odvarov, kde si pri každom druhu nastavíte, pri akom veľkom úbytku zdavia, či energie sa automaticky aplikuje ďalšia fľaštička. Po zbežnom skúšaní s automatikou som dosiahol to, že mi pri boji stačilo len označiť nepriateľa a môj hrdina samostatne útočil a doliečoval sa, až kým nezvíťazil.
 
Čo sa dá hre vytknúť, sú naozaj banálne úlohy, dosť pusté a fádne prostredia, mohla byť lepšia orientácia v teréne, ako aj označovanie akosti  nepriateľov (Ničte tých  s červeným nápisom nad hlavou.) Celkovo ma však táto hra príjemne prekvapila. Jedná sa o jednu z najlepších neplatených MMORPG, aká sa vám môže dostať pod ruku, so solídnym systémom nadobúdania zručností, dôrazom na kooperáciu a komunikáciu hráčov a veľmi dobre riešenými bojmi.
 
+ kvalitný systém nadobúdania zručností, atraktívne boje, pozoruhodný systém automatických úkonov, skupinové bitky hráčov a voľba  lídrov frakcie
- banálne úlohy, fádne prostredia, hodila by sa lepšia orientácie v teréne a označovanie  monštier

Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma
Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma
Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma

Silkroad Online
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 500 MHz, 128 MB RAM, 16 MB VGA
Klient: download1 , download2 (930 MB)
 
Ak som chválil RF online, rozhodne musím pochváliť aj Silkroad Online. Oba tituly majú totiž snahu o inovácie a svojský systém nadobúdania zručností. Každý však kráča vlastnou cestou. Vlastne dá sa povedať, že Silkroad Online kráča dvomi cestami. Jedna vedie do Európy a druhá do Orientu.
 
Hráč sa teda môže stať súčasťou ázijskej alebo európskej frakcie, čo znamená odlišnú architektúru miest a hlavne iné členenie zručností. Osobne ma viac upútala Európa. Jednak preto, že úvodné mesto a lokality sú spracované neporovnateľne lepšie, ako okolie čínskeho mesta a voľby povolaní sú pestrejšie. Môžete sa stať bojovníkom, zlodejom, čarodejom, černokňažníkom, bardom a klerikom.  V Oriente namiesto toho nájdete bojové povolania sústredené na boj s mečom, lukom a oštepom plus štyri školy mágie (ľad, blesk, oheň, sila).
Zaujímavosťou je, že môžete mať ľubovoľný počet povolaní a sú vám prístupné kedykoľvek. Ich rozvoj súvisí s celkovou úrovňou postavy a hlavne dostatkom bodov zručností, ktoré pribúdajú nezávisle na skúsenostiach postavy.
 
Na osvojenie každého nového povolania stačí investovať body do zodpovedajúceho majstrovstva a potom sa sprístupnia súvisiace odvetvia. Tam treba sypať ďalšie body zručnosti podľa toho, čo sa vám hodí a k čomu máte momentálne prístup. Teoreticky môžete naozaj vykonávať všetky povolania, ak však chcete byť v niektorom špička, investujte maximálne do dvoch. Pokročilejšie kúzla a útoky totiž vyžadujú viac bodov, ktorých bude v prípade viacerých povolaní nedostatok. Vhodné kombinácie sú napríklad bojovník s ľadovou mágiou, alebo čarodejník kombinovaný s klerikom. Niekedy je však háčik v tom, že na aplikovanie niektorých zručností potrebujete zodpovedajúcu zbraň. Takže ak môj bard (mimochodom zaujímavé povolanie, ktoré zabíja melódiami), chcel použiť klerikovo liečenie, musel som do rúk vziať namiesto harfy, paličku. Napriek tomu, vhodná dvojkombinácia je užitočná.
 
Dopĺňanie života sa po boji zrýchli v sede, inak vypomáhajú liečivé predmety. Tie sa dajú aj automaticky použiť. Už na desiatej úrovni si môžete zakúpiť koňa. V sedle sa však nedá bojovať, navyše tátoša vám môžu zabiť. Okrem toho si môžete zaobstarať maznáčikov a kombináciu zozbieraných predmetov využiť v alchýmii. Vždy (po istom čase) sa vášmu hrdinovi dobije energia zúrivosti a môžete ho dočasne transformovať na veľmi silnú bytosť. Samozrejme nechýbajú úlohy. Väčšinou súvisia so zabíjaním monštier, kde kombinujete štandardný útok s nadobudnutými zručnosťami. Na 20. úrovni sa môžete stať členom jedného z troch cechov a to obchodného, loveckého a zlodejského. Prvý sa sústredí na zarábaní peňazí, druhý na stanovenie poriadku a ochranu hráčov a tretí na krádeže. V spolkoch môžete svoje schopnosti v danej profesii rozvinúť až na siedmu špecifickú úroveň. Hráčske spoločenstvá vedú raz týždenne boje o opevnenia v mestách a víťazi si niekoľko dní užívajú výhody, okrem iného stanovujú dane.

Zorientovať sa v hre s bohatým obsahom pomôžu nováčikom strážcovia, čo sú skúsení hráči na vysokých úrovniach. Strážcovia zakladajú akadémie, kde môžu mať dvoch asistentov a 5 učeníkov. Za pomoc hráčom sú strážcovia honorovaní a odmenení. Takže, ak vás Silkroad Online zaujal, vstúpte do hry a ak treba, nejakého si nájdite. Verte, že skúsiť túto MMORPG sa oplatí.
 
+ multipovolania a zaujímavý systém zručností, cechy, boje o opevnenia, strážcovia pre nováčikov,  dobrá atmosféra, transformovanie hrdinu aktivovaním zúrivosti
- slabšie spracovaná orientálna frakcia, preťažené servery (použite najnovší), zasekávanie postáv v teréne, hráči nahromadení v uliciach miest

Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma


Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma


Sprievodca vo svete free MMO: Časť siedma



napísal uni 24.6.2008
Páči sa mi!
SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ SIEDMA


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk