S.T.A.L.K.E.R: CALL OF PRIPYAT

S.T.A.L.K.E.R: CALL OF PRIPYAT

8.0

Rádioaktívna zóna opäť volá

Recenzia na PC verziu

Tretíkrát vás pozývame na nebezpečnú exkurziu do Černobylu a ani tentoraz to nebude prechádzka ružovou, ale toxickou záhradou, kde prežijú len tí najsilnejší. Pokúste sa odhaliť, prečo zlyhala tajná vojenská operácia a zamorená oblasť je pohrúžená do zlovestného ticha. Jedná sa o neľahkú úlohu, takže nesmiete byť žiadna padavka, inak sa z vás rýchlo stane biochemické hnojivo.

V máji 1986 svet ochromila správa o výbuchu jadrového reaktora v bývalom Sovietskom Zväze. Rádioaktívny spad zasiahol značnú časť východnej Európy a dokonca údajne prenikol až k pobrežiu USA. Takže ak v noci svetielkujete, alebo máte na nohách šesť prstov, už viete, prečo. Príbeh hier S.T.A.L.K.E.R. hovorí o ďalšej katastrofe v roku 2006 na rovnakom mieste a o výskyte podivných úkazov v oblasti nešťastia. Spomínali sa podivné anomálie a predmety so špeciálnymi účinkami, ktoré do zóny Černobylu prilákali lovcov artefaktov - stalkerov. Call of Pripyat sa odohráva v roku 2011, po udalostiach predošlých titulov. Ukrajinská vláda sa rozhodla uskutočniť tajnú vojenskú operáciu, vstúpiť do postihnutej zóny a získať nad ňou kontrolu. Lenže misia zlyhala a nie je jasné, čo sa stalo, pretože nik sa odtiaľ neozval. A tak sa do Čenobylu vydáva vlk-samotár, major Degtarev, ktorý by mohol do udalostí vniesť svetlo. Ako bývalý stalker má šancu sám uspieť tam, kde zlyhala početná armáda.

S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat
S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat Chlapci, nehanbite sa za to, že ste takí škaredí.
Chlapci, nehanbite sa za to, že ste takí škaredí.


S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat Malý, ale vôbec nie milý. Nepodceňujte toho hajzlíka.
Malý, ale vôbec nie milý. Nepodceňujte toho hajzlíka.


S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat Ja mám ľudí rád, ale nech ma neštvú.
Ja mám ľudí rád, ale nech ma neštvú.





V úlohe majora toho preskáčete dosť veľa, hoci nosný príbeh nie je nič extra a hlavné úlohy sú väčšinou stereotypné. Dlhé hodiny hrania strávite skúmaním pozostatkov zrútených vrtuľníkov a hľadaním posádky. Príbeh sa trochu viac posunie dopredu, keď sa ocitnete v tretej lokalite, meste Pripjať. Síce naďalej bude vaším cieľom dosiahnuť podozrivé miesta, tentoraz ale už cítite, že ste na stope niečomu veľkému. Hoci tvorcovia rozuzlenie odďaľujú chvíľami prebytočnými misiami, dej naberá na obrátkach a atmosféra hustne. Zatiaľ, čo v počiatkoch sa musíte vysporiadať so zmutovanými psami, nedôverčivými stalkermi a banditami, neskôr je sortiment protivníkov väčší a nebezpečnejší. Často už musíte čeliť aj psychickým útokom, ohavnejším monštrám a dokonca zombíkom, ktorí navyše vedia používať strelné zbrane. Väčšinu z nich už síce môžete poznať z predošlých dielov, chiméra a burer vás ale privítajú po prvý krát. A, samozrejme, nesmieme zabúdať na anomálie v teréne, ktoré vás ohrozujú rôznym spôsobom. Elektrickými výbojmi, vrhaním predmetov, ohňom, či toxínmi. Stopercentne smrteľné sú emisie, ktoré z času na čas ohrozia celú zónu a zabijú vás, ak rýchlo nevyhľadáte chránený úkryt.

Hlavný dej by bol dosť nudný nebyť vedľajších úloh, bez ktorých by ste ale často nemohli dosiahnuť pokrok v hre. Napríklad na určité miesta sa dostanete len s pomocou iných stalkerov a tí nič nerobia len tak. Niekedy požadujú peniaze, inokedy láskavosť, špeciálne predmety alebo vyžadujú celý tím, aby sa s vami pustili do rizikovej akcie. A peniaze získate tiež hlavne od stalkerov, keď im „helfnete“. Síce môžete predávať aj pozostatky z mŕtvych (humanoidných) tiel, tých, čo ste poslali na večnosť, ale na tom veľa netrhnete. Obchodovať s vami bude síce skoro každý, ale obvykle nemáte šancu predať veľmi poškodené zbrane a výzbroj. Asi nemusím prízvukovať, že takých je väčšina. Vaše obľúbené kúsky si však môžete dať opraviť a aj modifikovať u technika, ktorého nájdete v každom väčšom tábore. Podobne ako medika a osobnú skrinku, kde sa dajú uschovať osobné predmety. Len škoda, že sa uložené veci automaticky neprenesú do ďalšieho tábora, bolo by to pohodlnejšie. Vedľajších úloh je okolo sedemdesiat a zahrňujú hľadanie stratených stalkerov a artefaktov, lov na kreatúry, konšpirácie a prepady, kde si môžete vybrať, ku komu sa pridáte. Postavy, ktorým pomáhate, sú priateľskejšie a majú pre vás aj lepšie ceny.

S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat
Pohoda v tábore.

Váš hrdina máva poruke jednu primárnu a jednu sekundárnu zbraň, to znamená nejakú pušku alebo samopal a k tomu pištoľ. Nie je problém vymeniť ich v inventári za iné. Váš major má však obmedzenú nosnosť, takže priveľa zbraní tam neuschováte. Ja osobne som bol takmer stále preťažený, ale mať po ruke aspoň tri primárne zbrane nie je na škodu. Už preto, že munície je zúfalo málo a tak niekedy musíte použiť inú zbraň s odlišným druhom nábojov. Pri streľbe vidíte zameriavací kríž, alebo v druhom režime mieridlá. Poškodené zbrane sú menej účinné a často sa zasekávajú. Vtedy treba znovu nabiť, čo ale v bojoch môže byť osudné. Na diaľku sa bojuje vcelku pohodlne, ale keď vám niekto doráža na telo (a ešte ak sa zneviditeľňuje), budete mať problém odrážať útočníka a nie to ho ešte zasiahnuť. A smrť prichádza rýchlo. Jeden protivník s puškou je vám rovnocenný, dvaja dajú zabrať, skupinka v otvorenom priestore vás zabije okamžite. Viacerých oponentov dostanete len ak máte partnerov, alebo ste v teréne, kde sa môžete ukrývať za steny a objekty. Aj vtedy vám ale bude verným priateľom „save“ a „load“. AI nepriateľov je síce biedna (neskôr u vojakov výrazne lepšia), ale strieľajú čertovsky presne. Dobre vás vidia aj v tme a je jedno, či máte zapálenú alebo zhasnutú baterku a krčíte sa. Dajú sa však ľahko nalákať do pasce. Stačí keď sa ukryjete napríklad v miestnosti s jedným vstupom a postupne vám všetci sami, ako husičky, napochodujú do rany.

Okrem zbraní, ochranného odevu a prilby využijete aj artefakty s bonusovými efektmi. Vašu životnosť predĺžia lekárničky, protijedy a prípravky proti radiácii, kam sa mimochodom radí aj vodka. Okrem toho treba po zranení často používať obväzy, inak môžete vykrvácať. A niekedy sa treba najesť, v opačnom prípade nebudete mať dosť energie ani na obyčajnú chôdzu.

Terén je rozdelený na tri dosť rozsiahle oblasti, medzi ktorými sa spravidla dokážete presúvať pomocou vodcov - navigátorov. Samozrejme, za peniaze. Zóna vychádza z reálneho prostredia, čiže teoreticky, keď spoznáte územie v hre, nestratíte sa ani v skutočnom Černobyle a ukazuje aj miesta, ktoré ešte Stalker nepredstavil. Nájdete tu dosť rozsiahle otvorené lokality s porastom, ktoré neskôr vystrieda opustené mesto plné budov. Veľké vzdialenosti vám budú pri niektorých úlohách liezť na nervy, pretože sa dosť veľa nachodíte. Grafika je už zastaralá, ale na atmosfére to neuberá. Dobre fungujú náhle zmeny počasia a fyzika (tam, kde nie sú anomálie). Chvíľami sa budete cítiť ako v postapokalyptickom svete Falloutu. Zvuky sú priemerné, pre zvýšenie autentickosti odporúčam zvoliť ruský dabing. Popri hre pre jednotlivca sa ani teraz nezabudlo na multiplayer. Ponúka death match, tímové boje a boj o artefakty.

S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat
S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat Ukážkový krásavec na odstrel.
Ukážkový krásavec na odstrel.


S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat Ešte niekto spochybňuje, že  v kartách som vyhral ja?
Ešte niekto spochybňuje, že v kartách som vyhral ja?


S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat AI je chvíľami  slušná, ale inokedy  zlyháva na plnej čiare.
AI je chvíľami slušná, ale inokedy zlyháva na plnej čiare.





Tretí Stalker obsahuje minimum bugov, čo je vzhľadom na predošlé dva chybami zamorené tituly, veľmi príjemné prekvapenie. Počas niekoľkých hodín denne, v priebehu viacerých dní, mi hra nepadla ani raz, nezaznamenal som žiadny vážny technický nedostatok. Prižmúril som oko nad tým, že nepriatelia do mňa občas strieľali cez steny z iného poschodia, alebo vojakom presvitali ruky a zbrane cez zatvorené dvere. Rozhodne však tvorcov musíme pochváliť za to, že vychytali väčšinu chýb.

Call of Pripyat je asi najlepší titul z trojice Stalkerov, už kvôli hraniu takmer bez chýb. Príbeh je priemerný, atmosféra osobitá, s AI to príliš nevyšlo. Úvodné hodiny vám môžu pripadať dosť stereotypné, už preto, že hlavné ciele sú suché, budete večne bez prostriedkov a bez života (tu sa nik s vami nemazná). Ale keď vydržíte, hra sa vám odmení zaujímavým zážitkom. Ak sa vám páčili predošlé výlety do Černobylu, budete teraz nadmieru spokojní, hoci sa jedná len o nadstavenú kašu, ale opakujem, nezabugovanú! A ak ste si k Stalkerom zatiaľ nenašli vzťah, možno by ste to mali skúsiť práve teraz.


napísal uni 15.1.2010
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
S.T.A.L.K.E.R: CALL OF PRIPYAT
+ hra nie je chybová, ako jej predchodcovia
+ vydarená atmosféra
+ fungovanie zbraní a systém prežitia
+ fyzika
+ lokalizácia
- nadstavená kaša
- slabá AI
- dosť stereotypné hlavné úlohy
- zastaralá grafika
- ťažké aj na nižších obtiažnostiach
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,2 GHz, 768 MB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
S.T.A.L.K.E.R:  Call of Pripyat
9.5
DE BIELAWA    2.8.2013
Call of Pripyat je posledným z trojice titulov zo známej série Stalker od dn...prečítať celé
PC

Vývoj: bitComposer Games / CENEGA / GSC Game World
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. december 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18376)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk