PREDSTAVUJEME: NINTENDO 3DS

PREDSTAVUJEME: NINTENDO 3DS

Vitajte v 3D zóne bez okuliarov

Článok

Súčasná generácia herného hardvéru je vzrušujúcejšia ako kedykoľvek predtým. Od pohybu cez dva displeje, hranie bez ovládačov sme prešli plynule k 3D a mimoriadne chytľavým aplikáciám, ktoré mali spraviť škrt cez rozpočet tradičným handheldom. To by však v tomto segmente nemohol operovať gigant Nintendo, s novým želiezkom v ohni sa snaží redefinovať pojem mobilná zábava, do ktorého vnáša trendové sledovanie 3D obrazu bez potreby špeciálnych okuliarov. Nintendo 3DS však nevsádza iba na stereoskopiu, nie je typickým handheldom, ale prítulnejším spoločníkom, ktorého si vždy cestou do práce, školy alebo dovolenku nezabudnete zobrať.

Nasledovník 150 miliónového bestselleru Nintendo DS s ním zdieľa základné charakteristické črty – zaklápací dizajn, základňa obsypaná tlačítkami a dotykovým displejom, veko s reproduktormi, kamerami a pochopiteľne 3D displejom. Monolitický dizajn je fuč, výzorom pripomína trojposchodový sendvič. Jednotlivé vrstvy sú navyše zvýraznené odlišným odtieňom farby. Na úplne spodnej narazíte na 3DS/DS slot, slot pre SD karty (2 GB je súčasťou balenia), tlačítka L a R, kovový teleskopický stylus, plôšky pre nabíjanie cez dodávanú kolísku, nabíjací konektor a IR port.

O poschodie vyššie sú štandardné ovládacie prvky – D-Pad na ľavej a na pravej štvorica tlačítok A, B, X a Y. Svoje miesto tu našiel aj Power Button a po stranách zariadenia posuvný regulátor hlasitosti a slider na zapnutie Wi-Fi. Najväčšiu pozornosť budí pogumovaný analógový klobúčik, ktorý sadne palcu ako uliaty. Nevykláňa sa do strán, ale kĺže sa ako minca na stole. Na hry do má dramatický dopad, ovládanie je pohodlnejšie, presnejšie a precíznejšie. Analog v prípade DS hier slúži ako klasický smerový kríž. To najzaujímavejšie sa skrýva pod odklápacím krytom, je ním pochopiteľne 3,52" 3D displej s regulátorom hĺbky v podobe slidera, ktorým sa priestorový efekt dá nielen regulovať, ale aj úplne vypnúť.

Tretí rozmer

Funguje 3D bez okuliarov? Nebolia z toho oči po dlhom hraní? Nepríde mi zle počas cestovania? Tieto a mnohé iné otázky trápili aj nás, bohužiaľ na ne neexistuje jednoznačná odpoveď. Nintendo dobre vie, keď tvrdí, aby ste si prišli 3DS vyskúšať na vlastnej koži, pretože 3D efekt pôsobí na každého inak. Počas testovania sme prišli k záveru, že ľudia, ktorí nosia bežne okuliare, ihneď pocítia zaťaženie zraku a u niektorých sa objavili po 3 – 10 minútach bolesti hlavy. Zážitok z 3D je silne individuálny a nezmení na tom ani fakt, že nepotrebujete špeciálne okuliare. V drvivej väčšine som sa však stretol s mimoriadne pozitívnou odozvou bez negatívnych účinkov. Konkrétne v mojom prípade som nepociťoval bolesti hlavy, nevoľnosti ani únavu očí po 8 hodinovom maratóne, snáď jediným vedľajším efektom bolo vnímanie aj obyčajného 2D obrazu vo vrstvách, keďže oči aj mozog po dlhú dobu konzumovali niečo, na čo nie sú obyčajne zvyknuté. 

Predstavujeme: Nintendo 3DS
Predstavujeme: Nintendo 3DS Použité materiály sú luxusné, po vytiahnutí z vrecka, padne zrak každého na modré 3DS.
Použité materiály sú luxusné, po vytiahnutí z vrecka, padne zrak každého na modré 3DS.


Predstavujeme: Nintendo 3DS 3DS sa môže pochváliť najlepšou softvérovou výbavou spomedzi handheldov.
3DS sa môže pochváliť najlepšou softvérovou výbavou spomedzi handheldov.


Predstavujeme: Nintendo 3DS Dojem z 3D obrazu je výborný, nie každý si ho však užije.
Dojem z 3D obrazu je výborný, nie každý si ho však užije.





Priestorové zobrazenie funguje na jednotku, v hrách je zatiaľ využívaný tretí rozmer iba pre efekt a medzi launch titulmi je badateľná takmer identická technika, ktorá obraz rozdeľuje na pozadie, aktuálne dianie a popredie. Obraz je tak vrstvený a silne pripomína diorámu, pričom má potrebnú hĺbku, ale chýba typická plasticita, ktorej obyčajne pomáhajú moderné efekty s hĺbkou ostrosti. Nintendo 3DS však na to výkon nemá. Dojem z 3D je však vynikajúci, stĺpy elektrického vedenia sa predierajú von z obrazu, Samus vo svojej póze páli fázerom smerom von, zadania úloh v Splinter Cell lietajú okolo vašej hlavy a také položky menu sa vznášajú v priestore. V3D je aj základná ponuka, kompletná softvérová výbava, dokonca po vložení DS hry sa virtuálny kartridge s logom titulu točí v priestore!

3D bez okuliarov má však aj svoje tienisté stránky, v prvom rade sú to slabé pozorovacie uhly. Priestor si užije vždy iba jeden hráč naraz, nemožno zážitok zdieľať s ďalšou osobou, ktorá vám pozerá cez plece. Stačí, aby ste jemne naklonili 3DS do strán, dojem z 3D zmizne úplne a obraz sa rozmaže. Pri zapojení gyroskopov a nakláňaní zariadenia v Super Monkey Ball je 3D zbytočné a u hier, kde divoko mydlíte tlačítka takisto. V bežnej premávke si však 3D užjete, stačí si nájsť vhodnú vzdialenosť od očí a miesto, kam nesvieti priamo slnko. Čím väčšie svetlo, tým sa znižuje hĺbka obrazu a tým ho viac odráža naleštený plast okolo displeja. Na priamom slnku vám nedoporučujeme hrať v 3D, 3DS si najviac rozumie s prítmím, stolovou lampou a interiérmi. Najlepší efekt dosiahnete, ak budete hrať v noci.

Vynikajúca výbava

Nintendo 3DS má veľmi slušnú softvérovú výbavu, hudobný prehrávač (s podporou formátov MP4, MP3, 3GP), zvukový rekordér a fotoaparát možno poznáte z DSi. U nového modelu však na SD kartu môžete ukladať rovno 3D fotky, dajú sa pochopiteľne vyšperkovať v jednoduchom editore alebo nasnímať pomocou rôznych efektov. Čo je zarážajúce, je mizerná kvalita snímkov v archaickom rozlíšení 640x480 (3D 400x240). Bez ohľadu na to, čo fotíte, bude fotografia zašumená. Zrno sa objavuje aj pri dobrých svetelných podmienkach. Ktorýkoľvek mobil s fotoaparátom predčí kvalitou 3DS.

Nintendo aj do svojho nového handheldu integrovalo Mii postavičky, môžete si ich preniesť priamo z konzoly Wii, iného 3DS alebo ich rovno vytvoriť v prepracovanejšom editore, ktorý dovoľuje nasnímať vašu tvár a tú potom pretvoriť (alebo znetvoriť) podľa zákonov Mii. S týmito virtuálnymi obyvateľmi, ktorí sa objavujú potom aj v hrách, súvisí aj Mii Street Plaza, čo je miesto, kde si ich môžete zoradiť, prezerať, modifikovať. Táto aplikácia umožňuje zgrupovať Mii postavičky z iných 3DS systémov vymenených cez SteetPass, každá vám prinesie kúsok do puzzle, z ktorého vytvárate obraz a každá sa dá vyslať v sociálnom RPG na záchranu kráľa. StreetPass Quest je séria miestností zamorených nepriateľmi, s ktorými hrdinovia (Mii) bojujú zbraňami alebo mágiou. Čím viac ich máte, tým viac miestností vyčistíte. A ak nie je nikde nablízku kamarát s 3DS, môžete si hrdinov najať za virtuálne zlaté mince. Tie získavate tak, že 3DS všade beriete so sebou, v sleep režime ráta počet krokov a za každých 100 dostanete jednu zlatku. Jednoduché a pritom návykové.  

Predstavujeme: Nintendo 3DS
Predstavujeme: Nintendo 3DS Praváci si musia zvyknúť na fakt, že stylus je zaparkovaný vľavo.
Praváci si musia zvyknúť na fakt, že stylus je zaparkovaný vľavo.


Predstavujeme: Nintendo 3DS Mechanická regulácia hlasitosti je krokom späť.
Mechanická regulácia hlasitosti je krokom späť.


Predstavujeme: Nintendo 3DS Tlačítka Start, Select a Home sú zapustené do obruby touchscreenu.
Tlačítka Start, Select a Home sú zapustené do obruby touchscreenu.





Sociálnym charakterom 3DS udrelo Nintendo klinec po hlavičke, zariadenie tak beriete absolútne všade, pretože vám generuje virtuálnu menu a tá sa dá utratiť aj v Street Fighter IV na nákup sošiek! StreetPass cez Wi-Fi dokáže s iným 3DS bez toho, aby ste ho zapínali (stačí, aby bol v sleepe) vymeniť údaje o obľúbených hrách, rebríček top skladieb, Mii postavičku a herné dáta závislé od typu titulu. Z obyčajnej výmeny dát sa tak stáva lov, ktorý prebieha v taškách nič netušiach majiteľov.

Teraz je oveľa jednoduchšie registrovať priateľov, stačí zadať iba raz 16-miestny Friend Code a vidíte, kedy sa pripoja aj čo hrajú. Bohužiaľ v online nie je možné posielať správy, pozvánky ani fotografie. Snáď sa to v najbližšom update zmení. Ten by okrem iného mal priniesť aj aktiváciu internetového browseru a spustenie e-shopu, ktorý okrem DSiWare hier bude ponúkať aj špeciálne 3DS hry a hry pre GameBoy a GameBoy Color. 3DS podporuje multitasking, kedykoľvek z hry môžete vyjsť do hlavného menu a využiť služieb zápisníka pre poznámky, pozrieť sa, kto je online a prečítať posledné správy prijaté cez Wi-Fi. Multitasking nefunguje u DS hier.

Keď jedna realita nestačí

Nintendo 3DS monitoruje pozorne každú vašu činnosť, ráta počet strávených minút v každej z aplikácií, koľko krát ste ich hrali, ako často, koľko ste prešli krokov a tieto dáta umiestňuje do grafov, delí ich na dni a týždne. Sleduje aj DS hry. Activity Log však nedokáže sledovať činnosť viacerých, pretože nie sú podporované profily, čo je rozhodne škoda, ak nie ste jediný, kto používa handheld v rodine.

Poslednými dvomi súčasťami softvérovej výbavy je dvojica Augmented Reality hier. Prvou je Face Raiders, v ktorej napredujete strieľaním po lietajúcich hlavách s nasnímanými tvárami kamarátov. 3DS držíte pred sebou a kamerami sondujete v miestnosti, kde sa nepriatelia nachádzajú. Kto nemá potuchy o čo ide, myslí si, že ste sa zbláznili. Podobný efekt má aj sada kartičiek pre AR Games. 3DS pomocou master karty zhmotní na klávesnici, stole alebo inej pevnej podložke šesticu kociek, ktoré predstavujú rôzne minihry vrátane strelnice, chytania rýb, fotenia Mii postavičiek alebo hrdinov Nintenda (Samus, Mario, Piknim, Kirby, Link). Strelnica má dokonca aj bossa a núti vás okolo stola krúžiť, inak sa vám ho nepodarí zničiť. Zaujímavé je aj kreatívne maľovanie 3D obrazcov do priestoru, samozrejme, z možnosťou fotenia.

Po rozbalení 3DS z krabice je zariadenie pripravené okamžite zabaviť, avšak predinštalovaný softvér nie je navrhnutý tak, aby ste pri ňom strávili dlhé hodiny, na to budete potrebovať niektorý z launch titulov. Doporučujeme siahnuť po Ridge Racer 3D, Street Fighter IV 3D, Splinter Cell 3D, naopak vyhnite sa Super Monkey Ball 3D. Mojim osobným tipom je ťahovka Ghost Recon Shadow Wars a pre mladších Pilotwings Resort. Recenzie launchových titulov prinesieme nasledujúci týždeň.  

Predstavujeme: Nintendo 3DS
Predstavujeme: Nintendo 3DS Ovládanie analogom je úplne prirodzené, presné a precízne.
Ovládanie analogom je úplne prirodzené, presné a precízne.


Predstavujeme: Nintendo 3DS Wi-Fi môžete zapínať podľa ľubovôle.
Wi-Fi môžete zapínať podľa ľubovôle.


Predstavujeme: Nintendo 3DS Veľkosťou sa od staršieho brata takmer vôbec nelíši.
Veľkosťou sa od staršieho brata takmer vôbec nelíši.





Hra o čas

Máme tu dvojdisplejový handheld podporujúci 3D, solídnu výbavu, ale čo výdrž? Nabíjací cyklus v prípade 3DS môže byť paradoxne dlhší ako vydrží batéria na jeden záťah. Prvé meranie sa dostalo za papierovú hornú hranicu 5 hodín, hrali sa prevažne 3D hry, používal fotoaparát a AR Games. Nie sú však nezvyčajné ani situácie, kedy dokážete za jeden deň trikrát vybiť batériu! To je však extrém. Pri hraní v 3D rátajte približne s tromi hodinami, ak vypnete Wi-Fi, 3D a jas znížite na únosnú hranicu, môžete sa dostať na úroveň DSi, čo je cca 7 hodín. Nintendo 3DS je síce stavaný na cestovanie, ale jeho výdrž je skutočne poľutovaniahodná. Na dlhé trasy si radšej do batôžka pribaľte nejakú DS hru alebo nehrajte v 3D, čím sa celá filozofia zariadenia popiera.

Nintendo uviedlo na trh handheld schopný zobraziť 3D bez použitia okuliarov, je plne kompatibilný s DSi (DSi XL) a v budúcnosti umožní importovať aj celú zbierku stiahnutých DSiWare hier. Otázna je však vysoká koncová cena, ktorá sa u nás pohybuje od 249,99 – 279,99 EUR. To je suma, za ktorú sa dá kúpiť nový Xbox 360 alebo DS-ko s niekoľkými hrami. Problémom však nie je len cena 3DS, ale aj hier samotných, ktoré sú o pár EUR drahšie ako u DS, pričom momentálne neponúkajú žiadnu pridanú hodnotu a po technickej stránke, ak si odmyslíte 3D, sú si veľmi podobné.

Kto Nintendo 3DS chcel, už ho dávno má, novopečení majitelia DSi by nemali zbytočne podliehať panike, ale mali by začať premýšľať o investícii do budúcna. Ak rozmýšľate nad kúpou pre svoju ratolesť, ideálnou príležitosťou bude vysvedčenie alebo blížiace sa maturity, kedy vysoká investícia nebude až tak bolieť. Nintendo 3DS momentálne nemá killer tituly, ak si pár mesiacov počkáte, nič tým nepokazíte.

Nintendo 3DS je extrémne prítulné zariadenie, vašu pozornosť odmení, ale vyžaduje aj starostlivosť. Ak si odmyslíte lesklý povrch (= magnet na odtlačky), je to predovšetkým jeho pažravosť. Má nízku výdrž, robí mizerné fotky, ale ak ho dostanete do rúk, na starý model sa ani nepozriete a budete ho brať všade so sebou. A o to predsa pri mobilných zariadeniach ide, nie?

Základné parametre Nintendo 3DS:
Veľkosť: 134 x 74 x 21 mm (137 x 74,9 x 18,9 mm *)
Váha: 235 g (214 g *)
Displeje: 3,53" 800x240 (3D displej), 3,02" 320x240 (Touchscreen)
Kamery: 0,3 Mpix, VGA rozlíšenie 640x480
Farebné prevedenie: modré (Aqua Blue), čierne (Cosmos Black)
Orientačná cena: 259,99 EUR

* - v zátvorkách uvedené sú hodnoty handheldu DSi. 

Modré Nintendo 3DS zapožičal na test Conquest.

Predstavujeme: Nintendo 3DS
Predstavujeme: Nintendo 3DS 3DS je plne kompatibilný so softvérom pre DS.
3DS je plne kompatibilný so softvérom pre DS.


Predstavujeme: Nintendo 3DS Nové kartridge spoznáte podľa bielej farby a malého zobáčika na pravej strane (kartridge GBA (hore), N64 (vpravo))
Nové kartridge spoznáte podľa bielej farby a malého zobáčika na pravej strane (kartridge GBA (hore), N64 (vpravo))


Predstavujeme: Nintendo 3DS Hĺbka 3D obrazu sa dá regulovať sliderom alebo ho môžete vypnúť.
Hĺbka 3D obrazu sa dá regulovať sliderom alebo ho môžete vypnúť.





napísal spacejunker 31.3.2011
Páči sa mi!
PREDSTAVUJEME: NINTENDO 3DS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk