AIR CONFLICTS: PACIFIC CARRIERS

AIR CONFLICTS: PACIFIC CARRIERS

Z Košíc nad Pearl Harbor

Málo známe národnostné stereotypy sú často objektom posmeškov. Škóti sú lakomí, Česi vraj tiež, Portorikánci vraj dokážu dlhé hodiny visieť na traverzách a napríklad Peruánci zachraňujú v posledných chvíľach ľudí v nebezpečenstve. Videohry ako biznis sa už vyvinuli tiež do štádia, ktoré umožňuje istú mieru stereotypizácie. Určite sa každému z vás vybaví nejaká konkrétna ukážka, keď sa povie hry z Japonska, Ruska či dokonca aj z Čiech. Tí sú špecialistami na to, ďalší zas na niečo iné, nájdeme však aj na Slovensku nejaký žáner, v ktorom by naši vývojári vyčnievali?

Vývojárskych štúdií nám tu veľa nezostalo, no aj tak sa jednému podarilo presadiť vďaka žánru, ktorý k nim prirástol. Košickí Games Farm (v minulosti 3D People) herný svet zaregistroval vďaka akčnému RPG Kult. Od neho sa však posunuli k arkádovým leteckým akciám, v ktorých sa našli. Prvý raz svoj koncept jednoduchých lietadiel predstavili v roku 2006 v hre Air Conflicts, ktorá odštartovala sériu ťahajúcu sa až do dnešných dní. Odvtedy vydali ďalšie štyri obdobné tituly naprieč rôznymi platformami a túto jeseň pre nás chystajú šiestu leteckú akciu.

Po zmene názvu na Games Farm na nás minulý rok zaútočili v Air Conflicts: Secret Wars, kde priniesli aj boje v Banskej Bystrici. Uplynul rok a Košičania chystajú druhý nálet. Obdobie druhej svetovej zostáva, no vracajú sa do prostredia Pacifiku, s ktorým už predtým pracovali. Posledných niekoľko dní sme mali tú česť vyskúšať preview verziu Air Conflicts: Pacific Carriers a vôbec na nás nezanechala zlý dojem.


Nebola by to vojna v Pacifiku, keby sa nezačínala 7. decembra 1941, v jednom z najčernejších dní americkej histórie. Útok na Pearl Harbor sa tak stáva ústrednou témou a aj vašou vstupnou bránou do hry. Nie je však jediným miestom, kde si zalietate. Čakajú na vás aj iné známy bitky tohto konfliktu, nechýba ani bitka o Midway či Wake Island. Navyše na konflikt nenazeráte len z jedného uhla. Okrem amerických letcov sa vžijete aj do úloh Japoncov, ktorí za cisára boli ochotní aj položiť vlastný život.

Oproti predchádzajúcim leteckým arkádam však tentoraz autori pripravili aj dostatok zmien. Už sa nevsádza tak na príbeh, aj keď aj ten je tu prítomný. Hlavne však obsahuje lietadlové lode ako významný herný element. Štartujete z nich, ochraňujete ich, ničíte lode súperov a v príbehu figurujú najmä dvaja admiráli: Lucas Stark ako veliteľ Enterprise (nie tej vesmírnej) a Hideaki Hashimoto na lodi Akagi. Pod velením oboch sa pustíte do napínavých, náročných a hlavne neľútostných bojov, ktoré sa oproti predchádzajúcim častiam taktiež dočkali zmien.

Množstvo kratších misií s jednoduchším konceptom nahradilo síce menšie množstvo, no o to viac členitých, náročnejších a dlhších. Zabudnite na jednoduché eskorty či bombardovanie. V rámci jednej misie sa teraz dočkáte hneď niekoľkých úloh, ktoré na seba nadväzujú. Najprv potopíte nepriateľské lode, potom sa pustíte do ich letky, ktorá prichádza na miesto, neskôr ešte zničíte konvoj prevážajúci pilotov. Jednoduché bombardovanie je nahradené zložitejším prepínaním do samostatného režimu, čím sa aj z tejto činnosti stáva zaujímavejšia výzva. K realizmu to má ešte ďaleko, no rozhodne tento menší nádych potešil už teraz, aj keď občas prepínanie ešte haprovalo. Spestrením sú aj pasáže, v ktorých sa ocitnete v delostreleckých vežiach, z ktorých bránite svoju loď.

Tentoraz už nie ste osamoteným pilotom a ostatné lietadlá v oblakoch len nepodstatnou kulisou. Pred každou misiou spravujete nie len svoje lietadlo, ale celú letku. Vyberáte výzbroj, stroje a priamo v boje sa medzi lietadlami môžete aj prepínať. Čo je užitočné hlavne preto, lebo munícia nie je nekonečná a hlavne bomby vám dochádzajú rýchlejšie ako by ste si želali. Lietadlá môžu dopĺňať strelivo na svojich lodiach a taktiež tu prebiehajú aj opravy. Stroje aj výzbroj vychádzajú zo skutočných predlôh a hra ich ponúka celkom slušnú plejádu. 

Kampaň za obe strany však nie je jediným herným režimom, na ktorý v hre narazíte. Už teraz sme si mohli vyskúšať aj Survive režim, ktorý spočíva v populárnom bránení pred prichádzajúcimi vlnami nepriateľov. Nie však ako pilot lietadla, ale ako strelec na lodi. V Instant Battle sa môžete vrhnúť na okamžité a hlavne chytľavé dogfighty. Tréning pomôže aj nováčikom dostať sa do hry a nakoniec plná verzia ponúkne aj multiplayer cez LAN aj online v 4 herných režimoch.

Podobne ako predchádzajúca časť, tak aj Pacific Carriers núka na výber medzi dvoma režimami ovládania lietadiel. Arkádový je založený na okamžitej prístupnosti, jednoduchej ovládateľnosti lietadla a aj práci s rýchlosťou. Oproti tomu sa stavia simulačný model, ktorý tieto veci doťahuje viac do detailov, ponúka ešte o niečo náročnejší zážitok a viac prepracovanú prácu s lietadlom. Aj v tomto prípade však treba mať na pamäti, že hra sa snaží byť v prvom rade leteckou akciou a nie simuláciou, čiže aj simulačný režim sa sústredí na rýchlu hrateľnosť, na ktorú nepotrebujete poznať naspamäť manuálové eposy. Navyše sľubuje ovládanie všetkými možnými perifériami od klávesnice, cez gamepad, až po joysticky.


Graficky sa toho od minulého roku veľa neudialo, pekne spracované modely lietadiel, o niečo slabšie spracované lode a kokpity lietadiel a ešte slabšie, aj keď pomerne pestré prostredie ako na vode, tak aj nad súšou. Podobne je na tom aj zvuková stránka so zaujímavým dabingom, jednoduchšími zvukovými efektami a to ešte do hry má pribudnúť aj japonská stopa! 

Do oblakov nad bojiská Pacifiku by sme sa mali dostať niekedy na konci septembra, no už teraz môžeme smelo prehlásiť, že sa máme na čo tešiť. Z Košíc na nás letí doteraz asi najlepšia lietadlová arkáda, akú tam doteraz pripravili. Už teraz sa nový Air Conflicts hrá veľmi dobre, vyzerá celkom obstojne, sľubuje bohatú kampaň a navyše prináša kopu zmien, ktoré už táto séria možno aj potrebovala.


napísal matus_ace 1.8.2012
Páči sa mi!
AIR CONFLICTS: PACIFIC CARRIERS

Zaradené pod: slovenska hra


PC
PS3
Xbox 360
Slovenské hry

Vývoj: bitComposer Games / Games Farm
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  december 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19600)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk