DANCE CENTRAL 3 VS JUST DANCE 4

DANCE CENTRAL 3 VS JUST DANCE 4

A to s kým tancujete?

Recenzia na Xbox360 verziu

Začína tretia tanečná sezóna pre Kinect a proti sebe sa postavili dve najväčšie značky. Dance Central je najpresnejšia tanečná hra s výborným štýlom, len slabší tanečníci či začiatočníci môžu namietať proti jej hrateľnosti. Just Dance stavia vždy na zábavu – aj za cenu presnosti, len nech sa ukážu hráči v najlepšom párty svetle. Je prístupnejší, a nemusí byť lepší, pretože niekedy snaha blbnúť neprospieva hrateľnosti. Sú to odlišné série, no keď sa máte zrazu rozhodnúť pre jednu z nich, musíte zvážiť viaceré kritéria. 

Kinect sníma tanečníkov

Dance Central má žáner tanečných hier pre Kinect zvládnutý k dokonalosti. Potrebuje viac priestoru (aspoň 2,5 m na sólo tanec, ešte viac pre battle), ale keď sa oprie do snímania pohybov, sú nemilosrdne presné. Každý pohyb kolena, lakťa a iných častí končatín je zachytený. Ste prekvapení, do akej miery sa musíte sami zlepšovať, aby ste uhrali pesničku aspoň na tri hviezdičky. Aj keď si nastavíte nižšiu obtiažnosť alebo skúsite ľahšiu skladbu, body nedaruje lacno. Môžete sa tešiť na neskutočnú mieru satisfakcie, keď sa vám už podarí získať nie dva a tri štvrte, no celé tri hviezdičky za výkon na strednej obtiažnosti. Dance Central ostáva sériou pre profíkov, sníma skvelo pohyby, nemá takmer žiaden priestor na zaváhanie. Tanečné prvky sú jasne ukázané v pravej strane, sú zrozumiteľné a trojka Dance Central dostala ešte lepší tutoriál pre zvládnutie ťažších pohybov, na ktorých ste si doteraz namáhali kĺby. Akoby si sami autori uvedomili, že treba čosi s náročnosťou robiť – a pridali aj mód pre úplných začiatočníkov.

Pri Just Dance 4 sa Kinect toľko nezapotí. Sníma priestor pred TV a ochotne doň vpustí štyroch hráčov. Keď si zatancujete sami alebo vo dvojici a budete sa sústrediť ako prenáša vaše tanečné pohyby, zistíte, že je to skôr približné snímanie ako úplne presné sledovanie. Just Dance často obetuje presné pohyby v prospech zábavy – do choreografie vnáša skôr parodické či bláznivé prvky, keď tancujete ako morský rak alebo napodobňujete wrestlera. O tom je Just Dance, keď vám na začiatku prisúdi aj štýl tancovania ako happy či crazy a potom čaká, že sa budete točiť okolo vlastnej osi či šmýkať sa po kolenách na dlážke. Klasicky aj štvorka má problém s interfacom – ukazuje tanečné kroky a navyše aj aktívne prvky tanečníka, no vy neviete, kam sa pozerať skôr, či na kreácie, alebo postavu. Zvyknete si síce rýchlo, no nie je to intuitívne. Ku cti Just Dance však slúži multiplayer pre štyroch tanečníkov, zatiaľ čo Dance Central zvláda stále iba dvoch. 

Dance Central 3 vs Just Dance 4
Dance Central 3 vs Just Dance 4 V Dance Central 3 konečne bežia paralelne súboje s tesnými rozdielmi na detailné ťahy.
V Dance Central 3 konečne bežia paralelne súboje s tesnými rozdielmi na detailné ťahy.


Dance Central 3 vs Just Dance 4 DC séria používa stále tých istých tanečníkov - občas mám pocit, že tretí rok mám rovnakých lektorov. 
DC séria používa stále tých istých tanečníkov - občas mám pocit, že tretí rok mám rovnakých lektorov. 


Dance Central 3 vs Just Dance 4 Originálne názvy pohybov sú doménou Dance Central - kto by nezatancoval Snakea?
Originálne názvy pohybov sú doménou Dance Central - kto by nezatancoval Snakea?





Mimochodom, Just Dance 4 má nový štýl ovládania v menu, kde namiesto posúvania rúk v priestore od vás chce ťukať na určité miesto. Je to polofunkčné riešenie a zbytočná "inovácia". Dance Central 3 sa ovláda rovnako a je to stávka na istotu.

Soundtrack

Najpodstatnejší atribút, pokiaľ ide o zábavu a nezakladáte si na presnosti tanečných pohybov. Dance Central 3 má k dispozícii 46 songov z piatich dekád. Disco 70. rokoch patrí medzi najlepšie, má hity ako I Will Survive či Y.M.C.A. Pre dekádu 80. rokov (pouličné tanečky a la Flashdance) vybrali autori iba pár skladieb (New Kids on the Block!). Mimoriadne silné 90. roky potešia – Alice DeeJay, Vanilla Ice (áno, Ice Ice Baby) a Backstreet Boys. Početná je dekáda od 2000 do 2009 (10 skladieb s Black Eyed Peas, Missy Elliott a mihne sa aj Sean Paul či 50 Cent – In Da Club). Zhruba 40% obsahu je už venovaných súčasnosti a Katy Perry, Flo Rida či J Lo. Sú tu veľké hity posledných dvoch rokov a spolu s klasikami tvoria skvelú zostavu.

Just Dance 4 má iba o dva songy menej a idylická štyridsaťštvorka na prvý pohľad sype iba nové hity. Začína súčasným megapopulárnou Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe. Yolanda, Nicki Minaj, (opäť) Pitbull a samozrejme Justin Bieber potvrdzujú silné mená soundtracku. Ale keď si prelistujete ponuku, nájdete zopár správnych vykopávok – Ricka Astleyho, Barry Whitea, Stevie Wondera. Nie je ten soundtrack taký fádny – a najstarším songom je dokonca Elvis Prestley: Jailhouse Rock z roku 1957! Ponuka na druhý pohľad pokrýva až 55 rokov skladieb a vypomáha si aj menej známymi menami. Ale niektoré skladby sú skutočne do zbláznenia ako Tribal Dance od 2 Unlimited, Wild Wild West od Willa Smitha či cover verzia Oops, I Did It Again. 

Opäť platí, že účel svätí prostriedky. Na párty a bláznenie má lepší soundtrack Just Dance 4. Kto si chce natrénovať poriadne pohyby súčasných i minulých hitov alebo je perfekcionista, sadne mu skôr Dance Central 3. Niektoré hity sa objavujú v oboch hrách – Moves Like Jagger a On the Floor. A obe hry majú dostať Gangnam Style od PSY. Dance Central 3 navyše prihodí DLC s už spomenutou Call Me Maybe - bez nej sa v roku 2012 tanečná hra predáva ťažko.

Módy

Popri voľnej hre sólo hráča sa Dance Central 3 sústredí predovšetkým na sarkastický Story Mode, kde hráč vystupuje ako člen poslednej formácie vystupujúcej proti tanečným zločinom. Zloduch Dr. Tan sa snaží eliminovať akýkoľvek freestyle – všetkých chce prinútiť tancovať rovnaké pohyby. Dance Central Intelligence posiela hráča do rôznych období zvládnuť tanečné triky a čeliť aj tanečným súbojom s bossmi. V sérii Party Time sa snažíte získať v dvojici bojovať o viac bodov. Keep the Beat je solídny mód, kde máte čo najpresnejšie kopírovať pohyby alebo prevziať ťahy súpera. Strike a Pose je jednohubka, kde kopírujete jednotlivé pózy. Make Your Move je poctivý mód, kde si vytvárate vlastné choreografie v určitom štýle: dramatickom či ironickom. Crew Throwdown je skutočná bitka tanečných skupín s elimináciou – zaujme najmä v on-line.

Just Dance 4 je na módy chudobnejší a obsahuje iba dva: Just Dance na tancovanie sólo, vo dvojici či štvorici, vždy podľa choreografie. Pre štvoricu je 9 piesní, pre duet tiež 9 a zvyšok čaká iba na samotárov. Druhým módom je fitnes variácia Sweat. Rôzne segmenty piesní dostanete na spaľovanie kalórií a sedemdňové tréningy vám umožňujú zlepšovať sa a držať kondičku. Ale to je z Just Dance 4 všetko.

Zmeny oproti minulému dielu

Dance Central 3 má dostatok noviniek a mnohé sa viažu k ľahšej obtiažnosti. Prvé dva diely boli pre amatéra zvládnuteľné približne do polovice setlistu a ďalej už nedokázal tancovať lepšie. S novou obtiažnosťou – beginner je hra citeľne ľahšia a lepšie sa dostanete do tempa (viac sa vám darí). Aj systém cvičenia sa rozšíril, takže najťažšie pohyby sa učia ešte detailnejšie s lepšou prezentáciou trénerov. Pribudli viaceré nové ťahy do zostáv a najmä Party Mode je zaujímavejší pre usporiadanie akcií. Doteraz bol Dance Central pre sólo hráča a dvojicu, teraz si užije celá obývačka. A soundtrack je tradične kvalitný.

Just Dance 4 sa hrá veľmi podobne ako tretí diel a noviniek by ste tu hľadali málo. Rozšírený Sweat mód je fajn, ale inak pôsobí tento diel ako pekný datadisk s desiatkami nových piesní, nič viac.

Dance Central 3 vs Just Dance 4
Dance Central 3 vs Just Dance 4 Niekde sa učíte posledný detail pohybu, inde simulujete wrestling. Just Dance je často bláznivý.
Niekde sa učíte posledný detail pohybu, inde simulujete wrestling. Just Dance je často bláznivý.


Dance Central 3 vs Just Dance 4 Niektoré štylizované pozadia skutočne pasujú k slovám piesne a bláznivým speváčkam.
Niektoré štylizované pozadia skutočne pasujú k slovám piesne a bláznivým speváčkam.


Dance Central 3 vs Just Dance 4 Tancovanie vo štvorici má len jednu chybu - potrebujete naň skutočne obývačku rodinného domu.
Tancovanie vo štvorici má len jednu chybu - potrebujete naň skutočne obývačku rodinného domu.





Finálne slovo

Dance Central 3 i Just Dance 4 súperia o titul najlepšej tanečnej hry. Každá má svoje devízy a pohľad na ich zameranie sa ani po roku nemení. Dance Central 3 je stále tanečná špička a každý rok sa snaží priniesť viac: lepšie obtiažnosti (ľahšie i expertné), viac módov, silný soundtrack. Teraz dokonca aj bláznivý príbehový mód.

Just Dance 4 chce všetko naliať do silnej zostavy piesní, no o snímanie pomocou Kinectu či precíznosť mu ide až v druhom rade. Párty zábava ako remeň, ale nie taká trvanlivá ako Dance Central 3. Voľte podľa vlastného vzťahu k tancu i zábave. Či chcete celé večery zlepšovať svoje skóre i tanečné ťahy (DC3) alebo si iba kúpiť zábavu na pár párty večerov (JD4). Osobne beriem Dance Central 3, ale to som chodil kedysi aj do tanečnej školy, takže ho viem oceniť.

Zúčtované, zrátane: Dance Central 3 8,5 vs Just Dance 4 7,5.


napísal korec 26.11.2012
Páči sa mi!
DANCE CENTRAL 3 VS JUST DANCE 4


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk